Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mykoplazmová pneumonie

Infekce Simona 7.11.2017

Dobrý den. Tak 2-3 týdny jsem měla úporný suchý kašel a doktor mi z krve zjistil mycoplasma pneumoniae. Dostala jsem ATB Fromilid 500 po 12h na 14 dní. Ale jsem neschopná dodržet 12h rozestup. Vždy jsem měla problémy s časem, všude chodím pozdě, atd. První ATB jsem si vzala ve 12:00 poledne. A od té doby to tak nějak střílím mezi 12-13h a v noci tedy mezi 0:00-1:00h. Dnes jsem o tom řekla doma a dostala jsem vynadáno, že je to problém. Začala jsem tedy hledat info na netu a až teď zjistila, jak velký problém může být nedodržení času. Myslíte, že se bude léčba kvůli tomuhle muset prodloužit? Je rozdíl 1 hodiny velký problém? Co se dělá pak, když začnou být bakterie kvůli nedodržení času rezistentni vůči antibiotikům? Mám jet za 18 dní na delší dobu do Střední Ameriky, cestovat. Vůbec nevím, zda bude odjezd tedy reálný. Léčbu mám už jen asi na týden, jsem v polovině braní ATB. Dá se po dobrani ATB ihned z krve zjistit, zda léčba zabrala? Děkuji moc.

MUDr. Barbora Bačová
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Bačová

Pracoviště: Klinika pracovního a cestovního lékařství - FNKV Praha

Simono, je pravda, že antibiotika by se měla užívat pravidelně. V dnešní době není dle mého názoru problém dát si např. do mobilu upomínku a na léčbu nezapomínat. Nicméně si nemyslím, že by byla účinnost antibiotik nějak výrazně snížena při časování, které uvádíte. Čtrnáctidenní léčba je určitě dostačující. Mycoplazma pneumoniae se nezjišťuje z krve přímo ale pomocí protilátek. Nemyslím si, že jejich opětovné vyšetření těsně po dobrání ATB dá nějakou relevantní odpověď. Mykoplazmové pneumonie mívají zpravidla výrazný nález na RTG, udělala bych tedy spíš po zaléčení kontrolní RTG. Nevím ale, jestli se dělal před zahájením léčby. Po dobrání ATB uvidíte, jak Vám bude. Zajděte na kontrolu k Vašemu praktickému lékaři a domluvíte se, co a jak dál. Informujte ho rovněž o Vaší cestě do Ameriky a nechte si doporučit léky, které by bylo vhodné vzít s sebou. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

Související dotazy

Pneumonie
Dobrý den, od pondělí beru Augmentin 1 g, nepocítil...
Pneumonie
Dobrý den , asi před týdnem byl u mě diagnostikován...
Pneumonie
Dobrý den pán doktor, neviem si už rady so svojím...
Mycoplasma pneumonie
Dobrý den, dcera 10. 9. 2016 onemocněla, zpočátku...
Infekce mycoplasma pneumonie
Dobrý deň, mám 40 rokov a asi pre 2-3 rokmi som začala...
Mykoplasma pneumoniae
Je možné, aby se mykoplasma pneumonie projevila až...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mykoplazmata - zánět děložního hrdla

Dobrý den, paní doktorka mi dnes sdělila že mám pozitviní bakterie - myktoplazma...

Mykoplazmata a kvasinky

Dobry den, asi pred mesicem jsem mel nechraneni styk, a tak jsem se vydal na...

Mykoplazmata na pruduskach v tehotenstvi

Dobry den, jsem 16+2tt a pred mesicem mi byly v krvi nalezena pruduskova...

Mykoplazmata v moči

Dobrý den dnes na infekčním oddělení(dělali mi kompletní vyšetření) mi sdělili...

Mykoplazmata, musí se partnerce stále vracet?

Dobry den, chtel sem se zeptat .. moje partnerka pred par mesici prodelala mykoplazmata...

Mykoplazmata, stále se vracejí, je třeba přeléčit i muže?

Dobry den... chtel sem se zeptat ... me pritelkyni byla prelecena mykoplazmata...

Mykoplazmata, ureaplazma a plánované těhotenství

Dobrý den, od roku 2016 se s přítelem snažíme o miminko. Byl i na spermiogramu,...

Mykoplazmata, urologické potíže

Dobry den, muj milenec mi oznamil, ze mel urologicke obtize a ze mu nasli mykoplazmata,...

Mykoplazmová infekce

Dobrý den, ráda bych se zeptala, po jak dlouhé době od prvního nechráněného...

Mykoplazmová infekce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dnes mi přišly výsledky ze stěru (gynekologie)...

Mykoplazmy a ureaplazmy

Dobry den, cca tristvrte roka mam diagnostikovane mykoplazmy a ureaplazmy v...

Mykoplqzma pneumonie

Dobry den, koncem unora jsem dostala kasel, sla jsem k obvodnimu dr a ten mi...

Mykos

Zdravím. Mohl bych se zeptat, zda eozinofily a eozinofilýlíe souvisí s nákazou...

Mykosa

Dobrý den, nedávno se mi v oblasti třísel a v podpaží udělaly červené až...

Mykosa

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, asi před měsícem jsem byl u lékaře s pálením...

Mykosa

Dobry den, Je mi 15 a mam v podpazdi svetle cerveny flek,ktery se loupe a nekdy...

Mykosa

Dobrý den, je mi 19 a žiji sexuálně s mojí přítelkyní. Jednoho dne z ničeho...

Mykosa

Dobrý den, kvůli dost nepříjemné mykóze jsem si v lékárně koupila Gynopevaryl,...

Mykosa

Dobry den,druhy den me trapi mykoza,vyplachy nepomohly,muzu clotrimazol tablety,kdyz...

Mykosa

Svědění konečníku Dobrý den, již několik let mám problémy se svěděním konečníku,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Azoospermia, aspermia

Dobrý večer, nehnevajte sa, to som opat ja, pozerala som partnerove vysledky...

Azoospermia

Dakujem pán doktor, a ešte mam 1 dotaz, ake množstvo toho zinku a selénu by...

Knedlík v krku


Azitrox a alhohol

Dobry den,v nedeli jsem nasadila Azitrox 500.Posledni prasek jsem mela vcera...

Appendicitida v těhotenství

Dobrý den, prodělala jsem operaci akutního zánětu slepého střeva v 15 týdnu...

Azitrox 500

Dd, mám vmezeřený bubínek z rýmy, dr. mi předepsala Azitrox 500 - 3 tablety...

Bolest po špatném polknutí

Dobrý den, jsem na neschopence už druhý týden, brala jsem antibiotika zánět...

Azitrox

Dobrý den,ptal jsem se Vás na antibiotika z předchozího dotazu,na který jste...

Necitlivost palce nohy


Azitrox

Dobrý den, udělal se mi na ruce pupínek a okolo takový flek, který byl nejdříve...

Bolesti břicha na levé straně

Dobrý den, již druhý den mě bolí břicho, přesně na levé straně od pupíku. Může...

Azitromycin Sandoz 500mg - alkohol


Azitromycin sandoz 500mg a těhotenství

Dobrý den, po štípnutí hmyzem mi místo velmi oteklo, obvodová doktroka mi předepsala...

Mám bolest bederní páteře


Brnění nohy

Brnění v lýtku Mám takový problém. Přes den, po chůzi cítím jen na pravé noze...

Appendix

Dobrý den. Píšu ohledně mé přítelkyně o kterou mám strach. před 3 týdny byla...

CT vyšetření dutin

Dobrý den, již jsem vám psala dotaz, ohledně opakovaných rtg, které jsem absolvovala....

Bolest pod žebry v kombinaci s nadýmáním

Dobrý den, už několik let mě trápí každodenní nadýmání. Ráno po probuzení mám...

Azitromycin sandoz 500 mg a plod dlouhá doba užívání

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, můžu užívat tyhle antibiotikum v 22 týdnu...

Bolest kostrče

Dobrý den,asi před týdnem jsem při mytí zjistila,že mě na dotek bolí kostrč,nikde...

Reklama