Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Budiair v těhotenství a při kojení

Plíce, dýchání Zuzana 23.10.2018

Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem, na který má každý lékař jiný názor a jiné řešení.
Jsem podruhé těhotná a potřebuji vědět, zda můžu kojit či ne. Jsem astmatička a dlouhodobě užívám (4 roky) Budiair inhalátor, a to 3 vdechy ráno a 3 vdechy večer.
Při prvním dítěti jsem se snažila kojit, ale dítě bylo neklidné, vůbec nespalo, nechtělo pít a mléko jsem měla úplně zažloutlé, vypadalo jako zkyslé mléko. V okamžiku kdy jsem přešla na UM Beba, dcera se zklidnila, krásně začala prospívat a papat.
Když jsem se o tomto problému informovala u různých lékařů a poraden, nikdy mi nikdo nebyl schopen pořádně odpovědět. Vždy mi bylo doporučeno kojit bez ohledu na moji léčbu. Na plicním oddělení, kde se s astmatem léčím, mi doporučili změnit lék, ale s tím, že tento mi opravdu nejlépe sedí a u ostatních jsem mívala problémy s užíváním.
Nechci proto lék Budiair měnit za jiný a zároveň bych potřebovala vědět, zda můžu kojit. Na internetových diskusích jsem našla, že při kojení můžu užít max. 5 mg kortikoidů denně, ale já jich přeci užívám mnohem víc...

V příbalovém letáku jsem se dočetla, že při dlouhodobém užívání kortikoidů může dojít ke zpomalení růstu, řídnutí kostí atd. Mám proto strach, abych kojením neublížila miminku.

Má vůbec cenu se do kojení pouštět??

Děkuji za Vaši odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová


Dobrý den Zuzano, trochu mě mate fakt, že řešíte přestup budesonidu do mateřského mléka a zároveň Vám nevadí jeho užívání v těhotenství. Dát Vám jednoznačnou odpověď je složité proto, že není studií, které by testovaly negativní účinek vyšších dávek inhalačních kortikoidů při přestupu do mateřského mléka. JInými slovy- žádná kojící žena nebude v rámci "studie" riskovat zdraví svého dítěte. Pravdou je, že pokud jsou užívány udržovací dávky, tj. max 400ug 2x denně, pak je riziko expozice kojence minimální. Proto je vždy cílem užívat v těhotenství i při kojení nejnižší možnou účinnou dávku. V těhotenství je navíc velice důležitá dobrá kompenzace astmatu, z toho vyplývá, že je potřeba vždy striktně individuálně hodnotit přínos léčby budesonidem jak ve vztahu k Vám, tak pro kojence, ale i pro plod. Váš dotaz přeposílám ještě specialistům v oboru plicního lékařství, kteří se dále k problematice vyjádří.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská

Specializace: Pneumologie‎ Pracoviště: privátní ambulance TRN Kroměříž

Dobrý den!
Úplně souhlasím s tím, co Vám napsala p. dr. Fričová. Budesonid je molekula, která je v době těhotenství a kojení nejbezpečnější. Užíváte mikrogramové a nemiligramové dávky inhalačního preparátu...
Takže pokud jste dobře kompenzovaná na dávkách, které máte, musíte jejich navášení či znížení konzultovat s lékařem, ke kterému docházíte.
Zdravím. AMV

Související dotazy

Kojení a nové těhotenství
Dobrý den. Mám 8 měsíční kojene miminko a jsem v 5tt....
Kojení a listerioza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s přenosem...
Kojení a těhotenství
Dobrý den, mám 20.měsíců starou dceru, kterou pořád...
Oční kapky - těhotenství a kojení
Dobrý den, již mnoho let si kapu Betoptic a Xalatan....
Léky na alergii v těhotenství a kojení
Dobrý den, jsem momentálně ve 33tt, již od puberty...
Oční kapky - těhotenství a kojení
Dobrý den. Již mnoho let si kapu do očí Betoptic a...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bude další cyklus ovulovat levý váječník?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, když jeden měsíc vůbec neproběhne ovulace(z...

Bude nutná liečba liekmi alebo budem musieť íst do nemocnice?v čom je hlavný problém podla vás? Lebo neviem či to môže b

Dobrý den už dlhší čas mám depresie, pocit menej cennosti, úzkosť...mám teraniu...ako...

Bude potrebné skrátiť uzdičku alebo nie?

Zdravím chcel som sa spýtať či bude potrebné skrátiť uzdičku alebo ne..? a zdá...

Bude se jednat o kvasinkovou infekci

Dobrý den chtěla bych se zeptat, začalo mě svědit okolo pochvy, mám bílí, někdy...

Bude to druhý měsíc, do jsem nedostala menstruaci

Dobrý den. Momentálně jsem v USA a teď to bude druhý měsíc, do jsem nedostala...

Bude to holka a já už to dítě nechci

Dobrý den jsem v 17tt těhotenství. Na miminko jsem se těšila chtela jsem kluka...

Bude to půl roku po urazu kolene a to stále bolí

Dobrý den, zhruba před půl rokem se mi podařilo při přelézání brány špatně seskočit...

Bude tomu cca rok, co mě trápí problémy s erekcí.

Dobrý den, bude tomu cca rok, co mě trápí problémy s erekcí.. Při masturbaci...

Budění se v noci

Dobrý den, Paní doktorko, mám 7 měsíční dceru, odmalička má problémy s prdíkami....

Budiair - nežádoucí účinky

Dobrý den paní doktorko, mám téměř dvouletého syna. Dr. Imunoložka mu vzhledem...

Budík u srdce a perličková koupel

Dobrý den. Moc bych od Vás potřebovala poradit. Můj tatínek má operovaného budíčka...

Budím se časně, proč?

Dobrý den, nevím jak je to dlouho, možná půl roku, možná už déle, ale prostě...

Budím se každou noc kolem třetí hodiny


Budím se každý den v 5 hodin ráno

Dobrý den paní doktorko, můj problém se týká nepřerušovaného spánku. I dříve...

Budím se nevyspalá a unavená

Dobrý den, prosím o radu. Večer usínám během chvilky, v noci se maximálně probudím...

Budím se pravidelně v noci na jídlo

Dobrý den, moc bych Vás chtěla poprosit, jak přestat jíst v noci... pravidelně...

Budím se s pocitem nedostatku kyslíku

Dobrý den,v noci se probouzím s pocitem nedostatku kyslíku.Musím se nutit dýchat...

Budím se s rudýma očima, naprostým bolestivím suchem v krku a pusou plnou žlutého hlenu

Dobrý den, jíž měsíc se budím s rudýma očima, naprostým bolestivím suchem v...

Budoucnost s kolenem

Dobrý den, jsem 4 měsíce po artroskopii kolene.Měl jsem rozdrcenou chrupavku...

Budu ještě chodit se sluchadlama na ORL?

Dobrý den. Dnes jsem byla u pana doktor na ORL, další termín návštěvy mi nenapsal...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Necitlivost stehna

Dobrý den, občas se mi stává, že když si večer lehnu, necítím vnější část levého...

Operace bederní páteře

Dobrý den, jsem po dvou operacích bederní páteře. První před 4 roky - "oseknutí"...

Střevní problémy na začátku těhotenství

Dobrý den. Prosím o radu. Ze začátku hned uvedu, že jsem v šestém týdnu těhotenství....

Krev ve slinách


Bolest po vytržení stoličky

Dobrý den mám pokročilou paradentozu a včera mě vytrhli stoličku, ale mám hrozné...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat panu dr. Tomandlovi za jeho odpověď....

Otlaky a odřeniny stydkých pysků (z kola)

Dobrý den, jezdím hodně na kole a vlivem špatné kombinace nepadnoucího sedla...

Bolesti žaludku


Krev ve slinách

Dobrý den, každou noc se probudím v cca 2,00 až 3,00 s pocitem krve " jako...

Zvětšená mandle, infekce dýchacích cest

Dobrý den, před asi čtyřmi měsíci jsem měl hnisavou angínu a čepy na mandlích....

Dušnost, stres

Dobrý den, můj problém je trochu rozsáhlejší a nevím přesně, kam ho zařadit....

Syfilis v těhotenství

Dobrý den, Rada bych se zeptala, zda je možné mít syfilis bez jakýchkoliv příznaků...

Boulička na malém stydkém pysku

Dobrý den, minulý týden jsem si našla na malém stydkém pysku kuličku.Není na...

Špinění (gynekologické)

Dobrý den, před šesti dny jsem absolvovala bez jakýchkoli potíží preventivní...

Povšechné obtíže


Menstruace, koupání bez tampónu

Dobrý den, jsem na dovolené a dostala jsem menstuaci. Tampony jsem nikdy nepoužívala,...

Bolesti kloubů z nejasných příčin

Dobrý den, prosím o radu. Běhen roku a půl se mi vystupňovaly potíže velmi...

Bolest pravého zápěstí

Dobrý den, už asi rok trpím bolestmi pravého zápěstí. Dřív byla bolest nárazová...

Postinor

Pokud žena požije Postinor, do kdy Postinor funguje? Čistě teoreticky, kdyby...

Bušení srdce v klidu

Dobrý den, je mi 59 let a od pondělí pozoruji, když jsem úplně v klidu u televize...

Reklama