Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Karcinom prsu a nádorové markery

Onkologie ROMANA 1.6.2016

Dobry den,mamince zjistili minuly rok v lete,ze se ji opet ,jiz po 3.vratila rakovina prsu. Původní nador odstranen pred 15lety,nyni meta proces v jatrech,puvodni markery c-15 -138,po zahajeni lecbou xeloda to kleslo na 67,6.Nadory zmensene o 30%.Dnes kontrola po 3 tydnech a markery vyskocily ma 89.2.Chci se zeptat co toto muze znamenat? Jak dlouho se s tim da zit?děkuji

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

Dobrý večer, Romano, zvýšená hodnota nádorového markeru CA 15-3 nad normální hodnotu (nad 30 IU /ml) indikuje, že došlo k návratu onemocnění. Sledování hladin nádrových markerů pomáhá monitorovat úspěšnost či neúspěšnost léčby. Po léčbě Xelodou došlo ke zmenšení metastáz v játrech, což se odrazilo i ve snížené hodnotě markeru. Opětovný vzestup nádorových markerů může znamenat, že léčba je méně účinná, než byla na začátku, což bude potřeba ověřit zobrazovacím vyšetřením, zda se metastázy neobjevily ještě v jiném orgánu. Hladinu markerů může také zvýšit zhoršená eliminační funkce jater, způsobená léčbou cytostatiky (Xelodou), aniž by došlo ke zhoršení nádorového onemocnění. V případě, že by se potvrdila menší účinnost léčby Xelodou a progrese nádoru, bude potřeba změnit léčbu a prognosa bohužel nebude úplně příznivá. Přeji hezký večer.

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Pražáková Ph.D.


Dobrý večer, Romano, zvýšená hodnota nádorového markeru CA 15-3 nad normální hodnotu (nad 30 IU/ml) indikuje, že došlo k návratu onemocnění. Sledování hladin nádrových markerů pomáhá monitorovat úspěšnost či neúspěšnost léčby. Po léčbě Xelodou došlo ke zmenšení metastáz v játrech, což se odrazilo i ve snížené hodnotě markeru. Opětovný vzestup nádorových markerů může znamenat, že léčba je méně účinná, než na začátku, což bude potřeba ověřit zobrazovacím vyšetřením, zda se metastázy neobjevily ještě v jiném orgánu. Hladinu markerů může také zvýšit zhoršená eliminační funkce jater, způsobená léčbou cytostatiky (Xelodou), aniž by došlo ke zhoršení nádorového onemocnění. V případě, že by se potvrdila menší účinnost léčby Xelodou a progrese nádoru, bude potřeba změnit léčbu a prognosa bohužel nebude úplně příznivá. Přeji hezký večer.

Související dotazy

Karcinom prsu u matky
Dobrý den, mé mamince (45 let) byla před dvěma měsíci...
Riziko pro vznik karcinomu prsu
Dobrý den, beru prosulpin 2x denně na časté říhání...
Rakovina prsu
Dobrý den jsem 9 měsíců po léčbě rakoviny prsu stádium...
Nadorove markery C19
Dobry den, pred pul rokem mi zjistili zmeny na vajecniku,...
Stav po operaci karcinomu prsu
Dobrý den, obracím se o radu a postupu jak dál. V...
Nádorové markery
Dobrý den,lékařka mi po odběru vzorků nád.markerů,sdělila,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Karcinom prostaty

Dobrý den, je mi 44 let. Na konci srpna jsem se vzbudil s bolestí v levém tříslu....

Karcinom prostaty

Dobry den. Na biopsii prostaty mi v jednom vzorku ze 16 nasli karcinom. Urolog...

Karcinom prostaty a protonová léčba

Po biopsii prostaty mi našli z 12 vzorků v 1 karcinom v začínajícím stádiu,pan...

Karcinom prostaty otce

Dobrý den, ráda bych se zeptala na prognózu mého otce, který již 9 let trpí...

Karcinom prostaty, chemická kastrace

Dobrý den, Prosím Vás o radu. Můj otec měl 15. 5. 2013 tuto diagnozu, cituji...

Karcinom prostaty, chemická kastrace

Dobrý den, Prosím Vás o radu. Můj otec (věk 57 let) měl 15. 5. 2013 tuto diagnozu,...

Karcinom prsu


Karcinom prsu

Dobrý den, moje dg. je DCIS. Byla mi provedena mastectomia 1.dx.partialis a...

Karcinom prsu


Karcinom prsu

Dobrý den, chci se zeptat, moje Matka byla na vysetreni prsu a nasledne u Mammologicke...

Karcinom prsu u matky

Dobrý den, mé mamince (45 let) byla před dvěma měsíci diagnostikována rakovina...

KArcinom rektosigmoidea

Dobrý den, prosím o konzultaci ambulantní zprávy mojí mamky, kterou přikládám...

Karcinom štítné žlázy


Karcinom štítné žlázy


Karcinom štítné žlázy

Dobrý den ,před rokem jsem byla na operaci se štitnou žlazou a poprosím co to...

Karcinom štítné žlázy

Dobrý den, v listopadu to budou dva roky, co jsem byla operována pro papilární...

Karcinom štítné žlázy


Karcinom štítné žlázy - dědičnost


Karcinom štítné žlázy po operaci, kontrola

Dobrý den. Mám dotaz ohledně karcinomu štítné žlázy. V roce 2017 březen, mi...

Karcinom tlusteho streva

Dobry den, prosim o zodpovezeni dotazu ohledne prognozy onemocneni. Maminka...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opuchlý ret

Hezký večer paní doktorko. Mému synovi najednou opuchla polovina spodního rtu.(puchýř-podlité...

Bolest holenní kosti

Dobrý den, prosím o radu. Mám nesnesitelné bolesti holenní kosti v oblasti mezi...

Exantém hýždě a penisu

Dobrý den, od minulého týdne jsem si všiml že se mi na hýždi a penisu udělaly...

Snížená citlivost prstů nohou

Dobrý den, již devátým dnem pociťuji zmenšenou citlivost u malíčků a ukazováčků...

Bolestivá uzlina v podpaží


Nepříjemný tlak v krku a nucení ke kašlání


Bulka v ústech


Angína a rekonvalescence

Dobrý den, předminulý týden jsem měla angínu-horečka, čepy, bolest těla. Dostala...

Knedlík v krku, suchá rýma

Mám několik měsíců, už těžko dopátrat, kdy tento problém započal, pocit tzv....

Tužší stolice

Dobry den. Je mi 17 let a dneska jsem si po stolici na papire vsimla svetle...

Pocit sucha v ústech doprovázen pocitem hlenu v krku

Dobrý den, před pár dny mě začal trápit pocit sucha v ústech doprovázen pocitem...

Bolest zad, MR nález

Dobrý den, od loňského března řeším bolest zad. Jedná se o bederní prostor....

Psychické problémy, žádost o invalidní důchod

Dobrý den,tady Monika 39.Let ,mám 2 děti 16._.-12 let :prosím mám dotaz jsem...

Antikoncepce a průjem

Dobrý den, beru antikoncepci Artizia,jsem v třetím týdnu užívání, ale dnes cca...

Alkohol a antibiotika

Dobrý den, užíval jsem antibiotika Xorimax 500mg 1 tabletu po 12ti hodinách....

Pravé oko větší než levé

Dobrý den, během posledních 5 měsíců jsem si všimla, že mám pravé oko větší...

Bolest pod hrudní kostí


Dnes mě začal bolet jazyk

Dobrý den dnes mě začal bolet jazyk na levé straně při bližším priskoumani jsem...

Test moči na THC


Vzteklina

Dobrý den, mám takový dotaz. V srpnu jsme s rodinou byli na dovolené v Itálii...

Reklama
Zavřít