Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Halucinace a bludy

Psychiatrie Petr 20.4.2017

Dobrý den. Pervitin beru vlastně bral jsem necelých 6 let ve značné míře. Mám asi půl roku po velmi těžké a několika denní ba možná týdenní toxické psychóze, která vyvrcholila téměř až v ublížení na zdraví, a po které jsem se byl 5 měsíců léčit. Během léčby jsem si dokázal srovnat své myšlení, vědomí, i konečný zpětný náhled na život, jaký jsem žil a rozhodl jsem se pro abstinenci. Měl jsem během té doby i občasné hlasy velmi málo se podobající hlasům, kterými jsem trpěl právě v mé toxické psychóze, ale nějak mě neovlivňovaly, ani nepřekážely a dokážu je i teď celkem úspěšně zahnat tím, že si prostě uvědomím pravdu, že jsou to jen bludy (nbo halucinace) nbo, že jsem to vlastně já, co to produkuje.Hlasy jsem tedy ignoroval, a lékaři o nich neřekl.V psychóze jsem měl pocit, že jsem napojen s armádou na nějaký přístroj pro dálkovou telepatickou komunikaci přes satelit. Ale to sem nepatří. Nicméně už jsem asi měsíc venku, nezrelapsoval jsem, a příjde mi, že i když mě ty hlasy zatím nějak život neotravují, začínám je mít celkem častěji než předtím. Připojilo se k tomu jakési napětí v temenní části lebky, které cítím, jak když mě někdo prostě tahá za vlasy. Chci se tedy zeptat. Jestli jsem mou situaci (nbo stav) nepodcenil a nepodceňuji a jestli tyto příznaky mohou časem sami odeznít, a jestli se po prodělání TP může časem bez medikace rozvinout i paranoidní schizofrenie jako taková. Děkuji za Odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Petře,
s Vaším problémem by jste se měl co nejdříve obrátit na Vašeho ošetřujícího psychiatra, případně jiného, ke kterému budete mít důvěru. Já nyní ještě přeposílám Váš dotaz specialistovi v oboru psychiatrie, který Vám přesněji vysvětlí, o jak závažný problém může jít.
Přeji hodně sil.

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
Odpovídá lékař:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Adiktologie Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

Dobrý den, máte pravdu - paranoidní schizofrenie se skutečně po toxické psychoze rozvinout může - resp. toxická psychoza je prvním projevem schizofrenie, kde návyková látka je spouštěčem při poškození mozku. Na psychozy obecně jsou účinné jen léky, i ostatní podpůrné metody by vám měl lékař poradit. Čím častěji nebo déle psychoza trvá, tím více poškozuje. Ideálem tedy je, aby projevy vůbec nebyly, protože pak lze očekávat stabilitu i bez léků. Přeji brzkou úlevu, zdraví Luboš Janů

Související dotazy

Bludy, halucinace
Dobrý den, mamka má 69 let. Před rokem byla na operaci...
Halucinace
Dobrý den, moje babička- 91 let- má nyní měsíc náplast...
Čichové halucinace
Dobrý den, ráda bych vás požádala o názor. Poslední...
Halucinace před spaním
Dobrý den, už druhý den v týdnu jsem měl halucinace...
Halucinace
Dobrý den, můj otec, (je mu 90 let) v poslední době...
Oční halucinace
Prosím o radu, můj manžel má oční halucinace vidí před...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hallux

Dobrý deň, keď si chcem dať "odstrániť" hallux, môžu to urobiť súčasne na obidvoch...

Hallux rigidus

Dobrý den. Lékaři mně diagnostikovali hallux rigidus v pokročilém stadiu. Navrhují...

HALLUX RIGIDUS

Dobrý den , lékař mi diagnostikoval hallus semirhigidus, podle rentgenu mám...

Hallux valgus

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je potrebné maťř vyýmenný lístok od praktického...

Hallux valgus

Dobry den, pred 5 mesici sem prosla opersci hallux walgus. A noha po operaci...

Hallux valgus

dobry den chtela bych se zeptat ohledne palce u leve nohy neboli mne ale mam...

Halucinace

Dobrý den, můj otec, (je mu 90 let) v poslední době byl apaticky, nejevil moc...

Halucinace

Dobrý den, mám velké problémy s psychikou, jsem po porodu a jsem dlouhodobě...

Halucinace

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Dcera (15,5 roku) se mi svěřila,...

Halucinace

Dobrý den, moje babička- 91 let- má nyní měsíc náplast na bolesti Durogesic...

Halucinace nebo optický trik?

Dobrý den, chtěla jsem se na něco zeptat. Už asi rok nebo dva mívám stejný problém....

Halucinace před spaním

Dobrý den, už druhý den v týdnu jsem měl halucinace před spaním vlnilo...

Halucinace při probouzení

Dobrý den, velmi prosím o radu. Občas se mi stává, že se v noci probudím a vidím...

Halucinace ve spánku

Dobrý den, prosím o radu jak řešit tento problém. Pokusím se to jednoduše vysvětlit....

Halucinace, vidím co není.

Dobrý den, mám živé sny. Většinou vidím nějaký stín, nebo na mě padá stěna....

Halucinace, zmatenost

Dobrý den. Babička začala mít halucinace (nejčastěji v noci, ale nejspíš i jindy)...

Halux

Dobrý den, Minulý týden jsem byla na operaci haluxu u levé nohy. Překvapilo...

Halux

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká je šance, že se po užívání ortézy na halux...

Haluxy

Dobrý den, mám dotaz na haluxy, trápí mě spoustu let, operaci odkládám a zatím...

Hamartrom? Cysta?

Dobrý den byla jsem pro bolest vpravi pod žebry odeslána na Ultrazvuk kde my...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Fleky pod prsy


Nepotvrzené těhotenství


Škodlivost rtg záření


Zpožďující se menstruace

Dobrý den, Posledních 5 měsíců se mi o týden zpožďuje menstruace. Měla jsem...

Čím nejlépe nahradit lexaurin?

Dobrý den, od loňského června mám velké bolesti hlavy, zad a na hrudníku, vč....

Bolest klitorisu


Koliky i po operaci žlučníku

Dobrý den, je mi 18 let a 16.10 jsem prodělala laparoskopickou cholecystektomii,...

Genitální opar při otěhotnění

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. V lednu jsme se snažili o miminko....

Pálení genitálií

Dobrý den, můj dotaz je, v posledních 2-3 týdnech mám problém v oblasti genitálií....

Žlutá stolice nevadí


Bolest zad

Dobrý den chtěl bych se zeptat už asi 4 měsíce me trápí bolest zad v kříži ale...

Kašel a bolest pravého boku

Dobrý den, už vice jak týden mam kašel. Dostala jsem od lekarky Erdomed. Ted...

Lapani po dechu pri usinani

Dobry den pani doktorko. Pokazde kdyz se snazim v noci usnout, tak jeste...

Cervikalgie

Dobrý den, před několika lety mi byla diagnostikována cervikalgie. Bolest vystřeluje...

Noční nevolnost

Dobrý den, rád bych se zeptal na jednu věc, která se mi dnes v noci stala....

Zápach z nosu

Po zánětu dutin nemám žádné problémy, ale občas cítím zápach z nosu. A co je...

Pálení,svědění rodidel

Dobrý den paní doktorko,mám velký problém se kterým si nevím rady.Mám stálé...

Hučeni v uchu

dobrý den kvuli prodělanému stresu beru antideprsiva sentralinu a na na noc...

Masturbace bez sperma

Dobry den, je mi 15 let (zanedlouho 16 let)... kdyz masturbuji tak mi nestrika...

Těhotenství a kožní výrustky

Dobrý den, Jsem v 16. týdnu těhotenství. Včera jsem objevila (nebolestivé,...

Reklama