Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hypertrofie prostaty, hodnoty PSA

Urologie Marek 7.7.2020

Dobrý den, chci se zeptat ohledně kolísání hodnoty PSA. Je mi 45 let. Měl jsem hodnoty během posledních pěti let od 3,3 do 5,3. Poslední dvě hodnoty byly 3,5 loni a 4,2 letos. Lékařka mi teď opět doporučila biopsii, ale již nějakou obsáhlejší v nemocnici. Již jsem podstoupil jednou biopsii (při té hodnotě 5,3) i magnetickou rezonanci s negativními výsledky. Je možné že pokud by tam byl karcinom, že by hodnota PSA klesla z 5,3 na 3,5 ? Děkuji

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

je zcela běžné, že hodnoty PSA se spolu s věkem mění, taktéž že hodnota PSA kolísá vzhledem k celkovému stavu, může vzrůstat při infekčním onemocnění, včetně močového infektu, při zánětu prostaty, mechanického podráždění prostaty apod. rozmezí PSA mezi 3,3 a 5,3 v období 5 let je, řekla bych, odpovídající věku. Hodnota PSA s věkem přirozeně stoupá spolu se zvětšováním prostaty a nemusí hned znamenat karcinom. Hodnota 4-10ng/ml se udává jako šedá zóna a stav je právě vhodný ke sledování. Při karcinomu by však hodnota spíše stoupala, a to skokově např. na hodnoty nad 10, 20 apod. Nezapoměňte však, že hodnota PSA je jenom jeden ukazatel, nelze dát rovnítko mezi PSA a rakovinu (karcinomem). Jsou rakoviny, které budou mít hodnotu PSA v krvi pořád normální nebo nízkou, na druhou stranu jsou rakoviny, které jí budou mít vysokou. Právě proto jsou vhodné pravidelné urologické kontroly. Urolog sleduje nejen hodnoty v krvi, ale také provádí ultrazvukové kontroly prostaty, kde se hodnotí mnoho parametrů, např. velikost, konzistence, struktura, prokrvení apod. A samozřejmě k tomu celkový urologický nález. Čili pokud Vás Vaše uroložka posílá na opakování biopsie, nebude to nejspíše kvůli hodnotě PSA, neboť tu nemáte nijak zásadní, ale spíše kvůli ostatnímu nálezu (možná se jí nepozdává vzhled prostaty na ultrazvuku).

Doporučuji tedy absolvovat vyšetření tak, jak Vám jej Vaše uroložka navrhuje a docházet na pravidlené urologické kontroly.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Související dotazy

PSA
Dobrý den, chci se zeptat jak by jste vyhodnotili...
Hodnoty PSA
Otec, ročník 1952. Kontrolován z genetických důvodů...
Hodnoty PSA
Hezký den paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala...
Ozařování nádoru prostaty
Dobrý den, otec je po operaci prostaty, kdy mu byla...
PSA
Mám zvýšený S-PSA na 4,71, volný PSA 0,61. Ťažkosti...
Hodnoty PSA, Prostal
Dobrý den, je mi 59 let a po prvním preventivním vyšetření...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hypertrofie krční mndle

Hezký den, 23.4.-4.5. jsem marodila s angínou. Brala jsem antibiotika Fromilid...

Hypertrofie krčních mandlí

Dobrý den, už několik let mě trápí čepy na mandlích, ale poslední dobou je to...

Hypertrofie LK

MŮŽE BÝT PŘÍČINOU KONCENTRICKÉ HYPERTROFIE LK DLOUHODOBÉ PLICNÍ ONEMOCNĚNÍ?...

Hypertrofie madlí

Dobrý den, Ráda bych Vám položila dotaz týkající se patrové madle. Můj...

Hypertrofie mandlí

Dobrý den, přibližně dva týdny pozoruji bolesti v krku. Předtím jsem měl angínu,...

Hypertrofie nosní Skořepa

Dobrý večer, dnes jsem si vsimla u dcery boulicky v leve nosni dirce. Rikala,...

Hypertrofie patrových tonsil

Dobrý den, mám 3letého syna, kterému v září roku 2011 vyoperovali nosní mandli....

Hypertrofie prostaty

Dobrý den, mám zvětšenou prostatu a hraniční hodnotu PSA, biopsie prostaty je...

Hypertrofie prostaty

Dobrý den. Prosím o Váš názor. Manželovi je 83 let a je v mimořádně dobré zdravotní...

Hypertrofie prostaty

Dobrý den. Před pěti roky mi při sonografii změřili prostatu velikosti 30 krát...

Hypertrofie prostaty, PIRADS 3 změny v pravé periferní zóně prostaty

Dobrý den, prosím o radu ohledně prostaty. Je mi 46 let. Je to již rok, co...

Hypertrofie předkožky

Dobrý den, Měl bych dotaz ohledně dlouhé předkožky. Vždycky jsem si myslel,...

Hypertrofie předkožky

Dobrý den. Už nějakou dobu mám problém s předkožkou. Od mala mám předkožkou...

Hypertrofie předkožky

Dobrý den . Muj přítel má diagnozu N47 hypertrofie předkožky , fimoza a parafimoza...

Hypertrofie slinné žlázy

Přeji pěkný den a mám dotaz.Vyšetření ukázalo ahtiTPO více než 1300ku/1 sono:zvětšená...

Hypertrofii na penisu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli někdy zmizí hypertrofii na penisu, a...

Hypertyreosa

Dobry den. S priatelkou zijeme v Prahe. Pred asi tristvrte rokom sme zmenili...

Hypertyreosa

dobrý den, mám prosbu, jsem 4 měsíce po porodu, plně kojím. při odběru krve...

Hypertyreóza

Dobrý den paní doktorko, Před 2 měsíci mi zjistili zvýš.činnost štít.žlázy,bylo...

Hypertyreóza

Dobrý den, existuje lék tlumící funkci štítné žlázy, který lze užívat během...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Sucho v krku a v nose

Dobrý den, už delší dobu mám pocit suchá v krku a cítím to až k nosním dutinám....

Léky na ředění krve a rybí tuk

Dobrý den, můj otec se asi před šesti lety, tehdy mu bylo 76 nebo 77 let, působil...

Kolaps od páteře ??

Trpím opakovaným lumbagem asi 1x za rok. Co mě děsí, že bolesti jsou pokaždé...

Bolest zad

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Je mi 15 let a už mě asi 14dní bolí záda dole...

Průjmy

Dobrý den trápí mě problém ze zažívání chodím asi 6x den na záchod stolice je...

Následná péče po zlomenině krčku femuru

Dobrý den,moje babička 83let je po operaci zlomeniny krcku,chci se zeptat jaká...

Kondom a přerušovaná soulož

Dobry den, prosim vas, je najeka sanca na otehotnenie a je podla vas ochrana...

OCD

Dobrý den, ještě mám jeden dotaz ohledně OCD. Já vím, že léky a psychoterapie...

Xarelto

Dobrý den. Po diagnóze hluboké žilní trombózy mi na tři týdny lékař předepsal...

Motání hlavy, bolest hlavy a očí, nespavost, nesoustředěnost

Dobrý den, Vloni v květnu (2014) jsem v nákupním centru pocítil poruchy zraku,...

Zvýšený testosteron u žen

Dobrý den, dá se, prosím, zvýšená hladina testosteronu u žen léčit i jiným...

Sertralin a přibírání na váze

Dobrý den, zajímalo by mne, co je způsobeno tím, že se po léku Sertralin přibírá...

Tmavý hnědý výtok

Dobrý den, byla jsem o víkendu stanovat v lese. Hygiena byla nedostačující....

Krev ve stolici kojence

Dobrý den, mám téměř 3 měsíční holčičku. Porodní váha 3,85 kg, plně kojím. Asi...

Invalidní důchod

Dobrý den. Mám takový spíše nervový problém a strach. Jsem již osm roků plně...

POcit kyselosti v ústech

Dobrý den Poslední dobou mně trápí bílé skvrny,které mám na jazyku,především...

Výsledek kolonoskopie


Histologie po konizaci


Mykoza

Dobry den. Na ruce u prstu a na noze u prstu a nartu se mi udelaly malinke pupinky(puchyrky)...

Trhání zubů

Dobrý večer, příteli před 2 dny vytrhli osmičku a včera další...nahoře a dole....

Reklama