Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Antivirotika lze užívat i profylakticky

Vnitřní lékařství Martina 12.9.2019

Dobrý den, paní doktorko,
v létě při pobytu na slunci u moře nebo v horských oblastech se mi vždy udělá na rtu opar, většinou přes celý spodní ret, což je bolestivé. Tato situace se mi v posledních letech opakuje. Může to, prosím, souviset s nevhodnou hladinou vitaminu D? Měla bych vitamín D užívat? Mohl by mi pomoci přípravek l Lysine? Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Martino, oslunění je jeden z faktorů, který může být příčinou reaktivace herpetické infekce v podobě herpes labialis, dále stres, nevyspání atd. Léčba je standardní - v léčbě se aplikují lokálně antivirotika. Vzhledem k tomu, že víte dopředu, kdy se Vám opar objeví, tak bych volila profylaktické podávání antivirotik v tabletách (dle ofic. doporučení 4x denně, ale mám zkušenost, že se někdy podává i 1-2x denně vždy se začne několik dní před dovolenou). Přípravek L-lysine Vám doporučit nemohu, podle literatury v dávkování 1g denně v profylaxi oparu nefunguje a při dávkování vyšším nejsou dostatečně přesvědčivé důkazy o tom, že funguje. Jeho fungování je pouze teoretické - ví se, že HSV (virus) ke svému množení potřebuje arginin, což je aminokyselina, jejíž místo by mohl zabrat lysin, avšak bez efektu na množení - tedy kromě užívání lysinu by se měla držet dieta s nízkým obsahem argininu - avšak to je pouze teorie. Na druhou stranu, pokud jednou zkusíte před odjezdem na dovolenou kůru lysinu, tak si uděláte obrázek sama a kromě Vaší peněženky nic neutrpí. Hladina vit. D sice může ovlivňovat i imunitní systém, ale nemyslím, že byste zrovna měla mít deficit takový, aby se nízká hladina vit. D projevila opakovanými herpetickými infekcemi. Každopádně pokud by Vás to zajímalo, můžete si nechat hladinu vit. D otestovat a v případě deficitu užívat vit. D, samozřejmostí je dostatečně chodit ven (i v zimě). S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Vynechaná dávka antivirotika
Dobrý den, chci se zeptat :před 14 dny jsem brala antivirotika...
Bolest v leže na levém boku
Dobrý den, ráda bych jestě doplnila k dotazu nějaké...
Antivirotika Herpesin
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu, zda je nutné...
Herpesin a těhotenství
Dobrý den, snažíme se o miminko a udělal se mi opar...
Gynekologicé potíže, HSV
Dobry den. Chci se zeptat lekare dermatovenerologa...
Genitální opar
Dodobry den mam dotaz, udelali se mi na varlatech takovy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Antiparazitní obojek pro psy a malé dítě


Antiperspiranty -> rakovina?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co je pravdy na tom, že antiperspiranty mohou...

Antipsychotika


Antipsychotika, nadměrná únava, deprese

Dobrý den. Moje dcera má 29 let a prodělala před rokem polymorfní psychotickou...

Antistreptolyzin


AntiTPO


Antitrombin a antikoncepce


Antitrombotická léčba spolu s NSA

Dobry den, uzivam 1x denne anopyrin 100 po zanetu povrchovych zil,k tomu me...

Antituberkulotika v těhotenství


Antivirotika Herpesin

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu, zda je nutné dobrat antivirotika, i...

Antizol


Antkoncepce

Dobrý den, dejme tomu že by muž pravidelně užíval ženskou antikoncepci ve...

Antkoncepce

Dobrý den, chci se zeptat. Beru antikoncepci Leverette. Dva dny jsem si zapomněla...

Antkoncepce

Dobrý den, užívám antikoncepci Sunya. Během začátku zánětu ledvinových pánviček...

Antokoncepce

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat co je pro tělo méně škodlivý - hormonální...

Antokoncepce a těhotenství

Dobrý den, mám dotaz takový, že v pátek jsem začala menstruovat a začala s...

Antokoncepce Jangee

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o Váš názor. Mám novou antikoncepci Jangee...

Antrální erozivní gastropagie


Antrální erozivní gastropatie

Dobrý den, včera jsem psala svůj dotaz ohledně nálezu - antrální erozivní gastropatie,...

Antrální gastritida, Gastroezofageální reflux...

Dobrý den, byla jsem na vyšetření gastroskopie (nosem). Ve zprávě mám napsáno:...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Poleptání hydroxidem sodným

Dobrý den když jsem ve škole zkoušeli pokus tak jsem se trošičku dotkl hydroxidu...

Bolest kolene při kleku

Dobrý den, už několik měsíců mám problem s kolenem: nic me neboli, mužů chodit...

Bolest při polykání

Dobrý den chci se zeptat byla jsem na vyšetření polykaciho aktu jícnu a mám...

Otoky po námaze

Dobrý den, od dětství mám problém s tím, že při námaze (turistika) mi dost natékají...

Červené skvrny v tříslech

Dobrý den, už pár týdnů (3-4) mám v obou tříslech něco jako vyrážku v kruhovitém...

Nevolnost, pocit knedlíku v krku, nechuť k jídlu

Dobrý den, Je mi 17 let a poslední 3 týdny mám problémy s jídlem.Trápí mě nevolnosti,pocit...

Výrustek u kloubu palce nohy

Dobrý den, mamku (55let) už několik let trápí bolest nohou, z boku ze strany...

Absces

Dobrý den jsem 3 týdny po chirurgickém zákroku Abces řiti jak dlouho může trvat...

Bolest okolo pupku

Dobrý den, už skoro 3 roky se mi vrací (tak každé dva měsíce) bolest břicha,...

Kvasinková infekce u muže


Tatínek špatně dýchá a nemůže si odkašlat

Dobrý den, vzala jsem si k sobě do péče tatínka, kterému je 76 let a už asi...

Zvětšené uzliny na krku a výskyt modřin

Dobry den, od porodu ( zari 2016 ) me trapi zvetsene uzliny na krku, bolestive,...

Vyrážka na noze

Dobry den, udelala se mi na noze vyrazka, muzete to byt plisen? Uz mam nekolik...

Útvar na prstu

Dobrý den, udělala se mi záděra u nehtu na prostředníčku pravé ruky, která se...

Vliv alkoholu na lokalni anestezii

Dobry den, zajimalo by me zda ma vliv konzumece alkoholu predesly vecer pred...

Nákaza ze spermatu

Dobrý den, prosím Vás chtěla bych se zeptat jestli je možné se něčím nakazit...

Výtok z močové trubice

Dobrý den, cca před půl rokem jsem měl problémy s bílým výtokem z penisu doprovázené...

Prasklina u poševního vchodu

Dobrý den, již několik týdnů se nemohu zbavit praskliny v místě pochvy. Prasklina...

GER

Vážený pane doktore/paní doktorko obracím se na vás s žádostí o konzultaci...

Echokardiografický nález

Dobry den, dostal jsem na echu tuto zpravu : malo-stredne vyzn. Ao.reg.,morfolog,podklad...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.