Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Febrilie nejasné etiologie

Praktické lékařství Pavel 4.3.2016

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, kam případně dále nasměrovat dovyšetření mého zdravotního stavu. Vím, že přednostně mám konzultovat svého praktického lékaře, nicméně ten si, dle jeho vlastních slov, již neví rady, tak si myslím, že názor jiného lékaře mi neuškodí. Nejprve popíšu své komplikace.

Koncem listopadu 2015 se u mě začali projevovat horečky (zpočátku do 39.5°), zejména v noci. Po konzultaci s PL naordinován Ospen 1000, po 4 dnech beze změny, proto podán Augmentin 625, který jsem dobral. Ovšem febrilie přetrvávaly. Proto jsem byl poslán na interní kliniku, kde bylo doplněno echokardiologické vyšetření (později cca po 3 týdnech při neustupujících problémech bylo zopakováno, opět s normálním nálezem), sono břicha, rentgen hrudníku, EKG, provedeny testy na Borrelie, EBV, CMV, Toxoplasma, HSV, sérologie (klíšťová encefalitida), imunologie. Vše bez nálezu. Při přetrvávajících obtížích doporučeno dovyšetření za hospitalizace. Po zhruba 3 týdnech mi horečky trochu ustoupily, nicméně jen na pár dní. Navíc se objevili silné bolesti lýtek, později jsem absolvoval EMG vyšetření se závěrem prodělané myalgie lýtkových svalů. Bolesti po zhruba 3 týdnech ustoupily. Později jsem byl hospitalizován na infekčním oddělení Bulovky, kde jsem byl týden. Veškerá vyšetření negativní, infekční příčina byla vyloučena, pouze mám ve zprávě napsáno, že se projevili protažené koagulace. Byl jsem tak znovu poslán na interní kliniku, kde byl zopakován rentgen hrudníku, doplněn RTG dutin na obličeji, CT hrudníku a břicha. CT se závěrem hraniční velikost sleziny, jinak vše normální nález. Později jsem byl vyšetřován v RÚ, provedeno několik odběrů krve, doplněny RTG páteře, rukou, nohou. Vše negativní, dle zprávy zánětlivé revmatické onemocnění s ohledem na absenci artritidy, orgánového postižení a negativitu autoprotilátek neprokázáno. Byl jsem poslán na PET/CT se závěrem lymfadenopatie v retroperitoneu a vlevo parailicky s vyšší akumulací FDG, čili pokud to správně chápu, tak lehce zvýšené uzliny, dle zprávy do 16 mm, onkologická škála pravděpodobnosti 3, což dle zprávy je prý jen malá abnormalita, takže v podstatě PET/CT bylo vyhodnoceno s normálním nálezem. Také jsem byl vyšetřen neurologem, bez nálezu.

Toto tedy je shrnutí posledních zhruba 3 měsíců. Prosinec a leden jsem měl horečky téměř pořád, zhruba 2x krátká pauza na několik dní, poté další ataka febrilií. Koncem ledna a v únoru jsem byl většinu času subfebrilní, případně i úplně bez zvýšených teplot, ale po vždy zhruba 2 týdnech další ataka febrilií (někdy až přes 40°). Po celou dobu CRP mezi 40-70, jednou 150, dále zvýšená sedimentace kolem 60. Poslední odběr krve 22. 2. bez zvýšených hodnot CRP a sedimentace 16, tak jsem byl propuštěn jako zdravý, nicméně hned 25. 2. další ataka febrilií, která trvala 3 dny.

Takže vyšetřován jsem hezky, nicméně příčina stále nezjištěna. To by mi ani tak nevadilo, pokud bych neměl každých cca 14 dní 3-4 dny horečky. Tak se opravdu nedá studovat, ve škole bych měl být pravidelně.

Kromě (sub)febrilií jsem od samého začátku (kromě zhruba 14 dnů, kdy byly myalgie lýtek) bez dalších symptomů. Ano, jsem více unavený, při horečce bolest hlavy, ale není to nic, co bych nečekal. Pokud mám zmínit opravdu každou abnormalitu, tak pociťuji lehké záškuby různých svalů různě po těle. Normálně bych si na to nestěžoval, ale kvůli přetrvávajícím potížím jsem už více vnímaví i k drobným odchylkám. V minulosti jsem se s ničím dlouhodobě neléčil, neměl jsem zdravotní problémy. Bylo běžné, že jsem PL navštěvoval jednou za 2 roky s běžnou virózou ap., protože jsem jinak byl zdravý. "Nejzávažnější" komplikace prodělána cca před rokem, kdy jsem měl zlomený nos a protože jsem se při úrazu uhodil do hlavy, bylo chvíli podezření na otřes mozku, přičemž jsem byl vyšetřen lékařem na ambulanci + proveden RTG lbi a nosních kůstek, lbi bez zjevných traum. změn, takže jsem po srovnání nosu byl ihned propuštěn domů.

Tolik asi k mému zdravotnímu stavu. Ještě bych mohl doplnit, že je mi 24 let. Na jakého lékaře bych se měl dále obrátit? Co případně navrhnout mému PL? Na jaké dovyšetření bych ještě měl být poslán? Ještě bych se chtěl zeptat, zdali je možné, že některý z provedených testů byl falešně negativní a pokud takovou možnost připouštíte, kde nejspíše se falešná negativita mohla vyskytnout? Co test na toxoplasmosu, jak vidíte jeho spolehlivost? Mohlo být něco zanedbáno/přehlédnuto na infekčním oddělení? Mohly by moje problémy i přes negativní nález z infekčního být zapříčiněny třeba nějakou bakterií, virem, parazitem? Pokud ano, doporučujete zopakování vyšetření? Případně jaké jiné vyšetření navrhujete? Je důležité odebírat krev při febrilním stavu nebo lze kdykoli? Vidíte souvislost mezi záškuby svalů a febriliemi?

Děkuji za odpověď.

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Dobrý den, pane Pavle. Děkuji za podrobný dotaz, trochu Vás ale zklamu. Bez kompletních informa...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Jaterní léze nejasné etiologie
Dobrý den, začátkem února jsem byla hospitalizovaná...
Etiologie
dobrý večer,po zjištění vyšších hodnot vápníku jdu...
Dušnost nejasné etiologie
Dobrý den, už asi 3 roky trpim na alergii a astma. Rok...
Břišní bolest nejasné etiologie
Dobrý den. Uz jsem opravdu velmi zoufalá. V říjnu 2020...
Trávicí obtíže nejasné etiologie
Pěkný den, chtěla bych se zeptat mám strach z rakoviny...
Vertebrodenní etiologie
Dobrý den, po operaci slepého střeva v roce 2009...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Fascikulace v lýtkách

Dobrý den, Trpím uzkostnou poruchou, na kterou užívám měsíc sertralin 50...

Fascikulace v lýtkách

Dobrý den, je to již tak 5 měsíců, co jsem si všiml záškubú v obou lýtkách....

Fascikulace v lýtku

Dobrý den, již půl roku mám neustálé fascikulace v levém lýtku. Pokud něco dělám,...

Fascikulace, únava, potíže vzniklé po očkování, může se jednat o ALS

Dobrý den. Moc prosím o radu, už si nevím rady. Na konci března 2021 jsem byla...

Fascikulce

Dobrý den Trápí mě záškuby v hraně dlaní ze začátku to bylo jen občas na hrane...

Fasciotomie

Dobrý den,v pondělí dělali manželovi v nemocnici fasciotomii na pravém lýtku. Po...

Fazety

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli orientační ceny za keramické fazety...

Fazole

Dobrý den,byl mi vyoperován žlučník a mám držet dietu i kvuli slinivce břišní,,mám...

FBSS

Dobrá den, v ZDN jsem četla o syndromu FBSS, ale nepochopila jsem, oč vlastně...

Febrilie a elevace CRP

Dobrý den. Ráda bych znala váš náš názor na postup lékařů. Po horečce nad 39,...

Febrilní křeče

Dobrý den.Chtěla bych poprosit o rdu.Můj 5měsíční syn po očkování dostal horečku...

Febrilní křeče

Dobry den minuly tyden jsem se vratila s dcerou 15 měsicu z nemocnice, doma...

Febrilni křeče

Dobry den, chtěa bych se zeptat do kolika let muže dostat ditě febrilni křeče,...

Febrilní křeče

Dobrý den, předem děkuji za reakci na moje dotazy. Dcera byla naočkovaná hexa...

Febrilní křeče a očkování

Priorix a febrilní křeče: Dobrý den, chtěla bych slyšet názor jiného pediatra...

Febrilní křeče u 3leté holčičky

Dobrý den prosím vás jsem pěstounka 3,5leté holčičky,od roku prodělala třikrát...

Fekální transplantace

Dobrý den, můj dotaz se týká zdravotního stavu mého tchána: je mu 76 let, začátkem...

Fekální transplantace

Dobrý den, zajímá mě zda se dá fekální transplantace provést v částečné anestezii...

Fembion 1 a Green trio Medicol v těhotenství

Dobrý den, léčím se na sníženou činnost Šž, beru Letrox 100mg denně a ráda bych...

FemCap - antikoncepce

Dobrý den, chci si pořídit cervikální klobouček FemCap. V ČR není tento druh...