Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Elevace anti TPO v těhotenství

Endokrinologie Dana 31.7.2017

Dobrý den,

u štítné žlázy mi vyšly hodnoty:

TSH 2,280
T4 volný 15,0
anti TPO - 116 ale rozmezí by mělo být od 5-34 a vidím, že mám velký nadbytek protilátek. Jsem navíc těhotná a už ve 23 týdnu těhotenství. Všude na internetu čtu, že by to mohlo způsobit, že dítě bude mít nízké IQ až mentálně retardované. Už jsem objednaná na endokrinologii, ale zajímá mě názor od Vás, zda je to vážně takto vážné.:(
A jelikož budu platit za odpověď 200Kč, prosím o zaslání odpovědi, ve které nebude hlavně, že víc mi řekne až lékař.

Děkuji moc!

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den, parametry TSH a fT4 máte v normě, anti TPO je zvýšené, to by mohlo být například při autoimunitním zánětu štítné žlázy, adenomu štítné žlázy, eufunkční strumě. Anti TPO zvýšené máte, ale nejsou to horentní čísla. Přítomnost autoprotilátek v počátku těhotenství by mohla podnítit vznik asymptomatické poporodní hypotyreózy, nyní by mohla způsobit komplikace v podobě předčasného porodu nebo jiné, ale to je takto na dálku spéše spekulativní. Vhodné je provést ještě sono štítné žlázy a být v péči endokrinologa. Jemu Váš dotaz také předám k odpovědi. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, nemáte se čeho obávat. Snížení IQ či další důsledky snížené funkce štítné žlázy matky jsou opravdu vázány pouze na sníženou funkci (tzn vysoké TSH, nízké fT4) Vaše hodnoty jsou zcela v normě a tedy přesto, že máte pozitivní protilátky, zatím vaše štítná žláza funguje zcela normálně a plod tedy nijak nestrádá. Pozitivita protilátek je v tuto chvíli (když už máte první trimestr za sebou) již především informace pro vás do budoucna. Máte autoimunitní thyroiditidu (tedy sonografie a péče endokrinologem je na místě). Její přítomnost je pro vás riziková z hlediska poporodního období, měla by jste do 8-12týdnů po porodu zajít na kontrolní odběry (těsně po porodu hrozí přechodná vysoká funkce štítné žlázy a přechodné potíže vyplývající z hyperthyreozy). V dalším průběhu pak může postupně štítná žláza ztrácet na síle a postupně (v řádů měsíců ale i 20 ti let) snížit funkci.
S pozdravem Jandíková

Související dotazy

Elevace antiTPO v těhotenství
Hezký den, jsem v 8.týdnu těhotenství, ve výsledcích...
Štítná žláza
Dobry den, byl mi z krve zjisten pozitivni anti thyreoglobulin,...
Hodnoty štítné žlázy
Dobrý den, chtěla bych znát názor na hodnoty u vyšetření...
Anti TPO
Dobrý den, na gynekologii mi nyní zjistili hodnotu...
Hodnoty výsledků štítné žlázy a co dál
Dobrý den, při odběru mi byly zjištěny tyto výsledky:...
Hodnoty štítné žlázy
Dobrý den, před otěhotnění mě doktorka poslala na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Elektronická cigareta a arytmie

Dobrý den, mám supraventrikulární tachykardie ( nejspíše atrioventrikulární...

Elektronická cigareta a účinky

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně kouření e-cigarety. Nikdy jsem nekouřil. Koupil...

Elektronická cigareta a zanechání kouření

Dobrý den, jaká je škodlivost elektronické cigarety bez nikotinu a použití 100%...

Elektronická cigareta v těhotenství

Dobrý den. Jsem již několik let kuřačka a nyní jsem zjistila, že jsem těhotná....

Elektronické cigarety

Dobrý den mám dotaz na alergickou reakci na výpary z elektronické cigarety....

Elektronické cigarety

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda jsou elektronické cigarety horší nebo lepší...

Elektronystagmografie

Nevíte, prosím Vás, kde se provádí vyšetření elektronystagmografie? Pocházím...

Elektrosmog

Zdravím. Spím v izbe, kde je zapnutý wifi router, 2 zapnuté mobily, tv. V izbe...

Elenium a menstruace

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda může nějak Elenium ovlivnit menstruaci....

Elevace ALP v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se jen zeptat: včera jsem podstoupila odběr krve na...

Elevace antiTPO v těhotenství

Hezký den, jsem v 8.týdnu těhotenství, ve výsledcích krve mám hodnotu Anti...

Elevace d-dimerů po operaci

Dobrý den, 23.3. jsem prodělala plastiku LCA, 4.4. mi doktor udělal kontrolní...

Elevace Fe

Dobrý den, prosím, v příloze Vám zasílám svoje včerejší výsledky krve. Je tam...

Elevace jaterních parametrů

Dobrý den, mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů mého syna , na předoperačním...

Elevace jaterních transamináz

Moje diagnoza je K769 Nemoc jater NS a moje jaterní testy jsou: S_ALT 9.32...

Elevace Jt

Dobrý den. Měl bych dotaz ohledně jaterních testů. Účastním sem se výběrového...

Elevace JT, roztroušená skleroza, jaterní čaj

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda jsou nějaké byliny, které se u pacientů...

Elevace kys. močové

Dobrý den, před měsícem jsem byl preventivně u lékaře, neboť se mi den předem...

Elevace LDL

Dobry den, mám v krvy zvýšené ldh s hodnotou 3,92 a alt o hodnotě 1,15.. když...

Elevace NSE

Dobrý deň, veľmi by som Vám bola vďačná za Váš názor. Prekonala som infekt dýchacích...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti paže po úrazu hlavy

Po docela silném úderu do hlavy mám nesnesitelné bolesti do pravé ruky.

Zvýšená hodnota ALT

Dobrý den, byl jsem na preventivní kontrole krve. Mám zvýšenou hodnotu ALT a...

Opruzenina

Dobrý den. Při léčbě širokospektrálními antibiotiky se u mě objevila kvasinková...

Bolestivý pupínek na žaludu

Vážená paní doktorko, pane doktore. Chtěl bych Vás zdvořile požádat o konzultaci,...

Bolest

dobrý den pořád mě bolí pod pažemi ,jen něco málo udělám a už to bolí a bolí...

Možnost otěhotnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Používám antikoncepci Clormetin asi půl roku....

Arytmie a úzkostná porucha

Dobrý den, trpím panickou poruchou. Od jara 2017 vlivem dlouhodobějšího stresu...

Norethisteron a možné těhotenství

Dobrý den.potrebovala sem oddálit menstruaci a tak sem začala užívat norethisteron.uzivala...

Snížená děloha

Dobrý den, prosím o radu, moje maminka (70 let) má sníženou dělohu, cvičení...

Hnisání

Dobrý den, před měsícem jsem měla problém s bolestí pupku a následný výtokem...

Brnění prstů


Boláky na obličeji a ve vlasech při onemocnění celiakií

Dobrý den. Můj přítel trpí celiakií, která mu způsobuje vyrážku po těle. Má...

Neštovice

Dobrý den v 19 letech jsem dostal neštovice. Vypadá to strašně. Neštovičky jsou...

Zánět zvukovodu - kapky nepomáhaj

Dobrý den, asi před 14 dny jsem měl zánět zvukovodu. Začal jsem si do ucha kapat...

Trochanterická bursitida

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na Trachont. bursitidu.Mám za sebou dva obstřiky...

Svědění po prodělaném pásovém oparu

Dobrý den, maminka (80 let) před půl rokem prodělala pásový opar na hlavě a...

Paleni zahy,rihani,nadymani

Dobry den, chtel bych se zeptat. Uz pres mesic a pul pocituji paleni zahy, prislo...

Svědění kolem konečníku a pochvy

Dobrý den, mám pres den svědění konečníku ale i svědění kolem pochvy, mohli...

Hořko v ústech

Dobrý den. Asi 3 roky mám nepříjemný pocit hořkosti a plaku v ústech,hlavně...

Bolest palce nohy a nehtu

Dobrý den, přibližně před 14 dny mě překvapila večer v posteli silná bolest...

Reklama
Zavřít