Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Myslíte, ze by bylo lepší přejít na předepsaný lék?

Vnitřní lékařství Eva 19.9.2017

Dobrý den,
minulý tyden jsem se diky genetickému vyšetření dozvěděla, že jsem nositelem leidenské mutace. Tento pátek jsem si poranila kotnik a mam jej znehybneny sadrovou dlahou na 10 dnu. Obdržela jsem recept na nizkomolekularni heparin Clexane, na dobu fixace. Vzhledem k probíhajícímu silnému měsíčnímu krvácení jsem měla strach si injekce píchat. S nohou cvičím, hodně piju a užívám acylpirin (2tb. za den) a zatim nemám problém s otokem nebo bolestí. Myslíte, ze by bylo lepší přejít na předepsaný lek a jak dlouho po vysazeni acylpirinu je to možné? Nebo jsou opatreni a acylpirin dostacujici?
Dále užívám leky na vysoký tlak, není to problém? Bohužel na pohotovosti nebyl čas na dotazy...
Předem děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, antikoagulační terapie Vám byl doporučena jako prevence tromboembolické nemoci, skupiny trombofilních stavů a jejich důsledků, ve Vašem případě zejména se jedná o prevenci hluboké žilní trombózy, postflebitického syndromu a plicní embolie, která Vás může bezprostředně ohrozit na životě. Hluboká žilní trombóza je vznik krevní sraženiny (trombu) v hlubokém žilním systému vedoucí k obstrukci – omezení toku krve žilou. Existují skupiny pacientů se zvýšeným rizikem vzniku trombu ( vrozená predispozice - Leidenská mutace), ale i v takových situacích je často k formování trombu nutný nějaký inzult (zejména imobilizace při sádrové fixaci, předchozí trauma, infekce, HAC, kouření). Utržením trombu a jeho průchodem přes pravé srdce do plicnice a jejích větví vzniká plicní embolie.
Proto k Vaším dotazům, ano, měla by jste okamžitě nasadit doporučenou antikoagulační terapii nízkomolekulárním heparinem, Clexane v předepsané dávce, injekce aplikovat denně ve stejnou denní dobu pod kůži a to ihned, bez závislosti na užitém Acylpirinu. Ten můžete po dobu užívání Clexane vysadit. Clexane nemá obecně vliv na lék na vysoký krevní tlak (neuvádíte jaký užíváte).
S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Co je lepší lék??
Dobrý den, rád bych se vás, který lék by byl lepší...
Lék
Dobrý den, chci se zeptat na lek Ocrevus. Kdy bude...
Lék Cinarizin
dobrý den, od neurologa mám předepsaný lék Cinarizin......
Lék na alergii v těhotenství
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli mohu vzít Cezera...
Lek na astma
dobri den chci se zeptat dostali jsme lek SINGULAIR...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Myslíte si, že dávkování Euthyroxu je v pořádku?

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor – je mi 39 let, už mnoho let mám...

Myslíte si, že je cesta návštěva psychiatra?

Dobrý den, v roce 2017 mi začali subjektivní problémy - přeskakování srdce...

Myslíte si, že je nutná operace?


Myslíte si, že je to vážné? Matěj 20 let

Dobrý den, ještě k mým dotazům níže připojuji otázku. Jak jsem psal, že jsem...

Myslíte si, že se jedná o homosexuální OCD?

Dobrý den. Všechno začalo tím, že jsem při jednom opileckém sexu selhal s erekcí....

Myslite si, že to fajn?

Dobrý deň, pred dvoma tYzdnami som bola na operácii bartoliniho cysty, celé...

Myslíte ze ještě porostu?


Myslíte že můj penis doroste




Myslíte že vůbec projdu lékařskou prohlídkou?

Dobrý den, nastupují do nové práce a ve výpisu karty jsem zjistila v krevním...

Myslíte, že by byla na místě i mamografie?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně bolesti levého prsu. Asi před 4 roky...

Myslíte, že by byla nějaká možnost?

Dobrý den, již delší dobu mam tupou bolest na předposledním zebru dole, vlevo...

Myslíte, že by mě už paní doktorka pustilado práce?


Myslíte, že by mohlo jít o kvasinky?

Dobrý den , mam dotaz ohledně kvasinkové infekce/candidózy. Dá se nejak zjistit...

Myslíte, že by za uvedenými príznakmi mohla stáť aj listerióza?

Dobrý deň, končím momentálne 35 tt. V 24 tt som prekonala campylobactera, dostala...

Myslíte, že bych mohla být těhotná?


Myslíte, že celou dobu bolest zad způsoboval pásový opar?

Dobry den, jiz 8 mesicu mam problem se zady hlavne v bederni casti. Bolest...

Myslíte, že dostanu menstruaci na 100%

je mi 14 let, výtoky mám asi dva roky, a prsa mi začaly růst asi taky nějak...

Myslíte, že je to ovulace?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. 2.10.se mi rozjela silná menstruace (měla...

Myslíte, že jsem se nějak mohl nakazit, i když jsem měl chráněný pohlavní styk?

Dobrý den, Před měsícem jsem měl chráněny pohlavní styk se slečnou z privátu....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bradavice chodidla

Dobry den, prosim o jakoukoliv radu. Mam na chodidle - na ctyrech mistech bradavavice...

Pálení vagíny

Dobrý večer, zhruba dva měsíce mě trápí pálení vagíny po vyčůrání, ne úplně...

Bolest prsu

Dobrý den je mi 20 let a již delší dobu mě pobolívá prso. občas obě,ale spíše...

Protilátky VZV

Dobry den, nechala jsem si odebrat krev na protilatky proti nestovicim z duvodu...

Jaké jsou příznaky tučných jater?

Jaké jsou příznaky tučných jater?

Tlak na krku a pocit škrcení

Dobrý den, trapim se s problémem v krku. Mám pocit tlaku, jakoby mne někdo...

Vyrážka na stehnech

Dobrý den, už více než 2 roky mne trápí bolestivá vyrážka v tříslech. Začala...

Bolest podbříšku po pohlavním styku

Dobrý den, měla jsem pohlavní styk s pritelem. Těsně po něm jsem začala cítit...

Kapavka ?

Dobry den, mel jsem nechraneny oralni sex (ja ji). Po 4 dnech mam pocit, ze...

Vyrážka na předloktí

Dobrý den paní doktorko, před 2 dny se mi udělala začervenalá vyrážka se světlými...

Noční můry a strach ze tmy

Dobrý den, už od dětství mě trápí noční můry a mám velký strach ze tmy a poslední...

Akné

Dobrý večer trápí mě akné které mám i na intimních místech a kolikrát to opravdu...

Karanténa covid-19

Dobrý den, před 14cti dny se u mě projevily první příznaky covid 19, pár...

Lupání a křupání v uchu


Necitlivost palce nohy

Dobrý den již tak 2 roky cítím divnou necitlivost v palci u nohy, jako když...

Problémy po ejakulaci

Dobrý den, mám problémy po ejakulaci pár hodin lehce pálení v močové trubici,bezprostředně...

Negativita HIV

Dobry den, pred měsícem jsem se nechala testovat na hiv, téměř 8 týdnů po nechráněnem...

Steatoza jater - lékařka mne nikam dále neposílá

Chodím pravidelně na SONO břicha jako "vyléčený" onko pacient (Ca 502, 5 let...

Uvolněné vazy v koleni

Dobrý den, již 4 roky mám uvolněné vazy v koleni. Začalo to na táboře, normálně...

Opakované bolesti zad

Dobrý den, již půl roku mám stejný problém bolesti hlavy, někdy si přijdu, že...

Reklama