Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Může to být ALS?

Mozek a nervy Dana 12.9.2019

Dobrý den, v roce 2017, zhruba rok po porodu, jsem měla kolaps způsobený motáním hlavy. K tomu se přidalo mravenčení v končetinách. Lékař mě poslal na CT, lumbální punkci, magnet. rezonanci (zde mi řekl, že mám nějaký menší nález, ale že už to může být staré a nic víc k tomu nedodal). Lumbální punkce vyloučila roztroušenou sklerózu. Dr. mě poslal na fyzioterapii. Měla jsem i opakované problémy s hučením v uších a velké bolesti v lokti. Motání hlavy mě trápilo rok a půl především při náklonu na pravou stranu a ustoupilo samo od sebe v okamžiku, kdy se mi po probuzení stala podivná věc a to, že jsem si najednou uvědomila, že se mi hlava motá z toho, že chodím spát s gumičkou ve vlasech - sundala jsem ji a do týdne bylo motání hlavy pryč a loket mě přestal bolet zhruba před půl rokem sám od sebe.

Nyní jsem rok po porodu dalšího dítěte a jsou to dva měsíce, co se mi po návratu z dovolené (usnula jsem v autě a měla asi vyvrácenou hlavu - nevím zda to s tím může souviset a také měsíc před touto dovolenou jsem jela jako spolujezdec na motorce přes celou ČR) objevila slabost v obou rukách a to ráno po probuzení den po návratu. Mám slabé ruce od zápěstí směrem k lokti a celkově mi přijde, že mám lehce zhoršenou motoriku v rukách. Občas se mi hůře dýchá, jsem jako by stále v nádechu... Šla jsem se slabostí v rukách, jelikož se mi přidala i bolest kloubu a poté celková bolest prstu na ruce, k dr. a ta mě poslala na rtg - výsledek:

Napřímená krční lordoza
Hraniční proc.transversus C7 bilat
Lehká tvar. defigurace C6/C7 při v.s. foraminostenoze, foramina vpravo nejsou tvarově defigurovány

Můj dotaz zní, mám prostě strach z als, a to kvůli té slabosti rukou a také, že už před dvěma lety mě kvůli tomu posílali na lumbální punkci....ale, může to být, když před dvěma lety roztroušenou sklerózu lumbální punkce nepotvrdila? Případně, může to být od té krční páteře? Bolesti krční páteře jako takové nemám...

Moc děkuji za odpověď.

Doplňující dotaz: Myslíte, že by tyto potíže mohly mít na svědomí karpály? Hodně mě k tomu bolí prostředníček a včera mi dělalo potíže žehlení, těžko jsem pak narovnavala prsty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Dano, v dolní části krční páteře je dle RTG pravděpodobně tzv foraminostenoza, tedy otvory kudy procházejí nervy jsou zúžené. Může zde tedy docházet k jejich útlaku a rozvoji brnění v určitých oblastech horních končetin. ALS se diagnostikuje především pomocí EMG, tedy elektromyografie, dle Vašeho popisu před dvěma lety toto vyšetření provedeno nebylo ( nebyl důvod). Váš dotaz s ohledem na jeho charakter přeposílám specialistům, kteří Vám budou odpovídat. Prosím tedy o trpělivost.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdaléna Hlavačková


Dobrý den rozhodující je samozřejmě klinický nález, ale dle popisu Vašich aktuálních potíží bych soudila nejspíše na potíže působené páteří. Vzhledem ke slabosti horních končetin je ale vhodné neurologické vyšetření. Váš strach z ALS je, domnívám se, neopodstatněný. Neurologické vyšetření Vaše potíže snad rozptýlí. Neurolog případně může indikovat k vyloučení této choroby EMG vyšetření.
Rozvoj RS touto formou jistě vyloučit nelze, pokud bude Váš neurolog mít podezření, jistě provede kontrolní MR mozku.
Zkuste cvičení krční páteře, vhodné jsou masáže, prohřívání suchým teplem, magnesium. S pozdravem Magdaléna Hlavačková.

Odpovídá lékař:

MUDr. Tomáš Vilhelm

Specializace: Algeziologie, Balneologie, Fyzikální medicína, Rehabilitační lékařství‎

Dobrý den Dano,
pletete dohromady jabka s hruškama, jak říká staré přísloví.
Lumbální punkcí vás vyšetřovali pro podezření z roztroušené sklerózy a nikoliv ALS. ALS je zcela jiné onemocnění. Neuplyne ani měsíc, abych v poradně někoho neuklidňoval , že zcela jistě nemá ALS. Z tohoto velmi vzácného onemocnění se stal díky internetu strašák, který lidi ničí už jen strachem z něj. Říkám znovu ne . ALS je progresivní choroba spojená s viditelnými svalovými atrofiemi, tedy viditelným lokalizovaným , na začátku jednostranným úbytkem svalů. Neprojevuje se bolestí kloubů ani prstů. Vámi popsané dechové potíže jsou typické pro neurotické poruchy. Tomu nasvědčuje i popis potíží , který uvádíte na začátku příspěvku. Potíže s natahováním prstů a bolestí po žehlení jsou nejčastěji způsobené zúžením šlachového poutka při tzv. trigger finger nebo skákavém prstu. Karpály se projevují zejména nočním brněním 1-3 prstu z dlaňové plochy ruky.
Popis nálezu RTG je ve vašem věku naprosto standardní.
V úvodu popsaný kolaps, motání hlavy a mravenčení končetin jsou typické projevy latentní tetanie. Dechové potíže vámi popsané tomu také odpovídají. Latentní tetanie se často druží s panickou poruchou a úzkostnou neurosou. Tato kombinace je pak schopna vyčarovat velmi pestré a sugestivní potíže . Jsem si jist, že podobné diagnózy u vás z úst lékařů padly . Pletu se ?

Související dotazy

ALS
3 dotazy na zkušeného neurologa: 1) Poskytne EMG vyšetření...
ALS
Dobrý den již jsem se zde ptal ale chtěl bych se zeptat...
ALS
Dobry den, jiz cca rok me trapi zaskuby na jazyku,...
Als
Dobrý den, mám strach z als...je možné že by začalo...
ALS
Dobrý den, je mi 15 let a přiznám to na rovinu, jsem...
ALS
Dobrý den, chci se zeptat...Když po 7 měsících od začátku...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Může streptokok infikovat pohlavní oblast?


Může streptokok infikovat pohlavní oblast?


Může streptokok infikovat pohlavní oblast?


Může škodit sledování pohádek dítětem - na mobilu u jídla ?

Dobrý den, máme 2 letou dceru, která při každém jídle sleduje na mobilním telefonu...

Může těhotná žena nakazit své nenarozené dítě?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je v současné době riskantní se snažit...

Může tento můj stav souviset s potenciálním klíštětem?

Dobrý den, přesně před 8 dny jsem našla na hrudníku ve znaménku něco, co vypadalo...

Může tetování nějak uškodit?

Mám dotaz, zda můžu jít na tetování, když jsem měla před půl rokem mononukleózu...

Může to být alergie?

Dobrý den...Dnes asi ve 4:30 ráno sem se probudil se šíleným záchvatem kašle...

MUŽE TO BYT ALERGIE?

dobri den mam takovou otazku mam dceru ktere je ted 11 měsicu od maličky prochazi...

Může to být ALS, nebo něco jiného ?

Dobrý den, mám už 3 měsíce podivné problémy. Všechno začalo podivným "přetížením"...

Může to být ALS?

Dobrý den, mám již několikátý týden problémy s pocitem těžkosti v nohách již...

Může to být angína?

Dobrý den.Od včerejšího dne výrazně oteklé uzliny pod bradou a čelistí, na pohmat...

Může to být arytmie?

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, co by to mohlo být, když mám časté bušení...

Může to být astma?


Může to být borelióza a nebo blázním


Může to být Borelióza?


Může to být borelioza?


Může to být borrelioza?

Dobrý den. Kouslo mne před čtrnácti dny asi po dvaceti letech klíště. Předevčírem...

Může to být borrelióza?

Dobrý den, již měsíc a pár dnů mám na noze takový zvláštní ekzém. Za tu dobu...

Může to být hemeroid?

Dobrý den, před více než týdnem se mi v konečníku udělala malinká bulka z časti...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti břicha a zvracení po alkoholu

Dobrý den, jsme s přítelem ještě celkem mladí (20-24) a pijeme celkem často...

Bolest varlete šířící se k ledvinám


MR mozku

Dobrý den , minulý měsíc jsem byl na MR mozku pro přetrvávající závratě. závěr...

Pupínky na zadku


Bolest zad


Kombinování léků s alkoholem

Dobrý den, moje žena kombinuje ruzne tyto leky,je podrážedena,neurvala,sprosta...

Doporučení od obvodního

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda mají odborní lékaři právo nepřijmout...

Bolest v krku po ránu

Dobrý den, každé ráno po probuzení trpím bolestí v krku (už to bude více jak...

Zlomenina prstu - špatně srostlá

Dobrý den, je to rok a nějaký ten měsíc, co jsem si přivodil tříštivou zlomeninu...

Bolest spánku a ucha po extrakci osmičky

Dobrý den, jsem šestý den po vytržení pravé spodní osmičky. Nyní mě provází...

Bolest levé části zadku

Dobrý den, již delší dobu mě trápí bolest v levé části zadku. Zdá se mi, že...

Sinus pilonidalis

Dobrý den, Mám již 2 roky Sinus pilonidalis. Před 1 rokem mne byla doporučena...

Točení hlavy vleže


Boláky po těle

Dobrý den, Chtěla bych pomoci s řešením mého již dlouhodobého kožního problému.Na...

Bolest břicha, podbříšku, nevolnost, kručení v břiše

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, poslední dobou mám časté bolení a kručení...

Cysta na mozku

Dobrý den, mám zřejmě od narození vrozenou cystu na mozku. Sleduje se už asi...

Astma a akutní bronchitida

Dobry den mám astma a posledních 14 dnů akutní bronchitidu jelikož mi byl nalezen...

Odběry krve, výsledky

Při posledním odběru krve požádala lékařka urologie o vyšetření S-PSA Tumormarery....

Nespavost


Rivotril


Reklama