Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Obavy z ALS a RS

Mozek a nervy M. 31.7.2021

Dobrý den,

ještě jednou děkuji za odpovědi a prosím ještě bych chtěl doplnit následující dotaz: https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/strach-z-nadoru-mozku-452285.

Napadlo mě, jestli by výše uvedené problémy nemohly souviset s ALS? Na internetu jsem našel, že by některé příznaky na tuto nemoc seděly... Když to stručně zrekapituluji, asi už přes týden cítím jakoby mírné brnění/mravenčení/tahání občas hraničící s chvilkovou slabostí v pravém chodidle, někdy cítím určitý pocit stažení v lýtku na téže noze. Chodím normálně, nijak mě to v životě neomezuje, spíše je to nepříjemné... Vším na noze hýbat mohu. Zároveň, jak jsem již uváděl v minulém dotazu, pociťuji jakési pocity tahu a lehkého mravenčení/brnění/tlaku/chvilkové slabosti (ale to nevím, zda mám psychické) kolem palce a ukazováku na pravé ruce, stejně tak někdy i okolo zápěstí na téže ruce, někdy i v celé dlani... Samozřejmě vyjma tohoto pociťuji i již v minulém dotazu (viz odkaz) zmíněné "motání hlavy" (pocit, že každou chvíli ztratím rovnováhu apod.)

Zjistil jsem, že když jsem nervózní, tak klepu nohou. Ale přitom jsem zjistil, že lehce se mi klepe jednou nohou (stylem, že jsem opřen špičkami prstů o podlahu a klepu přes nárt a lýtko nohou) a tou druhou, jejíž pata mě brní, mi přijde, že to jde hůř, resp. chvíli mi trvá, než ji rozklepu. Zkrátka mi přijde, že na jedné noze (na té, která nebrní) mi to klepání s nohou přes nárt jde snáze než na té, která brní… Ale nevím, do jaké míry je normální, že mám nártní svaly na jedné noze silnější než na druhé… Prsty na noze mohu naprosto bez problémů hýbat, ale bojím se, že mi kvůli ALS ochabl nějaký sval, díky kterému se mi hůř klepe tou nohou…

Mám strašný strach, že alternativou, že by to mohl být nádor mozku, to může být i ALS, na kterou neexistuje lék... Jsem z toho zoufalý a nevím, co teď dělat. Na neurologii jsem objednaný až na konec září…

Nyní, jak jsem se vyděsil, cítím i menší slabost v oné pravé ruce, ale to nevím, jestli je spíše psychické... už moc nerozpoznám rovinu psychickou a rovinu tělesných příznaků, které se dějí bez závislosti na psychice...

Prosím, myslíte si, že se může jednat o projev ALS? Jsem už bezradný. Našel jsem, že postihuje především muže starší 40 let, ale bojím se, jestli nejsem nějaká výjimka... Co bych měl nyní dělat?

Ještě ně napadlo, zdali by se nemohlo jednat o příznaky roztroušené sklérózy…

Hlavně mě děsí ta subjektivní slabost v chodidle a v pravé ruce (ne celé paži, ale jen cca po zápěstí, někdy předloktí). Ale všemi svaly mohu hýbat, tak nevím, jestli to třeba není psychické… Mám zkrátka pocit, jako bych měl slabou dlaň a prsty, přičemž ale s nimi mohu dělat vše. Více to brnění cítím v tom chodidle a děsí mě, že to trvá již přes 3 týdny…

Když jsem byl minulý týden u PL, předesal mi pro můj klid CT mozku, na které jdu na konec srpna. V tu dobu mě ale nenapadlo, že by mohlo jít kromě nádoru mozku i např. o ALS nebo tu roztroušenoi sklerózu…

Prosím, co si o tom myslíte? Co bych měl dělat?

Omlouvám se za opakovaný dotaz, už píši naposledy, jen jsem ještě chtěl doplnit dotaz, a děkuji za případnou odpověď a moc poprosím, pokud by se k tomu mohl vyjádřit specialista.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer pane M.
Včera a předevčírem jsem Vás ujistila, že onemocněním motorického neuronu (ALS) netrpíte a na tom trvám.
Vím, že jste si načetl dostupné informace o roztroušené skleróze (RS), přesto se pokusím shrnout několik bodů o této nemoci. Jedná se chronické autoimunitní onemocnění, při kterém napadá mozek a míchu vlastní imunitní systém. Způsobuje tzv. demyelinizaci – rozpad myelinových pochev pokrývající nervy. Vyskytuje se u lidí ve věku 20 – 40 let a v poměru 2:1 postihuje častěji ženy. Příčina vzniku nemoci není zatím známá, jistě se na etiologii podílí jednak genetické vlivy nebo infekce, během výzkumů se objevily i rizikové faktory a prostředí.
U RS se mohou vyskytnout v podstatě jakékoliv neurologické příznaky, které postupně přechází ve fyzické a paměťové poruchy. RS má formy nemoci.
- relaps reminentní – malé množství atak, minimální následky
- sekundárně progresivní – těžké záchvaty, pomalý nárůst poruchy hybnosti
- primárně progresivní – těžké záchvaty, rychlý nárůst nepohyblivost
- relabující progresivní – velmi časté a těžké záchvaty, těžké postižení hybnosti
Diagnostika RS je velmi obtížná, neboť její příznaky zvláště v úvodu se mohou podobat mnoha jiným zdravotním problémům. Proto byla stanovena kritéria, která musí být splněna, aby onemocnění bylo označeno jako RS. Je tedy nutné provést důkladnou diferenciální diagnostiku všech příznaků, abychom vyloučili jiné onemocnění. Mezi nezbytná vyšetření patří MRI, pro zvýraznění aktivních lézí může být nitrožilně podána kontrastní látka gadolinium. Dalším vyšetřením je lumbální punkce mozkomíšního moku, který je testován na přítomnost oligoklonálních proužků (abnormální hladiny protilátek). V nedávné době se do diagnostiky RS přidal také test sérových autoprotilátek. Vzhledem k tomu, že nervový systém pacientů s RS kvůli demyelinizaci reaguje méně aktivně na stimulaci očního nervu, tyto odezvy mozku mohou být posouzeny pomocí vizuálních a senzorických evokovaných potenciálů (VEP). Z výše uvedeného vyplývá, že touto nemocí netrpíte. Příznaky, které uvádíte pro nádor mozku, ALS ani RS, ale vůbec nesvědčí. Vaše na potíže nejspíše vznikají od svalů krční páteře. Byla by vhodná fyzikální léčba a LTV. Neurologické vyšetření máte naplánováno na září a CT mozku na konci srpna. Nyní vyčkejte na objednaná vyšetření a pokuste se myslet pozitivně. Jelikož prosíte o zaslání dotazu ještě specialistovi, posílám dotaz ještě neurologovi, vyčkejte na jeho vyjádření. Přeji Vám klidný zbytek večera.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane M., vážíme si Vaší důvěry, se kterou se opakovaně obracíte na poradnu. Jak jistě tušíte z předchozích let, potíže, které Vás sužují, mají společného jmenovatele a to je obava o zdraví. Trápilo Vás dosud mnoho představ vážných nemocí, kterými byste mohl trpět. A protože jste inteligentní muž a umíte si dohledávat informace, vede to u Vás k nevítanému účinku - příliš mnoho informací o nemocech a jejich možných i nevýznamných detailech ve Vás vzbuzuje podezření, že jedna drobnost může znamenat přehlédnutou vážnou diagnózu. Jak již psali kolegové, ani já si nemyslím, že máte nádor na mozku, ALS a ani roztroušenou sklerosu. Vaše příznaky tomu neodpovídají a ostatně sám popisujete, že Vás nové potíže postihují zejména od doby, co Vás to napadlo a pozorujete se. To je typické pro úzkosti a patologickou obavu o zdraví spíše než pro uvedené nemoci. Všichni kolegové Vám poskytli správné a vyčerpávající odpovědi. Další ujišťování o tom, že jste zdráv, povede vždy jen ke krátkodobé úlevě. Proto se domnívám, že byste se měl zaměřit zejména na spolupráci s ošetřujícímu lékaři, kteří pečují o Vaši duši, tedy psychoterapeut a psychiatr. Protože máte vyšetření na neurologii a CT objednané, pak doporučuji vyčkat, až vyšetření podstoupíte, jsem přesvědčená, že bude vše v pořádku. Držíme Vám palce, abyste se s potížemi zdárně popral. Vím, že to pro Vás není jednoduché a chce to čas a trpělivost, ale věřím, že to ve spolupráci s Vašimi lékaři zvládnete. Jsem s pozdravem.

Související dotazy

Obava z RS, ALS
Dobrý den, posledních 14 dní mi trápilo brnění prstů...
RS,ALS
Dobrý den, předem děkuji za odpověď. Již tři měsíce...
RS nebo ALS?
Prosím o radu: 2/2012 stanovena diagnoza RS, od...
Obavy z RS
Dobrý den, je mi 19 let. Od pondělí do soboty chodím...
Obavy z ALS
Dobrý den, Vím že obtěžuji ale když pomynu tedy ALS....
Obavy z ALS
Dobrý den,včera jsem se vrátil s FN brno kde sem byl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Obavy z ALS

Dobrý den, chcela by som sa ešte vrátiť k môjmu dotazu #452156 - a k tomu, či...

Obavy z ALS

Dobrý den, ještě bych si dovolil doplnit mé předchozí dva dotazy ohledně...

Obavy z ALS

Dobrý den, Vím že obtěžuji ale když pomynu tedy ALS. Tak se chci zeptat co...

Obavy z ALS

Dobrý den, píšu již po nekokikaty mám velký strach z ALS. Myslím si že ho mám...

Obavy z ALS

Dobrý den, omlouvám se že opět otravuji ale mám strach z nemoci als. V lednu...

Obavy z ALS

Prosím o přidání fotografií k příspěvku #386817 chtěla sem přiložit fotografie...

Obavy z ALS

Dobrý den, velmi děkuji za všechny odpovědi ještě bych rád doplnil následující...

Obavy z ALS

Dobrý den, mám dotaz psala jsem se minulý týden. Posledních 14naxt dní už spíše...

Obavy z ALS

Dobrý den, reaguji na dotaz z pondělí 15.8. 2021 (viz níže). Ve středu jsem...

Obavy z ALS

Dobrý den,včera jsem se vrátil s FN brno kde sem byl hospitalizován na podezření...

Obavy z boreliozy u batolete

Dobry den.Dne 5.6.2016 mel muj 19mesicni syn kliste.Mohlo byt prisate max.1...

Obavy z CMP

Dobrý den, Předem se omlouvám, že otravuji ale potřebuji poradit, trápí mě...

Obavy z fimózy

Dobrý den, je mi 18 let a trápí mě poměrně intimní problém, domnívám se, že...

Obavy z gravidity

Dobrý den, chci se zeptat, před týdnem asi jsme s přítelem spolu měli pohl....

Obavy z gynekologického vyšetření


Obavy z HIV

DOBRÝ DEN.Hodně se bojím nemoci HIV.V minulosti jsem byl již dvakrát na HIV...

Obavy z HIV

Dobrý den, 22.12. jsem mel nechraneny pohlavni styk a do 1 tydne se u me...

Obavy z HIV infekce

Dobry den, mam obavu o nakazeni virem hiv. Par dni zpatky jsem mel chraneny...

Obavy z choroby

Dobrý den, mám dotaz ohledně ALS - trpím hypochondrickou poruchou a po přečtení...

Obavy z infarktu

Dobrý den, je mi 25 let a jsem muž. Mám psychické potíže již 5 let a beru léky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Gynekomastie po anabolických steroidech

Dobrý den, užival jsem trenbolone bez antiestrogenu a nyni po 5ti měsícich mám...

Čo sú tie biele bodky okolo korunky žaluďa?


Výhřez konečníku u dítěte

Dobry den, dvoulety syn mel vyhrez konecniku, ktery vylezal svevolne zhruba...

Hodnoty TSH, TPO - co to znamená?


Spánková apnoe

Dobrý den.Léčím se s plicní fibrosou při sarkoidoze.Často trpím dušností a kašlem...

Pálení kůže, nepříjemný pocit pod kůží

Dobrý den paní doktorko, je mi 25 let a pracuji (celodenní práce v kanceláři...

Postižení nehtu

Dobrý den, už delší dobu se mi na nehtu levého palce ruky objevují tyto asi...

Vlnění před očima


Bolest v podbřišku


Vodnaté svědivé pupínky na nohou

Už třetí den mám vodnaté pupínky na nohou, svědí ale přes den jen zřídka. Jsem...

Puchýřky na chodidlech

Dobrý den mám na jednom chodidle už delší dobu puchýřky, podlité hnisem, které...

Arytmie a nasazení rytmonormu

Dobrý den,beru na tlak loristu 25,betaloc zok 50 a ještě jsem brala xalerto...

Folikulitída genitálu po holení

Dobrý den, Co by tohle prosím mohlo být, je to jen v oblasti ochlupení....

Svědění pih,mateřských znamének

Dobrý den chtěla bych se zeptat na svědění pih(mateřských znamének). Několik...

Bolestivý otok kostrče

Dobrý den , Přímo u kostrče se mi opakovaně tvoří bolestivý otok , po pomačkání...

Prasknutí v penisu

Dobrý den, měl jsem před několika dny s přítelkyní sex a při něm samotném...

Svědění nártů

Dobrý večer, jž několik let mě trápí svědění dolních končetin. Vůbec nevim čím...

Problém s polknutím jídla

Dobrý den, náš 4letý syn měl střevní potíže. Zvracel tak 2-3 denně. Nic nejedl...

Po jaké době by se projevila otrava krve?

Dobrý den , Mohu se zeptat po jaké době by se projevila otrava krve ? A...

Tetanie

Omlouvam se, rad bych se vratil k odpovedi na muj dotaz z 9.6. nazvany "tetanie"....

Reklama