Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pan doktor mi důrazně doporučil odstranění mandlí. Je to opravdu jediná možnost?

Uši, nos, krk Petra 15.4.2019

Dobrý den, prosím o radu. Od začátku února jsem nemocná, začala to vysokými horečkami 39 a bolestí na prsou, kdy mi bylo u praktického lékaře řečeno, že se jedná o virózu. Následující týden jsem měla strašný kašel a skončila na pohotovosti, kde jsem dostala antibiotika Penbene. Týden po dobrání byl klid a další pondělí jsem byla u praktického s tím, že mám angínu. Poslal mě na ORL, kde mi pan doktor po vyšetření řekl, že mám zánět průdušnice a nasadil mi Klacid. Po dobrání atb opět týden klid a v pondělí jsem tam byla zase. Tentokrát prý angína. Nasadil mi Diamycin (nevzpomínám si na přesný název), 5 dní 300, dalších 5 dní 150. Po dobrání opět týden klid a minulé pondělí jsem tam byla znovu s pocitem na angínu. Udělal mi výtěr z krku a poslal na krev a rentgen dutin (do té doby žádné rozbory). Výsledky: hodnota protilátek v krvi 900, streptokok na mandlích. Pan doktor mi důrazně doporučil odstranění mandlí. Je to opravdu jediná možnost? Momentálně jsem bez léčby, krk trochu cítím a bolí mě klouby (kolena). Moc děkuji! S pozdravem, Petra

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, no, jediná možnost to určitě nebude. ASLO je vysoké, ale taky je odebráno bezprostředně po nemoci, co obvykle ORL nedoporučují. Já by jsem aktuálně doporučila především klidový režim, péči o dutinu ústní, kloktat Stopangin, či Vincentku, neprochladnout. Vyvarovat se chlazeným nápojům. Kontrolní výtěr z krku a odběr ASLO s odstupem několika týdnů. A poté další postup dle Vašeho klinického stavu. Uvádíte nyní ataku nemoci, o tom, zdali trpíte na angíny opakovaně, několikrát do roka nic nepíšete. Pokud tomu tak není, vyčkala by jsem, operace je invazivním zákrokem s řadou možných komplikací. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Odstranění hemoroidů- uzlů - na konečníku
Dobrý den, absolvovala jsem několik návštěv u proktologa...
Odstranění mandlí
Dobrý den,mám opakované bolesti v krku vznikající bakteriálním...
Odstranění nosních mandlí u dítěte
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, můj syn má nyní 2...
Odstranění mandlí
Dobrý den, Měl jsem absces na levé mandli, způsobený...
Odstranění krčních mandlí
Dobry den, prosim Vas chtela jsem se zeptat na operaci...
Pane doktore, moje dcera ...
Pane doktore, moje dcera dostala ve 2 1/2 měsících...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pamět´

Jak efektivně procvičovat pamět´, která je o celé pásmo horší, než ostatní funkce?...

Paměť, bolesti hlavy - CT mozku

Dobrý den, byla jsem na CT mozku. Výsledek je následující: V zadní jámě lební...

Paměť, zapomínání

Dobrý den, je mi 23 let a pár let mě trápí špatná paměť. Nejde o učení, ale...

Paměť.protilátky

dobrý den.ještě bych se vás chtěla zeptat na poslední věc a to tu,za jak dlouhou...

Paměť.protilátky

dobrý den.chtěla bych se zeptat na poslední věc a to tu,za jak dlouhou dobu...

Paměťové protilátky

Paní doktorko,musí se na odhalení paměťových protilátek dělat nějaký speciální...

Paměťové protilátky

Paní doktorko,musí se na odhalení paměťových protilátek dělat nějaký speciální...

Paměťové protilátky

Bylo to myšleno tak,že člověk který měl rizikový pohl.styk při kterém by se...

Pamycon

Dobrý den, mám tříměsíční miminko a byl mu předepsán Pamycon na rýmu. Chtěla...

Pamycon, ztráta čichu

Dobrý den. Necelý týden jsem do nosu užívala Pamycon a nyní po dobrání jsem...

Pan. bl.

Dobrý den, podstoupila jsem operativní naříznutí panenské blány. Bude při vsouvání...

Pan.blána

Dbrý den. Mám i po zavedení 12cm předmětu o průměru 1,8cm stále panenskou blánu? Děkuji

Panarícium

Dobrý den, před 6 dny se mi zanítilo nehtové lůžko na palci u ruky, vymačkala...

Panbene 1 500 000

Dobrý den, dostala jsem k užívání lék Panbene 1 500 000. Užívám jej teprve druhý...

Pancreas divisum

Dobrý den, po několik měsíců trvajících nevolnostech, říhání a určitém diskomfortu...

Pane doktore ,mám RS a vý...

Pane doktore ,mám RS a výrůstky na patní kosi , které jsou bolestivé.Bylo mi...

Pane doktore, moje dcera ...

Pane doktore, moje dcera dostala ve 2 1/2 měsících plané neštovice. Za 14 dní...

Panenaská blána

Dobrý den, mela bych dotaz. Se svým pritelem uz mívám pravidelne pul roku pohlavní...

Panenaská blána

Dobrý den, jen mi 15 a měla bych dotaz. S mým pritelem uz mivame běžně pohlavni...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení nohou při vysokém tlaku

Dobrý den, už asi půl roku mám následující problém. Když mi stoupne tlak (cca...

Proveden rentgen u 4 denního novorozence

Dobrý den, mám konkrétní dotaz. Proveden Rentgen u 4 denního novorozence s...

Bolest kolenního kloubu


Bolest v oblasti kyčle

Dobrý den, Pane Doktore chtěl bych se zeptat, je mi 17 let a při kopané konkrétně...

Isoprinosine, Rovamycine

Může se brát dohromady rovamycine a isoprinosine?

Zánět kolem pihy

Dobrý den, našla jsem okolo pihy tohle, co by to mohlo být. Děkuji za odpověď

Opaření ruky horkou vodou

Oparila sem si ruku cerstve uvarenou vodou z konvice. Ihned sem chladila ale...

Zarůstání chloupků a pupínky podobné akné

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jeden problém, který mě už trápí hodně...

Oralní sex

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, zda je u žen běžné, že je po určitém...

Umělé oplodnění a Prednison

Dobrý den.Koncem září bych měla podstoupit 2.stimulaci,ale měla bych začít brát...

Fordyce spot

Dobrý deň, mám problém s (predpokladám) fordyce spot je nejaká liečba poprípade...

Bolest mezi prsy

Dobrý den, již druhý den mě při hlubokém nádechu zabolí mezi prsy, jakoby u...

Bolest v kosti pod "zadkem"


Extrasystoly

Extrasystoly Dobrý den, trápí mě ES.A to bohužel v takové rozsahu,že ob každý...

Syndrom SI skloubení

Dobry vecer. Je mi 20 let a uz 6 mesicu me boli bedra a 4 mesice jsem na nemocenske....

Sex při zánětu močového měchýře


Bolest v podbřišku i po menstruaci

Dobrý den, nikdy jsem nějak zvlášť netrpěla na menstruační bolesti. Občas mě...

GER

Dobrý den chci se zeptat mám potíže s polykáním. Uviznuti sousta a vecer je...

Hnisavé pupínky na stehnech

Dobrý den. Objevují se mi na nohou konkrétně stehna malé pupinky připomínající...

Červené fleky na kůži


Reklama