Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Možná hrozí zánět slinivky

Trávení Lucie 1.11.2017

Dobrý den, snad můj popis bude co nejpřesnější. Přítel si nějakou dobu stěžuje na ''brnění'', svírání, pálení a bolest pod levými žebry, směrem k žaludku. Projevuje se to především po jídle a také po alkoholu. Před dvěma lety byl hospitalizován se zánětem osrdečnice a po antibiotikách ho potíže tenkrát opustili. Ovšem nyní se vrátili. Při oslavě něco pojedl a popil a našla jsem ho v křeči na schodech už v úlevové poloze a měl velké bolesti. Druhý den jsme byli raději na interně a vše mu vyšlo v pořádku. Byl tenkrát i na gastroskopii a v krvi a našli mu pouze podrážděnou slinivku. Nyní si myslím (omlouvám se za vlastní laickou úvahu) že mu možná hrozí zánět slinivky... Může tomu tak být?

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, akutní pankreatitida je zánětlivé onemocnění slinivky břišní široké škály závažnosti, od lehké formy až po formu těžkou se znaky multiorgánového selhání nebo závažnými lokálními komplikacemi, jako jsou abscesy, pseudocysty a nekrózy pankreatu a přilehlé tkáně. Hlavní důvody vzniku jsou u nás zejména větší požití alkoholu (= akutní ethylická pankreatitida), dále pak onemocnění žlučníku, žlučových cest (= akutní biliární pankreatitida), infekce viru parotitidy, virové hepatitis a další. Mezi nejčastější příznaky patří akutně vzniklé bolesti v nadbřišku, pásovitý charakter, vyzařují do zad, doprovází je nevolnost a následné zvracení bez pocitu úlevy, oslabená peristaltika, meteorismus, napětí břišní stěny. V diagnostice má velký význam odběr krve, kde je typický vzestup amyláz, lipáz a CRP v séru, zvýšení glykémie, hypokalcémie, leukocytóza, s progresí zánětu se tyto parametry horší, stejně jako klinický stav pacienta. Z dalších příčin, které připadají v úvahu u Vašeho přítele, je potřeba uvést nemoci jako akutní cholecystitida, gastroenteritida, biliární a levostranná renální kolika, ileus, perforace vředu, ruptura aneurysmatu břišní aorty, AIM, volvulus, embolie do mezenteriálních cév a jiné. Určitě je nutné, aby se stav přítele sledoval, jak pomocí ultrazvuku tak i odběry krve, a v případě progrese, zhoršování stavu je pak nutná adekvátní léčba, ideálně cestou interní či gastroenterologické ambulance, kde Vás vyšetřovali a dělali gastroskopii. S pozdravem, Dr. Horáková

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Rakovina slinivky
Dobrý den, mamince dnes dali tuto zprávu (poslána v...
Slinivka
Vážený pane doktore/doktorko, chtěla jsem znát Váš...
Bolesti břicha, slinivky, malabsorpce
Dobrý den, pozná se z ultrazvuku a CT chronický zánět...
Zánět slinivky
Dobrý den, prodělala jsem lehkou pankreatitida. V nemocnici...
Nádor slinivky
Manželovi určili diagnózu nádor uprostřed slinivky...
Slinivka břišní
Dobrý den třikrát jsem byl s akutním zánětem slinivky...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Možná borelioza?

Dobrý den, všechno začalo někdy na podzim chřipkou. Tato chřipka byla jiná,...

Možná bradavicka v pochve

Dobrý den potrebuju poradit včera večer se mi objevil pupínek na malém stykem...

Možná celiakie?

Dobrý den, jedná se o mou přítelkyni. Už od dětství je hubená, přitom se v jídle...

Možná cesta nákazy chlamydiemi

Vážený pane doktore, se svým přítelem jsem již po dobu tří let. Do srpna tohoto...

Možná diagnózná či specializace odborníka, na kterého bych se mohl obrátit

Vážený pane doktore, můj problém je následující. jsem vysoký a štíhlý a mám...

Možná encefalitida

Dobrý den, před čtrnácti dny jsem chytla klíště a asi po týdnu jsem dostala...

Možná fimóza


Možná fimóza ?


Možná gravidita

Dobry den chci se zeptat jestli je normalni kdyz jsem si delala teh.testy a...

Možná gynekomastii?


Možná hyperaktivní močový měchýř


Možná hypotyreóza a těhotenství


Možná impotence?


Možná infarkt


Možná infekce hpv v těhotenstvi


Možná infekce od akvarijních ryb


Možná infekce po bodnutí hmyzem


Možná infekce při Arteoskopii kolene


Možná infekce tasemnicí?

Dobrý den, ve stolici jsem našel světlé vroubkované ploché části jakoby kůže,...

Možná infekce viru HIV?


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kručení v břiše, plynatost

Dobrý den, občas se mi stává, že mi začne kručet v břiše, začnu mít větry a...

Meridia

Dobrý den, beru na zhubnutí lék Meridia a po zhubnutí bych chtěla otěhotnět,...

Belosalic


Revmatologické ordinace

Chtěla jsem se optat zda se pozná revma s krve na rengénu bylo vše v pořádku.Tak...

Úbytek váhy a štítná žláza

Dobrý den,jemi 19 let a před3 lety jsem zacal najednou hrozně hubnout a bušilo...

Plastika nehtového lůžka

Dobrý den, už mnoho let mám problémy se zarůstáním nehtů na obou palcích u nohou....

Hodnota TSH

Dobrý den, před 3 roky jsem byla vyšetřena na MR mozku, kde mi byla zjištěna...

Nevolnosti, mírná teplota a únava

Vážená paní Frčková, chtěl bych Vás požádat o radu. Moje přítelkyně už delší...

Glykémie a TSH

zdravim Martin na odberu krve me bylo zjisteno glukoza 5,49 mam jse...

Červené pupínky

Dobrý den, Žiji dlouhodobě v zahraničí a návštěva lékaře je tu poněkud složitá...

Z nehtového lůžka mi roste rozpůlený nehet

Dobrý den chtěla jsem se zeptat. Z nehtového lůžka mi už roste rozpůlený nehet....

Nefritida

Dobry den, dcera (2roky) ma vrozenou vadu ledvin (polycysticke ledviny). Temer...

Exantém

Dobrý den, potřebovala bych poradit...dnes v noci jsem nemohla vůbec spát kvůli...

Bolest kolene

Začala jsem chodit běhat a asi po týdnu mě začalo bolet pravé koleno .. Dělá...

Hodnota testosteronu

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně mého manžela - je mu 30 let, v roce 2002...

Velice silne páleni konecniku


Oramellox

Dobrý den! Léčím se ze zánětem ramenního kloubu.Dostala jsem lék Oramellox...

Hnedy nehet

Dobry den. Obracim se na Vas s dvema dotazy. Asi ve 12 letech se mi na ctvrtine...

Panenská blána

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o zodpovězení velmi osobního dotazu: “Jak...

Bolest palce

Dobrý den. Již minimálně 1/2 roku mám trvající bolesti levé dolní končetiny.Nyní...

Zavřít reklamu