Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

Infekce Marcela 15.5.2021

Dobrý den, prosím o radu, zda se nechat příští tyden očkovat proti covid-19, když jsem na přelomu roku 2020/2021covid prodělala se středním průběhem. Po 2 měsících jsem si nechala udělat u Synlab krevní test na protilátky třídy IgG, hodnotu jsem měla 64 AU/ml. Koncem dubna jsem se nechala znovu testovat a hodnota IgG my vyšla 186 AU/ml (silně pozitivní), a jde o výrazné navýšení hodnoty, které si neumim vysvětlit. Minulý týden jsem se registrovala na očkování, neboť jsem splnila limit 9O dní od nemoci. Ale po aktuálních informacích a doporučeních prodloužení lhůty až na 180 dní, si nejsem jistá, zda bych na očkování měla jit. Je mi 50 let. Mohli byste mi prosím vysvětlit zvýšení hodnoty protilátek a poradit zda mám očkování v blízké době podstoupit. Mám rovněž obavy z vedlejších účinků očkování, když mám dost protilátek.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den, paní Marcelo!
Vaše hodnoty jsou v pořádku, míra vytvoření protilátek a rychlost jejích poklesu je velice individuální záležitost, takže můžete mít i vyšší hodnoty delší dobu a nic to neznamená. Resp. rozhodně to neznamená nic špatného, naopak jste dobře proti nemoci chraněná. Hladina protilátek není rozhodující faktor prot očkování, ani před očkování její kontrolu nedoporučujeme. Bouřlivá reakce po očkování není dána vysokou hodnotou protilátek, neexistuje přímouměrná souvislost mezi hladinou protilátek a intenzitou reakce na očkování. Důležité je, aby byl dodržen doporučený časový odstup mezi proděláním nemoci a očkováním, ten odstup je nyní stanoven na 4-5 měs., čili že pokud jste nemoc prodělala na počátku ledna a na očkování již můžete. Bouřlivá rekace po očkování při nedodržení tohoto rozestupu je dána potenciální nepříměřenou reakcí Vašeho imunitního systému krátce po nemoci, nikoliv konkrétní hladinou protilátek. Proto ten časový interval, aby si imunita jako by odpočinula. Nová ochranná lhůta 180 dní je vlastně doba, kdy můžete na 100 % počítat s tím, že máte ochranu, nicméně na očkování můžete jít i o něco dřív, pokud jste již registrovaná a to bez vyššího rizika nežádoucích účinků po očkování, nicméně ten odstup mezi nemoci a očkovánm nesmí být krátší než 4-5 měs. Zdravím a přeji hodně zdaru.

Související dotazy

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy
Dobrý den. Jsem po 1.očkování Pfizer v březnu. Asi.po...
Očkování proti Covid - 19
dobrý den měl bych dotaz já mám přítelkyni 19 let s...
Očkování proti covid-19
Dobrý den. Jsem pedagogický pracovník a mám tedy nyní...
Očkování proti Covid-19
Dobrý den, prosím o radu. Na 25.3. jsem objednaná...
Očkování covid 19
Dobrý den, jsem měsíc po očkování proti Covid 19. Chtěla...
Očkování po prodělání Covid infekce
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobrý den, mám dotaz, zda doporučujete nechat se očkovat proti Covid-19? Měla...

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobrý den mám dotaz ohledně protilátek Anti- SARS-CoV-2 IgG mam hodnoty 1,9...

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění operaci

Dobrý den.Mam zlomený kotník a v něm 6 šroubů plus přetržený vnitřnî váz.Sàdru...

Očkování proti COVID-19 po rizikovém kontaktu

Dobrý den, manžel (58 let) má dnes termín na 2. dávku vakcíny. Zhruba 14 hodin...

Očkování proti COVID-19 před plánovaným těhotenstvím

Dobrý den, doporučili byste mi nechat se těsně před plánovaným těhotněním naočkovat...

Očkování proti Covid-19 při autoimunitních chorobách

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na Váš názor na očkování Covid-19 ,při autoimunitní...

Očkování proti COVID-19 u pacienta na kortikoterapii

Dobrý den, moje maminka ,75 let ,má dlouhodobě onemocnění AIHA , léčena je kortikoidy...

Očkování proti COVID-19 u pacienta na léčbě Herpesinem

Dobrý den, můžu se nechat očkovat proti covid-19, když beru dlouhodobě Herpesin?

Očkování proti COVID-19 u pacienta s infekční mononukleózou

Dobrý den , když mi ted diagnostikovali EB mononukleozu, mohu se nechat očkovat...

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

Dobrý den. Jsem po 1.očkování Pfizer v březnu. Asi.po 10 dnech mne pobolobaks...

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

Dobrý den, v únoru 2021 jsem prodělala Covid s těžkým průběhem (oboustranná...

Očkování proti covidu po imunoterapii

Dobry den, chtel jsem se zeptat, mel jsem immunoterapii proti alergii na...

Očkování proti černému kašli a tetanu u dospělých

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na název vakcíny pro dospělé spojené proti...

OČKOVANI PROTI DĚLOŽNÍMU ČÍPKU

Dobrý den,ráda bych se zeptala zda se ma nechat naočkovat proti rakovině děložnímu...

Očkování proti encefalitidě

Včera jsem odstranila zakousnuté klíště. Za jak dlouhou dobu se mohu dát očkovat...

Očkování proti encefalitidě

Dobrý den, přesně před rokem jsem utrpěla difuzní axonální poranění mozku,...

Očkování proti encefalitidě

Před týdnem mne kouslo klíště, dodatečně jsem si uvědomila, že jsem se ještě...

Očkování proti encefalitidě - vyšetření protilátek

Zajímalo by mě, zda je možné abych měla protilátky proti klíštětové encefalitidě...

Očkování proti encefalitidě a borelióze


Očkování proti genitálním bradavicím

Dobrý den, udělaly se mi 4 malé bradavice na penisu (na uzdičce). Našel jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Plícní chalyidie

prosím dá se vyléčit?

Očkováni a pobyt na slunci

Dobrý den, včera jsem byla kolem 13:30 na druhé dávce vakcíny proti COVID-19....

Dávivý reflex

dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jeslti jsou nějaké léky volně prodejné, které...

Gynekologické krvácení - již 3 týdny

Dobrý den,skončila mě menstruace a za čtyři dny jsem ji opět dostala.Trvá už...

Stržená piha na krku

Dobrý den asi před 14 dny sem si strhnl pihu na krku s domněním že je to jen...

Návaly horka, špatná termoregulace, pocení

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Je mi 21 let a trpím nadměrným pocením...

Zánět

dobrý den,přítelkyně trpí na záněty močových cest,problém jsme vyřešili použitím...

Slábnutí vlasů

Dobrý den, moje maminka (63let) má v poslední době potíže s vlasy, které měla...

Nespavost

Dobry vecer, chci se zeptat jaka samce hrozi ze skolabuju nebo se mi neco...

Plicní chlamidie

Dobrý den. Manželovi zjistili plicní chlamidie a stafilokoka( asi to píšu špatně...

Stržená piha

Dobrý den, 3 dny zpátky jsem si na cele všiml tmavě hnědé pihy, která neměla...

Omeprazol a porucha spánku s bolestí hlavy

Dobrý den, beru již asi měsíc Omeprazol, předtím Helicid kvůli antrumgastritidě....

Kašel, dušnost

Kašlu delší dobu. Vykašlávám hlen. Při chůzi se zadýchávám. Oba rodiče zemřeli...

Silné krvácení mimo menstruaci


Plicní chlamidie

Dobrý den. Nechala jsem si dělat krevní testy na chlamidi plicní. Výsledky jsou...

Zubní náhrada a dávivý reflex

Dobrý den, manželovi vzhledem k paradentóze vytrhaly všechny zuby. Již má snímatelnou...

Červený flek penisu

Dobrý den, celý den sem. Masturboval a na předkozce se mi udělal červený flek...

Bolest okolo srdce, třes v noci


Zánět

Dobrý den, chci se zeptat jestli může výskyt zánětu souviset s vysazením antikoncepce....

Plicni chlAmidie

pred mesicem jsem dobral antibiotika (dalacin na 3 tydny) na prokazanou plicni...

Reklama