Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Medikace u psychiatrického pacienta

Psychiatrie Jitka 9.10.2017

Dobrý den.
Kamarád má dceru, která je mentálně postižená. Oba rodiče se trápí tím, že od doby, kdy nastoupila ústavní léčbu, velmi přibrala a změnilo se i její chování. Předtím jezdila na kole, chodila po horách atd., ačkoli je téměř nevidomá. Její fyzický stav se od doby, kdy žije v domově pro mentálně postižené ( vystřídala téměř všechny v ČR), výrazně zhoršil. Já, jako laik, jsem mu chtěla pomoci a proto jsem si vyžádala seznam léků, které užívá. Omlouvám se, je to pouze pohled laika a informace vyhledané pomocí internetu. Kromě jiných léků, např. Akineton proti třesu, Flavobionu , Helicidu bere denně také : Anafranil 25 , denní dávka 3 tbl., Quetiapin 200 mg - denní dávka 3 tbl a Zoleptil 50 - denní dávka 6 tbl. Současně ještě Regadrin 1 tbl a Tisercin 25 mg 1 tbl denně. Dočetla jsem se, že Tisercin se nesmí používat současně při léčbě vysokého tlaku, přesto je pacientce podáván v kombinaci s Ramilem 5, denní dávka 0,5 tbl. Regadrin nemá platnou registraci - ta pravděpodobně jen skončila a lék bude nahrazen jiným. Dále bych se ráda zeptala, proč musí užívat současně 3 druhy antidepresiv, z nichž dva jsou také k léčbě schizofrenie. Je tento postup správný ? Ráda bych věděla, zda nedochází k předávkování, špatné léčbě a zda je možné 3 druhy léků nahradit lékem jedním. Pacientce je 34 let, váží cca 85 kg při míře 165 cm.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Jitko,
tento dotaz je spíše do pro odborného lékaře v oboru psychiatrie, bude tedy předán našim specialistům. Ořekávejte v brzké době druhou odpověď. Přeji hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den
otázka by měla být cílena spíše na klinického farmakologa
, ale co vím
1.Mentální retardace je velmi křehký terén dáváme psychofarmaka do předem organicky poškozeného mozku, takž co to udělá nevíme, nicméně je nutné pacientka zklidnit tak aby neškodil sobě ani okolí
2.Regadrin neznám nemohu reagovat
3.Kromě anafranil zde není uvedeno žádné jiné antidepresivum
4.Akineton je jen proti vedlejším účnikům,
5.Tisrercin 25 mg je nízká dávka, ramilu bych se nebál.
D více by vám řek oš lékař.
s pozdravem MUDr, Miroslav Sekot

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Při této kombinaci léků a především při takto vysokých dávkách je zvýšené riziko sedace (útlumu) a také změn na EKG, které mohou vyústit v srdeční arytmii. Na druhou stranu je někdy nutno v léčbě závažnějších psychických poruch přistoupit k neobvyklé kombinaci léků. Bylo by třeba znát historii léčby, například které léky byly přidány později, a co k tomuto rozhodnutí vedlo. Možná přispělo ke zhoršení psychického stavu - a tím i potřebě změny léků - nové prostředí ústavu. Doporučuji poradit se s ošetřujícím psychiatrem a zeptat se personálu na chování pacientky. V některých případech (třeba sebepoškozování nebo výrazný neklid s nebezpečím pro nemocného nebo okolí) mohou být kombinace sedativně působících léků potřebné, resp. dokonce nevyhnutelné - pak není vysazení léků řešením, protože by mohlo stav zhoršit. Co se týká léků na krevní tuky (již u nás neužívaný Regadrin) a vysoký tlak (Ramil), zřejmě jsou podávány při tzv. metabolickém syndromu (kombinace vysokého tlaku, poruchy složení krevních tuků, obesita a některé další komplikace) - to je častý problém osob s psychickými poruchami a sedativní léčbou. Je pravdou, že Tisercin může dále snížit krevní tlak - proto to upozornění v příbalovém letáku, ale pod dohledem a při pravidelném měření tlaku krve je možné ho podávat, jde jen o tzv. relativní kontraindikaci. Tato dávka je navíc nízká. Na dálku Vám nedokážu poradit, jak léky zredukovat a nahradit jinými (navíc se těmito léky zabývám jen z pohledu internisty a ne jako psychiatr) - ale doporučuji se na toto zeptat ošetřujícího psychiatra a upozornit jej speciálně na útlum, vyptat se na důvod, který ho k předpisu této kombinace vedl atd. Případně si vyžádat zprávu a vyšetření jiným psychiatrem nebo změnit zařízení, pokud se tam stav nelepší.

Související dotazy

Prognóza pacienta
Je to strasne dulezity....muj otec 61mu nasli zhubni...
AHT u mladého pacienta
Dobrý den, je mi 32. Od 25 roku mám problémy s vysokým...
Medikace
Dobrý den, moje maminka (83 let) má následující dg:...
Komplikovaný stav 2,5 leté pacientky
Dobrý deň,chcela by som sa opýtať na zdravotné problémy...
Infekční pacientka-vhodnost pobytu na společném pokoji v rehabilitačním zařízení
Dobrý den, měl bych následující dotaz. Mámě (73 let)...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mediální výhřez plotenky

prosím o posouzení vhodnosti léčby -už celý rok jsem na neschopence s žádným...

Mediálny meniskus - rruptúra gr. III. v zadnom rohu menisku

Dobrý deň, rada by som sa spýtala na Váš názor,či je nutná operácia, je vhodné...

Mediastinální lymfadenopatie

Dobry den, rada bych se zeptala co na zaver ve zprave:MEDISTINÁLNÍ A HILOVÁ...

Medicína na jednom místě

Dobrý den, prosím o vysvětlení termínu"medicína na jednom místě", a co dělat?...

Medikace

Dobrý den, moje maminka (83 let) má následující dg: akutní koronární syndrom...

Medikace a palpitace

Dobrý den Chtěla bych se zeptat zda je nebezpečné zrychlený tlukot srdce.Užívám...

Medikace po odstranění štítné žláty

Dobrý den. Prosím nejlépe zkušeného endokrinologa o posouzení situace. Mám...

Medikace po úspěšném IVF+zápach moči

Dobrý den,jsem ve 4.týdnu těhotenství,beru 3xdenně Estrofem,4xtýdně náplasti...

Medikace př refluxní chorobě jícnu

dobrý den ,mám refluxní chorobu jícnu již cca přes 10 let .3x jsem byla na vyšetření...

Medikace před operací

Dobry den. Rada bych se informovala, zda acetylcystein obsazeny v ACC long je...

Medikace v těhotenství

Dobry den, momentalne jsem ve 13 tydnu a zpetne si uvedomuji, ze jsem ve 3tt...

Medikamentozní rýma

Dobrý den, již dlouhou dobu mám problémy s relativně těžkou rýmou, která má...

Mediolaterární výhřez

Konečně mám k dispozici MR páteře - prosím o překlad pro laika . Děkuji !!

Meditace

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, prosím, jsem ochrnutý kvůli poranění mozku...

Meditace a nespavost

Dobrý den,mám problémy se spankem,přisuzuji to svým nočnim bolestem pateře a...

Medorisper, Gynekomastie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může být gynekomastie u chlapce v pubertě...

Medová masáž

Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet pro detoxikaci organismu medovou masáž. V některých...

Medová masáž při glaukomu

Dobrý den, jsem sportovní masérka a ráda bych se věnovala i dnes populární medové...

Medrol

Dobrý den,prosím Vás zajímalo by mě jestli dávka 16mg medrolu denně je vysoka...

MEDROL

Dobrý den, Jako přípravu před IVF mi byl nasazen medrol v dávce 8mg/den po...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Citlivé oči na světlo


Pálení zad

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, čím by mohlo být způsobené pálení zad přibližně...

Bolest v oblasti lícní kosti

Dobrý den. Již 3 den me při doteku, nebo jiném mechanickém tlaku bolí v oblasti...

Průjmovitá stolice a antikoncepce

Dobrý den, od včerejška mám prujem, dneska už i vodnaty i horečky, takže mám...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Vysřelující a píchavé bolesti ruzně po těle

Dobrý den vážená paní primářko, chtěl bych Vás požádat o radu ohledně mých...

Paleni zad

Dobry den, o vikendu se u me projevilo jakesi paleni kuze zad. Je to v oblasti...

Zalehnuté ucho + praskání při nádechu

Dobrý den, už třetím dnem mě trápí pocit zalehlého ucha a při každém nádechu...

Pocit špatného dýchání po porodu

Dobrý den, jsem zhruba 11 měsíců po porodu, od porodu mě trápí pocit špatného...

Štípnutí hmyzem

Dobrý den, včera mě štípl nějaký hmyz, bohužel jsem nevěděla jaký, protože...

Ložiska na MR mozku

Dobrý den, partnerku už delší dobu trápí intenzivní a časté migrény, a proto...

Hluboké říznutí do prstu

dobrý den před 2 dny jsem si nožem dost nešikovně vyřízla kus bříška na prstu....

Palpitace

Dobrý den, můj problém je v tom,že občas se v noci vzbudím a začne mi silně...

Modré světlo na akné - ano či ne?

Dobrý den, je mi 22 let a po vysazení hormonální antikoncepce se mi začalo...

Při erekci nelze přetáhnout předkožku přes žalud

Dobrý den, mám problém s penisem. Při erekci nelze přetáhnout předkožku přes...

Nafouklé břicho, nevolnost, únava, bolest svalů

Dobrý den, přibližně 4 dny mi je špaťně. Začalo to nejříve pocitem nafouklého...

Zkrácená uzdička na penisu

Dobrý den, je mi 20 a chtěl bych se zeptat jestli mám zkrácenou uzdičku na...

Bolesti břicha, nevolnost, asi zánět divertiklů

Hezky den,jiz pres tyden mam pocit nevolnosti,bolesti bricha.Zacalo to ostrym...

Je mi 14 let a pálí mě vagína

Už týden mě strašně pálí, řeže a svědí vagína a někdy i při močení. Nevím co...

Mám na spodní části žaludu v místě kde se spojuje se zbytkem penisu pupínky podobné akné

Mám na spodní části žaludu v místě kde se spojuje se zbytkem penisu pupínky...

Reklama
Zavřít