Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

HPV infekce

Pavel P. 18.7.2016 redakce uLékaře

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, když má žena na děložním čípku HPV vir, jaká je pravděpodobnost, že muž se tímto virem může nakazit při nechráněném styku a pokud se muž tímto virem od ženy nakazí, jestli se dá léčit a zcela vyléčit. Co prosím doporučujete. Děkuji

Odpovídá:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Hezký den Pavle, nejprve Vám napíšu několik obecných informací o HPV virech, Lidský papilomavirus (HPV z angl. human papillomavirus) je virus z rodiny Papillomavirus a jako všechny viry z této skupiny napadá kožní a slizniční keratinocyty. HPV napadá pouze lidské buňky, člověk je jediným rezervoárem tohoto viru. Většina typů papillomaviru nepůsobí žádné příznaky, několik typů však má schopnost zapříčinit rozvoj závažných nebo velmi nepříjemných chorob.Infekci lidskými papilomaviry (HPV = human papillomavirus, lidský papilomavir) získá během svého života až 80 % z nás. Většinou samovolně odezní, ale u přibližně 20 % infikovaných dochází ke zdravotním problémům. Infekce probíhá bez příznaků, proto se velmi rychle šíří. HPV se přenáší především pohlavním stykem nebo přenosem z rukou či úst na pohlavní orgány. Nemusí tedy jít jen o pohlavní styk. K přenosu může dojít i při jiných nekoitálních aktivitách (orálním sexu či mazlení). Ani kondom tedy není dokonalou ochranou. Lidský papilomavirus napadá buňky sliznic a pokožky, a to nejraději v oblasti přechodu sliznice v kůži nebo různých typů sliznic. K přenosu infekce dochází přes miniaturní poranění na sliznicích. Lidských papilomavirů existuje asi 100 typů, přičemž hlavně 4 typy jsou zdraví nebezpečné a způsobují infekce, či rakovinu. Je tedy vysoce pravděpodobné, že jste se s touto infekcí během svého života již setkal, hodně záleží na vnímavosti daného jedince k této infekci, jeho imunitní odpovědi, náloži daného viru, typu viru. Jistě Vám doporučím užívat při pohlavním styku barierovou antikoncepci, ale ani ta Vás ( viz text výše), 100% neochrání. Co se týče HPV infekce, existuje očkování proti těm nejzrádnějším typům virů, ovšem to se doporučuje před zahájením aktivního sexuálního života a bohužel ani to Vás 100% neochrání. Je to jako s výskytem rakoviny v ostatních lokalizacích, bohužel se nedá přesně definovat, jak zabránit jejímu výskytu. Jen obecné rady, nestresovat se, udržovat si štíhlou postavu, zdravě se stravovat, cvičit, nekouřit, alkohol jen v omezeném množství. Na Urologii by Vám mohl být proveden výtěr z močové trubice na stanovení přítomnost HPV virů. S pozdravem, K. Jiříčková.

Související dotazy

HPV infekce
Dobrý den, po 13 letech jsem se vyléčila z HPV infekce....
Infekce HPV
Dobry den chtel bych se zeptat jak se pozna ze nejsem...
HPV infekce
Dobrý den, virus HPV jsem chytla od "kamaráda",který...
HPV u mužů
Dobrý den, jak se léčí infekce HPV u mužů a jak dlouho...
HPV infekce a konizace čípku
Dobrý den , na přelomu roku 2009 a 2010 jsem byla na...
HPV infekce
Dobry den, V unoru jsem po rocni prohlidce mela spatnou...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hpv a vřidek na čípku

Dobrý den, je mi 38 let. V březnu mi gyn.z cytologie vyšlo hpv. Byla jsem po...

HPV bradavice a děložní čípek

Dobrý den, již 3x po třech měsících mi vyšli špatně cytotesty a pak pásledný...

HPV bradavice na penisu

Dobrý den,chodím už nějaký ten týden (cca 6týdnů) vypalovat dusíkem bradavici...

Hpv cin 3 v 10 tt těhotenství

Dobrý den,jsem 10tt těhotenství a byl mi ted zjištěn HPV CIN 3.Jaká je šance...

HPV condylomata

Dobrý den, mám kondylomata a už sem objednán i na leaser. Ale to chvíli potrvá...

HPV condylomata

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pracoviště kde se provádí odstranění pomocí...

Hpv doplnění

Dobrý den, moc díky za radu ohledně HPV viru. Dovolte mi prosím ještě jednu...

HPV genitální bradavice

Dobrý den, asi před měsícem jsem měla jisté intimnosti (ne pohlavní styk) s...

HPV High Risk

byDobrý den paní doktorko, před týdnem mi bylo zjištěno testem pozitivní výsledek...

HPV HR positivni

Dobrý večer , v prosinci 2014 me po preventivni prohlice byl nalezen HPV HR...

HPV infekce

Dobrý den, před měsícem jsem si našla genitální bradavice. Paní doktorka mi...

HPV infekce

Dobrý den,zajímalo by mne, jestli se můj muž nějakým testem může dozvědět,jestli...

Hpv infekce

Dobrý den pane doktore, Je mi 24 a před půl rokem mi byl poprvé zjištěn hpv...

HPV infekce

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o rady. Letos prvně v září mi na cytologii...

HPV infekce

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať aký čas po pohlavnom styku je možné dať...

Hpv infekce

Dobrý den, mám nového přítele, který má virus HPV bradavici. Chci se zeptat,...

HPV infekce

Dobrý den, virus HPV jsem chytla od "kamaráda",který odjel do ciziny. Teď po...

HPV infekce

Dobry den, V unoru jsem po rocni prohlidce mela spatnou cytologii, v dubnu...

HPV infekce

Dobrý den, byla mi zjištěna HPV infekce, partnery nestřídám, ale podle toho...

HPV infekce

Dobrý deň, Priatelovi potvrdili kondylomi na penise. U mňa vylúčili prítomnosť...

Naposledy přečtené dotazy z poradny



Ultrazvuk krku - nodozity na štítné žláze


MUDr. Eva Maroušková

Praktický lékař pro dospělé

Mozkové buňky (fakt/mýtus)


Pupínky penisu


Kruhy pod očima


Pulzace aorty

Tepání v břiše Chtela bych se zeptat, zda by mohla byt nejaka souvislost...

Bolest ua ušima


Introvertní povaha a sex


Intoxikace potravinami

Dobry den pritel byl v praci a snedla nejaky spatny steak a parky. Rozklepal...

Strach


Bolest nohou


Červené fleky na kůži


Kožní sufúze


Nepravidelná menstruace


MUDr. Jana Baslerová-Fojtíková

Praktický lékař pro dospělé

Snížená sexuální touha? Viníkem může být i stres


MUDr. Alexandra Vacková

Stomatologická ordinace

Virová hepatitida v číslech


Mozkové buňky (fakt/mýtus)


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×