Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Antihypertenzní léčba

Praktické lékařství Radka 9.4.2016

Dobrý den,
v prosinci při návštěvě praktického lékaře mi byl změřen normální tlak, poté v polovině února při měření tlaku u jiného lékaře opakovaně změřen tlak vysoký, v průměru 140/100, je mi 42 let. Lékař se divil, že i když jsem velmi štíhlá, sportuji a jím zdravě, mám takový tlak. Byla jsem odeslána zpět ke svému praktikovi a ten mi vysoký tlak už naměřil také. Nasadil mi Moxonidin 3 mg, ráno 1 tabletu. Začala jsem ho užívat a skoro současně s tím se mi zhoršil spánek( noční buzení, neklid), užívám také již dlouho Asentru a Prothazin právě na úpravu spánku, deprese a úzkostnou poruchu. Přijde mi, že se mé problémy celkově velmi zhoršily a navíc tlak po Moxonidinu klesne jen dočasně, nejvíce kolem poledne ( cca 120/88 ) a poté zase stoupá a večer kolem páté-šesté je zase cca 130-140/98, stejně tak ráno před braním léku je vysoký cca 125/95. Trápí mě hlavně ten diastolický, který ani po lécích moc neklesá. Vím, že léčba by se měla upravovat a hledat se správný lék, ale problémem jsou pro mě nežádoucí účinky u všech skupin léků, které na tlak jsou, hodně si zjišťuji informace ( nechci otoky kotníků, fotosenzitivitu na slunce, přibírání na váze, kašel, poruchy spánku ) každá ze skupin má něco a tyto vyjmenované NÚ jsou pro mě absolutně nepřijatelné i vzhledem k mému životnímu stylu. Navíc v kombinaci s léky, které užívám ani nevím, zda všechno nějak spolu nereaguje negativně nebo se vzájemně neruší. Obávám se, že praktický lékař mé obavy ohledně NÚ smete ze stolu a řekne, že prioritou je snížit tlak i za cenu NÚ. Já ale opravdu léky s těmito špatnými účinky brát nebudu. Jak moc u konkrétních skupin léků hrozí? Setkávají se s těmito NÚ lidé často nebo spíš výjimečně? Existují ve všech daných skupinách léky, které tyto NÚ mají minimálně? Jaká skupina či konkrétní lék by mi na tlak pomohl a neměl tyto NÚ? Také mi psychiatr na můj dotaz, zda se Moxonidin nějak netluče s Asentrou na deprese řekl, že prý ne. Přitom vím, že je to centrální AH a kontraindikací jsou deprese. Poraďte mi, prosím, co mám dělat a jaký lék by byl pro mě vhodný, aby neměl uvedené NÚ ( hlavně ta váha, fotosenzitivita, otoky nohou a nespavost ). Trápím se tím velmi. Proč tlak po Moxonidinu neklesá? Respektive jen dočasně? Zrovna tento lék má kromě nespavosti málo NÚ, proto jsem byla ráda, že ho mám a byla bych snad i ochotná vydržet tu nespavost. Velice Vám děkuji za radu. RH

Odpovídá lékař:

MUDr. Nela Šrámková


Dobrý den Radko, doporučovala bych voli jako první volbu léky ze skupiny tzv. ACE inhibitorů (ty mohou mít za NÚ kašel, ale jinak jsou velmi dobře tolerovatelné a netlučou se s ostatními léky.) Pokud by se kašel objevil, pak se jednoduše volí obdobná skupina - sartany, ty mají velmi málo NÚ. Moxonidin jednoduše nemusí stačit, to tak u vysokého tlaku bývá. Doporučuji také 24 hodinové měření, aby se zjistilo, jaké tlaky máte např. v domácím prostředí a jaká je odchylka od měření v ordinaci. Hezký den.

Související dotazy

Léčba rabeprazolem
Dobrý den, doktor mi předepsal apo rabeprazole 20 mg...
Bez krevní léčba
Dobrý den, rád bych se poptal na tento druh léčby....
Kondylomana, roztroušná skleróza a biologická léčba
Dobrý den, byly mi diagnostikovány kondylomata. Zároveň...
Léčba
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám odoperovám...
Léčba Bechtěrevovy nemoci
Dobrý den, před 2 lety, po absolvování všech možných...
Astma dle spirometrie a léčba
Prosím o zhodnocení výsledku spirometrie a je-li nutná...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Antihistaminika


Antihistaminika a apikutanní test

Dobrý den, chci se zeptat, zda může nějak ovlivnit výsledek epikutanního testu...

Antihistaminika a kofein

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je pravda, když pravidelné užívání antihistaminik...

Antihistaminika celoročně


Antihistaminika v prvním trimestru?

Dobrý den jsem v 5 týdnu těhotenství a paní doktorka na plicním mi zjistila...

Antihistaminika v těhotenství


Antihistaminika v těhotenství

Dobrý den, již několik měsíců se léčím s chronickou kopřivkou a po absolvování...

Antihistaminika v těhotenství

Dobrý den, jsem ve druhém trimestru a mám alergii, kterou jsem loni zvládala...

Antihypertenzí léčba a PAD


Antihypertenziva při kojení


Antikbiotika

Dobrý den, poradila jste mi,že se druhý den po dobrání antibiotik Gyrablock...

Antikincepce a krváceni

Dobrý den. Mám dotaz, mám krvácení mimo cyklus což jsem četla že to je normání,...

Antikncepce a zvraceni

Dobry den. Mela bych dotaz ohledne vstrebavani antikoncepce. Vcera v 8 hodin...

Antikncepce bez přestávky

Dobrý den , mohu se zeptat zda si nemůžu nějak zdravotně ublížit pokud beru...

Antikoagulace v šestinedělí

Dobrý den, momentálně mám před porodem a píchám si fraxiparin 0,4 ml, neboť...

Antikoagulace v šestinedělí

Dobrý den, momentálně mám před porodem a píchám si fraxiparin 0,4 ml, neboť...

Antikoagulace v těhotenství

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu ohledně ředění krve před a po porodu....

Antikoagulační léčba

Váženi doktoři chtěl jsem se zeptat když mam nařizenou antikoagulačni léčbu...

Antikoagulační léčba

Dobrý den, ptám se za kamarádku - Němku, která se stěhuje do České republiky...

Antikoagulační léčba

Dobrý den, aplikuji si Clexane po dobu 20 dnů.Krevní srsženina v oku.Kr.sraženina...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Časté zívání


Úzkost nebo štítná žláza ??

Dobrý den, už tak dva měsíce nemůži pořádně usnout. když si lehnu a už usínám...

Bolest žeber

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o krvnom obraze. Pred dvoma mesiacmi mi...

Zápal plis a infekční průjem u kojence

Dobrý den,pane doktore.Právě ležím s ročním synem již 7 den v nemocnici.Přijali...

Antidepresiva vedlejší účinky

Dobrý den, užívám cca 5 let antidepresiva Arketis 20 mg (tapletu denně) na...

Bolest prstů u nohou

Zdravím, 2 dny mě trápí bolet prstů u nohou, když chci ohnout prsty začnou...

Roztroušená skleróza ?

Dobry den, mel bych dotaz nejspise na neurologa. Je mozne, aby clovek mel roztrousenou...

Nádor dutin

Dobrý den byl jsem na rtg dutin a mám zastrenou levou stranu chtěl jsem se zeptat...

Chronická trichomoniáza - diagnostika

Dobrý den. Včera jsem byla po dvou letech na preventivní prohlídce u svého gynekologa...

Nolpaza - pálení žáhy

Dobrý den, rád bych mě zajímal Váš odborný náhled na mou problematiku. Je...

Uzliny pod čelistí

Dobrý den chtěl bych se zepta mám na pravé straně asi 3 nateklé uzliny velikost...

Dlouhodobé bolesti pod kolenem zezadu na vnější straněstraně,

Dobrý den, mám dlouhodobé problémy s píchavou až řezavou bolestí pod kolenem...

Svědivá vyrážka na noze

dobrý den , 2 měsíce už mám na chodidle červenohnědý flek viz foto neboli...

Hodnoty PSA

Dobrý den, manžel 71 let, váha 95 kg, v péči urologa, TURP v roce 2015 -...

Zalehle leve ucho, bez bolesti, zmeny behem dne

Dobry den, uz asi 14-20 dnu mam zalehle leve ucho.. Behem dne se to obcas...

Únava

Dobrý den, už asi měsíc mě trápí nevolnosti v podobě malátnosti, točení hlavy,...

Křeče v břiše, průjem a krev ve stolici

Dobrý den, v pátek (6.4.) mě v 00:10 probudily strašné křeče do oblasti podbříška...

Bolest v levém třísle

Dobrý den. Je mi 34. Na fotbale sem se natáhl nohou po míči a učitel sem ostrou...

Těhotenství počínající

Dobrý den, ráda bych věděla, zda se moje rané těhotenství zatím dobře vyvíjí....

Borelioza
