Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Bolesti páteře

Růžena . 2.6.2015 redakce uLékaře

Dobrý den p.doktore, je mi 50 let a už 8 let mě trápí velké bolesti páteře,už si s tím nevím rady,u neuroložky dostanu buď obstřik,dorsiflex a pak rehábku....ale problémy s páterí tím nepřestanou...někdy se trochu sklidní,ale jen na nějakou krátkou dobu. Mé rentg.zprávy:stac.obraz oploštění kyfosy,její vrchol je mezi Th8-10 s minim.zúžením MOP,výše obratlů v norměpedikly intaktní,mírná spondylosa a spondylarthrosa. další:sin konvexní skoliosa s vytočením těl doprava,lordosa je oploštělá,blok postavení v ús.C5-7osteochondrotické zúžení št.mezi c5-7,na těchto obr.dors.osteofyty a artrosa kl.uncovert. Mohl by jste mi paradit jak toto alespoň trochu vyléčit,ty bolesti jsou velké.A ještě se chci zeptat,celý život jsem pracovala v kanceláři u pc,nyní bez práce...nevím jak bych z takovými bolestmi pracovala v novém zaměstnání...je možné žádat o OZP nebo částečný důchod? Moc vám děkuji předem za odpověď. Růžena

Odpovídá:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den paní Růženo. Bolesti zad mohou mít řadu příčin. Nejběžnější jsou tzv funkční změny. Vznik blokád mezi obratli na jejich kloubních ploškách, v kombinace se svalovými stahy v okolí, vznikem i bolesti, která dále šíří a z páteře jakoby vyzařuje. Tyto změny se navíc tzv postupně i řetězí podél páteře, např původně z krční oblasti až na některou část pánve a dolní končetiny. RTG a i citlivější zobrazovací metody toto přímo neukáží. Je nutné vyšetření páteře a pohybového aparátu tzv technikami manuální ev myoskeletární medicíny, kterou někteří lékaři hl v oborech RHB, neurologie a ortopedie také provádějí. Léčba spočívá v manuálním odstranění blokád a nácviku vhodného cvičení a rhb. Necílené rehabilitace a fyzikální metody mají většinou malý efekt. Je nutné opravit napětí svalů- nejprve uvolnit ty stažené, potom posílit ty ochablé, jinak se potíže mohou vracet. Bolesti zad a vyzařování podél nervových kořenů mají někdy příčiny ve výhřezech meziobratlových plotének ev degenerativních změnách páteře, které vedou k utlačení nervové struktury- kořene, ev míchy. Je potřebné detailní neurologické vyšetření a doplnění a zhodnocení dalších vyšetření- zobrazovací metody páteře, kde jsou změny na ploténkách vidět- MR, CT. Někdy je potřeba, ale po bedlivém došetření, provést i operaci- odstranění části vyhřezlé ploténky. Tyto poruchy se ale někdy kombinují i s uvedenými funkčními poruchami a je na to nutné dávat pozor i při indikování operační léčby, protože nález na CT ev MR nemusí být zdrojem vyšetřovaných potíží. Páteř dále postihují další chorobné změny- vzácnější jako zánět, nádorové postižení, posun obratle tzv listhesa atd. Takže při dlouhodobých potížích a nelepšení je potřeba provést detailnější rozbor a vyšetření. Velmi často bez úprav funkčních změn s účastí dlouhodobého individuálního cvičení nelze dospět k trvalejšímu zlepšení. Popis RTG změn Vaší páteře ukazuje na určité změny tzv z opotřebení páteře, které jsou ale již i ve středním věku na RTG dosti běžné. Popsané vybočení páteře tzv skoliosa je terén na kterém se více zmíněné funkční bloky tvoří častěji. Sami o sobě aktuální potíže ale nevysvětlují. Vylučují některou ze závažných známek- zhroucení obratle, jeho posun apod. O ev výhřezu plotéky nebo zůžení páteřního kanálu běžné RTG prakticky nevypovídají. Dlouhodobější užívání tzv myorelaxantií- léků uvolňujícíh svaly- jako Dorsiflex, DImexol Mydocalm na tyto potíže příliš vhodné není. Je nutné zaměřit se po odstranění blokád na cílenou rhb v l. době s uvolňováním zkrácených svalů podél páteře, v 2. Následní době i cviky na posílení ochablých svalů – hl břišní stěny a mezilopatkových svalů. Z léků dle snášenlivosti a stavu žažívacího ústrojí. Účinnější a šetrnější k delší analgetizaci jsou léky jako Tramal tablety ev kapsle, ev kombinovaný preparát s paralenem Zaldiar. Dlouhodobé braní antirevmatik- Brufen, Diclofenac není také příliš vhodné. Ohledně důchodových a sociálních dávek a opatření rozhodují komise posudkového lékařství, které mají své tabulky a pravidla, jedná se o čistě úřední akt, kde se zařazují dosavadní lékařské nálezy. Vyřizování je potřebné provést přes svého registrujícího praktika. Z praxe víme, že opakované lokální bolest zad bez neurologického poškození nervového kořenu výhřezy, bez stavů s nutností operace k přiznání sociálních dávek a výhod nestačí. Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Bolest krční páteře
Dobrý den,již několik let trpim bolestmi hlavy krční...
Bolesti bederní páteře
Dobry den, porosim vas o vas nazor, mam velke bolesti...
Bolest páteře
Dobrý den jsem po MR ls páteře kde my bylo zjištěno...
Mám bolest bederní páteře
Dobrý den pane doktore mám bolest bederní páteře a...
Dlouhodobá bolest krční a bedeřní páteře
Zdravím, dlouhodobá bolest krční a bederni patere a...
Bolest páteře
MRI Th a LS 7/2014 Th páteře mícha je volná kořeny...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolesti pat

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Bolí mě paty, ale ne pravidelně. Ze začátku...

Bolesti pat

Dobrý den, na začátek bych chtěla oznámit, že je mi 25 let. Zhruba pět let...

Bolesti pat

Četla jsem zde dataz na bolesti pat a v odpovědi jsem se dočetla,že neexistuje...

Bolesti pat

Dobrý den, již od mých 15 let (nyní 19) mám bolesti pat. Byl jsem s němi...

Bolesti pat a zad

Dobry den,uz nejaky cas mi trapi boleti pat nohou hlavne kdyz se rano probudim...

Bolesti patere

dobry den mam uz delsi problemy s pateri.uz mi ta bolest jde do nohou.byla jsem...

Bolesti patere

Dobry den.Mam pretrvavajici bolesti patere bederni a krcni muj PL mne odeslal...

Bolesti patere

Dobry den, mam problemy s krcni pateri. Bolesti trvaji jiz tri mesice. Dva roky...

Bolesti patere

Dobry den, mam problemi s pateri uz od puberty,ale v lete jsem podstoupila odstraneni...

Bolesti patere - zrak

Dobry den trpim bolestni patare, byl jsem odeslan na RTG Krcni, Beredni a SI...

Bolesti páteře

. V oblasti C6/7 opět . C 5-7 úrptůačování mezioNález: MR C páteřa horní 2/3...

Bolesti pateře

Dobrý den.Prosím o radu,dalších možnostech léčby a návratu k normálnímu životu...

Bolesti páteře

Nám zablokovanou krční páteř a čekám na vyšeření magn.rezonancí, mám velmi silné...

Bolesti pateře

Dobrý den.Pro dlouhodobé bolesti bederní pátere a nyní i bolesti levé nohy(zadní...

Bolesti páteře

Dobrý den Od února 2016 jsem v pracovní neschopnosti s páteří. Jelikož jsem...

Bolesti páteře

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli nebudete vědět co by mi mohlo být...je...

Bolesti páteře

Dobrý den,prosil bych pěkne o vysvětleni nálezu po RTG páteře.Sandberg negat,napřímení...

Bolesti páteře

Dobrý den, je mi 62 let cca před 10-ti lety mi začaly potíže s páteří. V roce...

Bolesti páteře

prosím o konzultaci k výsledkům rengenů a stále se zhoršujícím bolestem v oblasti...

Bolesti páteře

Dobrý den, neustále mám bolesti krční páteře a zad v oblasti mezi lopatkami....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Poslední cigareta? Až po hypnóze


Vdechnutí jídla, kašel


Hnědý až krvavý výtok mimo ms


Lze Zibor brát současně s Detrelex tabletami


Tinitus


MUDr. David Macharáček

GM ordinace s.r.o.

Kožní výrůstek


Vyrazky zo dna na den


Jak si biologická léčba dokáže poradit s rakovinou prsu


Proktologie


Jste po operaci srdce? Nezvedejte ruce nad hlavu


Dočasná tetováž není bez rizika


Neštovice


Zažloutnutí zubů


Unikání vzduchu z plic


Poruchy spánku


Vyrážka


Vleklé problémy s močovým měchýřem


Inzerce
Poslat e-mailem
{}
Inzerce
×