Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kinetoza, nadměrné říhání

Eva 1.11.2018

Dobrý den,
několik let se potýkám s cestovní nevolností, autobus je pro mě prakticky vyloučený, mám problém i v tramvaji, či metru. Už jsem si na to zvykla… Ale můj problém se začíná prohlubovat. Před dvěma měsíci jsem prošla měsíční léčbou antibiotiky Furolin, protože trpím chronickým zánětem močových cest. Každý večer jsem užívala jeden prášek. První dva týdny vše v pořádku, ale posledních deset dní užívání jsem se potýkala se silnými nevolnostmi a značným krkáním (až jsem myslela, že se „ukrkám“ z podoby), i když jsem současně užívala probiotika. Doslova jsem odpočítávala každý den, až doberu poslední prášek. Ale od té doby se mé nevolnosti v tramvaji a metru, či autě více prohloubily… Nedokážu dopředu odhadnout, jak mi bude…trpím slabostí, lehkou závratí, a k tomu nevolností, kdy mám pocit tlaku vzduchu směrem do krku, musím často polykat, a jak se mi tlačí vzduch nahoru, je mi dost nevolno, až pocit na zvracení a oproti dřívějším dobám nově značně krkám, s každým krknutím se mi na chvíli uleví a pak nanovo, je to velmi nepříjemné…odeznívá to někdy i hodinu a více. Na zvracení nikdy nedošlo… Tento stav je pro mě dost stresující a unavující, jezdím mhd každý den. Nevím, co s tím, nevypozorovala jsem, že by to souviselo s konkrétní stravou, tento stav je náhlý, někdy slabost a lehkou závrať cítím dopředu a nevolnost se rozjede, když vstoupím do mhd. Prosím o radu, co s tím, čemu se vyhnout, zda vyhledat lékaře, jaká vyšetření by byla vhodná, nemohla by souvislost být s chronickým zánětem močových cest, který mě trápí řadu let? Zda by nebylo vhodné nějaké podrobné vyšetření krve na nějaké parazity, či bakterie?Mám strach, že doktor nade mnou mávne rukou, ale když mě tyto stavy trápí téměř každý den…děkuji za radu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

Hezký den paní Evo, díky za dotaz. Nemyslím si, že by předchozí léčba zánětu močových cest nyní souvisel s problémy, které popisujete. Odborně se jim říká cestovatelská nemoc, neboli Kinetoza, Preventivní opatření a jejich dodržování může pomoci snížit riziko vzniku kinetózy:V dopravním prostředku sedět po směru jízdy a dívat se dopředu.
Při cestování je vhodné se usadit do nejméně pohybujících se částí dopravního prostředku (v autě, autobuse nebo v letadle jsou výhodnější místa vepředu, při cestování lodí naopak střední sektor, optimálně v úrovni hladiny).
Při jízdě sledovat horizont či jiný vzdálený nepohyblivý předmět, nebo mít oči zavřené.
Minimalizovat pohyby hlavy např. tím, že využijete hlavovou opěrku, udělejte si pohodlí.
Před jízdou zajistit lehkou náplň žaludku, necestovat hladový ani přejedený.
Při jízdě není vhodné kouřit, jíst, pít alkohol nebo si číst, dívat se na video.
Zajistit dostatečný přísun čerstvého vzduchu (otevřít okénko, nastavit ventilátor).
Zkuste prosím na to, že Vám je při jízdě špatně nemyslet. Pokud již došlo k rozvoji nevolnosti, je-li to ve vašich možnostech, zastavte, vystavte z dopravního prostředku a udělejte si čas na krátkou procházku. Příznaky obvykle snadno vymizí.
Před rozvojem kinetózy mohou pomoci léčiva dostupná bez lékařského předpisu a doplňky stravy. Podávají se 15 – 60 minut před cestováním a obvykle platí, čím dříve je lék před nástupem nevolnosti podán, tím rychlejší efekt přináší bez nutnosti navyšování dávky. V lékárně se vždy poraďte, který z uvedených přípravků je pro vaše potřeby nejvhodnější a v jakých dávkách a časových intervalech jej užívat.
Nejznámějším a nejužívanějším lékem proti kinetóze je Kinedryl®. Jedná se o tablety obsahující 25 mg moxastinu a 30 mg kofeinu. Obvykle se užívá 1 tableta 30 - 60 minut před cestou, při delším cestování pak každé 2 až 3 hodiny ½ až 1 tableta. Nejvýše 4 tablety za den. Lék není určen pro těhotné a kojící ženy. Kinedryl může navozovat pocit únavy a ospalost – není určen pro řidiče. Žvýkačky proti cestovní nevolnosti Travel-Gum® 20 mg obsahují účinnou látku dimenhydrinát, ze skupiny antihistaminik. Přípravek je určen pro dospělé a mladistvé od 15 let, nesmí se podávat těhotným a kojícím ženám. V případě potřeby se žvýká jedna perorální guma po dobu 10 minut, optimálně 20 až 30 minut před začátkem cestování. V momentě prvních příznaků nastupující nevolnosti může být okamžitě podána další dávka. Dospělí mohou užít maximálně 6 dávek za den. Žvýkačky se nepolykají, ale vyplivují. Díky svým nežádoucím účinkům není přípravek vhodný pro řidiče.
Prokázané účinky proti nevolnosti a zvracení má zázvor. Práškový oddenek zázvoru je obsažen v přípravcích Ginger® kapsle, Megafyt Avioplant® kapsle. Oba přípravky jsou určeny pro dospělé a děti od 6 let. Nezpůsobují ospalost, a jsou tedy vhodné i pro řidiče. Pro těhotné a kojící ženy je lepší přípravek užít po poradě s lékařem nebo lékárníkem. Autíčka pro pohodlné cestování® jsou žvýkací tablety, které obsahují závorovou silici. Jsou vhodné pro děti od 3 let.
Homeopatický přípravek Cocculine® představuje jednu z dalších možností pro zmírnění nevolnosti při cestování. Přípravek je vhodný pro děti, dospělé i těhotné a kojící ženy. Tablety se nechají volně rozpustit v ústech. Přípravek se může užívat preventivně, a to i den před cestou.
Ovšem pro Vámi udávané slabosti, závratě, nevolnost bych Vám doporučila navštívit praktika k laboratorním odběrům - krevní obraz, štítná žláza, jaterní testy, renální parametry, změření krevního tlaku, stran říhání bych doporučila konzultaci na gastroenterologii a zvážila gastroskopii. S pozdravem, KJ.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Pálení žáhy a říhání
Dost často mám potíže se žaludkem,pálení plný žaludek...
Kinetoza
Dobry den. Chtěl bych se zeptat. Je kinetoza jen dočasny...
Říhání
Dobrý den, jsem pět měsíců po laparoskopické operaci...
Říhání
Dobrý den, už strašně dlouho mám problém s říháním....
Říhání
Dobry den, mam potize s rihanim .. Uz to trva 3 dny...
Říhání
Dobrý den, v práci mám kolegu, který sedí hned vedle...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kinedryl a stitna zlaza

Dobry den, jiz delsi dobu pozoruji jiste zdravotni problémy. Podle internetu...

Kinedryl v těhotenství

Dobrý den, rád bych Vám položil dotaz. Přítelkyně si v době, kdy ještě nevěděla...

Kinedryl vs. Antikoncepce

Dobrý večer, v příbalovém letáku jsem se dočetla, že Kinedryl snižuje účinek...

Kinetika žaludku

Co je přříčinou snížené kinetiky žaludku.

Kinetóza

Dobrý den, mam takový problém, při rychlých pohybech před očima například tv,...

Kinetóza

Dobrý den, mám problém že se mi už od malička dělá špatně v autě a autubuse,...

Kinetóza

Dobrý den. Je mi 35 let a trpím pravděpodobně kinetózou. Kolotočům se vyhýbám...

Kinetóza

Dobrý den, již od dětství trpím kinetozou ve všech dopravních prostředcích.Ted...

Kinetoza

Dobry den. Chtěl bych se zeptat. Je kinetoza jen dočasny stav a nebo je nelečitelna...

Kinetoza

Dobrý den, prosím o radu. Jedeme na dovolenou do zahraničí, kde budeme cestovat...

Kinito a průjem

Mohu mít po požití leku kinito prujem

Kj na udržení hmotnosti


KKdyž mám dostat měsíčky, mám cca 2-3 dny průjem


Kkk

Dobrý večer, Paní Doktorko dnes jsem byla na punkční biopsii krční mandlí. Nález...

Kl. kost, hrudní koš


Klacid

Dobrý den, jsem ve 12tt a zjistili mi ureaplasma ureleticuma a mykoplasmata....

Klacid

Beru ATB Klacid 2x denne 500mg. Mam z toho horko v ustech a na rtech. Zatim...

Klacid

Dobrý den, beru Lanzul a Rosucard.. Od včera beru Klacid na anginu. Chci se...

Klacid

Beru již 4. den Klacid 500 kvůli nálezu na průduškách. Stále mi není dobře,...

Klacid


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Snížená činnost štítné žlázy

Dobrý den, mám diagnostikovanou chronickou thyreoitididu se sklonem k hypofunkci...

Snížená činnost štítné žlázy

Dobrý den. Loni byla mojí 30-ti leté neteři diagnostikovaná snížená činnost...

Menstruace

Dobrý den, asi před 4 měsíci mi prskla cysta na vaječníku. Bolest z větší části...

Snížená činnost štítné žlázy

Dobrý den, na endokrinologii mi před rokem byla zjištěna hraniční hodnota...

Menstruace

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně problému s menstrucí. Vždy jsem měla...

Menstruace

Dobrý den, můj problém se týká nepravidelné menstruace a obav z případných...

Snížená činnost štítné žlázy

Dobrý den, byla mi zjištěna snížená činnost štítné žlázy, po následné léčbě...

Snížená činnost štítné žlázy

Dobrý den mám již asi 5 let sníženou činnost štítné žlázy. Beru nyní Euthyrox...

Bolení v krku

Dobry den, Před 3 tydny jsem byla nemocná-lehce zvýšená teplota s bolestí v...

Snížená činnost štítné žlázy

Dobrý den, v současné době se léčím na sníženou činnost štítné žlázy. Léčená...

Bolení v krku

Jakmile prochladnu, okamžitě mě při polykání začnou bolet mandle, začne mne...

Diazepam

Prosím a dal by se ten diazepam užít i jako PREVENCI proti záchvatu? Nejsem...

Bolení v krku

Dobrý den, chci se zeptat, zda-li jít k doktorovi, pokud nemohu polykat, při...

Snížená citlivost ruky


Bolení uši

Pichava bolest obou bubinku, občasné bolení v oblasti cela.bolest postupuje...

Snížená citlivost prstu po poranění nožem

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu na tento menší problém. Před 14...

Snížená citlivost pravého stehna

Dobrý den. Hodně času strávím ve škole a sedím a tak jsem se rozhodla cvičit,...

Bolení ucha

dobrý den,asi dva dny mne bolí ucho pry je to z vody ale ja nevim muze to byt...

Zvýšená hodnota AFP

Dobrý den, manžel (39 let) prodělal před 3 lety orchiektomii varlete (seminom),...

Snížená citlivost penisu, jak se jí zbavit?

Dobrý den Potřeboval bych poradit v záležitosti snížené citlivosti penisu....

Zavřít reklamu