Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mám obavu z diagnozy roztroušené sklerózy.

Mozek a nervy Stanislav 10.1.2018

Dobrý den,
mám přibližně dva týdny mlhavé vidění v pravém oku. levé oko beze změn. Oční vyšetření bez nálezu, vyšetření očních svalů bez nálezu. ORL vyšetření dutin bez nálezu. Krev bez nálezu. Nyní mám jít na neurologické vyšetření. Dle dosavadních laických poznatků mám obavu z diagnozy roztroušené sklerózy. Přidávám, že ca 2 roky zpět jsem lehce ztratil cit v dolní části nohou a tato indispozice od toho času přetrvává. Jiné problémy nemám. CT a MR mám za dlouho, proto by mne zajímalo zda anamnéza jednoznačně ukazuje na RS, nebo je to pouze jedna z x možných chorob. Mám z toho silný strach a ten mne nyní omezuje v běžném životě.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, vzhledem k tomu že oční a ORL vyšetření je zcela v normě, množství příčin, které by mohli být za poruchou zraku se samozřejmě poměrně výrazně zmenšilo. Neurologická porucha se nabízí, jak velká je ale pravděpodobnost, že se jedná právě o roztroušenou sklerózu Vám neřeknu. RS začíná nejčastěji mezi 20. a 30. rokem života, postihuje muže i ženy v poměru 1:2. Zrakové poruchy, které nás navedou k této diagnóze jsou různé poruchy vizu, centrální výpadky zorného pole, bolestivost očních bulbů při pohybu, porucha barvocitu, příčinou je optická/retrobulbární neuritida, neboli zánět očního nervu. Z dalších příznaků dominují různé poruchy citlivosti kdekoli na těle, motorické poruchy, poruchy funkce střev a močového měchýře, sexuální poruchy atd. Diagnózu stanoví neurolog na základě vyšetření, MRI, vyšetření mozkomíšního moku a vyšetření evokovaných potenciálů. Pokud by jsem měla uvést jiné příčiny a nemoci, které by mohli být za Vašimi potížemi, určitě Lymeská borrelióza, vaskutitidy CNS, systémový lupus erythematodes, tumory, výhřezy meziobratlových plotének, cévní malformace atd. S pozdravem, Dr. Horáková

MUDr. Eliška Klímová
Odpovídá lékař:

MUDr. Eliška Klímová

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologie-EMG

Dobrý den,paní kolegyně Vám obšírně odpověděla.Klinické zhoršení vizu podporuje diagnozu RS,ale to by mělo potvrdit oční vyšetření,hlavně vyšetření perimetru,Bez neurologického vyšetření ale můžeme o dignoze pouze spekulovat!!!!CT vyšetření je nepřínosné.Při vážném podezření na chorobu je možné zajistit akutní,tedy přednostní vyšetření,např.za hospitalizace.Kl

Související dotazy

Léčba roztroušené sklerózy
Dobrý den, je možné pozastavit celkovou léčbu roztroušené...
Příznaky roztroušené sklerózy
Dobrý den, trápí mě bolesti svalů a svalové záškuby....
Riziko rozvoje roztroušené sklerózy
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda následující nález...
Příznaky u roztroušené sklerózy
Děkuji za odpověď no popravdě mají podezření na RS...
Začátek roztroušené sklerozy
Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně počátku a příznaků...
Diagnostika roztroušené sklerózy
Dobrý den, před čtrnácti dny jsem byla u neurologa...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mám neustále problémy s pálením močového měchýře

Dobrý den,mám neustále problémy s pálením močového měchýře ,ale při močení to...

Mám neustále rýmu a bolest v krku

Dobrý den. Mám neustále rýmu a bolest v krku..Doktorka mě předepsala Xados,nesedí...

Mám neustále zarudlé mandle

Dobrý den, ve 13 letech jsem prodělal vleklý zánět lícních dutin (cca měsíc...

Mám neustály pocit, že mám oteklá kolena a vnitřní část stehen.

po operaci břišní aorty a následní operaci cév v třísle,mám neustály pocit ,že...

Mám nízké "libido", dá se s tím něco dělat?

Dobrý den, už několik let řeším problém s nízkým libidem. Jinak řečeno - sex...

Mám nízký osteocalcin (N-MID) a lékař mi doporučil vitamin K2.

Dobrý den, mám nízký osteocalcin (N-MID) a lékař mi doporučil vitamin K2. Moje...

Mám nově nasazenou HA

Dobrý den , jdu si k Vám pro radu . Mám nově nasazenou HA Dienille se 7 denní...

Mám nyní pravděpodobně zánět močového měchýře

Dobrý den, v současnosti beru na diverkutilidu půl roku cyklicky lék Normix...

Mám nyní velmi zvýšenou chuť na sex.

Dobrý den, jsem těhotná, 33 tt. Těhotenství bez komplikací. Mám nyní velmi...

Mám o sebe strach

Bolest při sexu byla až když jsem začala brát HA. Prva jsem brala Lindynette,...

Mám obavy z těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Pravidelně beru antikoncepci, neuběhlo ani...

Mám obavy z těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Pravidelně beru antikoncepci, neuběhlo ani...

Mám obavy, aby to nebylo něco vážného.

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu. Už asi měsíc mám lechtivou až pichlavou...

Mám obavy, že mám ankylozující spondylitidu.

Dobrý den, mám již delší dobu problémy, bolí mě v tříslech, někdy i v hýždi....

Mám občas lehké brnění na prstech a nohou z dlouhého sezení v práci či doma

dobrý den, mám občas lehké brnění na prstech a nohou z dlouhého sezení v práci...

Mám občasné bolesti břicha a hlavy nebo průjem

1-3x za týden mám bolesti břicha, někdy k tomu i průjem a bolest hlavy. Když...

Mám obtíže s trávením.

Dobrý den, letos mi bude 69 let, již půl roku a zhoršení od prosince 2017 mám...

Mam OCD??

Dobrý den, zřejmě trpím OCD, cca 7 let, s tím že mam horsi a lepsi stavy, a...

Mám od dětství diagnostikované zátěžové astma bez alergie

Dobrý den, mám od dětství diagnostikované zátěžové astma bez alergie. Spouštěčem...

Mám od konce minulého roku zdravotní problémy

Dobrý den, mám od konce minulého roku zdravotní problémy. Léčím se se sníženou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zánět žil

Dobrý den, měsíc jsem mela tlak v lýtku na jedné končetině. V místě křečových...

Mravenčení končetin, zaléhání v uších

Dobrý den, již několik měsíců mám následující problémy: neklid v pravé noze,...

Panenská blána


Brnění konečků prstů, jazyka

Vážená paní doktorko, prosím o radu. Dnes ráno po příchodu do práce jsem najednou...

Vysoká sedimentace


Červené pálící tváře

Dobrý den, prosím Vás o Váš názor na můj problém. Ve čtvrtek 10.2. mně zčervenaly...

Fibrom

Dobrý den, lze fibrom odstranit přípravkem Kolodium Forte? Děkuji

Degenerativní změny krční páteře

Dobrý večer, pane doktore, prosím, mohl byste mi vysvětlit nález z rtg krční...

Vysazení antikoncepce

Dobrý den,je mi 42 let,jsem kuracka a chtěla bych po 20 letech vysadit mercilon....

Pásový opar ?

Dobry den. Mladsia dcera mala pred niekolkymi dnami na bruchu zapaleny flak...

Nejspíše kvasinky

Dobrý den, už rok mam problemy s žaludem.Bile až červene skvrny občas mistama...

Zalehlé ucho


Podvrtnutý kotník

Dobrý den, 14.5 jsem si při fotbalovém utkání udělal výron kotníku a natažené...

Svědění klitorisu

Dobry Den. Uz druhy den me trapi silne svedeni klitorisu a okoli. V pochve...

Krční napřímená lordosa

Je mi 26 let, můžu hrát ještě volejbal? Bolest a křeče do pusy jsem měla, čeká...

Rudimentární žebro

dobrý den na CT vyšetření mi našli Rudimentární žebro na L1 vlevo, co to znamená...

Neobvyklé otékání končetin

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na můj problém. Už asi tak cca zpátky 2roky...

Afty z líbání

Dobrý den, s přítelem jsme 3 měsíce a vždy když jsme spolu a líbáme se, objeví...

Panenská blána


Oddálení menstruace

Dobrý den, v srpnu jedu dva týdny po sobě na dovolenou a zrovna mám dostat menstruaci....

Reklama
Zavřít