) elektrický proud. Popis bolesti ruky: bolest článků prstů, kořen palce především z dlaňové strany a teď před pár dny nově i z té druhé strany, bolest od zápěstí vystřelující často až k lokti, výjimečně až k ramenu. Tyto poslední dva týdny si ruku, když už je bolest opravdu silná stáhnu do bandáže a tak znehybním, tím se mi to na nějaký čas zlepší. To by mělo být asi vše :) Děkuji za odpověď. PS: Jen mi hlavně, prosím, neříkejte, že by bylo vhodné omezit klavír.">) elektrický proud. Popis bolesti ruky: bolest článků prstů, kořen palce především z dlaňové strany a teď před pár dny nově i z té druhé strany, bolest od zápěstí vystřelující často až k lokti, výjimečně až k ramenu. Tyto poslední dva týdny si ruku, když už je bolest opravdu silná stáhnu do bandáže a tak znehybním, tím se mi to na nějaký čas zlepší. To by mělo být asi vše :) Děkuji za odpověď. PS: Jen mi hlavně, prosím, neříkejte, že by bylo vhodné omezit klavír.">
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo


Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Karpály z přetížení

Mozek a nervy Lenka 10.2.2017

Dobrý den,
asi 3 roky zpět, mě začali bolet ruce, z počátku to byly jen drobné křeče z urputného zapisování poznámek z hodin a křečovitého sevření propisky, ale nyní to není už jen pravá ruka, kterou píši, ale i levá (ačkoliv ne tak silně). Bolesti přicházely v různých návalech - někdy třeba dva měsíce klid a následně pár dní s obtížemi s psaním s různou intenzitou bolesti.
Nyní je to přes dva týdny, co mě bolí obě ruce velmi silně, nic, co by nedalo přežít, ale je to nepříjemné. Když například hraji na violoncello, tak už po krátké chvíli držení smyčce (pravá ruka) dostávám silnou křeč a musím přestat. Momentálně je to 11 let, co hraji na klavír a nyní se připravuji na přijímací zkoušky na studium klavíru na vysoké škole, takže denně cvičím někdy až několik hodin. Občas se stane (při cvičení na klavír), že mi jakoby "přeskočí" mezi kůstkami na nártu ruky, jindy zase, že mi proběhne bolest od dlaně od zápěstí "skrz žíly" skoro až k lokti. Platí pro obě ruce, ačkoli pravá je na tom o dost hůř. V jiných situacích když zrovna nehraji na žádný nástroj se stává, že mi od konečků prstů k lokti proběhne (alespoň pocitově bych to tak přirovnala->) elektrický proud.
Popis bolesti ruky: bolest článků prstů, kořen palce především z dlaňové strany a teď před pár dny nově i z té druhé strany, bolest od zápěstí vystřelující často až k lokti, výjimečně až k ramenu.
Tyto poslední dva týdny si ruku, když už je bolest opravdu silná stáhnu do bandáže a tak znehybním, tím se mi to na nějaký čas zlepší.

To by mělo být asi vše :)
Děkuji za odpověď.

PS: Jen mi hlavně, prosím, neříkejte, že by bylo vhodné omezit klavír.

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


zdravím vás, krásný dotaz :-) opravdu musíte omezit klavír bohužel, nebo prostě jakoukoliv jinou zátěž na ruce, aby pak snesly třeba ten klavír, ale prostě tu celkovou zátěž musíte maximálně snížit, určitě máte tzv. karpál a zánět šlach čistě z přetížení a šetření určitě pomůže nejvíce a je také jedinou prevencí do budoucna, aby jste časem neskončila na operaci karpálů jak se lidově říká, takže berte své potíže vážně a poslouchejte své tělo co vám říká a nedávejte mu větší zátěž než může snést opravdu... jinak si vemte Ibalgin nebo Aulin, mažte ruce Voltarenem třeba, objednejte se na neurologii, můžou vám píchnout obstřik nebo dát kapačky, což vám pomůže překonat největší zátěž a bolesti, ale je to opravdu jen dočasné řešení problému...protože další zátěž by vedla k dalšímu zhoršení, takže opravdu na sebe nesmíte být tak náročná, jinak si ty ruce opravdu zničíte a budete mít po hraní klidně dost brzo... jinak pokud jste talent, určitě vás na školu vezmou, pokud nejste tak vás ani cvičení nevytrhne :-) ale vy určitě talent máte, jen to prostě s tím perfekcionismem nemůžete tak přehánět, mějte se a držím palce, ještě se vám ozve náš odborník, díky za dotaz, pěkný den

Odpovídá lékař:

doc. MUDr. Ondřej Kalita Ph.D., MBA

Specializace: Neurochirurgie Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

Dobrý den, souhlasím s kolegou, že může jít o syndrom karpálního tunelu /poškozování nervus medianus (střední nerv) - potvrzení pomocí EMG/, nebo jde o ortopedický problém, který vzniká přetěžování šlach /tenditida/. V obou případech je na zvážení omezení přetěžování ruky (ruka je anatomicky od zápěstí periferně).

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Přetížení po operaci žlučníku
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné...
Je vůbec možné mít jak zánět šlach, tak i karpály?
Dobrý den, již sedm let mám problémy se zánětem šlach...
Karpály
Dobrý den, již 6let mě trápí syndrom karpalniho tunelu....
Karpaly
Dobrý den chtěla jsem se zeptat zhruba před třemi roky...
Karpály na ruce
Dobrý den. Na konci května jdu na operaci s levou rukou...
Slabost a přetížení
Dobry den, mam 23 roka az doteraz som si myslel ze...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Karpální tunel, krční páteř

Dnes ráno se přidalo brnění prstů pravé ruky a mám oteklé i prsty (v roce 2003...

Karpální tunely

Dobrý den, je mi 53 let, výška 164, váha 62. Trápí mě křeče ve stehně, které...

Karpální tunely

Dobrý den,je mi 19 let a již 3 rokem mám problémy s pravým předloktím. Před...

Karpální tunely

Dobrý den chtěl by jsem se prosím zeptat,zda mám nárok na částečný invalidní...

Karpální tunely

Dobrý den ráda bych se zeptala dělám v práci kde jsou nejvíce zatížené ruce...

Karpální tunely

Dobrý den, byly mi diagnostikovány karpální tunely na obou rukou. Zřejmě...

Karpální tunely

Vážená (ý) paní doktorko (pene doktore) a vážená poradno, jsem po operaci...

Karpaly

Dobrý den chtěla jsem se zeptat zhruba před třemi roky jsem byla na ambulantni...

Karpály

Dobrý den, již 6let mě trápí syndrom karpalniho tunelu. Nyní dle emg mám lehké...

Karpály na ruce

Dobrý den. Na konci května jdu na operaci s levou rukou KT. Na pravé ruce mám...

Karplání tunel

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zákrok kvůli karpálnímu tunelu, jak probíhá,...

Karta pojišťence

Dobrý den, musím jako pacient při každé kontrole předkládat u odborného lékaře...

Kartagenerův syndrom

dobry den, muj pritel ma kartageneruv syndrom.dle doktoru a literatury vim...

Karunkula

Dobrý den, často jsem trpěla na zánět močového měchýře, který byl vždy léčen...

Karunkula

Dobrý den, můj dotaz se týká 11 leté dcerky. Má za sebou už třetí operaci karunkuly...

Karunkuly

Dobrý den mám dvě karunkuly v močové trubici. Nikdy mi nijak nevdily, ale v...

Karunkuly

Dobrý den, již druhý týden mě bolí po močení vevnitř močové trubice. Bodava...

Karunkuly?

Dobrý den již delší dobu mám v močové trubici takový jako výstupupek. Nikdy...

Kasel

dobry vecer rada bych se vas zeptala uz nekolik mesicu mi pretrvava kasel a...

Kasel

Dobry den pani doktorko Je mi 50let a rok co rok me zacatkem srpna skoli...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Paliva vyrážka na předkožce

Dobrý den, před 3 dny se mi udělali na předkožce 2 pupinky a stále se to zhorsuje...

Zlomenina bederního obratle

Dobrý den, chtěla bych se informovat. 18.4.2017 jsem měla autonehodu, kde jsem...

Odložené očkování hexa+prevenar

Dobrý den, můj syn - 9. měsíců měl být očkovaný 3. vakcínou na pneumok+ hexa...

Vynechání menstruace

Dobrý den! Mam jeden problém. Je mi 21 let a už 9 let nemám menzes. Moje doktorka...

Časté užívání analgetických mastí

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či môže byť zdraviu veľmi škodlivé,...

Odlozeni zacatku menstruace

Vazena pani doktorko, podle pribaloveho letaku k memu antikoncepcnimu pripravku...

Operace abscesu, píštěl

Dobrý den, před Vánoci jsem podstoupil operaci perianální píštěle (na pravé...

Fimóza

Dobrý den chtěl jsem se zeptat je mi 15 let a mam fimózu takovou,že ani v klidném...

Rizikovost operace karp.tunelu


Neplodnost, štítná žláza

Štítná žláza. Dobrý den, je mi 26 let a snažíme se s přítelem skoro 2 roky...

Rentgen srdce a plic

Dobrý den, Chtěl bych vás poprosit,jestli by jste se mohli podívat na můj rentgen...

Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


Odloupnutý nehet?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli netušíte co to je. Na nehtu (palci)...

Bolest zad

Dobrý den pane doktore/doktorko, ráda bych se zeptala. V posledních 10-ti letech...

Zlomenina a trpnutie

Dobrý deň, pred 3 mesiacmi som si zlomila 5. krčný obratel. Celá liečba prebiehala...

Odloupnutý nehet

Dobrý den, odloupl se mi nehet na noze bez jakýkoliv příčin.Nebolí to a na...

Helicobacter pylori

Dobrý den, byl mi zjištěn helicobacter v krvi, také ve stolici, ale z biopsie...

Zlomenina kotníku

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu lékaře. Nejedná se ani tak o radu, jako...

Již několik měsíců mě pálí horní patro v ústech


Vyšetření páteře

Prosím o laické vysvětlení mé lék.zprávy.Mám bolesti bederní páteře a kyčelního...

Zavřít reklamu