Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z ALS

Mozek a nervy M. 30.7.2021

Dobrý den,

velmi děkuji za všechny odpovědi ještě bych rád doplnil následující dotaz: https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/strach-z-nadoru-mozku-452285.

Napadlo mě, jestli by výše uvedené problémy nemohly souviset s ALS? Na internetu jsem našel, že by některé příznaky na tuto nemoc seděly... Když to stručně zrekapituluji, asi už přes týden cítím jakoby mírné brnění/mravenčení/tahání občas hraničící s chvilkovou slabostí v pravém chodidle, někdy cítím určitý pocit stažení v lýtku na téže noze. Chodím normálně, nijak mě to v životě neomezuje, spíše je to nepříjemné... Vším na noze hýbat mohu. Zároveň, jak jsem již uváděl v minulém dotazu, pociťuji jakési pocity tahu a lehkého mravenčení/brnění/tlaku/chvilkové slabosti (ale to nevím, zda mám psychické) kolem palce a ukazováku na pravé ruce, stejně tak někdy i okolo zápěstí na téže ruce, někdy i na chvíli v předloktí... Samozřejmě vyjma tohoto pociťuji i již v minulém dotazu (viz odkaz) zmíněné "motání hlavy" (pocit, že každou chvíli ztratím rovnováhu apod.)

Mám strašný strach, že alternativou, že by to mohl být nádor mozku, to může být i ALS, na kterou neexistuje lék... Jsem z toho zoufalý a nevím, co teď dělat. Na neurologii jsem objednaný až na konec září…

Nyní, jak jsem se vyděsil, cítím i menší slabost v oné pravé ruce, ale to nevím, jestli je spíše psychické... už moc nerozpoznám rovinu psychickou a rovinu tělesných příznaků, které se dějí bez závislosti na psychice...

Prosím, myslíte si, že se může jednat o projev ALS? Jsem už bezradný. Našel jsem, že postihuje především muže starší 40 let, ale bojím se, jestli nejsem nějaká výjimka... Co bych měl nyní dělat? Omlouvám se za opakovaný dotaz a děkuji za případnou odpověď a moc poprosím, pokud by se k tomu mohl vyjádřit specialista.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer pane M
Nevím, jestli jste si přečetl odpověď na Váš dotaz, kterou jsem Vám včera večer psala. Ptáte se totiž opětovně na stejnou otázku. Mohu Vám pouze znovu stejně odpovědět, jak to vidím já.
Amyotrofická laterální skleróza (ALS) je velmi vzácné nervosvalové onemocnění, vlivem kterého mozek postupně přestává ovládat veškeré svaly v těle. Nemocní jsou nakonec zcela paralyzováni, zatímco jejich vědomí zůstává netknuté. Postupně ztrácejí moc nad svým tělem a stávají se úplně závislí na pomoci druhých. Příčiny vzniku nemoci nejsou známé. Stejně jako neexistuje účinná léčba, neexistuje ani vyšetření, díky němuž je možné tuto nemoc jednoznačně prokázat. K jejímu určení tak dochází na základě klinického průběhu a po vyloučení jiných podobně se projevujících onemocnění. Stěžejním vyšetřením je elektromyografie (EMG) s vyšetřením nervů a svalů. Diagnózu stanoví neurolog na základě klinického vyšetření a výsledků EMG. Neurologické vyšetření máte objednané. Vámi popisované příznaky nejsou specifické pro toto onemocnění. Jsem přesvědčena, že tímto vzácným onemocněním určitě netrpíte. Záškuby ve svalech, které popisujete patří mezi časté příznaky, které obtěžují, ale není třeba se jich obávat neboť se nejedná o záškuby celého svalu. Tento příznak se nazývá syndrom benigních fascikulací (SBF). Bývá někdy příznakem u některých neurologických poruch, ale příčina vzniku je neznámého původu. SBF je charakterizován samovolnými záškuby svalových snopců (fascikulacemi) libovolných skupin vůlí ovládaných svalů, dokonce i jazyka. Nejčastější postihuje lýtka, chodidla, ramena či oční víčka, ačkoliv mnoho pacientů udává záškuby po celém těle. Jako přidružené potíže mnoho pacientů dále udává bolest, pocity brnění, či různé poruchy citlivosti, sníženou výdrž a svalové křeče. Klinický obraz je velmi proměnlivý, od několika záškubů denně náhodně v různých svalech, až po konstantní záškuby trvající několik dnů. SBF často začínají po virové infekci nebo po stresové zátěži. Skutečná příčina však není známá. Tyto záškuby může výrazně zhoršovat kofein a úzkost. Podle Vašeho projevu i znalostí si myslím, že jste velmi inteligentní člověk, ale evidentně Vás sužují silné úzkosti a obavy. Takže ačkoliv máte dobrý náhled na to, že primárně je problém duševního rázu, nemůžete si pomoci a vracíte se opětovně k příznakům vzácných a vážných chorob. Protože jste slušný a citlivý člověk, za opakovaně položené dotazy se nám omlouváte. Z Vaší povahy plyne, že se Vám nedaří racionálně vyhodnotit své fyzické potíže. Vaše vnímání některých příznaků je někdy zkresleno předem danou obavou z vážné nemoci. Řešení těchto problémů vidím v možnosti dobrého lékaře (psychiatra). Vidím, že máte dobrého, svědomitého a trpělivého praktického lékaře, kterému můžete důvěřovat. Znovu mu vysvětlete své trápení a domluvte se s ním, že všechny své příznaky svěříte jemu a on je s nadhledem za Vás posoudí. Teprve na jeho případné doporučení se obrátíte na specialistu. Jedině tak si můžete být jistý, že u Vás nedojde k přehlédnutí skutečně vážné choroby. Přeji Vám hodně síly a odvahy k překonání Vašich obav, úzkostí a strachu. Na Vaši prosbu posílám dotaz ještě specialistovi. Pěkný zbytek večera.

Odpovídá lékař:

MUDr. Magdaléna Hlavačková


Dobrý den, pane M. , zcela souhlasím s kolegyní, která Vám situaci důkladně, zcela erudovaně, vysvětlila. Vaše obavy rozptýlí neurologické vyšetření a emg. Bohužel čekací doby na vyšetření jsou dlouhé. Pokud máte pocit, že se Váš stav horší, navštivte svého praktického lékaře. Zkontroluje Vás a v případě, že se mu něco nebude zdát a mohlo by dojít k prodlení, může Vás odeslat do spádové nemocnice na neurologické vyšetření. Podle Vašeho popisu nemohu ALS ani jiné neurologické onemocnění vyloučit, mailová korespondence je pouze orientační, klinické vyšetření je nezastupitelné. I obvodní lékař je schopen provést orientační neurologické vyšetření a obvodní lékař je pro akutní případy jistě dostupný denně. Pokud máte pocit, že by se na potížích mohla podíle psychika, což je možné, tak užívejte magnesium. Případně se na nějaké další léčbě dohodněte s praktickým lékařem, i když já věřím, že neurologické vyšetření Vaše obavy rozptýlí a stav se zlepší. S pozdravem Magdaléna Hlavačková

Související dotazy

Obavy z ALS
Dobrý den, Vím že obtěžuji ale když pomynu tedy ALS....
Obavy z ALS
Prosím o přidání fotografií k příspěvku #386817 chtěla...
Obavy z ALS
Dobrý den, reaguji na dotaz z pondělí 15.8. 2021...
Obava z ALS
Dobrý den, děkuji moc za odpovědi. Ještě bych doplnil...
Obavy z ALS
Dobrý den, velmi děkuji za všechny odpovědi ještě...
Obava z ALS
Dobrý den, moc děkuji za odpověď na včerejší dotaz...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy o srdce

Dobry den, mam 23 rokov, meriam 175cm, vazim 59 kg, cholesterol mam nizky, fajcim...

Obavy o syfilis

Dobrý den chtěl bych se zeptat, zatím jsem neměl pohlavní styk, ale bojím se...

Obavy o synovo zdraví

Dobrý den,nevím zda budete znát na můj dotaz správnou odpověď.Mám syna 20ti...

Obavy o zdraví plodu po umělém oplodnění

Dobrý den, jsem 28+6 tt po KET s preimplantační genetikou. Na dvou předchozích...

Obavy o zdravie a plodnosť

Dobrý deň, hanbím sa zato a niesom nato hrdá, ale pred 6 rokmi som ako nezodpovedná...

Obavy ohledně otěhotnění a HA

Dobrý den, užívám hormonální antikoncepci KATYA, bude to za chvíli půl roku....

Obavy ohledně Pennisu

Dobrý den, mám menší obavy, je mě 16 a brzy bude 17 let, penis ve stopoření...

Obavy po gastroskopickom vysetreni nosom

Dobrý deň Vám prajem. Prosím, mohli by ste mi odpovedať na túto otázku? Bola...

Obavy těhotenství v 15letech.

Dobrý den je mi 15let a mam obavy že jsem těhotna i když jsme měli kondom ....

Obavy u sexu s antikoncepcí

Dobrý den, paní doktorko, dnes jsme měli s přítelkyní pohlavní styk a já ejakuloval...

Obavy z ALS

Dobrý den, Chtel bych se prosim Vas zeptat zda se mam bat nejakeho vysledku...

Obavy z ALS

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jelikož mě je to tak 3 týdny možná měsíc zpátky...

Obavy z ALS

Dobrý den, mám strach z nemoci ALS. Před měsícem mě začala pobolívat levá ruka...

Obavy z ALS

Dobrý den, chcela by som sa ešte vrátiť k môjmu dotazu #452156 - a k tomu, či...

Obavy z ALS

Dobrý den, ještě bych si dovolil doplnit mé předchozí dva dotazy ohledně...

Obavy z ALS

Dobrý den, Vím že obtěžuji ale když pomynu tedy ALS. Tak se chci zeptat co...

Obavy z ALS

Dobrý den, píšu již po nekokikaty mám velký strach z ALS. Myslím si že ho mám...

Obavy z ALS

Dobrý den, omlouvám se že opět otravuji ale mám strach z nemoci als. V lednu...

Obavy z ALS

Prosím o přidání fotografií k příspěvku #386817 chtěla sem přiložit fotografie...

Obavy z ALS

Dobrý den, velmi děkuji za všechny odpovědi ještě bych rád doplnil následující...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zpoždění menstruace

Dobrý den, V listopadu jsem přestala brát antikoncepci. Od té doby přišli 3...

Kvasinky

Dobrý den, už delší dobu mám problém s kvasinkami, vždycky mi ale pomohl Clotrimazol...

Bulka blízko intimních míst

Dobrý den, den zpátky jsem registroval výskyt jakési bulky pod kůží, umístěné...

Bodavá bolest spánku

Dobrý den, zhruba tyden mam bodavou bolest v pravem spanku, zhruba v minutovych...

Bolest stehen v zadní části

Dobrý den, je mi 32 let a cca 3 dny mě bolí zadní strana stehen. V klidu v...

Augmentin a průjmy

Dobry den, ve čtvrtek jsem začala užívat antibiotika Augmentin na základě vyšetření...

Bolest temene hlavy

Dobrý den, už 3 dny mám takovou nepříjemnou pichlavou bolest na temeni hlavy...

Ejakulace

Dobrý den v létě po ejakulaci mi začaly problémy s močením ,čurám málo více...

Bolest pod pravým prsem

Dobrý den, chtěla bych poradit s bolestí pod pravým prsem. Bolí mě to už týden,...

Šestinedělí a zvedání břemen

Dobrý den pane doktore, jsem v šestinedělí 16 den, již druhý porod, první s.c.,...

Postižení oka kortikoidy a antibiotiky ??

Dobrý den, mám pár dotazů týkajících se zraku a očí, na které nenacházím odpověď. 1)...

Kožní obtíže

Dobrý večer, 4 leté dceři se,myslím z ničeho nic, objevila na ruce tato vyrážka....

Bolesti na pravé straně krku

Dobrý den, Je mi 27 let, nekuřák, muž, málo piji alkohol a poměrně často sportuji....

Přirostlá předkožka


Bolesti kolene

Dobry den, prosím o radu ,měla jsem bolesti v kolene na zadní straně nejhorší...

Bolest v nártu


Stín na jedné plíci

Dobrý večer paní doktorko,manžel byl u prkatického lékaře na preventivní prohlídce....

Boulička ve stydkém pysku

Dobrý den,už dlouho dobu mě trápí (přes tři měsíce) boulička “v” pysku(malinká...

Arginin a MSM

Dobrý den, jsem po implantaci kardioverter-defibrilátoru, z důvodu městnavého...

Akné a seboroická dermatitida - léčba

Dobrý den, již cca 20 let se potýkám s kožními obtížemi na obličeji a ve vlasech....

Reklama