Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Myom

Gynekologie Jitka 3.12.2019

Dobrý den. Je mi 51 let. V děloze mám myom, asi 5 cm velký, každého půl roku chodím na kontroly, zda neroste. Zatím odmítám operaci, kterou navrhuje můj gynekolog pro odstranění myomu i s dělohou. Několikrát po sobě jsem měla silnou menstruaci i 14 dnů. Lékař mi nasadil Norethisteron od 17 dne začátku menstruace , dvě tablety denně po dobu 10 dnů. Aby zjistil, zda je silné krvácení způsobeno pouze hormonální nerovnováhou nebo myomem. I když pak hned první menstruace už byla slabá, lékař mi Norethisteron dal k užívání stále. Již ho beru asi rok. Hned o počátku jsem si všimla velkých výkyvů nálad. Nyní po roce mám úplné deprese. Nevím, jak to mám řešit. Kvůli plánovanému chirurgickému zákroku jsem ho teď na měsíc vysadila a bojím se ho znovu začít brát. Nevím co mám dělat, lékař se bude na mě zlobit, že odmítám jeho léčbu. Nevím, ale proč ho mám stále brát. Nechci jíst takovou chemii. Velmi děkuji za Váš názor.

Doplňující dotaz: Ješte se zeptám, zda je tedy možné, že mi Norethisteron způsobuje tyto psychické problémy. Zda je to možný vedlejší účinek tohoto léku??

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Jediné řešení, které vás zbaví potíží je operace. Ve věku 51 let je odstranění dělohy běžným zákrokem a nemusíte se obávat žádných komplikací. Myom, který máte sám nezmizí a ani se nezmenší, je protkaný cévami a kdykoliv může zakrvácet. Pokud odmítáte operaci, tak lékař nemá jinou možnost než vám dát Noretisteron, což je hormonální preparát, ale udržuje krvácení v přijatelných mezích. Bez něho, by bylo krvácení velmi silné a kdykoliv, proto užívání stále. Silné krvácení vede v těchto případech k chudokrevnosti a k dalším komplikacím. Musela byste pak užívat přípravky s obsahem železa. Navíc chudokrevnost způsobuje únavu a únava vám může prohloubit vaše psychické problémy a deprese. Dostanete se tak do začarovaného kruhu, kdy se bude muset řešit více problém najednou. Lékař se za váš přístup k léčbě rozhodně zlobit nebude, jedná se o vaše tělo a vaše rozhodnutí. Lékař se vám vždy snaží navrhnout nejlepší způsob léčby, konečné rozhodnutí je na vás. Zkuste ještě zvážit navrhované operační řešení, věřte, že je to nejkomfortnější postup. S podzravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví Pracoviště: GYNBUS s.r.o.

Vážená paní,
každá hormonální léčba se z části může odrazit na psychice, pokud je myom velký 5 cm pak by asi bylo skutečně nejlepší jej odstranit, ve vašem věku by to bylo i s dělohou, ovaria by velmi pravděpodobně byla ponechána, takže hormonální situace by byla stejná,jen by jste se zbavila silné menses a tím i zbytečných krevních ztrát.
Příjemný den

Související dotazy

Myom
U Vás často v poradně zazní výraz myom, co to je? Děkuji
Myom
Zdravím Jé mi 19 let a jsem měsíc a půl po potratu...
Myom
Dobrý den, je mi 28 let. I když je to na dnešní dobu...
Abtorze myomu
Dobrý den.Mám dotaz kvůli operaci myomu.Pro krvácení...
Myom dělohy
Dobry den moja snubenica ma v unoru 24let a ma myom...
Myomy dělohy
Dobrý den, měla bych následující dotaz. Je mi 47 let,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mykyoza

Dobrý den, Mám tu malý nebo velký problém v tříslech mamzarudly nesvědí to...

Myoglobin


Myokarditida dětská

Dobrý den, popíšu celý průběh, nevím zda-li to spolu souvisí. Naše 19ti měsíční...

Myokarditida na EKG

Dobrý večer ,chci se zeptat dá se srdeční selhávání nebo zánět srdce poznat...

Myokarditida, leukocytoza, trombocytoza


Myokarditída?

Pekný deň prajem. V lete som bol nachladený, mal som aj mierne zvýšenú teplotu,...

Myoklonická epilepsie a snižování dávkování

Dobrý den, paní doktorko. Jsem léčená přes 1 rok na myoklonickou epilepsii,...

Myom


Myom

Dobrý den, prosím o názor. Před 3 lety mi byl nalezen 15 mm myom v děloze dle...

Myom

Dobrý den, je mi 28 let. I když je to na dnešní dobu nezvyklé, ještě jsem neměla...

Myom

Dobrý den, mám dvě děti. S manželem by jsme si ještě moc přáli jedno miminko. Mám...

Myom

Dobrý den.Prosím o radu,zda i malý děložní myom 1.5cm muže tlačit na bederní...

Myom


Myom

dobry den docetla jsem se ze na myomy existuje pripravek s drmkem obecnym ale...

Myom

dobrý den, minulý týden mi skončila pravidelná menstruace a po pěti dnech jsem...

Myom

Prosim muzete mi poradit je mi 36 mam myomi na deloze jeden 2 cm a dva 5mm...

Myom

Dobry den,chci se zeptat jestli je mozne,aby myom vyrostl za pouhe tri mesice...

Myom

Zdravím Jé mi 19 let a jsem měsíc a půl po potratu jen co sem potratila mi...

Myom

Dobrý den, mám před operací výjmutí dělohy a den před mám dostat menstruaci....

Myom

Dobrý den, před rokem mi na gyneo prohlídce byly mi zjištěny myomy. Letos se...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Naražení hrudníku

Dobrý den. Tento pátek jsem si nejspíš narazila v opilosti hrudník. Bolí mě...

Svědění kotníku

Dobrý den, je to už asi dva týdny, co mě začal víc svědit kotník. Začalo to...

Zánět žaludku

Prosím o vysvětlení zprávy z gastroskopie a nasledné histologie,děkuji Pasáž...

Adenoidní vegetace II.st.

Dobrý den, syn 9,5 roku. Od narození potravinová alergie na bílkovinu kravského...

Bolesti po orgasmu

Dobrý den, prosím Vás o radu, jestli tyto bolesti můžou značit nějaký problém...

Zúžená močová trubice

Dobrý den. Je mi 21 let a trpým záněty močových cest. od října 2012 jsem prodělala...

Zelený výtok z močové trubice

Dobrý den, nedávno jsem začal pozorovat zelený výtok z penisu v trenkách. Problémy...

Blokáda žeber

Dobrý den.Je mi 34 let a od března 2016 trpím záchvaty bolesti.Vetsinou mě to...

Únava, žluté bělmo

Dobrý den, ráda bych se zeptala, dneska jsem zjistila , že mám nažloutlé...

Obava z rakoviny nosohltanu

Dobry den, mam dotaz. Asi pred tremi tydny jsem onemocnel anginou, bolest v...

Varhánky na rukách po mytí

Dobrý den, už asi rok nebo dýl mě trápí, že když mám ruce ve vodě pár minut,...

Kombinace antibiotik a Paralenu

Dobrý den, dnes jsem dostal předepsaný ATB Amoksiklav. Ale zapomněl jsem se...

Bolesti v pravé části břicha

Bolesti v pravé části břicha. Bolest je návalová vždy jen 5 - 10 minut, ale...

Inkontinence stolice prvního stupně

Dobrý den, rada bych Vás požádala o zodpovězeni dotazu v souvislosti s mým...

Neustále mi praská kůže na prstech ruky u nehtů

Dobrý den Neustále mi praská kůže na prstech ruky u nehtů, kůže vždy vyschne...

Zánět varlete?

Dobry den,je mi 17 let a od neděle minulého tydne malo stříkam spíš vytéká sperma...

Antibiotika a paralen


Kašlání krve

Dobrý den přeji. Moje maminka (67) před pár dny začala kašlat krev. Nekašle...

Medrol a alkohol

Dobrý den, mohu se zeptat, zda-li můžu na medrol pít s mírou alkohol? Dávky...

Boleti nohou - cukrovka

Dobrý den, prosím o radu. Třetím rokem mě bolí pravá noha, pálení, brnění, když...

Reklama
Zavřít