Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Kontakt s HIV

AIDS a HIV David 28.7.2017

Dobrý den Měl bych jeden dotaz Měl jsem nasazenou profylaxi po možném kontaktu s virem HIV následné testy po dostatečně dlouhé době proběhly dobře. Nicméně po profylaxi po vysazení prášku (užíval jsem truvada a kaletra zároveň) jsem zhubl tři kila a mám světle hnědou stolici dříve jsem míval tmavou a také jsem více unavený než dříve. Dříve mi stačilo spát třeba šest sedm hodin nyní když spím 10 hodin vstanu a klidně bych si šel jako lehnout tak asi takový pocit mám pocit. Jinak teploty nemám a průjem taky ne. Je možné že profylaxe mohla poškodit něco jiného v těle nebo změnit fungování něčeho jiného na co bych se měl zaměřit a nechat si na to udělat testy? Nebo může trvat třeba i pár měsíců než se tělo zase vrátí do normálního fungování po profylaxi? děkuji. Jinak jaterní testy které jsou po těchto lécích povinné dopadly v pořádku.

MUDr. Jana Harnová
Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Harnová


Dobrý den Davide, jelikož se jedná o dotaz na specialistu, přeposílám vaši otázku odborníkovi na HIV. Proto prosím o strpení s odpovědí. Děkuji, s pozdravem Jana Harnová

Odpovídá lékař:

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Specializace: Psychiatrie, Sexuologie Pracoviště: Sexuologický ústav VFN v Praze a 1. LF UK

Postexpoziční profylaxe (PEP) může mít řadu vedlejších účinků a je tedy nezbytné ji nasazovat jen v odůvodněných případech. Například není vhodné ji podávat třeba po nechráněné souloži do pochvy s HIV pozitivním člověkem, který je úspěšně léčen. Jednoznačnou indikací je tak vlastně nechráněná soulož s HIV pozitivním, který není léčen (nebo jen krátkou dobu), případně s člověkem, jehož HIV stav není znám. Indikací je samozřejmě i aplikace drogy použitou injekční stříkačkou (jehlou) nebo transfuze infikované krve. Nicméně naši lékaři někdy podlehnou tlaku úzkostných pacientů a indikují PEP i v případě, kdy ji mezinárodní standardy nedoporučují. U nich je samozřejmě riziko vedlejších psychosomatických účinků ještě vyšší.
Vedlejší účinky při postexpoziční profylaxi jsou častější a těžší než u HIV pozitivních pacientů, kteří užívají stejné léky, což svědčí pro významný vliv psychických faktorů. Pokud budou Vaše potíže přetrvávat několik týdnů až měsíců po skončení profylaxe, tak doporučuji vyloučit u praktického lékaře tělesné příčiny potíží (může jít o souhru s jiným onemocněním) a případně vyhledat i pomoc psychologa, psychiatra nebo obou.

Související dotazy

HIV
Dobrý deň, dal som si spraviť vyšetrenie HIV a ostatných...
HIV
Dobrý den,před 2.tydny se mi udělaly červené fleky...
HIV?
Dobry den, mohou ty trvajici obtize ( neustale extremni...
HIV
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se mohou objevit...
HIV
Dobrý den jsem gay po 41dnech se od vzájemného honění...
Obava z HIV/AIDS
Dobrý den, v dubnu roku 2018 jsem měl kondomem oboustranně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kontakt s COVID-19 pozitivním člověkem

Dobrý den, večera kolega mě psal že testoval pozitivní pro Covid 19 a byli jsme...

Kontakt s cizinci a koronavirová infekce

Dobrý den, chtěla bych se prosím optat pracuji ve firmě jako recepční a jsem...

Kontakt s cizinci a riziko koronavirové infekce

Dobrý den, v pondělí jsem přišla do kontaktu s cizinci... Dělám jako sociální...

Kontakt s coronavirem

Dobrý den, jaká je pravděpodobnost, že by člověk mohl chytit koronavirus pokud...

Kontakt s Covid - 19 pozitivním

Vážení, byl jsem v kontaktu s pozitivně testovanou osobou na covid-19. Dnes...

Kontakt s covid pozit


Kontakt s COVID pozitivní osobou

Dobrý den, mám takový problém. Můj přítel byl v blízkém kontaktu s osobou...

Kontakt s covid-19 a karanténa

Dobrý den mám dotaz měl jsme příznaky a byl jsem na testech protože jsem byl...

Kontakt s covid-19 a karanténa

Dobrý den mám jsem ve společné domácnosti s pozitivní testovaným na covid. A...

Kontakt s covid-19 a karanténa

Dobrý den, minulou středu 11. Listopadu jsem byl v dlouhodobém kontaktu s osobou,...

Kontakt s hnojivem ??

Dobrý den, můžu Vás poprosit o odborný názor na neobvyklou situaci, která ve...

Kontakt s chemoterapií

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jsou nějaká riziko pro těhotnou ženu v...

Kontakt s chlorem

Dobrý den, při uklízení koupelny se mi bohužel podařilo smíchat čistící prostředky....

Kontakt s infekcí

Dobrý den. Včera večer jsem byla s manželem na zubní pohotovosti v Thomayerově...

Kontakt s kapavkou ??

Hezký den, bývalý manžel, se který jsem se rozvedla v únoru, mi včera volal,...

Kontakt s kontaktem koronaviru

Dobrý den, byla jsem v kontaktu s osobou, která byla v osobním kontaktu s pozitivně...

Kontakt s koronavirem

Dobry den, manzel byl dnes v noci informovan o pozitivnim testu na Covid. Pres...

Kontakt s koronavirem

Dobrý den, přítelkyně je pozitivní na covid (lehčí průběh). Testy to potvrdily...

Kontakt s koronavirem a karanténa

Dobrý den, pracuji jako pečovatelka v DPS se 100 byty. Chtěly bychom s kolegyněmi...

Kontakt s koronavirem a karanténa

Dobrý den, u nás doma žije 5 členů v domácnosti, 2 z nich byli dnes pozitivně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Po extrakci osmičky

Dobrý den, byla mi vytržena osmička vlevo nahoře před 5 dny. Bolesti byli mírné...

Tekutina v břiše

Dobrý den, mam dotaz ohledně maminky. byla už dvakrát na gynekologické operaci,ale...

Bílá bulka v koutku oka

Dobrý den, asi před 3 dny se mi v koutku oka (ne na víčku u řas), ale skutečně...

Leukocytóza a stres

Dobrý den, v pátek při preventivní prohlidce mi byla zjištěna hladina leukocytu...

Brnění lýtka po delším sezení

Dobrý den. Při delšim sezení mi začne brnét lýtko. Objevuje se to častěji...

Angíny

Dobrý den. Chtěla bych Vás požádat o názor. Je mi 29 let, poslední tři roky...

Zarudlá předkožka

Dobry den Mam cca 2 mesice zarudlou predkozku. Nechce se to hojit. Diky tomu...

10 měsíců opakující se zvýšené teploty

Dobrý den, Před 10 měsíci jsem prodělal nějakou virózu (bolest v krku, rýma,...

Nepravidelná menstruace po pohlavním styku

Dobrý den, je mi 17 let a HA neberu. 19.4. jsem dostala ms a 24.4., jsem měla...

Vytečení krve z konečníku

Dobrý den, jsem už zoufalý. Občas (tak jednou za měsíc) mi vyteče krev z konečníku,...

Světlé sperma

Dobrý den,mám takový menší problém se spermatem. Je takové průsvitné,strašně...

Horkost v obličeji

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí horkost v obličeji. Cítím jak mám horký...

Cysta horního polu ledviny

Dobrý den, prosím vás o odpověď. Na CT mi zjistili : z horního polu ledviny...

Hlen ve stolici

Dobrý den, prosím o radu. Už nějakou dobu (asi čtrnáct dní) mám ve stolici nahnědlý...

Mapovitý jazyk


Dorzopatie

Dobrý den, od jara mě pobolívalo někdy u pravé lopatky, koncem května mě to...

Leukocyty v moči

Dobrý den, byla jsem na preventivní prohlídce a vše je prý v pořádku až na to,...

Třepání rukou při radosti

Dobrý den, mám pětiletého syna. Při radosti začne poskakovat, kroutit se, třepat...

Nepříjemný pocit na kůži

Dobry den, asi koncem dubna jsem byl u obvodniho lekare - vysledek: Objednani...

Negativita HIV

Dobry den, pred měsícem jsem se nechala testovat na hiv, téměř 8 týdnů po nechráněnem...