Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Očkování proti COVID-19 u pacienta s infekční mononukleózou

Infekce Jiří 12.3.2021

Dobrý den , když mi ted diagnostikovali EB mononukleozu, mohu se nechat očkovat na covid?

1. doplňující informace 12.3.2021:
Paní doktorko , moc vám děkuji za odpověď . V mém případě se jedná o reaktivaci. Mám problémy s klouby a křeče svalů, bolest uzlin . Pan doktor hledal příčinu, tak mi nechal udělat krevní testy a ty EBV potvrdili .
Moc Vám děkuji za Váš čas a hezký den

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den, Jiří
Záleží na tom, jestli se jedná o akutním primoinfekci (první setkání s chorobou) nebo o reaktivaci. Vysvětlím. Po prvním setkání s touto infekci (vypádá to jako akutní angína s teplotou a zduřením mízních uzlin) se z toho tělo dostane pomocí vlastní imunity, virus se dostane pod pokličku, ale pořád je v těle přítomen, to je normální situace, naše imunita ten virus prostě neumí úplně odbourat. K tomu prvnímu setkání ovšem dojde většinou v mládí nebo v pubertě, je to velmi vzácné u lidí nad 35-40 let věku. Po prvním setkání, virus je v těle pořád a čeká na oslabení imunity (může to být jiná infekce, stres, únava atd.), pak dojde k reaktivací, která se projeví laboratorně - dojde ke vzestupu protilátek proti viru a též i klinicky, většinou tím, že pacient je víc unaven. Není to nic alarmujícího, při dodržení klidového režimu a vyřešení příčiny, která k oslabení imunity vedla, dojde znovu k potlačení viru a vše je v pořádku. To se děje vícekrát za život. Pokud se jedná o první setkání s infekci a máte potíže, tak očkování se nedoporučuje. Očkování pak nutno odložit do úplného uzdravení a pak ještě na dalších 7-10 dní. Pokud se jedná o reaktivaci, tak záleží jak se cítíte. V případě, že máte jenom vyšší hodnoty protilátek ale jinak jste na tom dobře, nemáte žádné potíže, tak na očkování můžete, není to indikace k odložení očkování. Pokud ovšem při reaktivací máte klinické potíže (většinou to bývá jenom únava), tak očkování doporučuji odložit, ale v tomto případě pouze na pár dní, s tím, že těch pár dnů dodržíte úplně klidový režim, tak abyste načerpal síly. Zdravím a držím Vám palce.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jolana Novotná


Dobrý den, paní doktorka Karimova Vám již dotaz zodpověděla. Určitě vidím jako vhodné, abyste s očkováním posečkal, dokud klinické obtíže (bolesti kloubů, svalů,uzlin atd.) zcela neodezní. Pak se nechte určitě očkovat. Přeji brzkou úzdravu.
S pozdravem MUDr.Jolana Novotná

Související dotazy

Očkování proti Covid - 19
dobrý den měl bych dotaz já mám přítelkyni 19 let s...
Očkováni proti COVID-19
Dobrý den, po 1.dávce očkování proti covidu (Pfizer)...
Očkování proti covid-19 po nachlazení
Dobrý den. 30.6. mám jít na 2. dávku očk. proti Covid(Comirnaty)....
Očkování proti Covid-19
Ockovani na Covid-19. Chtela bych se zeptat, zda řešit...
Očkování covid 19
Dobrý den, jsem měsíc po očkování proti Covid 19. Chtěla...
Očkování proti COVID-19
Dobrý den, moje babička ( 79 let ) je nyní cca 10...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobrý den, pokud před 3 měsíci covid, je problémové po 3 měsících očkování...

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobry den, chtela bych se zeptat, dnes jsem 69. den po pozitivním PCR testu,...

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobrý den, mám dotaz, zda doporučujete nechat se očkovat proti Covid-19? Měla...

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobrý den mám dotaz ohledně protilátek Anti- SARS-CoV-2 IgG mam hodnoty 1,9...

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění operaci

Dobrý den.Mam zlomený kotník a v něm 6 šroubů plus přetržený vnitřnî váz.Sàdru...

Očkování proti COVID-19 po rizikovém kontaktu

Dobrý den, manžel (58 let) má dnes termín na 2. dávku vakcíny. Zhruba 14 hodin...

Očkování proti COVID-19 před plánovaným těhotenstvím

Dobrý den, doporučili byste mi nechat se těsně před plánovaným těhotněním naočkovat...

Očkování proti Covid-19 při autoimunitních chorobách

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na Váš názor na očkování Covid-19 ,při autoimunitní...

Očkování proti COVID-19 u pacienta na kortikoterapii

Dobrý den, moje maminka ,75 let ,má dlouhodobě onemocnění AIHA , léčena je kortikoidy...

Očkování proti COVID-19 u pacienta na léčbě Herpesinem

Dobrý den, můžu se nechat očkovat proti covid-19, když beru dlouhodobě Herpesin?

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

Dobrý den, měl bych dotaz k očkování. V lednu 2021 jsem prodělal těžký Covid...

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

Dobrý den. Jsem po 1.očkování Pfizer v březnu. Asi.po 10 dnech mne pobolobaks...

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

DOBRÝ DEN. KONCEM BŘEZNA 2021 JSEM PRODĚLAL COVID-19. CHCI SE ZEPTAT JAK POSTUPOVAT...

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

Dobrý den, prosím o radu, zda se nechat příští tyden očkovat proti covid-19,...

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

Dobrý den, v únoru 2021 jsem prodělala Covid s těžkým průběhem (oboustranná...

Očkování proti covidu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na očkování proti nemoci Covid -19 pro dceru....

Očkování proti covidu a kombinace vakcín

Dobry den, rad bych se poradil se specialistou, jak dal s ockovanim. 12.5....

Očkování proti covidu po imunoterapii

Dobry den, chtel jsem se zeptat, mel jsem immunoterapii proti alergii na...

Očkování proti COVIDu v těhotenství.

Dobrý den, zajímal by mě váš názor na očkování v těhotenství. Jsem ve 14tt,...

Očkování proti černému kašli a tetanu u dospělých

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na název vakcíny pro dospělé spojené proti...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšené uzliny na krku


Hyperakuze

Dobrý den, víc jak před 20ti lety jsem začala mít potíže s nedoslýchavostí v...

Útvar na penisu

Dobrý den, chci se zeptat na vřed na přiložené fotografii, toto již mám asi...

Luxace ramene

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně luxace ramenního kloubu. Zhruba...

Závratě, tinnitus, porucha vidění, úzkost

Dobrý den, trpím generalizovanou úzkostnou poruchou. Beru 10 mg Citalopram Teva,...

Bolest a zvětšení nadvarlete

Dobrý den, Jeden den mi bolelo levý nadvarle ale do druhého dne přestalo. Ale...

Mycomax


Dieta po operaci štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jsou nějaká omezení ve stravě pro...

Zástava srdce, stav po resuscitaci, poškození mozku, možnost uzdravení

Dobrý den, je to už dva měsíce a kousek, co můj otec (41) prodělal v noci zástavu...

Opožděná menstruace




Tlak nebo svírání v krku

Dobrý den, moc děkuji za rychlou odpověď ohledně bouličky na tvrdém patře....

Ve vlasech se mu udělal téměř po celé hlavě bílý povlak

Dobrý den, otci je 71 let a ve vlasech se mu udělal téměř po celé hlavě bílý...

Čárky pod nehty

Dobrý den, již nějakou dobu se mi pod nehty začaly vyskytovat 1-2 mm dlouhé...

Červené fľaky na žaludi

Dobrý deň, bol som už aj u kožného lekára aj u urológa robili my aj stery ale...

Neschopnost otevřít ústa

Dobrý den, již týden mě bolí vzadu za osmičkou, která je teprve z půlky prořezaná....

Nález za RTG

Dobrý den. Pro bolesti ve stehně levé nohy jsem byla na RTG páteře s následujícím...

Bolest je zezadu kolene


Guajacuran

Guajacuran. Dobrý den, je možno tento lék uzivat jednorázově k léků estan, který...

Bolest zad

Dobry den, chtela bych se zeptat, mam jiz mesic problemy s krcni a hrudni pateri....

Reklama