Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Elevace jaterních parametrů

Dětské nemoci Eva 9.5.2017

Dobrý den, mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů mého syna , na předoperačním vyšetření v lednu zjištěno zvýšení jaterních testů a to ALT 1,22 a AST 0,80, doporučen ostropestřec a nejíst smažená a kořeněná jídla a samozřejmě nepít alkohol, který syn nepije, je mu 16 a půl roku. Nyní po 3 měsících znovu odběry s hodnotami ALT 0,79 a AST 0,92. Syn hraje fotbal a paní doktorka doporučila skončit s fotbalem, popřípadě jen střídat, ale o tom syn nechce ani slyšet, neboť hraje v základu a tudíž celé zápasy. Myslíte si, že je zvýšení velké a že je nutné opravdu s fotbalem skončit. Děkuji moc za radu a odpověď a přeji hezký den. Doplnění informací: mononukleózu syn neměl a v poslední době nebral ani antibiotika, operován měl být kvůli zvětšené prsní žláze v levém prsu, na sonografii potvrzeno jen zvětšení žlázy bez patologie. Lékař mu předepsal loni na podzim nějaké léky , jestli žláza nezmizí sama, ale bohužel ne. Operace nebyla provedena právě proto, že se zjistily vyšší jaterní testy. Další kontrolní jaterky by měli být asi v červenci při sedmnáctileté prohlídce, tak potom uvidíme. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den, paní Evo, neprodělal syn onemocnění infekční mononukleózu nebo neužíval antibiotika? Chybí mi údaj s čím byl syn operován, dle zhodnocení těchto chybějících údajů pak lze posoudit vhodnost sportu, jako je fyzicky náročný fotbal. Jaterní parametry jsou elevovány lehce, ale velmi záleží na celkovém zdravotním stavu syna, možná bych doplnila sono břicha. Byla bych při sportu opatrná a prováděla ho zatím spíše rekreačně. S pozdravem MUDr. Obrová.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Zvýšení jaterních testů je nevýrazné a může provázet celou řadu chorob. V tomto věku to nejčastěji bývají virové infekty - např. EB viróza nebo CMV infekce (řada pacientů prodělá tato onemocnění, aniž by měla nějaké obtíže a infekci prokáže pouze laboratorní vyšetření), ale i řada dalších viróz, které se běžně nevyšetřují. Píšete také, že byly ordinovány nějaké léky - pokud by se jednalo o léky na bázi hormonů, vídáme zvýšení jaterních testů poměrně často a upraví se po vysazení léků. Náročné sportovní aktivity nejsou doporučovány, proto fotbal není do normalizace jaterních testů vhodný. Jaterní testy nejsou nijak extrémně zvýšeny, volná jaterní dieta a hepatoprotektiva (léky podporující jaterní činnost) jsou vhodná. Pokud budou jaterní testy i nadále zvýšeny, bude vhodné další vyšetření na hepatologii-gastroenterologii.

Související dotazy

Elevace jaterních transamináz
Moje diagnoza je K769 Nemoc jater NS a moje jaterní...
PFO a ST elevace
Dobrý den, před 2 měsíci mi diagnostikovali PFO hraničně...
Zvýšení jaterních testů u hladovění
Zdravim, muze mit podvaha, modriny, unava vliv na...
Elevace Jt
Dobrý den. Měl bych dotaz ohledně jaterních testů....
Výsledky jaterních testů
Vážený pane doktore, obracím se na Vás s mými problémy....
Zvýšení jaterních testů
Dobrý den, syn (13let v dubnu) má zvýšené hodnoty jaterních...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Elektronická cigareta v těhotenství

Dobrý den. Jsem již několik let kuřačka a nyní jsem zjistila, že jsem těhotná....

Elektronické cigarety

Dobrý den mám dotaz na alergickou reakci na výpary z elektronické cigarety....

Elektronické cigarety

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda jsou elektronické cigarety horší nebo lepší...

Elektronystagmografie

Nevíte, prosím Vás, kde se provádí vyšetření elektronystagmografie? Pocházím...

Elektrosmog

Zdravím. Spím v izbe, kde je zapnutý wifi router, 2 zapnuté mobily, tv. V izbe...

Elenium a menstruace

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda může nějak Elenium ovlivnit menstruaci....

Elevace ALP v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se jen zeptat: včera jsem podstoupila odběr krve na...

Elevace anti TPO v těhotenství

Dobrý den, u štítné žlázy mi vyšly hodnoty: TSH 2,280 T4 volný 15,0 anti...

Elevace antiTPO v těhotenství

Hezký den, jsem v 8.týdnu těhotenství, ve výsledcích krve mám hodnotu Anti...

Elevace d-dimerů po operaci

Dobrý den, 23.3. jsem prodělala plastiku LCA, 4.4. mi doktor udělal kontrolní...

Elevace jaterních transamináz

Moje diagnoza je K769 Nemoc jater NS a moje jaterní testy jsou: S_ALT 9.32...

Elevace Jt

Dobrý den. Měl bych dotaz ohledně jaterních testů. Účastním sem se výběrového...

Elevace JT, roztroušená skleroza, jaterní čaj

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda jsou nějaké byliny, které se u pacientů...

Elevace kys. močové

Dobrý den, před měsícem jsem byl preventivně u lékaře, neboť se mi den předem...

Elevace NSE

Dobrý deň, veľmi by som Vám bola vďačná za Váš názor. Prekonala som infekt dýchacích...

Elevace pri kompresivni frakture L1 obratle

Dobry den p. doktore, prosim o radu na nutnou elevaci pri kompresivni zlomenine...

Elicea

Dobrý den, od 15.prosince beru eliceu 1O mg.Jisté zlepšení cítím, ale stále...

Elicea

Dobrý den, prosím, chci se jen u Vás informovat. Byl mi nasazen lék Elicea 10...

Elicea

Dobry den, je to nyni 5. den, co uzivam antidepresivum Elicea. Ze zacatku me...

Elicea

Dobrý den, již týden beru 5 mg přípravku Elicea kvůli zažívacím potížím. Už...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Atrofie mozku

Dobrý den, je mi 50 let a minulý týden jsem byla po přeléčené borelioze podrobena...

Vousy - jejích nedostatečná hustota a růst u chlapa

Možná jsem se tu už jednou ptal, ale zkusím to znovu. Jsou různí chlapy. Někteří...

Zánět prsu

Dobrý den, mohu se zeptat jaký druh antibiotik se podává na zánět prsu - když...

Dětská výživa

Dobrý den, mám tříměsíčního syna, kterého trápí zažívací potíže. Ve 3.týdnech...

Bolest u artrozy kyčle, amputace nohy

Dobrý den pane doktore chci se zeptat co by pomohlo mamce která je po úrazu...

Bolesti varlete

Dobrý den, dnes kolem 1 hodiny odpoledne jsem rychle vstal z gauče a zničehonic...

Dyshidróza, vodnaté pupínky na ruce

Dobrý den, už rok se mi dělají na prstech malé vodnaté pupinky které strašně...

Azitromycin a alkohol


Ztráta hlasu

Dobrý den chtěla bych poprosit o radu mám problém s hlasem dost štatně se mi...

Pupínky na kůži

Už delší dobou mám na rukou takové vystouplé pupínky v barvě kůže, nesvědí,...

Zvětšené mandle

Dobrý den. Poslední rok pozoruji na mandli čepy pouze na pravé, ta je i o něco...

Atrofie mozku a příčina


Nekontrolovatelný třes těla a lámání hlasu

Dobrý den, je mi 17 let. Před 2 lety jsem se poprvé líbal a při těchto prvních...

Bolest varlat

Dobrý den nedavno jsem byl u urologa bolí my varlata nevym pric urolog my rekl...

Potíže s krční páteří, úzkosti

Dobrý den, již přes rok mám problémy, které už se projevují i na psychice a...

Aknemycin za jak dlouho ho používat znovu po delším braní?

Dobrý den paní doktorko, užívám Aknemycin roztok a výborně mi pomohl. Bohužel...

Játra

Dobrý den, po nasazení atb Augmentin na tehdy diagnostikovanou chřipku jsem...

Špatné dýchání, bušení srdce

Dobrý den, již delší dobu mě trápí více věcí najednou. Jeden čas mám nepříjemné...

Zvětšená pravá krční mandle.

Dobrý den, již nějakou dobu mám zvětšenou krční mandli na pravé straně, na angíny...

Bulka na patrové mandli

Dobrý den, chtěla jsem jen informovat...už poměrně dlouho mám v krku na pravé...

Reklama
Zavřít