Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mužný vous

Endokrinologie Anonymní 24.1.2019

Dobrý den, předem se omlouvám, jestli Vám můj dotaz přijde směšný, ale i tak to alespoň zkusím. Rád bych se zeptal, jestli lze nějak podpořit přeměnu vellusových chloupků na obličeji na terminální? Na obličeji mám spoustu průhledných tenkých "vousů" a rád bych zjistil, jestli je možné, aby se zabarvily a ztvrdly. Vůbec nevím na koho bych se měl obrátit, tak jsem se rozhodl napsat Vám. Co jsem tak pochopil při hledání informací, tak důležitou součástí pro růst vousů je dihydrotestosteron, androgeny, androgenní receptory a samozřejmě geny. Při hirsutismu u žen je zvýšená citlivost na androgeny a zvýšená 5-alfa reduktáza, která redukuje testosteron na DHT. Tak mě tak napadlo, že když se dá potlačit tato nemoc u žen, jestli je možný pravý opak u mužů. Chápu, že problematika bude nejspíš mnohem složitější a jako laik nic nevím. Proto budu vděčný, pokud nějaký odborník věnuje mému dotazu svůj čas. Děkuji mockrát, za případnou odpověď, a ještě jednou se omlouvám za tak pošetilý dotaz a anonym. Přeji příjemný zbytek dne. Doplnění informací: děkuji za odpověď. Já jsem samozřejmě nechtěl zasahovat žádným takovým způsobem. Spíš jsem chtěl vědět, jestli existuje i nějaký neškodlivý způsob, jak tady tohle podpořit, nebo jestli to je marný boj. Rozhodl jsem se Vám napsat, protože mám problémy s pokožkou na obličeji, který nelze jinak vyřešit, než ho zakrýt. Ani dermatologie, ani estetická medicína mi nemůže v danou situaci pomoct. Tak jsem se rozhodl, kvůli čím dál častějším úzkostem napsat sem na poradnu. Rozhodně to není proto, že tak toužím po vousech. Takže jestli jsem správně pochopil, tak žádný jiný způsob než testosteronová terapie neexistuje?

Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht


dobrý den, váš "problém" je samozřejmě dán geneticky, tedy po rodičích, někomu roste mužný vous od mládí, někomu až v pozdějším věku, to jsou prostě dědičné vlohy, které je dobré respektovat a nezasahovat do nich uměle zvenčí, jinak si tím může člověk způsobit spoustu zbytečných a vážných problémů, nemůžete jen tak nasadit léčbu na zvýšení testosteronu, bohužel by se tím narušila geneticky nastavená rovnováha a dochází pak k útlumu tvorby testosteronu, když takovou léčbu vysadíte, takže prostě není dobrý nápad do systému uměle zasahovat "zvenčí", když k tomu nejsou žádné závažné medicinské důvody, navíc jistě brzy s věkem se vám vous jistě zmužní i bez takového zásahu, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Foglarová

Specializace: Diabetologie a Endokrinologie Pracoviště: Endokrinologický ústav, Praha

Dobrý den, dotaz vůbec není směšný, ani pošetilý, chápu Vás. Nicméně bohužel, žádná taková to "léčba" neexistuje. Ani jsem nikde nečetla, že by se to dalo upravit nějakou stravou nebo vitaminy. Bohužel tedy neporadím. Na problematickou pokožku bych doporučila zkusit více dermatologů, nebo třeba i kosmetičku. Spoustu kožních problémů se dá upravit i na kosmetice, správnou péčí o pleť. Proto na ni, my ženy chodíme ;). Samozřejmě pro pleť je důležitý dostatečný přísun tekutin a pestrá strava s ovocem a zeleninou. S pozdravem Dr.Foglarová

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková, Ph.D.


Dobrý den, pokud nemáte geneticky dáno, moc s tím nenaděláte. Jistě s věkem ještě počítejte se zhrubnutím jak vousů tak rysů a je dost možné,že za 5-10let (ve 32 letech) budete spokojen. Podávání testosteronu muži, kterému není prokázán nedostatek testosteronu laboratorně, což předpokládám, že pokud nemáte jiné potíže, tak toto není váš případ, má tolik nežádoucích účinků(poruchy v krvetvorbě, neplodnost - atrofie varlat, riziko rakoviny prostaty), včetně zhoršení problematické pleti, že nelze doporučit, a pravděpodobně by ani nepomohlo.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Řídké vousy
Dobrý den za 2 měsice mi bude 19 let a na leve straně...
Nerostou vousy
Dobry den! V pred roky sem si nudou vytrhal nejake...
Vousy - jejích nedostatečná hustota a růst u chlapa
Možná jsem se tu už jednou ptal, ale zkusím to znovu....
Drobný útvar ve vousech
Dobrý den, o co by se mohlo jednat? Mám strach aby...
Vousy - jejích nedostatečná hustota a růst u chlapa
Dobrý den je mi 18 let a ještě mi nezačaly růst vousy,...
Změna barvy vousů
Dobrý den, vousy mi rostou celkem v pohodě a krásné...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Může zubař nevidět na rentgenu zubní kaz?


Muže žena otěhotnět po lekarkich pijavkach

10 let se snazim otehotnet mam 2 deti a mela sem operaci 2 po ciste a tet 10...

Můžete mi objasnit výsledek z MR C páteře?

Dobrý den, můžete mi objasnit výsledek z MR C páteře? Indikace: Provedení T2W...

Můžete mi poradit Vašim názorem zda se jít vyšetřit či nikoli

Dobrý den. Bývalá partnerka my nedávno zdělila že její staronový přítel má asi...

Můžete mi poradit, jestli je to alegická reakce na ATB?

Vyrážka po ATB, jak léčit? Dobrý den, beru ATB Amoksiklav a nyní se mi na dlaních...

Můžete mi poradit?


Můžete mi, prosím, přeložit do "člověčiny" poslední vyšetření z magnetické rezonance?

Přeji hezký den, od 15 do 18 let jsem byla léčena se skoliózou páteře (cvičení,...

Mužete mně proim doporučit nějakeho odborneho lekaře na vyšetřeni ?

Dobrý den !Měla jsem bušeni na hrudi,lekař mně dal egilok.Ten beru již dva roky.Nilkdy...

Muži a rakovina děložního čípku


Mužnější rysy


Můžou antibiotika opozdit menstruaci


Můžou antibiotika zeslabit menstruaci?


Můžou být kondylomata i na břichu?

Dobrý den, když se imunita zbavý hpv viru, tak už se neobjevý? Když se člověk...

Můžou být závratě od zad???


Můžou globule s framykoinem poškodit kondom?


Můžou moje zdravotní problémy ohrozit partnerku?


Můžou příznaky souviset s ALS?

Poradit se s lékařem Odpovědi lékařů Odborné články Aktuální témata Další uLékaře.cz...


Dobrý den, můžou se vedlejší účinky antikoncepce projevit až za delší časové...

Mužou to být dutiny?


Můžou to být příznaky boreliózy?

Dobrý den,mamince mého manžela se asi před měsícem a půl po celém těle vytvořily...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krvácení po revizi dělohy

Dobrý den, dne 8.9. jsem podstoupila revizi dělohy - zamlklé těhotenství...

Píchání u srdce

Dobrý den , je mi 17 let, v posledních dvou dnech mě píchá u srdce je to 3-5...

Bolesti svalů a únava

Dobrý den, ráda bych se zeptala na nedostatek železa. Změnila jsem obv. lékaře...

Bílý tvarohový výtok

Dobry den, Chtela bych se zeptat na par veci. Uz docela dlouho me trapi...

Voda v koleni po operaci menisku

Dobrý den,po operaci menisku-laparosk.,mi druhý den po vytažení drenu koleno...

Upadla mi korunka i s čepem

Dobrý den, zubař mi udělal korunku na dvojce vepředu a po necelých 2 měsících...

Dieta po odstranění žlučníku

Dobry den mam tento dotaz. 1.unora 2017 jsem mel operaci zlucniku laparoskopicky....

Zánět stydké kosti

Dobrý den, již delší dobu mi bolí v třísle na pravé straně, při větší námaze...

Silná menstruace, anemie, bolest břicha

Zdravim Vas. Rada bych vas pozadala o posouzeni spravneho postupu me lecby-...

Je tzv. píštěl po léčeném zánětu/váčku zubu OK?


Krvácení po styku

Dobrý den, mám takový problem, po pohlavním styku se svým přítelem jsem krvácela...

Krvácení z penisu


Vyrážka na penisu

Když stáhnu předkožku, tak mám vidět červené mapy/skvrny před žaludem kolem...

B komplex a žlutá moč


Červené fleky na žaludu


Zvýšené hodnoty CRP

Dobrý den, prosím o radu. Můj otec má zvýšené hodnoty CRP 94,3 mg/l, ASLo je...

Mravenčení


Hloubka hlasu

Dobrý den, je mi 21 a mám vysoký hlas, často se mi po telefonu stává, že mě...

Bolest nad kolenem

Dobrý den,už asi 3 týdny mě trápí bolest nad kolenem a je to dost nepříjemné.Při...

Stav po prodělaném zánětu středního ucha, ucho je stále zalehlé

Dobrý den, před měsícem jsem prodělal zánět pravého středního ucha. Ucho pícháno...

Reklama
Zavřít