Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

Infekce David 12.8.2021

Dobrý den, měl bych dotaz k očkování. V lednu 2021 jsem prodělal těžký Covid 19 (oboustranná pneumonie) s uvedením do umělého spánku a plicní ventilace, během UPV hemoragický šok (krvácení) při léčbě LMWH. Chtěl bych se nechat očkovat, ale dostávám spíše vyhýbavé odpovědi zda je v mém případě očkování vhodné. Po prodělaném onemocnění nemám další plicní obtíže, jen stále přetrvávající únava a nevýkonost. Proto bych Vás chtěl požádat o Váš názor na očkování v mém případě a jakou vakcínou (Pfizer?), popř.je-li vhodný test na protilátky před očkováním. Jsem diabetik. Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý denm, pane Davide!
Očkování ve Vašem případě důrezně doporučuji. Víte, že přírozená imunita po prodělání choroby postupně mízí a vlastně nákazu můžete prodělat znovu. Vy, jako nikdo jiný, víte, že nemusí to být jen ůehká viróza a to nehledě na Váš poměrně maldý věk. Jistě byste to nechtěl znovu zažít a nikomu bych to nepřála. Proto doporučuji očkování. Očkování sice nechrání od nákazy samotné na 100% (zejména u mutací), ale každá vakcína Vám zaručí 100% před těžjou formou nemoci a před fatalním koncem (tudíž zaručí při nákaze aspoň lehčí či mírný průběh). Samotná hladina protilátek není rozhodující pro očkování a její stanovení před očkováním nedoporučujeme, z toho důvodu, že neexistuje nějaká konkrétní hladina, od které je to očkování bezpečné (je to nesprávná informace kolující v mediích, vůbec to v tom nehraje žádnou roli). Navíc nevíme, jakou rychlostí protilátky klesají, a tím pádem jak dlouho budete chráněn, to nelze stanovit, je to individuální. Proto aby očkování bylo bezpečné pro osobu, která COVID-19 prodělala musí být dodržen bezpečný časový rozestup od uzdravení, toto je velmi podstatné, pokud se tomu tak nestane, tak může dojít k bouřlivé reakce Vaší imunity na očkování. Ten rozestup je ovšem 90 dní od uzdravení, což ve Vašem případě již je. Dlouhodobá únava se do toho nepočítá, je to bohužel taky docela častý následek závažných form nákazy a může trvat i 6-9 měsíců. Takže Vy už jste tu lhůtu splnil a na očkování můžete. Z hlediska potenciálních nežádoucích účinků veVašem případě, je víceméně jedno, jakou vakcínu zvolíte. Kromě běžných nežádoucích účinků se u vakcíny Pfizer/Moderna diskutuje ovzácném zánětu srdečního svalu (riziková skupina ale mladší muži, 19-25 let). U AstraZenecy a Janssenu (vakcína od Johnsohn a Johnson) je to vzácná souvislost s trombózou (ale znovu riziková skupina je ženy do 55 let). Vy do těchto rizikových skupin sice nepatříte, ale osobně bych Vám doporučila vakcínu Pfizer/Moderna a to z důvodu trochu lepší účinnosti zejména v případě mutací. Zdravím a přeji hodně zdaru!

Související dotazy

Očkování proti Covid - 19
dobrý den měl bych dotaz já mám přítelkyni 19 let s...
Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy
Dobrý den. Jsem po 1.očkování Pfizer v březnu. Asi.po...
Očkování proti covid-19
Dobrý den. Jsem pedagogický pracovník a mám tedy nyní...
Očkováni proti COVID-19
Dobrý den, po 1.dávce očkování proti covidu (Pfizer)...
Očkování proti Covid-19
Dobrý den, prosím o radu. Na 25.3. jsem objednaná...
Očkování proti covid-19 po nachlazení
Dobrý den. 30.6. mám jít na 2. dávku očk. proti Covid(Comirnaty)....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobry den, chtela bych se zeptat, dnes jsem 69. den po pozitivním PCR testu,...

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobrý den, mám dotaz, zda doporučujete nechat se očkovat proti Covid-19? Měla...

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění

Dobrý den mám dotaz ohledně protilátek Anti- SARS-CoV-2 IgG mam hodnoty 1,9...

Očkování proti covid-19 po prodělání onemocnění operaci

Dobrý den.Mam zlomený kotník a v něm 6 šroubů plus přetržený vnitřnî váz.Sàdru...

Očkování proti COVID-19 po rizikovém kontaktu

Dobrý den, manžel (58 let) má dnes termín na 2. dávku vakcíny. Zhruba 14 hodin...

Očkování proti COVID-19 před plánovaným těhotenstvím

Dobrý den, doporučili byste mi nechat se těsně před plánovaným těhotněním naočkovat...

Očkování proti Covid-19 při autoimunitních chorobách

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na Váš názor na očkování Covid-19 ,při autoimunitní...

Očkování proti COVID-19 u pacienta na kortikoterapii

Dobrý den, moje maminka ,75 let ,má dlouhodobě onemocnění AIHA , léčena je kortikoidy...

Očkování proti COVID-19 u pacienta na léčbě Herpesinem

Dobrý den, můžu se nechat očkovat proti covid-19, když beru dlouhodobě Herpesin?

Očkování proti COVID-19 u pacienta s infekční mononukleózou

Dobrý den , když mi ted diagnostikovali EB mononukleozu, mohu se nechat očkovat...

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

Dobrý den. Jsem po 1.očkování Pfizer v březnu. Asi.po 10 dnech mne pobolobaks...

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

DOBRÝ DEN. KONCEM BŘEZNA 2021 JSEM PRODĚLAL COVID-19. CHCI SE ZEPTAT JAK POSTUPOVAT...

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

Dobrý den, prosím o radu, zda se nechat příští tyden očkovat proti covid-19,...

Očkování proti COVID-19, časový odstup po prodělání nákazy

Dobrý den, v únoru 2021 jsem prodělala Covid s těžkým průběhem (oboustranná...

Očkování proti covidu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na očkování proti nemoci Covid -19 pro dceru....

Očkování proti covidu a kombinace vakcín

Dobry den, rad bych se poradil se specialistou, jak dal s ockovanim. 12.5....

Očkování proti covidu po imunoterapii

Dobry den, chtel jsem se zeptat, mel jsem immunoterapii proti alergii na...

Očkování proti Covidu při vysoké hladině protilátek

Dobrý den letos na jaře 14.4. jsem dostal vakcínu astra Zeneca a vzápětí nato...

Očkování proti covidu u kojící matky

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda a čím ( popřípadě) se očkovat na covid19.,...

Očkování proti COVIDu v těhotenství.

Dobrý den, zajímal by mě váš názor na očkování v těhotenství. Jsem ve 14tt,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Výtok z vaginy, pupínky na stydkých pyscích

Dobrý den, každý den mě trápí výtok z vagíny. Je bílý a trochu zapáchá. Močení...

Nález Alfa-hem. streptokoky, Neisseria spp.

Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať následovné: Mal som bolesť v hrdle...

Střep v prstu

Dobrý den před 2. dny jsem sbíral střepy z rozbité skleničky a jeden malý střep...

Kompulze


Slano v ústech

Dočetl jsem se u Vás o tomto problému, ale příznaky mám jiné, než dotyčná paní....

Srdce..

Dobrý den Mám dotaz beru prášky na srdce ( vasocardin ) na bušení srdce už...

Ranky poševního vchodu

Dobrý den, vždy při každém pohlavním styku s mým partnerem se mi udělá malá...

Křupání v kolenou

Je mi 15 a už něco přes rok mi křupe v kolenech, někdy i bolí.Byla jsem s tím...

Bulka u vnějšího stydkého pysku

Dobry den, na vnejsim pysku (vedle vstupu do vaginy) se mi udelala vetsi (cca...

Cukání víčka a bolest hlavy

Dobrý den, již cca 1,5-2 roky mě trápí obtíže, které začaly cukáním horního...

Revize dutiny děložní

Dobry den chtela bych se zeptat vcera jsem byla na revizi dutiny delozni a...

Prostata

Prosím o doporučení nějakých preparátů, volně prodejných léků ... na klasické...

Bobkovitá stolice

Dobrý den. Asi před měsícem jsem měla průjem asi 6 stolic. Od tý doby mám bobkovitou...

Divertikulóza tračníku

dobry den. pro občasne bolesti břicha jsem byla na vyšetření koloskopie.mam...

Tělesná teplota

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na tělesnou teplotu. Mám již několik let teplotu...

Cysta maxilární dutiny

Dobrý den pane doktore,na CT vyšetření mozku,které jsem podstoupila pro velké...

Překyselení žaludku.

Dobrý den, zhruba před měsícem a půl jsem se probudil s velkou bolestí břicha,...

Vysazení warfarinu

Dobrý den, prodělala jsem po operaci drobnou plicní embolii, po 7 měsících léčby...

Pocit jehliček na kůži

Dobrý den, již několik měsíců me trápí taková zvláštnost. Jakmile si dám např...

Cysta dutin

Dobrý den, již skoro dva měsíce řeším dutiny. Má to ale asi dlouhou historii......

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.