Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Můžete mi, prosím, přeložit do "člověčiny" poslední vyšetření z magnetické rezonance?

Záda, páteř Michaela 16.2.2018

Přeji hezký den, od 15 do 18 let jsem byla léčena se skoliózou páteře (cvičení, Milwaukee korzet - 3 roky, lázeňská péče). S přibývajícím věkem se potíže se zády zhoršují, občas se "seknou" bez příčiny (žádné tahání těžkého břemene apod). Lékař říkal, že mám vyhřezlou ploténku, ale nic dramatického. Cvičím pravidelně jógu, ta jediná má nějaký efekt. Můžete mi, prosím, přeložit do "člověčiny" poslední vyšetření z magnetické rezonance? Resp. způsobuje mi potíže skolioza nebo vyhřezlá ploténka? Ráda bych přišla na to, co mi bolest zad způsobuje a snažila se tomu nějak předejít. Děkuji.
Lehká sinistroskoliosa L páteře. Plynulá lordosa L páteře bez posunu obratlových těl. Skelet bez patol. destrukce,bez patol. ložiskových změn a infiltrace KD. Míšní kónus dosahuje k LI bez komprese ,bez patol. intramedulární expanze,bez myelopatie. Durálnívaka likvorové prostory zachovány, bez komprese a obliterace. Meziobratlové štěrbiny po L3/4 nesnížené,intenzita disků na T2 zachovaná. L4/5 štěrbina nesnížena, změna intenzity disku na T2 v rámci dehydratace. Výrazně snížená štěrbina L5/S1 se změnou intenzity disku na T2, paradiskální změny Modic II = známky chron. degenerace disku. Lehká spondylarthrosa L4/5 a L5/S1. Kostěnný PK bez prim. stenosy. L4/5 dorsální plochá prortuze disku lehce pravostranné preforaminální převahy na 4 mm, bez tlaku na durální vak, bez sekundární stenosy PK, bez komprese kořenů oboustranně IF , kontakt ploténky s kořenem L5 I. dx bez jeho komprese. L5/S1 dorsálně ploše se vyklenující disk 2 mm bez tlaku na durální vak, bez sekundární stenosy PK, bez komprese kořenů oboustranně IF i v laterálních recesech.
Závěr:
Sinistroskoliosa L páteře.
Diskopatie L4/5 s dorsálně drobnou plochou protruzí disku pravostranné převahy, pouze v lehkém kontaktu s kořenem L 5 1, dx v later, recesu - bez jeho komprese, kořen L51. sin volný.
Známky chron. degenerace disku L5/S1 s paradiskálními změnami Modic II, intraforaminálně kořeny L5 bilat volné.
Obj: Lassegue do 90 bilat., L2-4 střední sym, L5-S2 střední sym, horní zkřížený syndrom dle Jandy
Zá: LS sy v.s. pseudoradikulární při statickodynamické poruše páteře.
Anam. iritace L5 bilat.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, překlad magnetické rezonance do člověčiny zde: lehká skoliosa se sklonem doleva v oblasti bederní páteře, plynulá lordosa, zakřivení bederní páteře bez posunu obratlových těl, skelet bez patologické destrukce, bez patologických ložiskových změn. Mícha přiměřené délky, dosahu, bez známek patologického procesu či postižení míchy. Obal mích a prostor mezi obalem a míchou vyplněn likvorem je zachovaný, bez známek stlačení či útlaku zvenčí. Meziobratlové štěrbiny až po štěrbinu mezi 3. a 4. bederním obratlem v pořádku, nesnížené, meziobratlové ploténky v pořádku také. Snížená je štěrbina mezi 5.bederním a 1. sakrálním obratlem, jsou přítomné chronické degenerativní změny této meziobratlové ploténky. Ploténka mezi 4. a 5. bederním obratlem -
zde je popsáná protruze, vyklenutí meziobratlové ploténky směrem dozadu, ale bez tlaku na míšní obal, míchu, její kořeny, sice je v kontaktu s kořenem L5 napravo, ale kořen míšní neutlačuje, proto by to nemělo mít klinický dopad. Nález na MR odpovídá závěr, který zde uvádíte a konzervativní léčba je na místě, pravidlná rehabilitace, cvičení, jóga jak máte zavedeno. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie Pracoviště: Naprapathy Klinika

Nález s problematickou ploténkou určitě nezpůsobuje bolesti zad.
Skoloiza má výtźna,mný vluv na hrudní a krční oblast. Problémy s bederní byste určitě měla i bez skoliozy. naopkak, tím, že jste cvičila z důvodů skoliozy, tak jste k těmto změnám přišla později, než kdybyste necvičila.
Joga je určitě pozitivní, byť idálně by měla být fyzioterapeutická kontrola ve smyslu " aktivní fyzioterapie". Joga je totiž preventivní cvičení. Tzn.,největší efekt je, když je funkce těla v pořádku, což asi vždy nebylo. přesto ji lze jen doporučit.

Související dotazy

Vyšetření z magnetické rezonance
Dobrý den, posílám zde dokumentační fotografii,z vyšetření...
Závrať při vyšetření na magnetické rezonanci
Dobrý den, včera jsem byla na vyšetření mozku na magnetické...
Nález na magnetické rezonanci
Dobrý den, byla jsem na magnetické rezonanci krční...
Vyšetření na magnetické rezonanci
Vážený pane doktore, jsem objednána na vyšetření krční...
Roztroušená skleroza a magnetická rezonance
Dobrý den, dá se poznat roztroušená skleróza z magnetické...
Magneticka rezonance
DObry den, mohla by jste mi prosim pomoci prelozit...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Může za všechno spasmus v iliopsoasu?


Může zánět v oblasti pochvy oddálit menstruaci?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, muže zánět v oblasti pochvy oddálit menstruaci...

Může způsobit COMBIGAN (dlouhodobě kapaný do oka) zánět jícnu?


Může způsobovat extrasystoly nedostatek minerálů?


Může zubař nevidět na rentgenu zubní kaz?


Muže žena otěhotnět po lekarkich pijavkach

10 let se snazim otehotnet mam 2 deti a mela sem operaci 2 po ciste a tet 10...

Můžete mi objasnit výsledek z MR C páteře?

Dobrý den, můžete mi objasnit výsledek z MR C páteře? Indikace: Provedení T2W...

Můžete mi poradit Vašim názorem zda se jít vyšetřit či nikoli

Dobrý den. Bývalá partnerka my nedávno zdělila že její staronový přítel má asi...

Můžete mi poradit, jestli je to alegická reakce na ATB?

Vyrážka po ATB, jak léčit? Dobrý den, beru ATB Amoksiklav a nyní se mi na dlaních...

Můžete mi poradit?


Mužete mně proim doporučit nějakeho odborneho lekaře na vyšetřeni ?

Dobrý den !Měla jsem bušeni na hrudi,lekař mně dal egilok.Ten beru již dva roky.Nilkdy...

Můžete se prosím podívat na výsledek CT?

Dobrý den, delší dobu mne trápí každodenní nadýmání a kručení v břiše. Zkoušel...

Muži a rakovina děložního čípku


Mužnější rysy


Mužný vous

Dobrý den, předem se omlouvám, jestli Vám můj dotaz přijde směšný, ale i tak...

Můžou antibiotika opozdit menstruaci


Můžou antibiotika zeslabit menstruaci?


Můžou být kondylomata i na břichu?

Dobrý den, když se imunita zbavý hpv viru, tak už se neobjevý? Když se člověk...

Můžou být závratě od zad???


Můžou globule s framykoinem poškodit kondom?


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti po hysterektomii

Dobrý den, mám 10 dní po hysterektomii a to laparoskopicky s ponecháním vaječníků....

Orální sex

Dobrý den, chci se zeptat, včerá mě cizí holka orálně uspokojovala, ale jen...

Bublinkaté nápoje v kojení

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jsem plně kojící matka,a jako kojící bych prý...

Zalehlé uši

Dobrý den, bude mi za týden 17 let, a někdy před 4 nebo 5 lety jsem měl zánět...

Časté močení a světle hnědá, řidká stolice

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je normální co se mi v posledním půl...

Krváení z konečníku


Příkrm kojence

Dobrý den,máme 4měsíční dcerku a doporučili nám příkrm nutrilon kvůli malé váze.Má...

Vykašlávání hlenu


Bolest zad


Pooperační srůsty,zácpa

Dobrý den,během tří týdnů jsem prodělala tři gynekologické operace,první byla...

Bolest a nevolnost z hladu


Zalehlé uši

Dobrý den, mám dotaz ohledně zalehlých uší. Z ničeho nic mám zalehlé uši, pravé...

Orální sex

Dobrý den, moje přítelkyně by ráda provozovala orální sex, ale oba máme strach...

Bolest lokte

Dobrý den, už druhý den trpím boletí levého lokte. Bolest začala postupně, během...

Otlacenina

Dobrý den,prosim vas o radu na noze u palce mam otlaceninu mam to i na druhe...

Otok kotníku

Dobry den mel jsem kliste cca 6hodin na kotniku a po dvou dnec mi kotnik natekl...

Otoky dolních končetin

Dobrý den, trápí mě oteklé nohy, především kotníky, již řadu let. Není to...

Otok kolem kotníků a zadýchávání


Zarudnutí a otok končetin


Ochrana před nechtěným početím

Dobrý den, je mi 15 a půl a se svým přítelem se kterým jsem rok sem měla pohlavní...

Reklama
Zavřít