Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mám nyní velký strach z toho, že jsem byla vystavena velké dávce záření a dojde kvůli tomu u mně k rozvoji rakoviny.

Psychika Kristýna 19.1.2021

Dobrý den, chci se zeptat na škodlivost RTG záření. Za svůj život jsem podstoupila několik rentgenů. Určitě minimálně 3 zubů (kvůli rovnátkům a kontrole na stomatologii) a následně 2x RTG kvůli bolestem v kyčli (vždy po jednom snímku na kterém byly vidět kyčle a asi i pánev), 2x RTG břišní dutiny - kvůli bolestem v podbřišku a následně kvůli bolestem v nadbřišku (vždy se jednalo o dva snímky - vleže a ve stoje) a 1x krční páteře kvůli tlakům v uchu (myslím, že se jednalo o 2 snímky - ze strany a zepředu). Ty kyčle, břicho a krk byli bohužel v rozmezí cca 3/4 roku.

Mám nyní velký strach z toho, že jsem byla vystavena velké dávce záření a dojde kvůli tomu u mně k rozvoji rakoviny. Chci se zeptat, jak moc jsou tyto obavy o vznik rakoviny na místě a za jak dlouho se případně rakovina z RTG záření rozvíjí? Mám se nyní vyhýbat raději již všem RTG a případně CT vyšetřením, abych nezvyšovala riziko? Nebo jde o zbytečné obavy, protože na nás působí záření i z jiných zdrojů nebo je riziko na vznik rakoviny zvýšený z jiných důvodů více - např. alkohol, kouření, nezdravá strava, atd?

Když se vezme součet těchto všech mně známých a uvedených RTG vyšetření, přesahují "dávku" záření např. u jednoho CT břicha? Snažila jsem si to spočítat podle tabulek, tak jsem došla k číslu asi 10 mSv za všechna tato vyšetření a to mi přijde hrozně rizikové. Nedokážu si představit obavy lidí, kteří museli v krátké době podstoupit např. CT vyšetření hlavy i břicha a k tomu za život postoupili např. ty samé RTG jako já - museli být přece vystaveni hrozně velké a ohrožující dávce?

Jinak svou kancerofobii řeším s psychiatrem i psychologem a pracuji na jejím eliminování, ale je to samozřejmě dlouhá cesta. Děkuji všem lékařům za trpělivost a empatii při zodpovídání mých dotazů.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, dávka záření, které jste byla vystavena při rentgenových vyšetřeních je zcela minimální, nijak Vás neohrozila a určitě nebude provokačním zdrojem rakoviny. Létáte třeba na dovolené letadlem? Protože kupříkladu, celková nálož záření z Rtg které jste byla vystavena neodpovídá ani zatížení z jednoho letu letadlem například do Řecka. Všude kolem nás jsou zdroje přírodního záření – tj. kosmické záření, půda, stavební materiály, o radionuklidech v poživatinách a vodě ani nemluvě. Průměrná světová radiační dávka z přírodních zdrojů, spočtená v úhrnu na osobu za rok, se rovná 2400 mikroSv, s rozptylem od 1000 dо 10000 mikroSv. Uvedená dávka závisí na sloužení půdy a na nadmořské výšce. Přibližná radiační dávka v Čechách je 2500 – 3000 mikroSv/rok. Toto záření pro nás nepředstavuje žádný problém, protože náš organismus se mu přizpůsobil v průběhu evoluce. Přirozená radioaktivita v ČR za den je 7 – 8mikroSv, digitální intraorální snímek se zářením ve tvaru kužele 1 – 3mikroSv, digitální panoramatický snímek 5 -15mikroSv. Na druhou stranu mezikontinentální přelet (např. ČR- USA) 80 – 120 mikroSv, přelet v rámci kontinentu 20 – 40mikroSv. Spirální počítačová tomografie v nemocnicích 1000 – 3000mikroSv za vyšetření. Vaše obavy proto skutečně nejsou opodstatněné. Nadále pokračujte v léčebném procesu nastaveném psychiatrem a psychologem k eliminaci kancerofobie. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Mám strach z rakoviny varlat :(
Dobrý den, je mi 14 let a mám velký strach z rakoviny...
Velké břicho
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Již dlouhou...
Mám velký strach z listerie
Dobrý den, jsem ve 31. týdnu těhotenství. Dnes jsem...
Mám opravdu velký strach
Ráda bych věděla, jestli mě může silná bolest žaludku...
Dávka záření
Dobrý den, letos na sklonku února jsem byla na rentgenu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mám neustále nepevnou stolici až spíše kašovitou beztvarou.

Krásný den! Několik let mě trápí moje zažívání. Jsem chronicky hubený (23...

Mám neustále nucení na močení

Dobrý den, po dvou porodech mne neustále trápí nucení na močení. MUDr. mne poslala...

Mám neustále problémy s pálením močového měchýře

Dobrý den,mám neustále problémy s pálením močového měchýře ,ale při močení to...

Mám neustále rýmu a bolest v krku

Dobrý den. Mám neustále rýmu a bolest v krku..Doktorka mě předepsala Xados,nesedí...

Mám neustále zarudlé mandle

Dobrý den, ve 13 letech jsem prodělal vleklý zánět lícních dutin (cca měsíc...

Mám neustály pocit, že mám oteklá kolena a vnitřní část stehen.

po operaci břišní aorty a následní operaci cév v třísle,mám neustály pocit ,že...

Mám nízké "libido", dá se s tím něco dělat?

Dobrý den, už několik let řeším problém s nízkým libidem. Jinak řečeno - sex...

Mám nízký osteocalcin (N-MID) a lékař mi doporučil vitamin K2.

Dobrý den, mám nízký osteocalcin (N-MID) a lékař mi doporučil vitamin K2. Moje...

Mám nově nasazenou HA

Dobrý den , jdu si k Vám pro radu . Mám nově nasazenou HA Dienille se 7 denní...

Mám nyní pravděpodobně zánět močového měchýře

Dobrý den, v současnosti beru na diverkutilidu půl roku cyklicky lék Normix...

Mám nyní velmi zvýšenou chuť na sex.

Dobrý den, jsem těhotná, 33 tt. Těhotenství bez komplikací. Mám nyní velmi...

Mám o sebe strach

Bolest při sexu byla až když jsem začala brát HA. Prva jsem brala Lindynette,...

Mám obavu z diagnozy roztroušené sklerózy.

Dobrý den, mám přibližně dva týdny mlhavé vidění v pravém oku. levé oko beze...

Mám obavu, kdybych se nakazil touto nemocí

Dobrý den, hodně cestují po EU a mám očkování proti žloutence AB. Přesto mám...

Mam obavy nakazou Listerii

Dobry den pane Dr.,jsem momentalne v Recku na dovolene a jsem v 18.tydnu tehotenstvi.Pred...

Mám obavy z infarktu, je mi 25 let

Co by měl lékař vědět o tvém problému? Přilož fotku či lékařskou zprávu, pokud...

Mám obavy z těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Pravidelně beru antikoncepci, neuběhlo ani...

Mám obavy z těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Pravidelně beru antikoncepci, neuběhlo ani...

Mám obavy, aby to nebylo něco vážného.

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu. Už asi měsíc mám lechtivou až pichlavou...

Mám obavy, že mám ankylozující spondylitidu.

Dobrý den, mám již delší dobu problémy, bolí mě v tříslech, někdy i v hýždi....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nachlazení v těhotenství

Dobrý den, jsem 10+3 těhotná. Od začátku těhotenství jsem byla již dvakrát nachlazená,...

Bolest a otok kolene


Bolest hrudníku

Dobrý den, už delší dobu mne bolí žebra....myslím skoro celý hrudní koš vlevo...

Dávivý reflex při čištění zubů

Dobrý den, od minulého týdne se potýkám s problémem dávivého reflexu při čištění...

Hrcka v jazve

Dobry den. Som 13 den po sekcii. Na 8 den mi vyberali stichi a odvtedy mam na...

Hořko v ústech

Dobrý den chci se zeptat coto může být když jim a každé jídlo mi připadá hořké.

Brňavka

Dobrý den, před čtrnácti dny jsem upadl a uhodil se do "brňavky" na lokti....

Je masturbace škodlivá?


Tlak/bolest vlevo pod hrudním košem

Dobrý den. Již 3 měsíce s měsíční pauzou mívám nepravidelné projevy tlaku či...

Snímatelná rovnátka

Dobrý den. Dva roky jsem nosila fixní rovnátka, poté mi lékař dal pouze rovnátka...

Potenciální nákaza COVID-19

Dobrý den, prosím o radu, mám asi týden problém se zhluboka nadechnout, přikládala...

Zánět žaludu

Přibližně před měsícem se mi na žaludu a předkožce začaly objevovat červené...

Bolest zad při stolici

Zdravím, zhruba před týdnem večer se objevila bolest v bederní části zad...

Divny tlak v hlave

Dobry den, volam sa Samuel mam 16 rokov a som zo Slovenska. Pred troma tyzdnami...

Obrácený zkus - fixní rovnátka

Dobrý den, chtěl bych poradit ohledně obráceného skusu v dolní části čelisti....

Prvotrimestrální screening

Dobrý den, včera jsem v 12+5tt podstpupila NT screening. Na ultrazvuku se jevilo...

Masturboval jsem a nejde mi přetáhnout předkožka

Dobrý den, před dvěma měsíci jsem masturboval a natekl mi na druhy den penis,...

Červený flek na hrudníku

Dobrý den, chci se zeptat. Mému příteli se už asi tak před rokem udělal flek...

Výtok z penisu po pohlavním styku


Výsledky EKG a ECHO vyšetření

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit, zda by bylo možné, jestli byste mi...

Reklama