Bezezbytková dieta
Dobry den moje maminka jde za mesic na kolonoskopii nevim jak se to pise snad je to spravne ,nu ale k dotazu tyden musi drzet bezzbytkovou dietu , prosim vas co je to bezbytkova dieta? Dekuji za odpoved
MUDr. Veronika Horáková
Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ambulance praktického lékaře Benátky nad Jizerou
Dobrý den, bezezbytková dieta je založená na lehce stravitelné stravě, která je nenadýmavá a bez potravin, díky kterým zůstávají ve střevech nestravitelné zbytky. Strava se konzumuje pětkrát až šestkrát denně a má celkem dost omezení. Také je nutné dbát na správnou přípravu pokrmů, protože ne všechny jsou povolené. Vhodná příprava je vaření, dušení a pečení bez tuku. Naopak nevhodné je smažení, pečení v oleji nebo nedovaření. Pokrmy je nutné vždy pořádně uvařit, aby byly dostatečně měkké. V některých případech je lepší je rovnou rozmixovat, pokud obsahují vlákninu nebo mají tvrdší charakter. Při pečení je nutné odstranit kůrku a šetříme při přípravě tukem. Maso je vždy nutné zbavit viditelného tuku, poté jej osmažit na pánvi bez oleje a pak s ním až dále pracovat (dusit či péct). Pokrmy je možné omastit máslem, ale až při podávání. Nesmí se jednat o přepálený tuk, vhodné je čerstvé máslo.
Potraviny, které jsou vhodné:
Maso - libové hovězí, vepřové, jehněčí, telecí, kuřecí, krůtí i králičí bez blan, ryby, kuřecí játra, libové šunky, libové párky, salámy se sníženým obsahem tuku
Mléčné výrobky - jogurt bílý i ovocný, tvaroh, mléčné dezerty, tvrdé sýry, tvarohové sýry
Mléko - nejlépe zakysané - podmáslí, kefír, jogurtové mléko
Vejce - 1 vejce denně
Tuky - máslo, rostlinné tuky
Pečivo - den staré pečivo (rohlíky, veka) i sladké (vánočka), suchary, bramborový knedlík
Obiloviny - těstoviny, rýže, lisované kroupy, výrobky z mouky
Sladidla - cukr, med - omezeně
Ovoce - čerstvé banány, strouhaná jablka, ovocné šťávy z čerstvého ovoce, ovocná pyré z čerstvého ovoce, citronová šťáva, kompot, marmeláda
Zelenina - vařená a dušená mrkev, dýně, špenát, hlávkový salát, vývar z celeru a petržele, rajčatová šťáva bez jadérek a slupky, rajský protlak, brambory (kaše)
Koření - kmín, mletá skořice, sladká papriky, majoránka, petrželková nať, bylinky, bobkový list, nové koření, vývar z cibule, vegeta, ocet v malém množství
Nápoje - voda, čaj, neperlivá minerálka, naředěná ovocná šťáva
Nevhodné potraviny, kterým se musíte vyhýbat:
Celozrnné výrobky - mouka, pečivo, rýže
Luštěniny
Tučná masa a uzeniny - klobásy, paštiky, škvarky, sádlo
Tučné mléčné výrobky - šlehačka, smetanové jogurty, tučné sýry
Houby
Zelenina - nadýmavá a těžká na žaludek
Ovoce - obsahující pecky, slupku a semínka
Přílohy - krokety, hranolky, smažené brambory, kynutý knedlík
Nápoje - mléko, kakao, káva, alkohol, minerální vody
Ostatní - čipsy, čokoláda, dráždivé koření, kečup, hořčice, bujón, dochucovadla, pepř, česnek, cibule, atd.
Snad Vám toto bude nápomocné při sestavování vhodného jídelníčku před výkonem, s pozdravem, Dr. Horáková