Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

FNH pečene

Ivana 14.11.2017 redakce uLékaře

Dobry den. Co je nutne urobit aby mi zmizla fnh pecene? V roku 2015 mi bola objavena a v roku 2016 podrastla ale odvtedy je rok taka ista. ma 2.3cm. aka je pravdepodobnost ze by mohla zmiznut?

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, odpověď jsem Vám již posílala, vzhledem k opakovanému zadání dotazu přeposílám ještě jednou: Dobrý den, FNH pečene, neboli fokální nodulání hyperplazie jater, patří mezi benigní jaterní nádory, tvoří ji nahromadění hepatocytů, Kupfferových buněk a drobných žlučovodů s překrvenými vazivovými septy. Vyskytuje se 2–8x častěji u žen, mezi 20.–50. rokem. Výrazně stoupá pravděpodobnost vzniku v pubertě a těhotenství a proto se dává její vznik do souvislosti s hormonálními vlivy a taky s užíváním hormonální antikoncepce. Není zcela jasná příčina vzniku, a kompletní vymizení taky není zcela běžné. Pro klinický obraz je typické, že se obvykle nijak neprojevuje, obvykle je objevena zcela náhodně u UZ jater, 80 % z nich nepřesáhne velikost 5 cm. K diagnostice se používá ultrazvuk, CT a scintigrafie. K potvrzení, že se skutečně jedná o benigní afekci pak tenko-jehlová jaterní biopsie. Terapie u malých nádorů je konzervativní, to znamená že se nález pouze sleduje, při nejasné diagnóze je indikována resekce části jater a histologické ověření. Můžete zkusit vysadit hormonální antikoncepci pokud ji užíváte, ale jinak hormonální vlivy neovlivníte, tím ani možné vymizení FNH. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, odpověď paní doktorky Horákové je vyčerpávající, není co dodat. Fokální nodulární hyperplazie jater je onemocnění svou povahou neškodné, jde o ohraničené seskupení jaterních buněk, nezpůsobuje obvykle žádné obtíže a její nález bývá náhodný, jako tomu bylo u Vás. Je dobře, že se Vám FNH nezvětšuje, i přesto budou nadále potřeba ultrazvukové kontroly. FNH je třeba odlišit od jiných procesů v játrech, což předpokládám již máte za sebou včetně zobrazovacích vyšetřní a biopsie, pokun byly nějaké diagnostické pochybnosti.
Nadále je potřeba vyčkat, jaký bude průběh. Doporučuji Vám jinou než hormonální antikoncepci, byť zatím není zcela stoprocentně prokázaná souvislost mezi užíváním hormonální antikoncepce a vznikem FNH. Zkusit můžete také celostní medicínu (například homeopatii) k harmonizaci funkce jater a celého organismu, nicméně FNH ani při celostní léčbě velmi pravděpodobně nezmizí. Jinak není žádná léčba indikovaná, pokud nádorek nezpůsobuje žádné obtíže ve smyslu útlaku okolních struktur či bolestí. Tehdy se provádí chirurgické odstranění. Samovolné vymizení bylo zjištěno vzácně.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

FNH pečene
Dobry den. Co je nutne urobit aby mi zmizla fnh pecene?...
Jaterní steatóza
Dobre rano. Este by som sa rada opytala ci vznik FNH...
Fokální nodulární hyperplazie
Dobry den. Co je nutne urobit aby mi zmizla fnh pecene?...
Zväčšená pečeň
Pred mesiacom pri vyšetrení USG mi bolo zistené zväčšenie...
Nezhoubný nádor jater
Dobrý den, Byla jsem na sonu kvůli kamínku 7mm co...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Fluconazol

Dobrý den,paní doktorka mi předepsala Fluconazol Aurobindor 150m. Kolik takové...

Fluconazol a antikoncepce

Dobrý den, již několik týdnů užívám antimykotikum Fluconazol 150mg. Chci se...

Fluor

Dobrý den, trápí mě Fluor( bílý výtok), ale bojím se jít s tímto problémem na...

Fluor

Dobrý den, mám jeden malý dotaz...Mám bílý výtok a myslím, že je to mykóza.Musím...

Fluor v zubních pastách

Dobrý den, dočetl jsem se, že vyšší příjem fluoru může škodit mmj. mozku....

Fluoridové tablety

Dobrý den, dostali jsme pro naši 2,5letou dceru fluoridové tablety podávat...

Fluoróza

Dobrý den, je fluoróza čistě kosmetický problém, a nebo má nějaká zdravotní...

Fluoróza a Elmex gel

Dobrý den. Mám na předních zubech mírnou fluorózu, zároveň se mi ale odvápňuje...

Fluoroza x Demineralizace

Dobry den p. dr, na hornich prednich "1" a "2" se mi pred casem objevily bile...

Fluzak

Dobrý den, chtěla bych se jen zepat..zjistila jsem,že jsem v 5tt..a beru...

FNH pečene

Dobry den. Co je nutne urobit aby mi zmizla fnh pecene? V roku 2015 mi bola...

Fobická porucha u dítěte

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám tříletou dceru, která se HODNĚ bojí.Neustále...

Fobická úzkostí porucha z kontaktu z novými lidmi

Dobrý den. Trápí mě situace, kdy se setkám například s novým člověkem nebo celkově...

Fobická úzkostná porucha

Dobrý den. Za týden to bude 3 měsíce co beru Citalec 20 na axiozně fobickou...

Fobie

Dobrý den, prosim o radu,uz jsem zoufala a nevim si rady. Lecim se dva mesice...

Fobie

Dobrý den, Vaše poradna mě nabádá k tomu, že je třeba každý rok navštívit gynekologickou...

Fobie

Dobrý den , mám problém se zvládáním své psychiky je mi 26 let od 15 trpím hypochondrii...

Fobie

Dobry den Vybrala jsem si Vás protože máte chytrý obličej tak snad mi vyjdete...

Fobie

Dobrý den, je mi 19 a léčim se 4roky s agorafobii a panikou. Beru pram20mg....

Fobie

Dobrý den, Trpím panickou úzkostí strachu ze smrti. Jednou za dva týdny když...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vyrážka na zádech

Dobrý den. Ve čtvrtek 5.6. jsem zjistila, že mám na zádech červenou skvrnu,...

Problémy s krční páteří

Dobrý den mám problémy s krční páteří brní mě ruka a dost často mě píchá v zádech...

Bolesti na krku, levá strana z venku v okolí krkavice

Dobry den,3tydny zpet jsem vam psala s dotazem ohledne bolesti na krku,leva...

Zhoršení zraku

Dobrý den, pracuji jako řidič a proto chodím každé dva roky na prohlídky k lékaři....

Píchání ve varlatech a bedrech


Stav po zánětu močových cest, nyní opět zakalená moč

Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat na jeden dotaz. Před cca 3 týdny jsem dobrala...

Gynekologické vyšetření u panny

Zdravím, mám zvláštní dotaz na Vás. Jak bude probíhat gynekologické vyšetření...

Trudník

Dobrý den, už léta mě trápí akné na zádech a v dekoltu. Nikdy jsem s akné na...

Výsledek kolonoskopie


Nepříjemné svědění v okolí pochvy

Dobrý den, dobrala jsem právě antibiotika a mám nepříjemné svědění v okolí pochvy,...

Růst penisu


Bolest na průduškách a kašel


Nežádoucí účinky léčby Sertralinem

Dobrý den, před čtyřmi dny jsem začala brát Sertralin 50 mg (1xdenně). Měla...

Bolest zad

Dobrý den chtěl bych se zeptat už asi 4 měsíce me trápí bolest zad v kříži ale...

Zřejmě kvasinky po ATB léčbě

Dobrý den, Mám na Vás prosim dotaz a snad mi pomůžete,jelikož jsem již zoufalý....

Hamiltonův hmat při pozitivním Streptokoku B

Dobrý den, jsem 40+1 týden těhotenství a poslední týdny už mě hodně trápí bolesti...

Různý tlak krve v levé a pravé ruce

Dobrý den. TK na lévé HK 120/80 na PHK 140/88. Beru caduet na tlak a chol. Incipientní...

Zahlenění a večerní zvracení


Vyrážka a svědění pochvy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat po skončení menstruace se mi udělala u vchodu...

Trpím střídavě silnějšími a slabšími bolestmi zad v kříží


Inzerce
×