Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Fobie

Psychiatrie sisi 16.6.2015

Dobry den
Vybrala jsem si Vás protože máte chytrý obličej tak snad mi vyjdete vstříc svou odpovědí.
Nebudu zachazet do detailu jak jsem se k tomu dopracovala a co vše má na to vliv a co mě trápí ale přejdu k věci.
Obávám se že mám fobii z léků a momentálně mě to ohrožuje na životě, zdraví. Mám vleklou infekci(uro,pneum) vše potvrzené a už to přechází i do ust uší apod...Začíná mi být dosti zle a měla bych nasadit okamžitě antibiotika(ssummamed 1 měsíc)
Bohužel jak již píšu, problém je v tom že se bojím když si ho vezmu že dostanu anafylakticky šok nebo infarkt(jelikož tyto antibiotika mám nastudovane i v aj apod)...už fakt nevím jak dál, jak se uklidnit a přesvědčit...
Takto to je pokaždé.. Vždy měsíce než jsem se premluvila k antib.a kdyz uz jsem vzala pokazde jsem si tim rozbusila srdce,dech a stala venku abych zavolala popřípadě sanitku...
Asi to zní směšně pro doktory,ale ta možnost smrti tu visí ale u mě už teď z obou stran...
Prosím o nějaké vysvětlení a možnostech...

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,
z Vašich slov v otázce je patrné, že máte náhled na nadměrnost obav z poškození zdraví či smrti jako následek užití medikamentů.
Jsou 2 cesty řešení - na prvním místě psychoterapeutická tj. korektivní opravná zkušenost a na druhém místě farmakologická - tj. léky.
Konkrétněji - jeví se vhodná opravná zkušenost, vzpomenout si, že při minulém užití antibiotik se nic nestalo , může být přítomna podpůrná osoba - manžel, příbuzný, ale i třeba psychoterapeut se zaměřením na kognitivně -behaviorální psychoterapii.
Z farmakologického hlediska je možné nasazení antidepresiv, preferenčně ze skupiny SSRI, za účelem snížení fobického prožívání, nebo nárazově anxiolytika (úzkost rozpouštějící preparát, působící během minut, často nevhodný k pravidelnému užívání )
Úloha korektivní zkušenosti, tedy vystavení se stresující situaci, doporučila bych za podpory psychoterapeuta, se jeví jako klíčová.
Je patrné, že nastalou situaci prožíváte intenzivně, přeji hodně úspěchů při získávání nové , opravné zkušenosti potvrzující výjmečnost závažných nežádoucích účinků při užívání antibiotik.
MUDr. Ivana Palčíková

Související dotazy

Fobie
Dobrý den , mám problém se zvládáním své psychiky je...
Fobie
Dobrý den, Vaše poradna mě nabádá k tomu, že je třeba...
Fobie
Dobrý den, Trpím panickou úzkostí strachu ze smrti....
Úzkostná porucha, fobie, léčba
Dobrý den, rád bych se s Vámi poradil jak přistoupit...
Sociální fobie
Dobrý den, měl bych takový dotaz, s uvedením celého...
Sociální fobie
Dobrý den. Mám podezření,že trpím sociální fóbií. Den...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

FNH pečene

Dobry den. Co je nutne urobit aby mi zmizla fnh pecene? V roku 2015 mi bola...

FOB test

Krásný den,od loňského ledna,kdy proběhl porod císařským řezem, mě bolí podbřišek.....

FOB test ze stolice - pozitivní

dobrý den otec věk kolem 50 podstoupil fob test ze stolice -pozitivní, za měsíc...

Fobická porucha u dítěte

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám tříletou dceru, která se HODNĚ bojí.Neustále...

Fobická úzkostí porucha z kontaktu z novými lidmi

Dobrý den. Trápí mě situace, kdy se setkám například s novým člověkem nebo celkově...

Fobická úzkostná porucha

Dobrý den. Za týden to bude 3 měsíce co beru Citalec 20 na axiozně fobickou...

Fobie

Dobrý den, prosim o radu,uz jsem zoufala a nevim si rady. Lecim se dva mesice...

Fobie

Dobrý den, Vaše poradna mě nabádá k tomu, že je třeba každý rok navštívit gynekologickou...

Fobie

Dobrý den , mám problém se zvládáním své psychiky je mi 26 let od 15 trpím hypochondrii...

Fobie

Dobrý den, psal jsem sem už dříve ohledně problémů s uzlinami. Nahmatal jsem...

Fobie

Dobrý den, je mi 19 a léčim se 4roky s agorafobii a panikou. Beru pram20mg....

Fobie

Dobrý den, Trpím panickou úzkostí strachu ze smrti. Jednou za dva týdny když...

Fobie

Dobry den. Cca minuly tyden me bolelo podpazi. Hned jsem si zacal hledat priznaky...

Fóbie

Dobrý den, mám psychické problémy, ale bojím se s nimi někomu svěřit. Dokáži...

Fóbie

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak mám řešit svoje fóbie. Trpím fóbií z...

Fobie

Dobrý den, už 3 týdny mám bolestí v nadbrisku a zádech.Jine zažívací obtíže...

Fobie


Fobie

Dobrý den,můj šestiletý syn od 18m. nesnese oblečení s knoflíky.Postupně přibyli...

Fobie

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o radu, má babička umřela...

Fobie a těhotenství

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat ohledně těhotenství a anxiozne fobicke poruchy....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dárcovství krve a očkování proti COVID-19

Dobry den, chci se zeptat vztah a lhuty ockovani vs. darcovstvi krve kdy chodim...

Bulka na hrázi

Dobrý den. Asi před týdnem jsem si na hrázi spíše blíže ke konečníku nahmatal...

Stav po vytržení zubu, krev v nosní dírce

Dobrý den Prosím vás dnes mi vytrhli osmičku zub na hoře v levo byl tam kontakt...

Discitida, zánět meziobratlové ploténky

Dobry den, tchan (57let) onemocnel zanetem plotynky (dvou plotynek), lecba...

Pocit tlaku v krku


Zubní výpln

dobrý den, po endodoncii jsem obědnaná na výpln kořenového kanálku a vložku,...

Valgozita kyčlí

Dobrý den již v pubertě jsem začal mít problémy s bolestí v kyčelním kloubu...

Nutkani na stolici

Dobry den mam dotaz.Je mi 57let jsem diabeticka na pulce glicclazid rano a verer...

Potíže s krční páteří a poruchy vidění

Dobrý den, mojí mamku bolela asi tři týdny krční páteř,nemohla se otočit....

Hustý bílý výtok

Dobrý den, mám asi týden před menstruací a objevil se mi takový hustý bílý výtok,bez...

Bolest stehna a kolene

Dobrý den bolí mě celkem už dlouho stehno a teď začíná i koleno,když jdu třeba...

Fleky na kůži

Dobrý den, už asi 2-3 týdny mě trápí fleky na kůži. Jsou to jakoby velké i malé...

Def. spondyloza

Dobrý den, prosím o vysvětlení obsahu lékařské zprávy - rentgenu: C páteř:...

Bolesti hlubokých břišních svalů

Dobrý den, už cca 3 a půl měsíce mám bolesti břicha (bodavá bolest). Intenzivně...

Zdá se mi že mám malý penis


Unik moči po vymočení

Dobrý den , když jdu ze záchoda z malé a nandám si kalhoty,tak mi unikne zbytek...

Je mi 11, skoro 12 a už masturbuji

je normalni že je mi 11 skoro 12 a už masturbuji je to normalni a taky už chcu...

Vyšší d-dimery

Dobrý den, je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné...

Bolest v trojúhelníku pod hrudním košem

Dobrý den, Chtěla bych se Vás zeptat, trápí mě bolest v trojúhelníku pod hrudním...

Bodavá bolest hlavy

Dobrý den, chtěla jsem požádat o radu. Již asi čtyři dny mám bodavé bolesti...

Reklama