Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

Infekce Jaroslava 15.6.2021

Dobrý den, v únoru 2021 jsem prodělala Covid s těžkým průběhem (oboustranná embolie, 26.2.-10.03. hospitalizace JIP). 15.4.2021 jsem si nechala udělat test na protilátky kdy podle staré metody byla hodnota IgG 5,562 jednotek, 03.06.2021 znovu, kdy podle nové metody měření mám hodnotu IgG 2892,20. Nevím, jestli je to dost na to, abych se zatím nemusela nechat očkovat. Na internetu jsem se dočetla, že v případě hodně protilátek může být reakce na vakcínu bouřlivá. Vpravdě, mám panický strach i ze shluku lidí, abych "to zase nechytla" , takže bych chtěla být "chráněná". Bohužel, s obvodní paní doktorkou to nemohu probrat, protože očkování neuznává, sama je neprovádí a ani mi nevystavila žádanku na kardiologické vyšetření, které požadovala paní doktorka z plicní ambulance, protože ona prý nevidí důvod. Jinak se cítím dobře, mám jen potíže s restartem pohybového aparátu, protože trpím Parkinsonem (zatím mi neurolog nezvedl množství dopaminu, věří v návrat stavu před infekcí), velké padání vlasů (už jsem asi tak na třetině původního objemu), což se prý (také podle internetu) spraví (doplňuji vitamíny - zinek forte, selen,colagen) . Prosím touto cestou o Váš názor, zda je vhodné, vzhledem k uvedeným protilátkám , absolvovat očkování. Děkuji za Váš čas

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den, paní Jaroslavo!
Očkování bych Vám jistě doporučila, jste pacientem z rizikové skupiny a o tom, že průběh této choroby je pro Vás při opětovné nákaze nebezpečný, Vám určitě nemusím vyprávět, zažila jste toho víc než dost. Co se týče hladiny protilátek, tak ji máte vstkutku velmi vysokou, je to nejspíše dané tím, že nemoc měla intenzivní průběh, ovšem jak vidíte i rychle klesá, s odstupem 2 měsíců už tam máte jenom polovinu. Samotná hladina protilátek nehraje v doporučení očkování žádnou roli, neexistuje důkaz, že jistá hladina je bezpečná a jiná ne. Co ovšem je strašně důležité a musí být za každou cenu dodrženo, právě proto aby nebyla bouřlivá nežádoucí reakce po očkování, tak je to časový odstup od prodělání nákazy samotné. Ten bezpečnostní časový rozestup je minimálně 3-4 měsíce po uzdravení (myšleno z nejhoršího, jednotlivé následky mohou trvat i déle). V případě, že se odstup nedodrží a naočkuje se dříve, Vás imunitní systém může reagovat bouřlivě, zaktivuje určité buňky, které produkují škodlivé prozánětlivé bílkoviny v nekontrolovatelným množství. Ty bílkoviny jsou zodpovědné za následnou bouřlivou reakci a příznaky, říka se jim cytokiny a samotnému procesu cytokinová bouře. Jak vidíte samotné protilátky v tom mechanismu nehrají roli. Nicméně vzhledem k tomu, že jste COVID-19 prodělala nedávno, a ještě v březnu jste byla hospitalizovaná na JIPce, Vám doporučuji očkování s odstupem aspoň 4 měsíců od uzdravení, tudíž nejdříve v srpnu. Kontrola protilátek před očkováním již nutná není. Důležitý je právě ten časový odstup. Co se týče padání vlasů, máte naprostou pravdu, je t následek nákazy, docela typický, můlže být přítomen i 12 týdnů po prodělání. Vitamínová podpora je správně, tak v 90 % případech se to spraví bez následků. Zdravím a přeji hodně zdaru.

Související dotazy

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy
Dobrý den. Jsem po 1.očkování Pfizer v březnu. Asi.po...
Očkování proti Covid - 19
dobrý den měl bych dotaz já mám přítelkyni 19 let s...
Očkováni proti COVID-19
Dobrý den, po 1.dávce očkování proti covidu (Pfizer)...
Očkování proti Covid-19
Dobrý den, prosím o radu. Na 25.3. jsem objednaná...
Očkování proti covid-19
Dobrý den. Jsem pedagogický pracovník a mám tedy nyní...
Očkování proti covid-19 po nachlazení
Dobrý den. 30.6. mám jít na 2. dávku očk. proti Covid(Comirnaty)....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění operaci

Dobrý den.Mam zlomený kotník a v něm 6 šroubů plus přetržený vnitřnî váz.Sàdru...

Očkování proti COVID-19 po rizikovém kontaktu

Dobrý den, manžel (58 let) má dnes termín na 2. dávku vakcíny. Zhruba 14 hodin...

Očkování proti COVID-19 před plánovaným těhotenstvím

Dobrý den, doporučili byste mi nechat se těsně před plánovaným těhotněním naočkovat...

Očkování proti Covid-19 při autoimunitních chorobách

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na Váš názor na očkování Covid-19 ,při autoimunitní...

Očkování proti COVID-19 u pacienta na kortikoterapii

Dobrý den, moje maminka ,75 let ,má dlouhodobě onemocnění AIHA , léčena je kortikoidy...

Očkování proti COVID-19 u pacienta na léčbě Herpesinem

Dobrý den, můžu se nechat očkovat proti covid-19, když beru dlouhodobě Herpesin?

Očkování proti COVID-19 u pacienta s infekční mononukleózou

Dobrý den , když mi ted diagnostikovali EB mononukleozu, mohu se nechat očkovat...

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

Dobrý den. Jsem po 1.očkování Pfizer v březnu. Asi.po 10 dnech mne pobolobaks...

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

DOBRÝ DEN. KONCEM BŘEZNA 2021 JSEM PRODĚLAL COVID-19. CHCI SE ZEPTAT JAK POSTUPOVAT...

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

Dobrý den, prosím o radu, zda se nechat příští tyden očkovat proti covid-19,...

Očkování proti covidu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na očkování proti nemoci Covid -19 pro dceru....

Očkování proti covidu a kombinace vakcín

Dobry den, rad bych se poradil se specialistou, jak dal s ockovanim. 12.5....

Očkování proti covidu po imunoterapii

Dobry den, chtel jsem se zeptat, mel jsem immunoterapii proti alergii na...

Očkování proti černému kašli a tetanu u dospělých

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na název vakcíny pro dospělé spojené proti...

OČKOVANI PROTI DĚLOŽNÍMU ČÍPKU

Dobrý den,ráda bych se zeptala zda se ma nechat naočkovat proti rakovině děložnímu...

Očkování proti encefalitidě

Včera jsem odstranila zakousnuté klíště. Za jak dlouhou dobu se mohu dát očkovat...

Očkování proti encefalitidě

Dobrý den, přesně před rokem jsem utrpěla difuzní axonální poranění mozku,...

Očkování proti encefalitidě

Před týdnem mne kouslo klíště, dodatečně jsem si uvědomila, že jsem se ještě...

Očkování proti encefalitidě - vyšetření protilátek

Zajímalo by mě, zda je možné abych měla protilátky proti klíštětové encefalitidě...

Očkování proti encefalitidě a borelióze


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hrčka dole ve varleti

Dobrý den, pod pravým varletem dole,přibližně v místě, kde by měl být podle...

Závratě po masáži zad

Před 2 měsíci jsem po masáži zad měla silné závratě, zvracela jsem a nemohla...

Pupínky na dlaních a prstech a to samé na chodidlech

Dobry den mám od pátku tyto pupinky na dlanich a prstech a to samé na chodidlech....

Očkování proti tetanu

Dobrý den, včera jsem přijel k obvodnímu lekaři na kole! Ze zprávy z roku 14...

Negativní testy na boreliozu

Dobry den, rad bych se zeptal, zda je mozne, ze bych mel delsi dobu boreliozu...

Vertigo a bradykardie


Bolest a otok dásní a jazyka


Průjem, horečka, akutní průjem, vodnatá stolice

Už tři dny mne trápí nenormální průjem, který jsem nikdy neměl. Na stolici jdu...

Bolest zad mezi lopatkami v těhotenství

Dobrý den, je mi 28 let a již delší dobu asi 6 týdnů mě trápí bolest zad mezi...

Warfarin a vitamíny a léky na bolest


Puchýřky na kůži


Říhání

Dobry den, mam potize s rihanim .. Uz to trva 3 dny a od te doby co vstanu az...

Červený flek po klíštěti

Borelioza - erythema migrans?? Dobrý den. V sobotu navečer mě kouslo klíště...

Vrtali mi dva zuby pod lokální anestezií, padá mi celý horní ret.

Dobrý den, před třemi dny jsem byla u zubaře a vrtali mi dva zuby pod lokální...

Extrakce zubu kvůli zánětu

Dobrý den, už delší dobu (přes 2 měsíce) mi paní zubařka léčí zánět v zubu...

Bolest na hrudi špatné dýchání

Dobrý den už 4 měsíc mám problém s dýcháním nemůžu nabrat ten jakoby pravý pořádný...

Zánět v dásni po vyplnění zubních kanálků

Dobrý den pane doktore, přetrvává u mne citlivost v dásni po provedení léčby...

Bolest břicha opakované zadání


Bolí mě nohy

Dobrý den, Můj dotaz se týká mých noh. Poslední dobou ( asi 14 dní) mě bolí...

Elastická ligatura – možnost inkontinence?

Dobrý den. Jsem třetí den po operaci úplné píštěle konečníku s vnějším i...

Reklama