Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

KArcinom rektosigmoidea

Onkologie Jakub 24.10.2019

Dobrý den,
prosím o konzultaci ambulantní zprávy mojí mamky, kterou přikládám v příloze.
1. O jaký druh rakoviny se jedná? Jaká je úspěšnost léčby vzhledem k popsanému stavu ve zprávě?
2. Co znamenají onkomarkery a jejich hodnoty? Co se jimi stanovuje, o čem vypovýdají tyto konkrétní hodnoty?
3. Ze zprávy plyne, že nikde v těle nejsou žádné metastáze, je to tak?
4. Jako další léčba byla indikována chemoterapie. Proč nelze nádor operovat, kvůli velikosti, případně je jiný důvod? Jedná se o běžný postup? Je operace po chemoterapii nevyhnutelná nebo lze nádor odstranit pouze chemoterapií? Lze v tomto případě přistoupit k biologické léčbě?
5. Vyplývá ze zprávy ještě nějaká zásadní informace, kterou já jako lajk v textu nevidím?
6. Můžete mi na základě diagnozy poradit nějakou konkrétní dietu / úpravu jídelníčku, je-li to nutné.
Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Jakube, Vaše maminka má karcinom konečníku, který je poměrně objemný a zasahuje hraničně až do esovité kličky tlustého střeva. Standardně se provádí ozařování - radioterapie, z toho důvodu, že tento typ nádoru na ozařování reaguje velmi dobře a má tendenci se šířit do okolí. K tomu maminka podstoupí i chemoterapii. Obě tyto modality mají za úkol zmenšit nádor a tím se stává lépe operovatelným. Bez chirurgického výkonu se to nevyřeší, nádor je potřeba odstranit a radio+chemoterapie to samy nezvládnou. Onkomarkery nemají diagnostický význam tak jako jsou důležité ve sledování léčby. Po čase se tedy opět onkomarkery naberou z krve a bude se sledovat jejich dynamika v čase. Metastázy v tuto chvíli nikde nejsou. Pokud jde o úspěšnost léčby - podle tzv. stagingu jsme schopni říci jaké je % přežití v určitém časovém intervalu, nicméně i toto je velmi individuální a určitě tomu tak nemusí do detailu být. Např. člověk, který je jinak zcela zdravý může mít lepší prognózu než člověk s četnými komorbiditami atd. Stran diety si myslím,že bude vhodná bezezbytková strava s ohledem na zúžení tlustého střeva vlivem nádoru. O indikaci k biologické terapii nejsem schopna kompetentně odpovědět. Váš dotaz proto ještě přeposílám odborníkům v oboru onkologie, kteří mají s tímto více zkušeností a budou Vám umět odpovědět lépe.
S pozdravem
Dr.Fričová D.

MUDr. Karolina Kašparová
Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová


Dobrý den, k jednotlivým bodům:
1. jedná se o zhoubný nádor konečníku, 5leté přežití v tomto stadiu onemocnění je 60-80%
2.onkomarkery jsou jen lehce zvýšené, tato hodnota může znamenat . že onemocnění nemá vzdálené metasatzy, ale nelze na to spolehat, josu onemocnění, kde k nárustu hodnot nedochází
3.ano
4.nádor nelze operovat kvůli velikosti a předecvším v tuto chvíli se obáváme rozsevu nádorových buněk do těla, proto nejprve se volí celkové zajištění chemoterapií a k usnadnění operability radioterapií. Operace je nevyhnutelná, po ukončení terapie by hrozilo, že po nějakém čase nádor opět začně narůstat. Biologická léčba není v tomto stadiu onemocnění indikována.
5. nevyplývá
6.jsem zastáncem pestré stravy, bohaté na vitamíny, bílkoviny, především nutno i přihlédnout k individuální toleranci během léčby.
Moc držím palce, ať vše dobře dopadne !
KK

Související dotazy

Karcinom prsu u matky
Dobrý den, mé mamince (45 let) byla před dvěma měsíci...
Riziko pro vznik karcinomu prsu
Dobrý den, beru prosulpin 2x denně na časté říhání...
Karcinom hrtanu- jak pomoci léčit manžela
Dobrý den , manžel 57 let v 8/2016 diagnostika karcinom...
Odstranění štítné žlázy (papilární karcinom)
Dobrý den, jsem 1/2 roku po odstranění štítné žlázy...
Karcinom děložního čípku
Dobrý den, je mi 43 let před měsícem mi byl diagnostikován...
Jak postupovat dále při zvýšeném PSA a karcinomu prostaty
Prosím Vás o radu ako mám postupovať v mojom prípade: výsledky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Karcinom prostaty otce

Dobrý den, ráda bych se zeptala na prognózu mého otce, který již 9 let trpí...

Karcinom prostaty, chemická kastrace

Dobrý den, Prosím Vás o radu. Můj otec měl 15. 5. 2013 tuto diagnozu, cituji...

Karcinom prostaty, chemická kastrace

Dobrý den, Prosím Vás o radu. Můj otec (věk 57 let) měl 15. 5. 2013 tuto diagnozu,...

Karcinom prostaty, ozařování po operaci

Dobrý den, u vysoce rizikového karcinomu prostaty GS 9 při vyoperování prostaty...

Karcinom prsu


Karcinom prsu

Dobrý den, moje dg. je DCIS. Byla mi provedena mastectomia 1.dx.partialis a...

Karcinom prsu


Karcinom prsu

Dobrý den, chci se zeptat, moje Matka byla na vysetreni prsu a nasledne u Mammologicke...

Karcinom prsu a nádorové markery

Dobry den,mamince zjistili minuly rok v lete,ze se ji opet ,jiz po 3.vratila...

Karcinom prsu u matky

Dobrý den, mé mamince (45 let) byla před dvěma měsíci diagnostikována rakovina...

Karcinom s vícečetnými metastázami

Dobrý den, mám dotaz ohledně onkologicky nemocné babičky, která ma 85 let. Ma...

Karcinom štítné žlázy


Karcinom štítné žlázy


Karcinom štítné žlázy

Dobrý den ,před rokem jsem byla na operaci se štitnou žlazou a poprosím co to...

Karcinom štítné žlázy

Dobrý den, v listopadu to budou dva roky, co jsem byla operována pro papilární...

Karcinom štítné žlázy


Karcinom štítné žlázy - dědičnost


Karcinom štítné žlázy po operaci, kontrola

Dobrý den. Mám dotaz ohledně karcinomu štítné žlázy. V roce 2017 březen, mi...

Karcinom ŠŽ

Dobrý den, jsem 7 let po úplném odstranění štítné žlázy, užívám 100 mg Eutyroxu...

Karcinom tlusteho streva

Dobry den, prosim o zodpovezeni dotazu ohledne prognozy onemocneni. Maminka...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Doxybene a antikoncepce

Dobrý den, mám dotaz. Začala jsem brát antibiotika Doxybene 100 mg a zajímalo...

Bolesti zad - lze vyžadovat magnetickou rezonanci ke zpřesnění diagnózy?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem delší dobu na neschopence s bolestmi...

Tmavě hnědý až krvavý výtok a bolest v podbřišku

Dobré ráno, chtěla bych se zeptat. Mám problém už od Neděle 31.1. Mám tmavě...

Vyrážka

Dobrý den. Již několik let mám potíže s vyrážkou (viz foto), která mi vyskakuje...

Při zápase sem nakopl nártem do spoluhráče

dobrý den včera při zápase sem se nakopl nartem do spoluhráče hned mi to oteklo,...

Otěhotnění po prstěni´


Porucha vyprazdňování stolice

Dobrý den, poslední dobou tj. asi tak jeden měsíc mám potíže s vyprazdněním,...

Bolest pod hrudníkem

Zdravím mám taky malý problém asi před měsícem jsem byl léčen na heliobacteri...

Myomy dělohy

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat prosím, před dvěma měsíci jsem byla na operaci...

Endiaron - děti

Dobrý den, byli jsme na dovolené a děti (25kg a 15 kg) "dostaly" průjem. Neměli...

Za jak dlouho se projeví účinek antidepresiv po zvýšení dávky?

Dobrý den! Prosím, za jak dlouho se projeví účinek po zvýšení dávky antidepresiv?...

Bolest krcni a hrudni patere po mobilizaci

Dobry den,rada bych Vam polozila dotaz,je mi 39 let,dne 6.7.2015 mi byl zjisten...

Otlak na palci u nohy

Dobrý den, dceři se udělala tato modřina na palci u nohy. Po koupání měla palec...

Bolest pod kolenem


Výpotek v koleni

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jaké jsou možnosti léčby ,,vody v koleni".Mojí...

Zvýšená hodnoty lipázy při vyšetření slinivky břišní


Co je exofyt a proč to nebylo vidět na CT?

Dobrý den, z histologického vyšetření mi byl diagnostikován spinocelulární...

Otok kolenního kloubu po operaci

Dobrý den , jsem 3 týdny po replastice pravého kolene a koleno je porad otekle...

Bolák v uchu, zalehlé ucho

Dobrý den. K mobilnímu telefonu jsem obdržel sluchátka a asi po dvou dnech pravidelného...

Boulička na lýtku

Dobry den, na pravem lytku zezadu - v dolni casti se mi udelala "boulicka"....

Reklama