Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Musí se vždy na zánětu močových cest (akutním, ale i lehčím, chronickém…) podílet bakterie (E. coli, STD aj.)?

Urologie Blanka 27.11.2017

Dobrý den, měla bych jeden odbornější medicínský dotaz. Mezi lékařskými vyjádřeními jsem nenašla shodu. Musí se vždy na zánětu močových cest (akutním, ale i lehčím, chronickém…) podílet bakterie (e. coli, STD aj.)? Nebo může být zánět způsobem dalšími nebakteriálními příčinami, např. prochladnutím (na jakém principu, pokud nejsou přítomny bakterie?), mechanickým odřením, nevhodnou stravou, příliš koncentrovanou močí, která dráždí močové cesty, při sníženém příjmu tekutin atd.? Mám dlouhodobé problémy tohoto rázu – naposledy mi v MC objevili ureaplasmata. Po přeléčení (já i partner - stěry v pořádku, bakterie nepřítomny) bohužel problémy přetrvávají. Nejedná se o klasické pálení a řezání jako při akutní IMC, ale o častější nucení na močení (po úplném vymočení se ihned objevuje nutkání, po 15 min postupně odeznívá), nutnost jít na wc v noci a především retence moči – nutnost výrazně tlačit pro úplné vymočení. Je možné můj stav považovat spíše za „doléčování“ (močové cesty jsou přecitlivělé, zjizvené, zacelují se, trubice je zúžená - již je to 2 měsíce od atb terapie). Jak lze příznaky vysvětlit, pokud nejsou podle vyšetření v moči přítomny bakterie? Všechna režimová opatření dodržuji. Je to opravdu krajně nepříjemné, resp. snižující kvalitu života (omezuje mě to mimo jiné v sexuálním životě s partnerem atd.). Dotaz je směřován hlavně na mechanismy různých příčin IMC (bakteriální vs. nebakteriální?). Díky moc za odpověď! Blanka

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, co se týče recidivujících či chronických zánětu dolních cest močových. Etiologicky nejčastější vyvolavatelé jsou Gram negativní bakterie, hlavně E. coli, méně často Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter, Pseudomonas; G pozitivní bakterie: Rod Enterococcus a Staphylococcus saprophyticus. Ze sexuálně přenosných nemocí jsou to rody chlamýdie, mykoplasmata, ureaplasmata, kapavka. Dále u virových cystitíd jsou nejčastějším původcem adenoviry (z běžného výtěru se netestují). Příčinou větší vulnerability, náchylnosti uroepitelu je jeho oslabená obranyschopnost a odchylky ve vyprazdňování moči, jako zúžení uretry, vezikoureterální reflux, postmikční reziduum v močovém měchýři, kameny, těhotenství, cukrovka a u mužů hypertrofie prostaty. Velmi častou příčinou je taky instrumentální, přístrojové vyšetření močových cest a zavedená močová cévka. Větší koncentrace moči s vyšším obsahem dráždivých látek, urátových krystalů, či proteinů, při nižším p.o. příjmu tekutin, vysoké pH taky zvyšují pravděpodobnost IMC. Z léků zvyšují riziko IMC zejména perorální a bariérová lokální kontraceptiva.
Doporučila by jsem kromě dostatečného p.o. příjmu tekutin podpůrnou terapii, extrakty z brusinek mají příznivý efekt u recidivujících IMC, probiotika, kdy laktobacily osidlují zevní ústí uretry a vytlačují odtud gramnegativní flóru, imunoterapie s aplikací extraktů bakteriálních těl původců IMC, například Uro-vaxom. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie Pracoviště: Ambulance nemocnice Znojmo

Dobrý den, i po úspěšné léčbě infekčního původce může přetrvávat neinfekční zánět. Tento neinfekční zánět může vyvolat i Vámi zmíněné podráždění. Léčba je v takovém případě symptomatická - tekutiny, teplo a léky na potlačení bolestí a častého močení

Související dotazy

Opakované infekce E. Coli
Dobrý den, je možné se nějak zcela zbavit bakterie...
Bakterie E-COLI
Dobrý den,prosím o radu moje desetiletá dcera měla...
Zánět močových cest
Dobrý den, má tříměsíční dcerka si prodělala zánět...
Bakterie E coli
Zdravím.Byly mi zjištěny bakterie E Coli. už se léčím...
Zánět močových cest
Dobrý večer, chci se jenom zeptat může při bakteriálním...
Bakterie e coli bezpříznakové
Dobrý den, mám hygienu řekla bych až přemrštěnou. Po...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Multirezistentní zlatý stafylokok

Chtel bych vás poprosit, byl jsem pet let léčen na MRSA-C, a akutní osteomyelitídu,...

Multivitamin+natural a warfarin

Dobrý den, užívám warfarin každý den a chci se zeptat jestli mohu užívat multivitamín+...

Multivitamíny v těhotenství

Dobrý den. Touto cestou bych se Vás chtěla zeptat, zda můžu užívat ve 3.trimestru...

MUMIFIKACE APEXU III. PRSTU

Dobrý den, před dvěma týdny mi na II.-IV. prst levé ruky spadl radiátor a a...

Musí být menstruace bez ovulace?

Dobrý den paní doktorko Matoušová, chci se zeptat, jestli musím mít menstruaci,...

Musí být potrat uveden v těhotenské průkazce?

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda je nutné uvádět do těhotenské průkazky...

Musí být striktní pravidelnost v podávání jídel bezmocnému člověku?

Dobrý den, máme v péči 89 letou babičku, 4 stupeň bezmocnosti, po mrtvici atd.,...

Musí být zánět hltanu, nebo nosohltanu provázen horečkou a bolestí při polknutí?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli zánět hltanu či nosohltanu musí být...

Musí gynekolog hlásit, že dívka není před 15. rokem panna?

Mohla bych se zeptat, moji kamarádce není ještě 15 a už není panna asi za 3...

Musí mít pacient obvodního lékaře?

musí mít pacient obvodního lékaře, když ano, jak ho má hledat

Musí vaječník odstranit?

dobrý den, před 2 lety jsem musela na kyretáž a následně na hysterektomii kvůli...

Musim byt v dlouhodobe nemocenske, abych mohla žádat o částečný důchod?

Dobrý den.Musim byt v dlouhodobe nemocenske, abych mohla žádat o částečný důchod....

Musím být v nemocnici den před zákrokem?

Dobrý den čeká mě odsranění polypu s dělohy v celkové anestezii,chci se zeptat...

Musím chodit na preventivní prohlídky ke gynekologovi?

Dobrý den paní doktorko, chci se zeptat, je mi 23 let, jestli je doopravdy povinností...

Musím mít doporučení na plicní?

Dobrý den, musí mít člověk doporučení od praktického lékaře, když jde kamkoliv...

Musím mít doporučení od mého stomatochirurga?

Dobrý den, já jsem se jen chtěla zeptat jenom na jednu věc (už jsem se se svou...

Musím mít k psychologovi doporučení?

Ještě k dotazu 220015. Musím mít k psychologovi doporučení, nebo se mohu objednat...

Musím mít k psychologovi doporučení?

Ještě k dotazu 220015. Musím mít k psychologovi doporučení, nebo se mohu objednat...

Musím mít při antikoncepci menstruaci?

Dobrý den, mám takový dotaz.Tento týden mám 7 denní přesávku v braní antikoncepce...

Musím navštívit ORL?

Dobrý den,právě jsem prodělala zánět průdušek a k tomu se přidala i rýma.Nejdříve...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Klacid 500, Dimexol, Otobacid, Otrivin, Triquilar a alkohol

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně kontraindikací užívaných léků. Nejprve...

Klebsiella pneumoniae v moči + sex?

Dobrý den, od začátku února mám již po čtvrté (z toho třetí recidiva) zánět...

Agresivní lymfoproliferativní proces

Dobrý den před měsíce a pul byla mamince diagnostikována rakovina. Cekame porad...

Zpoždění menstruace


Bolest při močení

Dobrý den, potřeboval bych od Vás pomoc o co by se mohlo jednat, protože už...

Výtok z močové trubice

Dobrý den, již přes týden pozoruji výtok z močové trubice, který je průhledný...

Vliv antikoncepce na otěhotnění


Zlatý stafylokok


Cervikalgie

Dobrý den,je mi 49let.A už pul roku marodím se zády,Neustálá bolest a pálení...

Diagnóza plochonoží a haluces valgi bilat.

Dobrý den, mám diagnózu Plochonoží a haluces valgi bilat., prošla jsem už neurologií,byla...

Hoffovo těleso

dobrý den mohl by jste mi napsat co přesně je Hoffovo těleso? A co mohlo lékaře...

Předčasná menstruace při užívání HA

Dobry den chci se zeptat beru HA Zatim bez problemu ale zitra jsem si mela vzit...

Zánět močových cest

Dobry den, Mela jsem problemy pri moceni - paleni a rezani, casto jsem chodila...

Dlouhodobé pití z plesnivé hlinikové láhve

Dobrý den, zhruba půl roku jsem několkrát týdně používal kovovou láhev (zřejmě...

Azalia

Dobrý den, lékař mi po porodu předepsal antikoncepci Azalia, protože jsem kojila....

Velikost penisu ve 12 letech

Vím že se to ještě změní, ale je mi 12 a velikost meho stoporeneho penisu je...

Krvácení při užívání HAK Azalia

Dobrý den, před dvěma lety mi byla diagnostikována a odstraněna endometrioza,...

Dušnost a kašel při běhu a smíchu

Je mi 26 let žena Mám už delší dobu problém.Když se trošku rozběhnu začne mě...

Nehormonální antikoncepce

Dobrý den, je mi 32 let, antikoncepci beru od 18 let s dvouletou pauzou. O dítěti...

Už asi měsíc se po ránu nemůžu pořádně nadechnout

Dobrý den, už asi měsíc se po ránu nemůžu pořádně nadechnout. Nebo spíše kdykoliv...