Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léky

Léky Jarka 19.4.2020

Dobrý den. Prosím Vás, již čtvrtým rokem pečuji o tatínka 76roků, který bere poměrně velké množství léků (Stadamet, Glimepirid, Valproat, Amlozek, Tritace, Indap, Rovasyn, Eliquis, Brinelix, Finpros a PPI). Můj dotaz se týká PPI, které po celou dobu bere před ostatními léky (pantoprazol, a teď krátce rabeprazol). Tatínek si nikdy nestěžoval na překyselení žaludku. PPI bere pravděpodobně na ochranu sliznice žaludku právě skrz to množství léků, které užívá.
Já se dočetla, že dlouhodobé užívání PPI, hlavně u seniorů, může způsobit závažné zdrav.komplikace (infarkt, zlomeniny, zhoršení mozkové činnosti, atd.) A proto mě zajímá, jestli není možnost PPI zaměnit za nějaké jiné léky na ochranu žaludku, u kterých taková rizika nehrozí.
A pokud tatínek zůstane u rabeprazolu 20mg, je jeho podávání vhodné ráno půl hod před ostatními léky? Moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, užívání PPI je na místě půl hodiny před jídlem a je vhodné i před ostatními léky. Co se týče zmiňovaných nežádoucích účinků (NÚ) - prevenci zlomenin lze zajistit užíváním vitamínu D a vápníku. Dalším NÚ je pokles horčíku, který může vést ke komplikacím - např. při léčbě digoxinem, může být příčinou také neurologických a jiných projevů. Proto je na místě doplňování horčíku, ale s přestávkami, aby nedošlo zase k předávkování, které je také rizikové. Je třeba kontrolovat i krevní obraz a hladinu vitamínu B12, který PPI také snižují. Problémem u početnějšího užívání léků je ten, že na jeden lék je třeba pak užívat ještě další lék či léky k vykompenzování NÚ. Což zase zatěžuje. Pokud je Váš tatínek v péči internisty, chodí na pravidelné kontroly, jejichž součástí jsou komplexní odběry, mělo by být vše pod kontrolou. Předávám Váš dotaz ješte ke zodpovězení specialistovi.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Souhlasím s dr. Doležalovou, její odpověď je vyčerpávající a správná. Určitou možností, jak snížit riziko vyplývající z podávání PPI, je tzv. intervalové podávání, například jen tři - čtyři dny v týdnu a pak pauza. Pokud v minulosti neměl vředovou chorobu žaludku, mělo by to být zcela bezpečné.

Související dotazy

Léky
Mám Léky jen na 3 dny. Léčím se u dr. Pribulové
Leky
prosím o sdělení na co jsou léky panzytrát25000 a...
Léky
Dobrý den, zajímalo by mě, jak se snesou tyto léky...
Léky
Dobrý den chci se zeptat mám Leidnovu mutaci F V leiden...
Léky
Dobrý den,prosím o sdělení.Řadu let užívám Detralex...
Léky
Dobrý den, psychiatr mi předepsal Mirtazapin Sandoz...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léky

Dobrý den. Před 3lety. Měla jsem nějakou ischemickou záležirost, magnetická...

Léky

Dobrý den, potřebuji pro dědu koupit hypnogen a coronal. Neví, jestli je potřeba...

Léky

Dobrý den, je ještě v lékarnách k prodeji Adipex nebo Meridia, když budu mít...

Léky

Mám Léky jen na 3 dny. Léčím se u dr. Pribulové

Léky

Dobrý den chtěl bych se zeptat zdály antidepresiva nepoškodí mozek? Beru antidepresiva...

Léky

Dobrý den mám bolesti ruky v zápěstí.. Chtěla bych si vzít něco na bolest ale...

Léky

Dobrý den, 2x do týdně užívám 1/2 tablety Dostinex 0,5mg. Prosím Vás dnes mi...

Leky

Dobrý den,mrzí mne že vás zde musím pořád otravovat,ale můj dotaz se vztahuje...

Léky

Dobrý den,je možné užívat Xigduo,Doretu ,Guajacuran,Letrox a Helicid souběžně?...

Léky

Dobrý,den. Chci se zeptat zda mužu užívat současně wobenzym s autovakcínou.na...

Léky

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli lék doxyhexal krev ředí, nebo zahušťuje,...

Léky

Dobrý den , mám předepsaný Sertralin Actavis 50mg počáteční dávka , od mého...

Léky

Vážená paní doktorko, moc Vás prosím o radu. 3 roky se léčím s úzkostí. Užíval...

Leky

prominte že se ješte patm ale dostali jsme FLIXOTIDE 50 2KRAT DENNE a BERODUAL...

Leky

pani doktorko prosim vas mužu k flixotide a berodualu davat sirupx na helnovity...

Léky

Dobrý den, chci se zeptat jaký je rozdíl mezi citalonem který užívám a eliciou...

Léky

Dobrý den,promiňte že otravuji znova,chtěla bych se zeptat jestli by nešly koupit...

Léky

Kód SÚKL, 0166759. Název LP, KINITO 50 MG, POTAHOVANÉ TABLETY. Doplněk názvu,...

Léky

dobrý den,chci se zeptat .náš děda má brát lék bonefos 800,a my nevíme jestli...

Léky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat když beru asocol 800 a duspatalin retard vadí...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ostrá bolest chodidla v klenbě


Bolest při močení

Dobrý den, potřeboval bych od Vás pomoc o co by se mohlo jednat, protože už...

Hodnoty pulzu

Dobrý den, prosím Vás, měl bych dotaz ohledně tlaku a pulzu. Na internetu...

Ostropestřec

Dobrý den, můžete mi prosím poradit? Z důvodu ochrany játry před léky jsem...

Odstranění ganglia na prstu pravé ruky

Vážená paní doktorko, na pravém palci mám asi půlcentimetrovou bulku, dle všeho...

E. coli v krku

Dobrý den, rád bych se prosím zeptal na tento muj problem. Navštívil jsem ORL...

Četné extrasystoly

Extrasystoly. Dobrý den trápí mě velmi časté extrasystoli. Mám jich několik...

Katar horních cest dýchacích

Dobry den, cca v pondeli me zacalo skrabat v krku, nemohla jsem polykat,...

Pupínek na stydkém pysku


Statiny a alkohol

Dobrý den beru Roxilip statin 20 mg na zvíšený cholesterol jinak nemám žádné...

Tubulární adenom

Dobrý den byla jsem na vyšetření kolo no.a přišli mi výsledky:tři částky tubularniho...

Rozdíl mezi CT a Magnetickou rezonancí

Dobrý den,už dlouho mi vrtá hlavou,jaký je rozdíl mezi CT a magnetickou rezonancí....

Zlomenina 2.bederního obratle, jak pečovat, kdy lze vstát a chodit

Dobrý den, moje mamka leží v nemocnici se zlomeným druhým bederním obratlem....

Pravděpodobnost otěhotnění

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně těhotenství. Před nedávnem (25.3.)...

Tetování před operací

Dobrý den, v sobotu 4.2. jsem objednaná na tetování - vnitřní strana předloktí...

Kapavka

Dobrý den Chtěl bych se zeptat ,byla my zjistena kapavka,mam atb Doxybene 100mg...

Zadanka

Dobry den, chci se zeptat jak dlouho plati zadanka na vysetreni srdce kdyz je...

Cervikobrachiální syndrom

Pro MUDr. Magdaléna Hlavačková Dobrý den Paní DOKTORKO ,chtěla bych Vás moc...

Bolest pod žebry


Sustanon ,,,undestor

Dobry den,,,mohl by me napsat sustanon nebo undestor obvodni lekar?

Reklama