Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Je samotny nikotin skodlivy ako fajcenie?

Vnitřní lékařství Lukas 22.7.2019

Dobry den, mam otazku ohladom nikotinu, je samotny nikotin skodlivy ako fajcenie? Prestal som fajcit spalovacie cigarety a presiel na iqos kde sa tabak nespaluje ale nikotin sa uziva nahrievanim tabakovych listov, ich dlhorocny vyskum od 2008 a studie uvadzaju ze iqos znizuje skodlivost o 96 %. Chcel by som vediet napriklad na muzsku potenciu ma samozrejme fajcenie spalovacich cigariet skodlive ucinky, preto by ma zaujimalo ci uzivanie iqos teda nikotinu v tejto forme je rovnako skodlive v tejto oblasti ako bezne fajcenie spalovanim... Vsade sa docitam ze cigarety skodia kvoli spalovany inhalaci dymu dechtu a spalovanim dalsich 4000 chemikalii ktore obsahuje tabakova zmes v cigaretach. No samotny nikotin ake ma skodlive nasledky som nenasiel, okrem toho ze je navykovy samozrejme. Iqos tvrdia ze dochadza len kbuzivaniu nikotinu a a tabakove naplne uz neobsahuju tie vaetky chemikalie potrebne ku spalovanie lebo tu nie je potrebne a dochadza len k nahrievaniu a to by vraj mal byt zasadny rozdiel v skoflivosti. Dakujem za odpoved.

Doplňující dotaz: Moja otazka sa tykala hlavne toho ci nikotin sam o sebe najako zavzne narusa a ovplynuje muzsku potenciu v porovnani s klasickym spalovacim fajcenim

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, nikotin je rostlinný pyridinový alkaloid obsažený v tabáku. Má stimulační a uvolňující účinky. Užívá se zpravidla formou kouření, žvýkání či šňupání tabáku, nověji je používán jako součást náplní elektronických cigaret, či iqosu k užití nahříváním. Jedná se o návykovou látku. Při kouření se nikotin vstřebává např. skrz sliznici v ústech, nose či skrz stěnu plicních sklípků. V těle putuje krví a v mozku se váže na nikotinové acetylcholinové receptory a dráždí je. Vyvolává stav relaxace a stimuluje myšlení a pozornost. Dále však svými efekty vyvolává extrémně silnou závislost (považuje se za jednu z nejnávykovějších látek vůbec). Váže se i na tyto receptory ve vegetativním nervovém systému, který řídí vnitřní orgány. Zde vyvolává zvýšenou aktivitu trávícího traktu: vzestup produkce slin a trávících šťáv a vzestup aktivity hladké svaloviny. V první fázi působí nikotin stimulačně a pak přechází do fáze mírného útlumu. Nikotin dále zvyšuje krevní tlak, zrychluje činnost srdce, stahuje cévy, zvyšuje obsah mastných kyselin v krvi, blokuje syntézu estrogenu, stoupá produkce potu a může dojít ke stažení zornic. Takže ano, nikotin škodlivý je sám o sobě, určitě ale ne natolik jako samotné kouření. Kromě vzniku závislosti má nikotin vliv na řadu metabolických pochodů v organizmu, ovlivňuje centrální i periferní nervový systém, srdce, cévy a další. Samozřejmě, nevyvracím to, že eliminace inhalace splodín hoření u klasických cigaret není pro zdraví významně pozitivní. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Rudolfová

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Centrum pro závislé na tabáku ve FNKV, Praha

Dobrý den,
vyjádřila bych se ještě ke škodlivosti výroobků IQOS. Tato forma užívání nikotinu je formou spalování při nížší teplotě, takzvané heat not burn. Tato forma je sice prokazatelně méně škodlivá, nicméně stále se zcela nedá srovnat s nekouřením. Porucha erekce u mužů bývá způsobená celou řadou faktorů, nejčastěji kardiovaskulárními, metabolickými a psychologickými faktory. Nikotin v tomto ovlivnuje metabolismus a a kardiovaskulární systém, zcela jistě se tedy jeho užívání nedá zcela sloučit se zdravým životním stylem.
Pokud trpíte poruchou potence, doporučuji vyhledat svého praktického lékaře ke komplexnímu vyšetření včetně krevních odběrů, které by případný vážný důvod poruchy erekce měly ozřejmit. Pro více odpovědí ke škodlivosti kouření prosím shlédněte webové stránky Společnosti léčby závislosti na tabáku či navštivte jedno z center léčby závislosti na tabáku ve Vašem regionu. S pozdravem Dr. Rudolfová

Související dotazy

Cigarety R1 a závislost na Nikotinu
Je oprávněná informace,že cigarety R1 mají 10% nikotinu,dehtu...
Nikotin
dobrý den mohu mít abstinenční příznaky po nikotinu...
Detekce nikotinu
Dobrý den,chtěl bych se zeptat,dá se z odběru krve...
NIKOTIN
Dobrý den, jsem mladá dívka a dneska mě kamarádky donutili...
Nikotin a imunita
Dobrý den, při vyhledávání účinků nikotinu na lidský...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je pro mně infekční?

Dobry den,jsem v 10 tydnu těhotenství a moji mamce se udelal pasovi opar a byla...



Je problém v těhotenství, když máme oba krevní skupinu 0+?


Je problem, kdyz se neberou leky po odstraneni cele stitne zlazy?


Je prokázán škodlivý vliv zářivek na vlasy?


Je při kapavce výtok jen při erekci?


Je revmatoidní arthritis vyléčitelná?

Je revmatoidní arthritis vyléčitelná?

Je riziko otěhotnění?


Je riziko, že bude plod poškozený rtg velké?

Dobrý den, včera jsem byla rtg kolene, ráno jsem začala špinit tak jsem nevěnovala...

Je rýma příznak hiv?

Ke rýma příznak hiv?

Je sanca, ze sa sietka roztrhla?

Dobry den, ja by som chcela vediet Vas nazor na operaciu pruhu. Otec mal asi...

Je sekce při celkové anestezii bezbolestná?


Je sex důvod ke změně partnerky



Dobrý den, Rád bych se informoval, zda-li je součástí cytologického vyšetření(stěr)...

Je správný postup urologa?


Je streptokok neškodný?


Je svalová hypotonie léčitelná?


Je svědění způsobeno pouze kvasinkami?

Dobry den, gynekolog mi odmitl udelat ster a kultivaci s tim, ze svedeni, na...

Je šance na otěhotnění?


Je šance na snížení či úplné vysazení..?


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Jak dlouho se užívají antibiotika na angínu?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouho se běžně berou antibiotika na angínu....

Popis EKG

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, přítel byl na preventivní prohlídce vyšetření...

Antidepresiva

Dobry den spolykala jsem pred 15 minutami 6 antidepresiv a chtela jsě se zeptat...

Citlivost prsou

Dobrý den chci se zeptat bolí mě prsa na dotek přes měsíc. když nane sáhnu nevím...

Suchý žalud

Dobrý den, je mi 25 let, dokončil jsem vysokou školu a mám již několikaletý...

Coxartroza

Dobrý den, mám coxartrozu IV. stupně na levé noze a artrosu III. stupně na pravé...

Více problémů

Dobrý den. Prosím Vás o konzultaci výsledků krevních testů. Lékař mi řekl,...

Lék jsem dobral, nicméně výtok nepřestal

Dobrý den, v nedávné době jsem zde psal ohledně mého problému s pálením při...

Obavy z lymfomu, ASLO, beta-2-mikroglobulin


Nežádoucí účinky po nesteroidním revmatiku Ketonal

Dobrý den, v současné době absolvuji analgetické infuze pro bolesti zad. Od...

Hodnoty sedimentace (FW)

Dobrý den, děkuji velmi za rychlou reakci. Ještě bych se chtěla zeptat na...

Výsledek kolonoskopie


Motání hlavy

Dobrý den, mám dlouhodobě problém s motáním hlavy a závratěmi. V poslední době...

Tepová frekvence v noci


Zalehlé ucho


Zduření prsu u muže

Dobrý den. Je mi 17 let a jsem mužského pohlaví. Už asi týden a půl mám pod...

Časté močení

Dobry vecer, Rada bych se zeptala co by to mohlo byt poslednich par dni mam...

Zvětšenáá uzlina na krku

Dobrý den. Někdy na konci března sem začal pociťovat tlak kolem posledních zubů...

Mravenčení palce u nohy


Spinální anestezie

Dobrý den. Před 2 roky jsem podstoupila spinální anestezii při císařském řezu....

Reklama
Zavřít