Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dietářka s jojo efektem

Vnitřní lékařství Aja 25.5.2017

Dobrý den, jsem věčná dietářka s jojo efektem, je mi 37 let a před 3/4 rokem jsem po 10 letech vysadila antikoncepci. Poté jsem přibrala 10kg. Nevím jestli to bylo způsobeno vysazením HA nebo i zpomaleným metabolismem a protože jsem se přestala hlídat. Nyní se snažím zhubnout (mám přístrojem změřený BMR 1499kcal), jím pravidelně, mám stravu poskládanou se správným poměrem makroživin (všechno zapisuji do kalorických tabulek) a kaloricky za den jsem nad hodnotou BMR (cca 1750kcal za den), třikrát/čtyřikrát týdně sportuji (běh/domácí cvičení na bázi hiit). Takto funguji už asi tři měsíce a váha se ani nepohla, spíše naopak. Zkusila jsem i omezit jídlo na úroveň pod BMR (1400kcal), což u mě vždy fungovalo, byť vím, že to není dobře. Ale nyní bez výsledku. Poradíte, co mám dělat? Mám ještě vyčkat? Trvá mému "zhuntovanému" tělu dle než si navykne že zase dostává pravidelně jíst. Nebo to může být problém po vysazení HA? Menstruační cyklus se mi ještě úplně nesrovnal. Velmi děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Ajo, na hormonální antikoncepci bych to úplně nesváděla. Vidím, že se snažíte zlepšit stravu a pravidelně cvičíte, což je samozřejmě dobře a chválihodné. Ale ta stejná hmotnost (či dokonce lehce vyšší) může také být dána tím, že je tuková tkáň nahrazena svalovou hmotou. A ta váží rozhodně více než tuk. Takže bych se spíš snažila zorientovat podle obvodu pasu apod. Určitě bych ještě vyčkala a pokračovala v zavedeném režimu.
Hodně štěstí

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Ferdinandová

Specializace: Nutriční poradenství Pracoviště: MUDr. Hana Ferdinandová

Dobrý den, pokud opravdu plníte zásady redukce a jídelníček máte nutričně vyrovnaný, v čem vám je aplikace www. kalorickétabulky.cz. velkým pomocníkem, určitě bych byla trpělivá, někdy se hubnoucí proces po jojo efektech rozjíždí obtížněji, ale pokud neuděláte chybu a zejména vyloučíte chyby, které vedou k zvýšenému ukládání tuku, určitě budete úspěšná. Pohlídejte si zejména velikost porcí odpoledne a večer ( odpolední svačina max.600 kJ, večeře ne větší než 1200 kJ s tím, že příjem sacharidů večer bude již menší, cca bude tvořit pouze 400 kJ). Alkohol úplně vynechte, rovněž tak sladkosti. Nezapomeňte na pitný režim po celý den, vypíjte 1,5-2l nekalorických tekutin, nejlépe vody s citronem(mátou).
Pro hubnutí není jiné cesty, než úprava jídelníčku dle zásad redukce a pravidelná aerobní pohybová aktivita. Pokud toto plníte, věřím, že se výsledky brzy dostaví. Tak jak již radila kolegyně, lepší než sledovat hmotnost je změřit obvody těla, zejména obvod pasu a sledovat jejich změny. Zmenšení obvodů vypovídá o úspěšném odbourávání tuku z organismu a to nejvíce jde.
S pozdravem

Související dotazy

Jojo efekt
Dobry den.Mam hodne velky problem.Jeste v lete jsem...
Jak zvýšit příjem bez jojo efektu
Tak jsem zjistila, že jím cca o 5000kj mene, nez mam....
Bezlepková dieta efekt
Dobrý den,chtěla bych se zeptat...9 týdnů dodržuji...
Negativní světelného efekty u trifokálních čoček
Dobrý den, jak moc člověk vnímá negativní světelné...
Mléčná dieta
Dobrý den,ráda bych se zeptala kamaráda mi doporučila...
Dieta
Dobrý den. Mám nadváhu a tak jsem se s tím rozhodl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dieta u salmonely


Dieta u syndromu krátkého střeva

Dobry den.Jiz dva roky jsem po resekci tenkeho streva.Syndrom kratkeho streva.Neustale...

Dieta u vyšší hladiny cholesterolu

Dobrý den, mám dotaz ohledně cholesterolu. Moje matka(63 let) bere léky na vysoký...

Dieta u zvýšené kyseliny močové v krvi

Dobrý den, je mi 25 let a ke konci zimy my byla v Rakousku, kde pracuji,...

Dieta v těhotenství

Dobrý den,prosím o pomoc.Jsem ve 31.tt těhotenství a za celou tu dobu jsem nabrala...

Dieta v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli může strava v těhotenství zapříčinit...

Dieta-alergia

Dobry den,mam syna 2 roky a 9 mesiacov a pred mesiacom sa osypal,mal skaredy...

Dieta-lepek

Dobrý den, už roky se cítím strašně unavený, v 15 mi byla diagnostikována bezlepková...

Dieta, hubnutí

Dobry den chtěla bych zhubnout pár kilo.chtěla jsem se zeptat zda je k večeři...

Dieta, spálení na slunci

Dobrý den, minulé léto jsem držel dietu, kdy jsem jedl pouze rýži,těstoviny...

Dietní opatření po operaci slepého střeva

Dobrý den, manžel je po operaci slepého střeva klasickým řezem - laproskopie...

Dietolodická rada

Hezký den. Po zjištění- dárek k šedesátinám cha cha , že mám cukr 5,9 a tlak...

Diety

Dobrý den, musím držet žaludeční a diabetickou dietu. Vím zhruba co jíst a co...

Diety a poškození srdce

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat,zdali je možné častými dietami poškodit srdce?mam...

Diety, hubnutí a plynatost

Dobrý den, nevím jestli je dotaz vhodný tady ale snad ano. Už pár měsíců se...

Dif. dg bolesti na hrudi

Dobrý den. Mám babičku, která je již 35 let ochrnutá na nohy a část zažívacího...

Dif. rozpočet leukocytů přístrojově

Dobrý den, můj otec bzl na vyšetření u doktora a dostal výstupní zprávu s názvem...

Diferenciál

Dobrý den,byl my vyšetřen Diferenciál ve zkratkach MOA: ESEA: BSEA: NE: LY:...

Diferenciál bílých krvinek

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda by se leukémie projevila v běžném krevním...

Diferenciál krevního obrazu

Dobrý den, mám dotaz, minulý týden jsem byla na odběrech - v krevním obraze...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pachuť v ústech

Plastová pachuť v ústech... Dobrý den. Už nějakou dobu cítím jednou za dlouhou...

Špinění při užívání antikoncepce

Dobrý den, beru pravidelně antikoncepci ale s tím že už půl roku jí beru bez...

Pálení močové trubice po ejakulaci

Dobrý den, trápí mě palení močové trubice po ejakulaci. Palení se neobjevuje...

Sliz z pochvy

Dobrý den, před dvoumi měsíci mi gynekolog předepsal doplněk stravy na zpravidelnění...

Zvětšené varle

Dobrý den, můj problém spočívá ve velikosti varlete. Před půl rokem mě začalo...

Lumbální punkce

Štíplo mě klíště tak mi dělali lumbální punkci.Jelikoš se mě při vikonu udělalo...

Flíčky na genitáliích

Dobrý den, všimla jsem si, že mám na genitáliích (u stydkých pysků) černé flíčky....

Vyrážka

Dobry den , obracím se na Vás se svým problémem. Je to už asi cca půl roku,...

Bolest břicha


Dlouhodobé užívání zinku

Dobrýden, potřeboval bych se zeptat na něco ohledně zinku. Je možné užívat zinek...

Zápach z pochvy

Dobrý den.Po menstruaci se mi objevil zápach z pochvy připomínající zkaženou...

Luxace tossy 3

Dobrý den, V sobotu jsem prodělal úraz ramene. Na pohotovosti mi diagnostikovali...

Zvětšení penisu


Leydenská mutace


Pátá antibiotika za sebou

Dobrý den, maminka (52let) bere již pátá antibiotika za sebou, nakazila se...



Bolest podbříšku po pohlavním styku

Dobrý den, měla jsem pohlavní styk s pritelem. Těsně po něm jsem začala cítit...

Přetrhané vazy v kotníku

Dobrý den, Mohla bych se zeptat, v dubnu jsem si přetrhala vazy v kotníku,...

Zhruba 6. den pozoruji lehký narůžovělý výtok a 3. den bolesti v podbřišku

Dobrý den. Ráda bych se poradila. Po skončení menstruace jsem nezačala brat...

Nitrofurantoin

Podstoupila jsem cystoskopii, následne zavedení stendtu do močové trubice. Lékař...

Reklama
Zavřít