Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

HPV infekce

Kožní obtíže Karel 24.9.2017

Původní otázka: Dobrý den, před cca. dvěma měsíci u mě byla diagnostikována kodylomata v okolí análního otvoru. Došlo k vyléčení pomocí verrumalu. Kondylomata zmizela. Můžu vědět, zda jsem stále nebezpečný pro případné sexuální partnery? Kondylomata by měla být způsobena virem hpv, který ale můžu mít stále v těle a nakazit tak případného partnera? Paní doktorka mi řekla, že vir je pouze na kůži a měl by být verrumalem odstraněn. Také mi sdělila, že neexistune spolehlivé otestování zda v sobě vir stále mám. Je to skutečně tak? Dá se případně nějakým způsobem spolehlivě otestovat a lze případně vir hpv z těla odstranit? Mohla by jste mi prosím vysvětlit přesnou souvislost mezi hpv virem a kondylomaty? Moc Vám děkuji Karel

Odpověď: MUDr. Kristýna Jiříčková

Dobrý den Karle, je to skutečně tak, pokud Vám kondylomy zmizely, jste vyléčen, vždy Vám ale doporučuji užívat kondom jako bariérovou antikoncepci při styku. Žádné testování na přítomnost HPV viru v organismu skutečně neexistuje. HPV vir se přenáší přes sliznice a závisí na slizniční imunitě konkrétního jedince, jak se s nemocí vyrovná, jestli se ubrání, nebo u něj nemoc propukne. HPV virů je přes 100 druhů, některé z nich způsobují rakovinu - především rakovinu děložního čípku u žen, popř. rakovinu penisu u mužů, nebo jiný typ HPV viru způsobuje tyto kondylomy. Jediné, co Vás dostatečně ochrání před těmito nemocemi je důsledná prevence, stálost sexuálního partnera a používání kondomu. S pozdravem, K. Jiříčková.

Nová otázka: Děkuji za odpověď. Používat kondom je pro mě samozřejmost. Ovšem ani to není dle mě 100% ochrana. Za poslední cca. tři roky jsem neměl žádný nechráněný sex, ani orální. Přesto jsem se nakazil. Navíc v oblasti análního otvoru, přestože nejsem homosexuál. Ale moje otázka zní? Píšete, že jsem vyléčen. Znamená to tedy, že již bych neměl mít HPV virus v těle? Konkrétně kondylomata způsobuje vir HPV 6 a 11. Na internetu je spousta informací od lidí, kterým se kondylomata po čase vracejí.
V současné době jsem sám, ale chci si najít stálou partnerku. Nyní jsem potkal jednu dívku, ale nevím jakým způsobem se k ní chovat a zda jí o tomto problému a riziku říci. Pokud spolu budeme delší dobu, bubu pro ní nějakým rizikem, když časem kondom přestaneme používat? Ještě jednou Vám moc děkuji

Karel

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Karle,
dle údajů Národní referenční laboratoře pro papillomaviry (stránka Národní referenční laboratoře pro papillomaviry je zde) se mohou muži nechat otestovat na HPV viry. Tento test se provádí ze stěru z močové trubice nebo z penisu speciální kartáčkem, který si musí lékař vyžádat spolu se zkumavkami s transportním médiem od laboratoře a nebo z moči.Tento test si lze nechat udělat u kožního lékaře či urologa. Pokud bude vše v pořádku ,jste pro danou chvíli vyléčen, ale pozor, reinfekce (znovunakažení ) je možná. Přenos je bohužel možný i při používání kondomu, nicméně ve výrazně menší míře. S pozdravem

Související dotazy

HPV infekce
Dobrý den, po 13 letech jsem se vyléčila z HPV infekce....
Infekce HPV
Dobry den chtel bych se zeptat jak se pozna ze nejsem...
HPV infekce
Dobrý den, virus HPV jsem chytla od "kamaráda",který...
HPV infekce
Dobry den, V unoru jsem po rocni prohlidce mela spatnou...
Infekce HPV
Dobrý den, chci se zeptat ohledně přenosu HPV virů,...
HPV u mužů
Dobrý den, jak se léčí infekce HPV u mužů a jak dlouho...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hpv infekce

Dobrý den pane doktore, Je mi 24 a před půl rokem mi byl poprvé zjištěn hpv...

HPV infekce

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o rady. Letos prvně v září mi na cytologii...

HPV infekce

Dobrý den, Před 4 lety jsem byla na chirurgickém odstranění kondylomatu....

HPV infekce

: Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc , protože já i můj partner...

HPV infekce

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aký čas po pohlavnom styku je možné dať...

Hpv infekce

Dobrý den, mám nového přítele, který má virus HPV bradavici. Chci se zeptat,...

HPV infekce

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, když má žena na děložním čípku HPV vir, jaká...

HPV infekce

Dobrý den, virus HPV jsem chytla od "kamaráda",který odjel do ciziny. Teď po...

HPV infekce

Dobry den, V unoru jsem po rocni prohlidce mela spatnou cytologii, v dubnu...

HPV infekce

Dobrý den, u partnerky byly nalezeny změny na děložním čípku (HPV). Byla na...

HPV infekce

Dobrý den, byla mi zjištěna HPV infekce, partnery nestřídám, ale podle toho...

HPV infekce

Dobrý deň, Priatelovi potvrdili kondylomi na penise. U mňa vylúčili prítomnosť...

HPV infekce

Dobrý den, na podzim jsem se léčil s condylomata accuminata. Aplikoval jsem...

HPV infekce

Dobrý den, je mi 29 let a v dolní polovině penisu až na šourku se mi objevili...

HPV infekce

Dobrý den, mám dotaz ohledně možnosti infekce virem HPV. S přítelem jsme spolu...

HPV infekce

Dobrý den, po 13 letech jsem se vyléčila z HPV infekce. Bohužel ji ale má i...

HPV infekce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak konkrétně se nákaza HPV projeví? (Kromě...

Hpv infekce

Dobry den,je mi 22 let a ma gynekolozka zjistila pomoci citologie ze mam lehke...

HPV infekce

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat: při poslední kontrole, která byla před...

HPV infekce

Dobrý den, při pravidelné roční prohlídce na gynekologii mi bylo sděleno, že...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kožní obtíže

Dobry den. Asi pred tydnem se mi objevila kruhova vyrazka na holeni (prikladam...

Mnohočetné lipomy

Dobrý den, všude po těle se mi dělají lipomy enormním tempem. První jsem začala...

Vysoké CRP, přesto viróza?

Dobrý den... V neděli z ničeho nic syn 6 let horečky pod 39... V noci, nebo...

Bolest pravé nohy

Dobrý den, mám dotaz boli me už přes půl roku práva noha když ji mam v klidu...

Apendikografie

: Dobrý den, po dlouhodobých bolestech a všech možných vyšetřeních bez nálezu...

Malá tvrdá bulka na předkožce penisu

Dobrý den, již několik týdnů pozoruji na svè předkožce malou bulku, která po...

Bolest zad


Bolesti břicha po průjmu

: Zdravím, prodělal jsem střevní virózu při které jsem měl 3 dny docela silný...

Pálení při močení a svědění

Dobry den, pred tremi tydny jsem mel sex po kterem jsem mel priznaky mykozy....

Dlouhodobě zvětšená uzlina na krku

Dobrý den, již cca 3 měsíce mám zvětšenou uzlinu na krku. Střídavě se zmenšuje...

Dlouhodobá bolest krční a bedeřní páteře

Zdravím, dlouhodobá bolest krční a bederni patere a stále unavena.Lekar nic...

Bolest břicha

Dobrý den, už delší dobu mě trápí bolest okolo pupíku a nad pupíkem. Občas mám...

Malá tvrdá bulka na penisu pod kůží

Dobrý den, před pár týdny se mi objevila na penisu, kousek pod žaludem malá...

Bolest špičky nosu zevnitř

Dobrý den už asi měsíc mě trápí bolest uvnitř nosu. Zhruba na rozhraní přepážky...

Praskání v kloubech

Dobrý den, již před rokem se u mě projevila tetanie. Jednalo se o klasické...

Necitlivost předního svalu holeního

Dobrý den, už druhý den necítím pravý přední sval holení. Když si po tom přejedu...

Hrudky pod kůží - lipomy?

Dobrý den, Zjistil jsem, že mám na vnitřní straně předloktí, nad bicepsem, na...

Uvízlá kapsle v krku

Dobrý den.... mám takový hloupý dotaz.....zřejmě se mi dostala tobolka probiotik...

Bolest v zádech při dýchání

Dobrý den, již několik dní mě opravdu moc bolí v zádech v oblasti ramen, klíčních...

Ventrolistéza L4


Reklama
Zavřít