Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Jiný problém

Jiný problém Jana 5.11.2019

Dobrý den pane doktore, je mi 50 let a do června jsem užívala HA Depo Proveru. Menstruaci jsem neměla. Když se moje doktorka dozvěděla, že mám osteoporozu, hned mi ji vysadila. Bohužel jsem ale v takovém období, že nevím, zda bych ještě mohla otěhotnět. Nemám žádné návaly apod, krvácení jsem měla 1x jen 2 dny. Paní doktorka mi řekla, že měřit hormony FSH je zbytečné, protože každý měsíc stejně kolísají, takže mám 2 možnosti jak se chránit buď přerušovaný styk nebo kondom. A 2 - 3 roky vydržet. Obojí je pro mě nepřijatelné. Existuje prosím Vás ještě jiná možnost antikoncepce v mé situaci?
Předem děkuji za odpověď.

Doplňující informace lékařka mi Depo Proveru nasadila jako antikoncepci už před více než 10 lety. Když jsem se letos dozvěděla, že mám osteoporozu, vysadila ji proto, že prý je při ní nevhodná.

Doplňující informace
posílám Vám výsledky, jak jsme se domluvili.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, jednak můžete podstoupit sterilizaci a nebo zavedení nitroděložního tělíska. Protože Váš dotaz spadá do kompetence odborného lékaře, předávám jej ke zodpovězení specialistovi.
S pozdravem
MUDr.Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

odb.as. MUDr. Luděk Fiala Ph.D., MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví, sexuologie

Dobry den je velmi malo pravdepodobne ze jste jeste plne schopna byt oplodněná zvlast po lecbe proverou- ta samozrejme cyklus na delsi dobu zablokuje
mate nekolik moznosti chranit se s partnerem - treba kondomem a dva tri mesice pockat co udela Vas cyklus - zda vubec prijde, pokud ne je vse v poradku a neni treba se bat
dale nechat si zavést telisko nehormonalni to je reseni ktere zeny kolem 50 akceptuji casto
Hormony v krvi samozrejme kolísaji vsechny- pani doktorce se nechce hradit naklady za jejich vysetreni protoze to neni levné asi zitra ji to finance za Vase vysetreni - ale prave poměr fsh a lh ( dvou hormonu hypofýzy) nam reknou jak jste na tom s
přechodem
Navi jesli mate osteoporozu- bude to ctít resit pomoci estrogenu nebo jine terapie
Nepochopil jsem proc Vas lékařka léčila proverou?
Doplnte informace
MUDr Ludek Fiala PhD MBA

Odpovídá lékař:

odb.as. MUDr. Luděk Fiala Ph.D., MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví, sexuologie

Dobry den tak se vraťme k tomu původnímu- to znamena udelat odber hormonu z krve FSH a LH podle vysledku se pak pozná zda jste v přechodu nebo ne. Pokud to Vase gynekolozka neudela tak se přihlaste nekam jinam- ale neni duvod proc by to neudělala. Kdybyste byla z prahy nebo z plzne kde pusobim na klinikach tak se domluvime abyste přijela ke mne na konzultaci a necham Vam to nabrat.
A ted pokud budete v přechodu tak obava z gravidity je celkem zbytečná. Pokud bude poměr hormonu jeste normalni je ke zvážení zda pro Vas na nejakou dobu nebude hormonalňi antikoncepce jeste vhodná protoze to neznamena ze zena musi byt v přechodu kolem 50. Porad by jeste zůstala ta moznost napriklad nitroděložního teliska.
A ted k osteoporoze-mela byste mit vysetreni na denzitometrii- zda opravdu jsou hodnoty takove ze je treba mit lecbu- tam by samozrejme byly na miste hormony predevsim estrogen- to ze jste mela proveru ( gestagen- tedy jiny hormon) jako antikoncepci nebylo šťastné-melo to jedinou vyhodu- ze jste ušetřila penize protoze zadna antikoncepce neni hrazena ze zdrav pojisteni.
Zkuste si nechat nabrat hormony a pak se ozvete jak to vypada dal
Kdyz by bylo potreba muzete mi poslat zpravu mailem treba na kliniku - ludek.fiala@vfn.cz
Zdravim
MUDr Ludek Fiala PhD MBA

Odpovídá lékař:

odb.as. MUDr. Luděk Fiala Ph.D., MBA

Specializace: Gynekologie a porodnictví, sexuologie

Na Vasi otázku jsem jiz dvakrat odpovidal- přechod se měří z hormonů na zaklade poměru hormonu FSH/LH a dale take dle vyse sliznice endometria
Daleje treba se nechat vysetrit na denzitometrii kvuli osteoporózou
Doplňte prosim a pak semi znovu ozvete
MUDr Ludek Fiala PhD MBA

Související dotazy

Jiný problém
Zdravím. Už nějakou dobu mám problémy s ospalostí,...
Jiný problém
Vážená paní doktorko/doktore, již se delší dobu léčím...
Jiný problém
Dobrý den, předem se trochu omlouvám se svůj dotaz,...
Jiný problém
Dobrý den, jsme trošku vážnější případ - manžel měl...
Jiný problém
Dobrý den, mám problém týkající se mého penisu,...
Jiný problém
Dobrý den, Mám otázku. Své přítelkyni jsem při...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jiný problém

Dobrý den k dotazu 290753 mám dlouhodobě chronickou rýmu, nebo zadní rýmu. Čeká...

Jiný problém

Dobrý den . Dne 16.5.2018 jsem prodělal laparoskopickou operaci žlučníku ....

Jiný problém

Zdravím. Už nějakou dobu mám problémy s ospalostí, točením hlavy atd. Pravidelně...

Jiný problém

Dobrý den, prosím vas jsem jak na trni už pul roku ma nejake problemi .A mam...

Jiný problém

Dobrý den, mám na vás dotaz tákající se antikoncepce. Od svých 16ti let jsem...

Jiný problém

Dobrý den. Moje mamka které je 43 let, měla dnes výpadek paměti. Popíši Vám...

Jiný problém

Dobrý den. V pátek (15. 6.) jsem začala užívat antibiotika Xorimax 500mg tbl.,...

Jiný problém

Dobrý den před několika lety jsem měl zánět varlete. Vyléčil jsem ho pomocí...

Jiný problém

Dobrý den, léčím se na psychiatrii s depresemi. Můj psychiatr ví, že jsem měl...

Jiný problém

Dobrý den Žena 53 let Chtěla jsem zeptat.Při vyšetřeni ultrazvukové transvaginální...

Jiný problém

Dobrý den, už asi měsíc ne-li déle, mě trápí bolest pod levým zebrem, při nádechu...

Jiný problém

Dobrý den, první problémy mi začaly cca před rokem, kdy jsem si bez tréninku...

Jiný problém

Dobrý den, Po prodělaném nachlazení provázeném silným kašlem (přeléčeno antibiotiky)...

Jiný problém

Dobrý den, už asi 3 týdny mě svědí na zádech jedno konkrétní místo u páteře...

Jiný problém

Dobrý den, chci se zeptat zda je velké riziko otěhotněni, když jsem na konci...

Jiný problém

Dobrý den ,mi 26let mužů se zeptat? Ja pořad dlouho době váhání ze žena bude...

Jiný problém

Vážení lékaři, mám dlouhodobě problém s chůzí-bolesti v koleně. Jsem po operaci...

Jiný problém

Dobrý den, 25.1.2018 mám jít na laparoskopii slepého střeva a jelikož beru antikoncepci,...

Jiný problém

Už několik dní mě trápí občasné svědění v oblasti konečníku,při stolici bolest/pálení...

Jiný problém

Dobrý den, stala se mi taková nepříjemná věc, bavil jsem se s člověkem, který...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pupínky v oblasti penisu a varlat


Operace karpálního tunelu

Dobrý den,chci se zeptat jak dlouhou dobu trvá průměrná doba rekonvalescence...

Combair

Dobrý den, měsíc užívám Combair foukačku po týdnu užívání kašel ustal. Ze začátku...

Zalehlé ucho

Dobry den. Chtela jsem se zeptat asi pred tremi tydny jsem mela velkou rymu,jednou...

Zapomínání

Dobrý den, chci se zeptat. Už déle mě trápí časté zapomínání...jdu třeba pro...

Bolest krční páteře, točení hlavy, nevolnost


Snížené trombocyty

Dobrý den, opakovaně mi byla zjištěna nízká hladina trombocytů. Před rokem a...

Nolicin

Dobry den, chci se zeptat proc se pri lecich nolicin nesmim zatezovat? A zda...

Bolest uzlin a v uchu

Asi před třemi týdny mě začalo bolet v krku jakoby za levou mandlí a bolest...

Tuhnutí (trnutí) levé části obličeje

Dobrý den, Mám problémy, které mě trápí asi tak už 2 měsíce. Nejdříve to začalo...

Velmi rychlý růst vousů a chlupů

Zdravím, je mi 16 let a už 2 roky si holím vousy, ráno v 6:30 se oholím žiletkou...

Pálení při močení

Dobrý den mám dotaz ohledně pálení při močení.. Předtím jsem často trpěla na...

Dg: LS sy I. dx Spondylolistesis L5 gr. I., Foraminostenosa L5

Dobrý den, mám stálé bolesti LS páteře s vyzařováním do pravé DK, potíže při...

Utržený prsní sval

Dobrý den, mám velkou prosbu o radu. Nejlépe pokud nám můžete doporučit konkrétního...

Negativní těhotenský test


Bolest zad a dušnost


Bolest v krku, pocit knedlíku


Nimesil

Dobrý den, dostala jsem od lékařky Nimesil na bolestivou blokaci zad. Jelikož...

Loupe se kůže v uších

Dobrý den, už více jak rok se mi loupe kůže v uších a uši přitom svědí. Navštívila...

Vertigo

Dobrý den měla bych prozbu ohledně zdravotních problémů. Jsem po infarkte mám...

Reklama
Zavřít