Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Panická ataka

Psychiatrie Helena 4.6.2018

vazena pani doktorko/pane doktore,

dovolui se na Vas obratit s diskretni prosbou o radu. Uz cca 5 let trpim panickou atakou, ktera se obcas objevila a pak proste presla, resila jsem to Neurolem (ye sertralinu mi bylo spatne vice nez avizovanych 21 dni a pak se priznam, ze jsem se na to vzkaslala). Nyni se situace vyrazne zhorsila, posledni rok jsem potrebovala tabletku pred pracovni zatezi max 2 tydne, nyni jsem ale v situaci, kdy v podstate nejsem schopna vyjit z domu, coz pri mem zamestnani je dost velka komplikace (pracuji jako manager). ani kdyz si vezmu rano neurol vezmu, moc to nepomaha. Mam strach zysovat davky a mozna uz i ze vznikle zavislosti. Existuje v Praze nejaka soukroma klinika, kde by mi pohohli? Staci opravdu tech 28 dni, jak kliniky avizuji. J eopravdu nutna KBT ( i to uz jsem absolvovala a neni mi to moc prijemne). Moc dekuji za jakoukoliv radu, idelane moc prosim anonymne - bojim se uvest sve prave cele jmeno.
s pranim klidneho dne, Helena

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, Váš stav už vyžaduje péči lékaře- specialisty (tedy konkrétně psychiatra). Je zapotřebí, aby se Váš stav stabilizoval a Vy jste mohla normálně fungovat. Existuje velká řada antidepresiv (nejen Sertralin), které by Vám mohly pomoci. Výběr ale bude na lékaři, podle toho, jak Vás vyšetří, určí nejvhodnější přípravek pro Vás. Jelikož Neurol Vám již nepomáhá a berete ho denně, mohla již vzniknout tolerance léku. Dávku nezvyšujte. Proberte to také s psychiatrem, v začátku je možné Neurol ponechat a pak (jak začnou zabírat antidepresiva) ho budete postupně vysazovat až ho přestanete užívat úplně.
Ve Vašem stavu by byla vhodná léčba kombinační - tedy léky + psychoterapie (ale blíže toto rozeberete se specialistou).
O konkrétních klinikách v Praze bohužel nemám přehled. Zkuste na internetu nějaké najít (a projděte i reference).
Váš dotaz dále předám i specialistovi, aby Vám poradil další postup a informace doplnil. Jeho odpověď očekávejte v nejbližším možném termínu. S pozdravem BB.

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
Odpovídá lékař:

MUDr. Luboš Janů Ph.D.


Dobrý den, hospitalizace má smysl tehdy, pokud nelze hodnotně absolvovat ambulantní léčbu = symptomy vám budou bránit přijít nebo sama nebude ochotná. Jinak lze stav ambulantně zvládnout dobře. Jako nepražák vám přesně neporadím, ale internet ano, toto by měl zvládnout každý psychiatr. 28 dní na léčbu jistě stačit nebude, je to jen doba, kdy smysluplné léky začnou fungovat. V první fázi je ideální změnit Neurol na podobný lék a nasadit základní léčbu. Přestože sertralin měl nežádoucí účinky, neznamená to, že jiný lék je mít bude také. Pozor také na to, že fakt účinku až po 4 týdnech znamená, že cokoli nepříjemného, co by se stejně vyskytlo, člověk přičítá dosud neúčinnému léku. Až pak se bude snižovat náhražka Neurolu - bezbolestně to nepůjde, závislost je pravděpodobná. Psychoterapie má smysl až tehdy, kdy na ní člověk je schopen docházet a pracovat. KBT je nejkratší, ostatní trvají déle. Mějte na mysli, že vaše nemoc je dobře léčitelná, ale jen tehdy, když se správně a dlouhodobě léčí (jako "cukrovka"). Nejde uříznout "aby to nebylo". Brzkou úlevu přeje Luboš Janů

Související dotazy

Panická ataka
Dobrý večer. V tuto chvíli pro mě není vůbec jednoduché...
Panická ataka
Dobrý večer v létě jsem měla kolaps- zimnice,tres bolest...
Panická ataka
Dobrý den je mi 27 let a mívám problemy ve spaní, když...
Panická ataka
Dobrý den, pokusím se stručně shrnout svoje problémy....
Polymorfní obtíže, panická ataka
Dobrý den, mám 40 let a už rok mne trápí točení hlavy....
Panická ataka, je léčba správná?
Dobry den, po silne epizodě panicke ataky jsem byla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Paní doktorka volala, že si dělala testy na černý kašel a vyšel pozitivní.

Dobrý den, Před týdnem jsem byla se svou dvouměsíční dcerou u dětské lékářky...

Panic

Dobrý den,můj přítel je panic ale já už panna nejsem..Když jsme se rozhodli...

Panic/doplnění dotazu

děkuji za zodpovězení ale nikde jsem nenašel jak vlastně nějaký doktor pozná...

Panicka a uzkostna porucha

Dobry den, trpim panickymi stavy, ktere pak nasledne prerostou v trvalou uzkost,...

Panická ataka

Dobry den, uz rok me trapi me stavy. Zacalo to minuly rok, kdyz jsem chodila...

Panická ataka

Dobrý den, trpím panickou atakou. Ad již neberu. Zitra běžím závod spartaň race...

Panická ataka

Dobrý den,chtěl bych poradit prosím,problémů které mám už mám několik let...Přijde...

Panická ataka

Dobry den, jiz cca 2 mesice me trapi zachvaty stresu-buseni srdce, pocit na...

Panická ataka

Dobrý den, nedávno jsem posílala dotaz do vaší poradny, je to tento: https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/uzkost-a-strach-z-nemoci-294600 Moc...

Panická ataka

Dobrý den, poslední rok trpím vnitřním neklidem, jsem neustále nervozní,...

Panická ataka

Dobrý den, již delší dobu mám nepředvídatelné stavy úzkosti, buší mi hrozne...

Panická ataka

Dobrý den. Je mi 27 let a před 3 měsíci jsem prožil panickou ataku. Od té doby...

Panická ataka

Dobrý den, je mi 18 let, a poslední dobou mne po jednou Panickém záchvatu trápí...

Panická ataka

Dobrý den, pani-pane doktore. Chtěla jsem se zeptat. Necele dva měsíce jsem...

Panická ataka

Dobrý den. Mela bych takový dotaz. Myvam obcas panické ataky . Černé myšlenky...

Panická ataka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda může mít spojitost očkování proti klíšťové...

Panická ataka

Dobrý den chtěla bych se zeptat mám panickou poruchu epizodickou uskost a mám...

Panická ataka

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o Váš názor. Už před lety jsem měla potíže...

Panická ataka

Dobrý den, jsem žák 3. ročníku, je mi 17 let a trpím panickými ataky. Poslední...

Panická ataka

Dobrý den, již delší dobu mě trápí situace se kterou si nevím rady. Začalo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krvácení při norethisteronu

Dobrý den paní mudr., mohla bych se zeptat.Začala jsem krvácet. mimo cyklus.Už...

Časté říhání a nevolnost

Dobrý den, od ledna tohoto roku trpím skoro po každém jídle i někdy nalačno...

Brnění končetin po očkování

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, poradit. Normálně bych to neřešila, ale jsem...

Zlatý stafylok v oku, vyjádření k léčbě


Bolest břicha a zad

Dobrý den, už měsíc mě trápí bolesti zad v bedrech a bolesti břicha a z té bolesti...

Bolest v podbřišku po pohlavním styku

Dobrý den, minulý měsíc jsem začala brát poctivě antikoncepci,s přítelem jsme...

Orální sex, herpes na rtu, možnost přenosu

Dobrý den, před třemi dny mi partner udělal orál. V tu chvíli měl opar na rtu...

Opakovaná trombóza

Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu, mám opakovanou trombózu v lýtku ve...

Pálení chodidel

Asi rok mám necitlivá chodidla.Nejdříve jen brněly prsty,teď mě chodidla vyloženě...

Drobné krvácení z konečníku


Čekací doba na operaci kyčle

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je u vás čekací doba na operaci kyčle. Manžel...

Snížená citlivost na penisu

Dobrý den, v posledních dvou týdnech jsem si všiml, že mám na pravé straně...

Bolest kolene z vnitřní strany


Streptokok-bolest kloubů

Dobrý den,měla jsem 4 měsíce neléčeného streptokoka,nepatřící do skupiny A ani...

Ventrolistéza, cirkulární protruze až hernie s přesahem 9 mm

Dobrý den pane doktore, mám nález z magnetické rezonance hernie disku L4-L5...

Konzistence stolice

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - asi 3 týdny mám řidší stolici a světlejší....

Endoprotéza kotníku

Dobrý den. Jsem 2 měsíce po totální endoprotéze hlezna. Vše je vpořádku, noha...

Bolest zad, píchání u srdce


Skvrny na nártu

Dobry den, rad bych se vas zeptal na Vas nazor. Uz mesice mam na prave noze...

Bolest v oblasti pravého vaječníku

Zdravím, před pár dny, při pohlavním styku, mě začalo bolet v oblasti pravého...

Reklama