Dieta u M. Crohn
dobrý den. jak přibrat na váze při chronově chorobě?
MUDr. Veronika Horáková
Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ambulance praktického lékaře Benátky nad Jizerou
Dobrý den, dietní opatření znamenají podávat stravu s potřebným množství živin a dalších důležitých nutrientů v dobře stravitelné a mechanicky přizpůsobené formě. Je třeba podpořit střevní mikroflóru a zajistit dostatek tekutin. Primárním cílem by neměl být nárůst hmotnosti, ale zásobení organizmu potřebnými nutrienty, které pak v klidovém stádiu určitě i povedou k nárůstu svalové hmoty popřípadě tukových zásob.
U pacientů s Crohnovou chorobou často dochází k zúžení střeva. V tom případě je na místě potrava bez nestravitelné vlákniny (hrubé, nerozpustné), tak zvaná dieta bezezbytková. Pokud je příjem potravy nedostatečný, je nutné ho doplnit výživou enterální (sippingem). V klidovém období je dobré zvýšit množství rozpustné vlákniny ve stravě a dietní opatření jsou méně striktní. Důležitý je dostatečný příjem vhodných tekutin (čaje, obilná káva, stolní vody bez CO2, ředěné džusy, ovocné a zeleninové šťávy, slabě mineralizující minerálky) a rozdělení stravy na 5–6 menších porcí denně.
Dieta v klidovém období onemocnění vychází z potravin již pacientem vyzkoušených, je individuální. Doporučuje se zvýšit množství bílkovin, vápníku, železa a vitamínů, především skupiny B a C. Tekutiny se přijímají odděleně od tuhé stravy. Obecně strava má být lehce stravitelná, bez dráždivých potravin (uleželé sýry, tučné kořeněné salámy...) a dráždivého koření (chilli, pálivá paprika, různé omáčky připravené z ryb...), nedoporučuje se nadýmavá zelenina (cibule, česnek, kapusta, zelí), luštěniny a potraviny příliš tučné (husa, kachna, bůček) a příprava jídel smažením. Zařazením běžné zeleniny a ovoce je zajištěn příjem rozpustné vlákniny.
Zdroje plnohodnotných bílkovin: maso, drůbež, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky.
Zdroje vápníku: mléko a mléčné výrobky, vaječný žloutek, obiloviny a některé minerální vody.
Železo je obsaženo v mase (především v hovězím), játrech, vejcích, tmavě zelené zelenině. Zdrojem vitamínu C je ovoce, zelenina, ovocné a zeleninové šťávy, džusy a brambory.Vitamíny skupiny B najdeme především v obilovinách, bramborách, ale i v mléčných výrobcích (B2, B12), játrech a mase (B1, B2, B 12). U Crohnovy choroby a ulcerozní kolitidy bývá střevní mikroflóra změněna a oslabena, a proto se doporučuje ji podpořit, ovlivnit a vedle léků a potravinových doplňků je to právě vláknina z vhodného ovoce, zeleniny a obilovin.
S pozdravem, Dr. Horáková