Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hepatitida B/C + HIV

Infekce Matěj 13.7.2015

Dobrý den paní doktorko,
pokládal jsem již jeden dotaz ke spolehlivosti HIV a HCV testu na protilátky po 93 dnech a možnost testovat přímo metodou PCR. Za odpověď děkuji. Bohužel můj praktický lékař nechce test provést s odůvodněním, že jsem dle jaterních testů a testů na protilátky v pořádku.
Prosím o zodpovězení následujících otázek:
1) Můžete mi prosím doporučit po jaké době (nyní 100 dní od rizika) test opakovat?
2) V případě pokud bych stále trval na testu PCR můžete mi doporučit konkrétní místo v Praze kde mi toto vyšetření na mé náklady udělají? Pokud je to samozřejmě v uvedené době vhodné a pokud může mít tento test rozhodující slovo.
3) Pokud se hepatitida potvrdí a případně je přítomna jiná STD (chlamydie, cytomegalovirus apod.) jsou na místě pochyby o spolehlivosti HIV testu, nebo nemají souběžně přítomné infekce vliv na sérokonverzi?
4) Pohybuji se stále ve velké nejistotě vzhledem k značným diskuzím na zahraničních webech, které hovoří o posunutí tvorby protilátek v případě koinfekce HIV na 12 měsíců. Jsou u nás takové zkušenosti zaznamenány?
Děkuji moc za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


1. osobně se domnívám, že po uplynutí doby 6 měsíců lze testy považovat za spolehlivé.
2. Vyšetření metodou PCR za vaši úhradu je možné kdekoliv, obraťte se např. na infekční ambulanci např. v Českých Budějovicích. Při negativitě protilátek považuji ale vyšetření PCR za zbytečné, protože existuje jen malá řada pacientů (nejčastěji s poruchami imunity), u kterých se netvoří protilátky a je nutné vyšetření PCR.
3. HIV test je spolehlivý, protože protilátky jsou specifické.
4. Vzhledem k tomu, že většinou není známo, jak dlouhá doba uběhla od nákazy HIV či jinou infekcí v případě koinfekce, je uvedená doba diskutabilní.

Související dotazy

Přenost hepatitidy B a C
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat, zda je možné nakazit...
Hepatitida B-laboratorní testy
Dobry den, pozna se z laboratornich testu na hepatitidu...
Můžu se nakazit HIV nebo hepatitidou C při močení do šampusky?
Dobry den, jen by me zajimalo, zda je nejake riziko,...
Hepatitida C
Je možné určit podle podílu viru hepatitidy c, jak...
Riziko hepatitidy C
Dobry den, jake je roziko nakazy hiv nebo hepatitidy...
Hepatitida c
Dobrý den mám hepatitidu tipů c chronickou neberu žádné...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hepatitida b

Mam dotaz ziji se svym pritelem 11 let a ted jsme zjistily ze pritel ma hepatitidu...

Hepatitida B

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem měl orální styk s člověkem který prodělal...

Hepatitida B

Dobry den, chcela by som sa spytat,ci je mozne,ze hepatitida B moze vzniknut...

Hepatitida B a mononukleoza

Dobrý den, mám dotaz, byla jsem na gastroentrologii a zjistili mi po několika...

Hepatitida B a rizika nákazy

Dobry den, Navazuji na odpoved, kterou jsem dostala od MuDr. Folprechta. Muj...

Hepatitida B v těhotenství

Dobrý den jsem těhotná a teď mi dělali první odběry v 11 týdnu volali mě že...

Hepatitida B-laboratorní testy

Dobry den, pozna se z laboratornich testu na hepatitidu B zda je clovek ockovan...

Hepatitida B, C

Dobrý den. Minulý týden jsem navštívila lékaře na vesnici který mi odebral krev....

Hepatitida B,C

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak velké je riziko přenosu hepatitidy C...

Hepatitida B/C

Dobrý den, chtěl bych se opět zeptat na možné infekční onemocnění hepatitidou...

Hepatitida B/C + HIV

Dobrý den, Navazuji na již dříve položené dva dotazy. Po 13 týdnech od možné...

Hepatitida B/C + HIV

Dobrý den, po rizikovém sexuálním kontaktu jsem byl po 71 a 93 dnech na...

Hepatitida C

Dobrý den,příteli,se kterým žiji třetím rokem byla po kolapsovém stavu před...

Hepatitida C

Je možné určit podle podílu viru hepatitidy c, jak dlouho má pacient žloutenku...

Hepatitida C

Dobrý den, před 3mi roky jsem měla styk s mužem, o kterém sem se teprve nedávno...

Hepatitida C

Dobrý den, je pravděpodobné, aby se člověk nakazil virem hepatitidy C tak,...

Hepatitida C

Dobrý den chci se optat maminka nekde chytla hepatitis c a ma vážne bolesti...

Hepatitida C

Dobry den, chtel bych se zeptat jestli je mozne dostat zloutenku tak, ze jsem...

Hepatitida C

Dobrý večer, minuly tyden jsem byl propusten z nemocnice se zaverem R104 a B182 jaterní...

Hepatitida c

Dobrý den, za jak dlouho od potenciálního momentu nákazy je možné na základě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Potíže s nosními dutinami

Dobrý den,prosím Vás o radu.Mám vleklé potíže s nosními dutinami..stále mě bolí...

Pesar a jeho užívání

Dobrý den, zakoupil jsem si pesar, ale před jeho použitím mám několik dotazů....

Dostupnost léku Coxtral 100MG


Dušnost večer, sípání přes den, kašel

Dobrý večer, již delší dobu mě trápí večerní dušnost (cca 9 let) a přes den...

Křeče do žaludku s výstřelem do zad

DOBRÝ DEN TRÁPÍ MĚ BOLESTI ŽALUDKU,JEDINĚ V NOCI JE TO DIVNÉ ALE ZAČÍNAJÍ TAK...

Vysoký krevní tlak po úraze

Dobrý den, prosím chci se zeptat. Jsem po pádu nazad s bezvědomím. Od úrazu...

Skoplý prst

Dobry den.pane mudr.pred mesicem jsem si skopla prst na prave noze pak jsem...

Dlouhodobá bolest v krku

Dobrý den, Už několik měsíců mě trápí potíže s krkem. Pokaždé se to ale projevuje...

Ztuhlé trapézy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na mé zdravotní potíže. Trápí...

Užívání antibiotik, antikoncepce a kvasinková infekce

Dobrý den, je mi 17 let. Beru již delší dobu antikoncepci Dienille a nyní mi...

Noční děsy

Dobrý den,mám dotaz ohledně syna 8,5let.Trpí nočními děsy,neurologie v pořádku,...

Plicní fibroza

dobrý den,ráda bych se zeptala co je to ZVAZIVĚNÍ PLIC, jak velký problém...

Kyselost v ústech, pálení žáhy

Dobrý den, pane doktore. Trávicí obtíže se mi v plné míře jako pálení žáhy,...

Hnědé fleky na nohou

Dobrý den Již delší dobu mě trápí hnědé fleky na nohou. Problém jsem řešil...

Růst penisu


Kyselé pH moči

KYSELÉ PH MOČI POUZE 4.4 Dobrý den, prosím co může být příčinou tak hodně nízkého...

Kručení a bublání v břiše


Slabost levé nohy

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,asi měsíc po epidurálu mám slabost v noze,musím...

Bílé pupínky žaludu

Dobry mam na penise bile pupinky mam je asi od 14 - 15 let

Krční páteř

Dobrý den, již asi týden a půl vnímám slabé pískání v uších. Byl jsem s tím...

Reklama