Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z ALS

Mozek a nervy M. 29.7.2021

Dobrý den,

velmi děkuji za všechny odpovědi ještě bych rád doplnil následující dotaz: https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/strach-z-nadoru-mozku-452285.

Napadlo mě, jestli by výše uvedené problémy nemohly souviset s ALS? Na internetu jsem našel, že by některé příznaky na tuto nemoc seděly... Když to stručně zrekapituluji, asi už přes týden cítím jakoby mírné brnění/mravenčení v pravém chodidle, někdy cítím určitý pocit stažení v lýtku na téže noze. Chodím normálně, nijak mě to v životě neomezuje, spíše je to nepříjemné... Zároveň, jak jsem již uváděl v minulém dotazu, pociťuji jakési pocity tahu a lehkého mravenčení/brnění/tlaku kolem palce a ukazováku na pravé ruce, stejně tak někdy i okolo zápěstí na téže ruce, někdy i na chvíli v předloktí... Samozřejmě vyjma tohoto pociťuji i již v minulém dotazu (viz odkaz) zmíněné "motání hlavy" (pocit, že každou chvíli ztratím rovnováhu apod.)

Mám strašný strach, že alternativou, že by to mohl být nádor mozku, to může být i ALS, na kterou neexistuje lék... Jsem z toho zoufalý a nevím, co teď dělat. Na neurologii (na kterou mě objednává Vaše sestřička a kam se, vypadá to, dostanu až za hodně dlouho) jsou tam dlouhé čekací lhůty, takže vůbec nevím, co mám nyní dělat...

Zároveň se mi stává, že v pravém lýtku sem tam (třeba jednou za 2 dny) ucítím jakési škubnutí (třeba 2x), které po chvíli přestane. Ale reálně určitých zaškubnutí si všímám už delší dobu, stalo se mi to na více místech těla. Na internetu jsem se dočetl, že fascikulace mohou být příznakem ALS a já mám hrozný strach, že se mi ALS nyní rozvíjí...

Nyní, jak jsem se vyděsil, cítím i menší slabost v oné pravé ruce, ale to nevím, jestli je spíše psychické... už moc nerozpoznám rovinu psychickou a rovinu tělesných příznaků, které se dějí bez závislosti na psychice...

Prosím, myslíte si, že se může jednat o projev ALS? Jsem už bezradný. Našel jsem, že postihuje především muže starší 40 let, ale bojím se, jestli nejsem nějaká výjimka... Co bych měl nyní dělat? Omlouvám se za opakovaný dotaz a děkuji za případnou odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer pane M.
Amyotrofická laterální skleróza (ALS) je velmi vzácné nervosvalové onemocnění, vlivem kterého mozek postupně přestává ovládat veškeré svaly v těle. Nemocní jsou nakonec zcela paralyzováni, zatímco jejich vědomí zůstává netknuté. Postupně ztrácejí moc nad svým tělem a stávají se úplně závislí na pomoci druhých. Příčiny vzniku nemoci nejsou známé. Stejně jako neexistuje účinná léčba, neexistuje ani vyšetření, díky němuž je možné tuto nemoc jednoznačně prokázat. K jejímu určení tak dochází na základě klinického průběhu a po vyloučení jiných podobně se projevujících onemocnění. Stěžejním vyšetřením je elektromyografie (EMG) s vyšetřením nervů a svalů. Diagnózu stanoví neurolog na základě klinického vyšetření a výsledků EMG. Neurologické vyšetření máte objednané. Vámi popisované příznaky nejsou specifické pro toto onemocnění. Jsem přesvědčena, že tímto vzácným onemocněním určitě netrpíte.
Záškuby ve svalech, které popisujete patří mezi časté příznaky, které obtěžují, ale není třeba se jich obávat neboť se nejedná o záškuby celého svalu. Tento příznak se nazývá syndrom benigních fascikulací (SBF). Bývá někdy příznakem u některých neurologických poruch, ale příčina vzniku je neznámého původu. SBF je charakterizován samovolnými záškuby svalových snopců (fascikulacemi) libovolných skupin vůlí ovládaných svalů, dokonce i jazyka. Nejčastější postihuje lýtka, chodidla, ramena či oční víčka, ačkoliv mnoho pacientů udává záškuby po celém těle. Jako přidružené potíže mnoho pacientů dále udává bolest, pocity brnění, či různé poruchy citlivosti, sníženou výdrž a svalové křeče. Klinický obraz je velmi proměnlivý, od několika záškubů denně náhodně v různých svalech, až po konstantní záškuby trvající několik dnů. SBF často začínají po virové infekci nebo po stresové zátěži. Skutečná příčina však není známá. Tyto záškuby může výrazně zhoršovat kofein a úzkost. Podle Vašeho projevu i znalostí si myslím, že jste velmi inteligentní člověk, ale evidentně Vás sužují silné úzkosti a obavy. Takže ačkoliv máte dobrý náhled na to, že primárně je problém duševního rázu, nemůžete si pomoci a vracíte se opětovně k příznakům vzácných a vážných chorob. Protože jste slušný a citlivý člověk, za opakovaně položené dotazy se nám omlouváte. Z Vaší povahy plyne, že se Vám nedaří racionálně vyhodnotit své fyzické potíže. Vaše vnímání některých příznaků je někdy zkresleno předem danou obavou z vážné nemoci. Řešení těchto problémů vidím v možnosti dobrého lékaře (psychiatra). Vidím, že máte dobrého, svědomitého a trpělivého praktického lékaře, kterému můžete důvěřovat. Znovu mu vysvětlete své trápení a domluvte se s ním, že všechny své příznaky svěříte jemu a on je s nadhledem za Vás posoudí. Teprve na jeho případné doporučení se obrátíte na specialistu. Jedině tak si můžete být jistý, že u Vás nedojde k přehlédnutí skutečně vážné choroby. Přeji Vám hodně síly a odvahy k překonání Vašich obav, úzkostí a strachu. Pěkný zbytek večera.

Související dotazy

Obavy z ALS
Dobrý den, Vím že obtěžuji ale když pomynu tedy ALS....
Obavy z ALS
Prosím o přidání fotografií k příspěvku #386817 chtěla...
Obavy z ALS
Dobrý den, reaguji na dotaz z pondělí 15.8. 2021...
Obava z ALS
Dobrý den, děkuji moc za odpovědi. Ještě bych doplnil...
Obava z ALS
Dobrý den, moc děkuji za odpověď na včerejší dotaz...
Obavy z ALS
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jelikož mě je to...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z ALS

Dobrý den, velmi děkuji za všechny odpovědi ještě bych rád doplnil následující...

Obavy z ALS

Dobrý den, Chtel bych se prosim Vas zeptat zda se mam bat nejakeho vysledku...

Obavy z ALS

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jelikož mě je to tak 3 týdny možná měsíc zpátky...

Obavy z ALS

Dobrý den, mám strach z nemoci ALS. Před měsícem mě začala pobolívat levá ruka...

Obavy z ALS

Dobrý den, chcela by som sa ešte vrátiť k môjmu dotazu #452156 - a k tomu, či...

Obavy z ALS

Dobrý den, ještě bych si dovolil doplnit mé předchozí dva dotazy ohledně...

Obavy z ALS

Dobrý den, Vím že obtěžuji ale když pomynu tedy ALS. Tak se chci zeptat co...

Obavy z ALS

Dobrý den, píšu již po nekokikaty mám velký strach z ALS. Myslím si že ho mám...

Obavy z ALS

Dobrý den, omlouvám se že opět otravuji ale mám strach z nemoci als. V lednu...

Obavy z ALS

Prosím o přidání fotografií k příspěvku #386817 chtěla sem přiložit fotografie...

Obavy z ALS

Dobrý den, mám dotaz psala jsem se minulý týden. Posledních 14naxt dní už spíše...

Obavy z ALS

Dobrý den, reaguji na dotaz z pondělí 15.8. 2021 (viz níže). Ve středu jsem...

Obavy z ALS

Dobrý den,včera jsem se vrátil s FN brno kde sem byl hospitalizován na podezření...

Obavy z ALS a RS

Dobrý den, ještě jednou děkuji za odpovědi a prosím ještě bych chtěl doplnit...

Obavy z boreliozy u batolete

Dobry den.Dne 5.6.2016 mel muj 19mesicni syn kliste.Mohlo byt prisate max.1...

Obavy z CMP

Dobrý den, Předem se omlouvám, že otravuji ale potřebuji poradit, trápí mě...

Obavy z fimózy

Dobrý den, je mi 18 let a trápí mě poměrně intimní problém, domnívám se, že...

Obavy z gravidity

Dobrý den, chci se zeptat, před týdnem asi jsme s přítelem spolu měli pohl....

Obavy z gynekologického vyšetření


Obavy z HIV

DOBRÝ DEN.Hodně se bojím nemoci HIV.V minulosti jsem byl již dvakrát na HIV...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zatahuju ritni otvor

Dobry den , mam takovej problem ktery vznikl v lete tenhle rok , mno pri vykonani...

"křečová" žíla na penisu

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, na penise sa mi tesne pod žaluďom, od jedného...

Bolest klitorisu


Loupání kůže na prstech ruky

Dobrý den, synovi se posledních 14 dní strašně loupe kůže na prstech. Ruce si...

Tachykardie

Je mi 46 let. Již delší dobu mám vysoký tep a nízký tlak. Ráno mám tep kolem...

Noční záchvaty kašle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat za svého muže (35). Již pár let trpí manžel...

Vysoký tlak

Přeji hezký den. Již rok užívám Prestarium Neo Combi 5/1,25 mg. Mám fobii z...

Porušení diety při mononukleóze

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda může nevolnost a zvýšená teplota 37,3...

Zahlenění

Dobrý den, před dvěma měsíci mi po prodělaném stresovém období začaly žaludeční...

Svědění celého těla a vyrážka

Dobry den z nicoho nic ma zacalo svrbet cele telo po pri tom sa mi pod bruchom...

Hlen v kuku


Záchvaty kašle v noci


Boule s krevní sraženinou

Dobrý dne, rád bych se s Vámi poradil o zdravotním problému mé babičky (80...

Puchýřky na penisu

Dobrý den , na penisu se mi vytvořili nějaké puchýřky nesvědí , nebolí a ani...

Tukové bulky na varlatech a penisu

Dobrý den, je mi 17 a už cca od svých 15 let mám na varlatech tukové bulky....

Změny na kůži

Dobrý den, mám dotaz. Již po druhé se mi udělal na krku červený flek. Vypadá...

Vynecháni antikoncepce více jak týden


Záškuby při usínání

Dobrý den, mám problém že vždycky když jdu večer spat tak začnu sebou škobat..třeba...

Zvýšené JT a lymfocyty


Točení hlavy, brnění....psychika?

Dobrý den, mám problém, ze kterého jsem už dost zoufalá. Cca před 4 měsíci...

Reklama