Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Generalizovaná úzkostná porucha

Psychiatrie Kristina 8.2.2021

Dobrý den,

zhruba 5 let se léčím s generalizovanou úzkostnou poruchou a panickou poruchou. Po tom, co jsem se v posledním půl roce začala cítit psychicky i fyzicky výborně, jsme s lékařem postupně vysazovali antidepresiva Sertralin. Poslední dávka, tedy 25mg mi byla vysazena 20. prosince. Měsíc a půl jsem se stále cítila výborně, ale minulý týden mě postihly silné pocity na zvracení psychického rázu, které trvají celý den a chvílemi jsou velmi silné, až nesnesitelné. V noci je můj stav naprosto v pořádku. Kontaktovala jsem svého lékaře (psychiatra) a ten radí vyčkat ještě další měsíc a půl, pokud se to dá vydržet. Může se jednat o syndrom z vysazení, nebo se mé problémy vrátily? Proč se dokáže efektivně rozpoznat zlepšení stavu pacienta až po 3 měsících po vysazení? Jsem z toho velmi nešťastná, nepamatuji si, že by mi kdy bylo takto zle. Zároveň znovu nechci brát léky a ráda bych se s problémem popasovala jiným způsobem. Čekací doba na psychoterapie je ale bohužel 2 měsíce. Současná situace tomu moc nenahrává..

Mockrát děkuji za jakékoliv rady.

Odpovídá lékař:

MUDr. Martin Tišler

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Nemocnice Svitavy, interní oddělení

Dobrý den, slečno Kristýno. Dle mého názoru se nejedná o syndrom z vysazení, neboť dávka byla redukována postupně a již uplynula nějaká doba, která je poměrně dlouhá na to, aby se jednalo o syndrom z vysazení. Předpokládám spíše, že se u vás opětovně po vysazení začíná choroba projevovat. Váš psychiatr volí ještě chvíli vyčkat, k čemuž má jistě své důvody a zkušenosti. Mozek je složitý orgán a na léky ovlivňující komunikaci mezi nervovými buňkami se vždy delší dobu přizpůsobuje a taktéž se přizpůsobuje jejich vysazení. Nebuďte smutná, i kdybyste měla léky užívat dlouhodobě, není to žádný handicap a nijak to člověka v životě neomezuje. Gen.úzk.porucha je choroba jako každá jiná, někdo má ji a někdo zase vyšší krevní tlak, obě skupiny pacientů často užívají léky dlouhodobě. Přeji hezký den a brzký ústup obtíží.

Související dotazy

Úzkostná panická porucha
Dobrý den, nedávno mi byla diagnostikována úzkostná...
Úzkostná porucha
Dobrý den. Psychiatrem mi byla diagnistikovana generalizovana...
Generalizovaná uzkostná porucha
Dobrý den. Již 6 let se léčím s generalizovanou úzkostnou...
Generalizovaná úzkostná porucha
Dobrý večer. Moja otázka sa týka Generalizovanej úzkostnej...
Panická úzkostná porucha
Když má člověk např. angínu, má m.j. třeba zvýšenou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Gen zodpovědný za hyperpigmentaci

Dobrý den. Mám vrozenou hyperpigmentaci a to v takovém rozsahu, že celé mé tělo...

Genciálka v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 23tt. Do této doby když se mi udělal aft v puse jsem použila...

Genciánová violeť

Dobrý den, četla jsem předchozí dotazy ohledně genciánové violeti. Jsem z toho...

Genciánová violeť

Dobrý den, mám 10 týdenního syna a pediatr mi doporučil, abych mu vytírala...

Genciánová violeť na léčbu moučnivky

Na léčbu moučnivky mému 3 měsíčnímu miminku lékař předepsal genciánovou violeť...

Generalizace nádoru

Dobrý den, prosím o vysvětlení a posouzení lékařské zprávy naší maminky. Maminka...

Generalizovaná kloubní hypermobilita

Dobrý den pane doktore....můj ortoped mě nedávno do lék. zprávy napsal, že mám...

Generalizovaná lymfadenopathie v kombinaci s oboustranným ložiskovým plicním procesem

Dobry den preji, Mam zvetsene uzliny krku a v trislech. Byla jsem na sono krku...

Generalizovaná osteorartróza

mám 52 rokov_raz do roka idem reamatológovi (generalizovaná osteorartróza_roky...

Generalizovaná úkostná porucha

Dobry vecer, potrebovala bych poradit prosim, uz pul roku se lecim s GAD s...

Generalizovaná úzkostná porucha

Dobrý večer. Moja otázka sa týka Generalizovanej úzkostnej poruchy. Tento názov...

Generalizovaná uzkostná porucha

Dobrý den. Již 6 let se léčím s generalizovanou úzkostnou poruchou, měla jsem...

Generalizovaná úzkostná porucha - jak žít s partnerem s touto nemocí

Dobrý den, manžel trpí touto poruchou už roky, všude se píše, jak pomoci lidem...

Generalizovaná úzkostná porucha nutkavé myšlenky, závratě


Generalizovaná úzkostní poruch

Dobrý den, ( žena, 30let) v podstatě od začátku roku mě trápí různé obtíže:...

Generalizovaná vyrážka

Dobrý den, od první půlky prosince loňského roku mám problém s vyrážkou na...

Generalizovaná vyrážka končetin a trupu

Dobrý den, můj dotaz se týká mého manžela. Má přes měsíc na těle vyrážku (fleky),...

Generalizované ulcerace

Dobry den, jiz dva a pul roku se mi delaji v puse i ve vlasech ruzne ulcerace/eroze...

Generalizovaný nádor močového měchýře

Prosim vas mam nemocneho tatinka 55 let po tumoru mocoveho mechyre, v cervnu...

Generika

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda léky Citalec a Citalon působí naprosto...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hlen v kuku


Natrhlá vagína?

Dobrý den, s přítelem jsem měla pohlavní styk před 14 dny a zjistila jsem při...

Špatné dýchání a bolesti levého ramene

Dobrý den, je mi 25 let a již delší dobu se u mne ovběvila bolest na hrudi (okolo...

Bolestivá bulka v třísle

Dobrý den, Před dvěma dny se mi objevila bolestivá bulka presne na kraji třísla....

Źaludek na vodě, pocit na zvracení

Dobrý den, už delší dobu mám různé obtíže. Posledních pár dní je to ale velice...

Vykašlávání tuhého a dlouhého hlenu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám dlouhodobý problém s vykašláváním hlenu....

Gynprodyl

Dobrý den, mám 2,5 letého syna a nyní se zhruba 6 měsíců snažíme o druhé dítě....

Indometacin 50 čípky


Následky zlomeniny distálního konce radia

Hezký den, má dvouapůlletá dcera měla subperiostální zlomeninu distálního radia...

Bolest ruky po odběru

Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda je normální, že mě po odběru...

Růst vousů


Přibrala jsem při léčbě kortikoidy

Dobrý den, léčím se s roztroušenou sklerózou, už když jsem začala s léčbou...

Bolest levého boku

Dobrý den, už asi druhý měsíc mě trápí bolest levého boku, nejspíš od bederní...

Panbene 1 500 000

Dobrý den, dostala jsem k užívání lék Panbene 1 500 000. Užívám jej teprve druhý...

Svědivé pupínky na obličeji

Dobrý den udělaly se mi takovéhle nehezké občas svědivé pupínky nevím co stím.Prosím...

Průjem, pocit plnosti, nedostatečného vyprázdnění

Dobrý den, pátý den mám zažívací potíže. Po každém jídle těžkost v žaludku,...

Zvýšený nádorový marker CA 19-9

Dobrý den paní doktorko, dlouhodobě jsem měla problémy se žlučníkem, ale po...

Hnisající rána po operaci

Dobrý den.Mám dotaz.Jsem skoro 10 měsíců po operaci,hysterektomie .Pár hodin...

Bolest v pravém podbřišku a varleti


Pálení v oblasti klitorisu

Dobrý den, již přes rok mám problém z gynekologie v oblasti klitorisu pálivá,řežavá...

Reklama