Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léčba cukrovky

Diabetologie Otokar 25.9.2021

Dobrý den,
mám cukrovku 2.stupně a mám tyto léky-Glyclada 60mg 1-0-1
-Jentadueto 2,5/1000mg 1-0-1
-Tresiba-večer22.00hod 24 jednotek
při poslední návštěvě jsem se od p. doktorky dozvěděl že mě jentadueto nemuže předepsat z duvodu
vyššího doplatku/uhrady/.
A tak mě doporučila inzulin Xultophy-32 jednotek který by výpadek jentadueto mohl nahradit vzhledem k tomu že mám požkozené ledviny ve stadiu 3.stupně.
Bohužel v příbalovém letáku se tento lék nedoporučuje na požkozené ledviny.
První den to šlo,druhý den mě svědilo celé tělo-mohl jsem se uškrábat,třetí den to vrcholilo otok v krku,zhrublo dýchání skoro jsem se dusil.Zjistil jsem že má ošetřující doktorka má dovolenou a od zastupující lékařky jsem se dověděl že se nesmí podávat s inzulínem. /SUKL/
Paní doktorka mě vyslechla a doporučila Xultophy vysadit a brát zatím Tresibu 32 jednotek.
Jaký máte na to názor a co by jste mě doporučili.
Děkuji za brzkou odpověd.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, pane Otokare! Děkujeme za Váš dotaz. Dle popisu Vašich potíží po nasazení Xultophy se nejspíše jednalo o projevy silné alergické reakce na tento lék, nikoliv o projevy postižení ledvin. Další užívání Xultophy tudíž není možné. Co se týká postupu zastupující lékařky, tak je dle mého názoru správný. Navýšení dávky večerního inzulinu, který jste již stejně užíval, pokryje nynější zvýšené nároky po vysazení Jentadueta. Do budoucna je pak nutné se s Vaším diabetologem domluvit, jak dále postupovat. Možností je více a jsou závislé na Vašem aktuálním stavu a přidružených chorobách, stabilitě Vaší cukrovky a míře poškození ledvin. Z těchto důvodu Vám tudíž nemůžu dát jasnou odpověď, jak dále postupovat. Na Váš dotaz odpoví také náš specialista, prosím, vyčkejte i jeho doporučení. Držím palce, ať se povede vše brzy vyřešit!

Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Foglarová

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Endokrinologický ústav, Praha

Dobrý den pane Otakare. Paní doktorka postupovala správně. Xultophy je výborný dvousložkový lék, s velmi dobrými výsledky na cukr. Škoda, že Vám asi nějaká z látek (v Xultophy) obsažená udělala asi alergickou reakci. Ano víme že spoustu léků se nemá užívat, když má pacient nemocné ledviny, ale záleží na tom, jaké má výsledky ledvin a jakého stupně jsou ledviny poškozeny. Protože Xultophy se může podávat při lehkém a středním onemocnění ledvin - tedy i klidně při 3.stupni, který vy máte. Zatím bych tedy doporučila užívat stávající léčbu. Bohužel nám nyní pojišťovny velmi zredukovali co můžeme a nemůžeme psát z antidiabetických léků. Proto tato medikace kterou máte je dobrá. S pozdravem Dr.Foglarová

Související dotazy

Cukrovka
Dobrý den, minulý týden zemřel bratr mého otce (69...
Cukrovka v těhotenství
Dobrý den, byla jsem v 25+0 tt na testu na těhotenskou...
Těhotenská cukrovka
Dobrý den, mám těhotenskou cukrovku, celé těhotenství...
Těhotenská cukrovka
Dobry den chtela bych se zeptat mam diagnostikovanou...
Průjem, cukrovka, dialýza
ráda bych se optala na stále trvající průjmy maminky.je...
Těhotenská cukrovka
Dobrý den, čekám jednovaječná dvojčátka. Nyní jsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léčba Buspironem a Venlafaxinem

Dobrý den, léčím se na psychiatrii s úzkostnou poruchou užívám buspiron 20mg...

Léčba candidy a kojení

Dobrý den, po porodu mi má gynekoložka zjistila candidu a streptokoka. Streptokoka...

Léčba cefalosporiny při alergii na penicilin

Dobrý den, objevila se u mě docela silná alergie na penicilin ( augmentin)...

Léčba clamydie

Po zhruba třech měsících různých zdravotních problémů jsem prakt.lékařku požádala...

Léčba Clotrimazolem

Pokud používám Clotrimazol AL 100 smím mít po dobu tech 6 dnů pohlavní styk?

Léčba cmv u dětí a dospělých

Hezký den přeji, chtěla jsem se zeptat, zda se dá vyléčit cmv. Zjistili mi ho...

Léčba condylomat

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, za jak dloihou dobu bych mohla pozorovat zlepšení,...

Léčba covid 19

Dobrý den, prosím o informace k léčbě COVID-19, nemocný trpí již cca 11dní: únavou...

Léčba COVID-19

Dobrý den. Jsem COVID pozitivní (pozitivní test proveden 21.12.2020, prvni...

Léčba Crohnovy choroby

Dobrý večer. Můj dotaz se netýká mne, ale mého přítele. Před 1,5 rokem mu byla...

Léčba cukrovky, dieta

Dobrý den, jsem diabetik 2. Můj obvodní lékař nepovažoval za nutné mě poslat...

Léčba cysty

Dobrý den, před dvěma dny jsem byla na gynekologii a pan doktor mi řekl, že...

Léčba cysty

dobrý den, mé přítelkyni našel včera doktor cystu 3x5cm, na popud toho že si...

Léčba cysty ve štítné žláze u 9 letého syna

Dobrý den,synovi našli ve štítné žláze bouličku(cystu) o velikosti 1cm.Synovi...

Léčba černého kašle

Dobrý den .prodělala jsem černý kašel ale už jsem přelečená asi 3týdny jak je...

Léčba dcery

Dobrý den,naše malá má 4.roky. Letos v lednu začala chodit do školky a do dvou...

Léčba de Quervainovy choroby

Dobrý den. V červenci mi byl diagnostikován de Quervainův syndrom a dána na...

Léčba děložních polypů

Dobrý den, mám dotaz na gynekologa. Je mi 45 let, užívám trvale Cipralex a Euthyrox....

Léčba deprese

Dobrý den, léčím se s depresí, která u mně propukla po smrti tatínka v dubnu...

Léčba deprese

můj manžel měl před 2 roky těžký úraz, při kterém měl krvácení do mozku a rozbité...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Lupénka a bolesti kloubů

Dobrý den, moc prosím o radu.Už několik let mám zdravotní problémy.Od dětství...

Extrasystoly po zátěži

Dobry den, chcem sa opytat na obcasne vynechanie tepu obcas aj v klude no hlavne...

Potíže při tělesné zátěži, vysoký tep, dušnost, bolesti na hrudi


Nevolnost, motání hlavy

Dobrý den. Už nějakou dobu se mi stává, že se mi začne točit hlava, je mi na...

Krvavý hlenovitý výtok

Dobrý den paní doktorko, stává se mi, že se u mě nepravidelně vyskytuje krvavý...

Extrasystoly

Extrasystoly Dobrý den Můj dotaz spočívá v nebezpečnosti extrasystol, které...

Coxarthrosis I.dx, gr. II.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak vážná je níže uvedená zpráva či jaký bude...

Nadměrné hubnutí

Dobrý den chtěla bych se zeptat na podle mého názoru nadměrné hubnutí, snažím...

Suchá kůže na penisu

Dobrý den, toto mám na penisu. Může to být lupenka nebo něco podobného či jiného? Případně,...

Vyrážka na penisu

Udělal se mě na penisu června flícek a nevím co to je.A jak to léčit.

Tinnitus laser

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat u tinnitu, když jsem byl na léčbě laserem,...

Vodnaté pupínky rukou


Návrat žluči do žaludku


Hleny v krku

Dobry den, mam uz delsi dobu problem s krkem po kazdem jidle nebo piti kafe...

PSA

PSA mám 100 jinak jsem celkem v pohodě

Výrůstky, boule na patě

Dobry den, mam vyrůstky na kosti na levé strane vice na kotníku na prave méně.....

Nadvarle

Dobrý den, dlouhodobě se potýkám s problémy bolestí varlat. Nebo teda podle...

Bolest zad, píchání u srdce


Bílý výtok z pochvy


Ovoce na ATB

Dobrý den,dnes jsem byla na pohotovosti a dal mi pan doktor atb Amoksiklav.Chtěla...

Reklama