Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Můžu v červenci letet na dovolenou do Egypta?

Cévy Alena 4.4.2019

Dobrý den prosila bych radu jsem po baypase v levé noze od roku 2013 A v právě noze sten 2014 . Chodím každý rok na kontrolu echo cév a beru stacil na redeni krve a na cholesterol zoletorv . Můžu v červenci letet na dovolenou do Egypta let trvá cca 4.5 h děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, tento dotaz by jste určitě měla primárně směrovat na Vašeho praktického lékaře a cévního lékaře, který Vás zná nejlépe. Z lediska cévního si myslím, že by let 4,5 hodiny neměl být problém. Pokud budete nadále užívát doporučenou léčbu, budete dodržovat režimová opatření, během letu nohy procvičovat, zapojovat svalovou pumpu, např. chůzí, či jenom cviky na místě. Ale je samozřejmě vhodné přihlédnout i k případným dalším komorbiditám a celkovému fyzickému stavu. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, máte onemocnění tepen, nikoliv žil. Nevím přesně, zda dobře chápu, čeho se obáváte - dlouhé lety jsou rizikové pro pacienty s rizikovými faktory pro rozvoj hluboké žilní trombozy, tedy pro nemocné s vyšší srážlivostí krve a s onemocněním hlubokých žil dolních končetin v anamnéze. Pro ICHDK delší lety nepředstavují problém. Samozřejmě, že prevence žilní trombozy je na místě u každého - tedy občasné procházky po letadle, dostatek tekutin. Tedy do Egypta myslím, můžete bez obav, jak píše kolegyně, dotaz směřujte hlavně na svého praktika a cévního lékaře.
Dovolím si na Vás však apelovat, abyste nepodceňovala potřebu minimalizovat rizikové faktory progrese aterosklerozy. V přiložené dokumentaci je nemilá zpráva, že ateroskleroza progreduje, vězte, že je nutné proces zastavit, nebo se cévy ucpou a přijdete o dolní končetiny. Zásadní je nekouřit. Dále byste měla mít přísně korigován cholesterol - v poslední době se mluví i o hodnotách do 1,8mm/l. Stacyl je nezbytný. Dále byste měl mít pravidelně kontrolovánu glykemii. Též bych se přimlouvala za EKG a ECHO srdce, a to pravidelně, aby se případně odhalila včas ICHS (ischemická choroba srdeční), která jde ruku v ruce s ICHDK.
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

"Znaménko" na genitáliích
Dobrý den prosila bych radu jsem po baypase v levé...
Egypt a cestování letadlem při koronavirové infekci
Dobrý den.Mám letět v květnu do Egyptu.Dcera mě přesvědčuje,abych...
Cestování a koronavirus
Dobrý den 6.7 máme letět na dovolenou do Egypta a kvůli...
Moje maminka má žilní trombozu, bude moc letět?
Dobrý večer, moje maminka má žilní trombozu. Tu ji...
HPV u mužů
Dobrý den, jak se léčí infekce HPV u mužů a jak dlouho...
Očkování ročních dětí před odjezdem do Egypta
Dobrý den, máme roční dvojčátka a 20. 12. 2007 odlétáme...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Můžu se opět nakazit žloutenkou B?

Zdravím mám dotaz pokud jsem mnela žloutenku B lecenou interferonem a úspěšně...

Můžu si nechat udělat tetování, když mám ztrátu pigmentu?

Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda si můžu nechat udělat tetování když mám...

Můžu si vzít ibalgin pokud užívám antibiotika?


Můžu sportovat při užívání atb?


Můžu tloustnout i pomoci léku na štítnou žlázu

Dobrý den , ráda bych se dozvěděla jestli je možné že když jsem brala euthyrox...

Můžu ty dva prášky nedobrat, aby mi menstruace začala o dva dny driv?


Můžu u HŽT končetinu zatěžovat?

Dobry den rad bych se zeptal zda kdyz uz se lecim s trombozou 4 tyden a noha...

Můžu užívat tento lék i 14 dní v kuse?


Můžu užívat tyto dva prášky dohromady biofenac a dimexol?


Můžu užívat zerex v 17 letech?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je bezpečné užívat zerex v 17 letech....

Můžu vytrhávat chloupky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli nevadí vytrhávání chloupků z kůže, na...

Můžu z masturbace dostat syndrom karpálního tunelu?

dobry den, muzu z masturbace dostat syndrom karpalniho tunelu ? dekuji :).............

Mužu začit s novou antiko?

dobry den,mam takovou otazu...brala jsem 4 mesice antiko-lindinette20 nebylo...

Můžu zapíjet lék čajem místo vodou ?

Dobrý den, užívám delší dobu Lannatam 0,4 mg tvrdé tobolky s řízeným uvolňováním...

Myalgie

Asi před měsícem jsem se nechala naočkovat proti chřipce.Asi zatýden jsem prodělala...

Myastenia gravis

Dobry den, muj dotaz se tyka ohledne nemoci Myasthenia Gravis.Mohou byt priznakem...

Myastenia gravis

Dobry vecer, mám 22 rokov a od svojich cca 3 rokov som trpel myasteniou gravis....

Myastenia gravis - vyšetření

Dobrý den,chtěla bych se poradit mám již delší dobu potíže s polykáním a nyní...

Myastenia gravis a invalidní důchod

Dobrý den, před 4 měsíci mi diagnostikovali latentní tetanii, po dalším měsíci...

Myastenia gravis?

Dobrý den, mám jistý problém, již 7 měsíců po UPV se mi zle dýchá, je to každodenní,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zablokovaný krk

Dobrý den, nevím od čeho to je, připisuji to počasí, ale od víkendu mám pocit,...

Nitrodelozni telisko jaydess

Dobry den,je mi 19 let a 27.5.2014 jsem si nechala zavest nitrodelozni telisko...

Zeleno černá stolice

takze,uz dlhsie sa u mna vyskytuje problem zo stolicou.Casto riedka,bleda.V...

Angina

Dobrý den, chci se zeptat jak dlouho je nutné užívat amoksiklav 1g. Naordinoval...

Prednison, způsob užívání a kombinace s antihistaminikem

Dobrý den, snažíme se o druhé miminko a v uplynulém roce jsem 2x po sobě kolem...

Antibiotika a mléko

Dobrý den, mám antibiotika a píše se u nich, že nesmím mléko a mléčné výrobky....

Bolest zubu

Dobrý večer. Byla jsem na trhání osmičky na začátku roku a máme neustále díru...

Horké tváře a uši


Tělísko jaydess

Dobrý den, mám zavedené tělísko jaydess a v době kdy mám jet na dovolenou mám...

Bolesti břicha po sexu

Dobry den, mám dotaz. Delší dobu mě trápí bolest levého vaječníku po sexu. HA...

Bolest v levém podbříšku

Dobrý den :) chytla mě strašná bolest v levém podbříšku a vystřelilo mi to...

Vysazení Zaldiaru, depresivní stavy

Dobrý den,brala jsem zaldiar asi rok na bolesti zad a ruky.Brala jsem 3 pak...

Bolesti břicha a zad

Dobrý den mám řezavé bolesti ve spodní části hrudníku a tkz. trouhelníku jde...

Angína, streptokok


Skvrna na kůži

Dobrý den, objevila se mi na noze tato skvrna. Chodil jsem ve vysokém křoví,...

Brnění DK

dobry den, chci se zeptat na dva problemy. 1) je mozne, aby se dostavilo...

Hemangiomky trupu

Dobrý den, prosím o radu. Objevily se mi na břiše dvě červené pihy. Pár jsem...

Co by jste mi tedy doporučili na zvětšení penisu ?


Vynechání menstruace

Dobrý den mám dotaz .. už mám 16 dní spozdeni v měsíčkách .. když sem si dělala...

Rozestup stydké spony a porod

Dobrý den, nyní jsem ve 33.týdnu těhotenství a včera při kontrole mi moje...

Reklama