Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Panické ataky

Psychiatrie Jiří 28.3.2018

Dobrý den,
začalo to v roce 2014. Pracuji jako řemeslník na živnost ve stavebnictví. Práce bylo hodně a je i teď, ale v té době toho bylo přespříliš. Stalo se mě to poprvé, při pokleknutí a následném rychlém vstání, nepříjemný pocit rychlého bušení srdce v délce trvání několika vteřin, 10 možná 15 vteřin. Vždycky sem byl zdraví a tohle ve mě vyvolalo obavy, že nejsem asi zdraví. Ale protože se nic podobného v nejbližší době neopakovalo, strašák zmizel.
Rok 2016 prosinec, zátěž v práci už není tak velká, ale chtěly jsme v práci co nejdříve dodělat zakázku, aby naše volno před vánocemi bylo co nejdelší. A opět kombinace kleknutí a vstání ve mě vyvolalo to nepříjemné bušení srdíčka. Strach a obavy o svůj život v době volna odešly. Spolupracovníkovy se narodila dcera a od té doby se v práci nastavily mantinely pracovní doby. Já spokojenější a zdálo se vše v pořádku. V srpnu narození mé dcery. Obrovská euforie a štěstí,(při psaní této věty brečím) a na nějakého kostlivce ve skříni sem si ani nevzpomněl. Byl sem i u porodu, kde sem štěstím i brečel. Od té doby jsem citlivější a lehce mě dojmou situace, které mě dříve nechávaly chladným. Od samého začátku sem spával v ložnici s přítelkyní a dcerou společně. Když sem se vícekrát špatně vyspal, tak sem šel na jeden den spát vedle do pokoje, ale priorita byla pro mě, spát s nimi i za cenu toho, že mě několikrát vzbudí.
Rok 2017 červenec, užíváme si týden dovolené s dětmi. Zpětně si uvědomuji, že já sem si ji vlastně ani neužil, protože sem byl nevyspaný a unavený. Vzpomínám si, na jednu otravnou věc a to je, že mě pořád škubalo levé víčko.
Říjen 2017, skončili jsme v práci, ale po cestě domů, se potřebujeme zastavit na nové zakázce a poměřit ji. Nechce se mě a při zaměřování, kleknutí a rychlé vstání, se mě srdce zase rozbuší. Dřepnu si a po 10 vteřinách to odeznívá. Začínám se víc a víc pozorovat, do toho mě bolí záda. Ve vesnici umírá mladá maminka na rakovinu, příznaky bolest zad. Všechno si spojuji dohromady. Uvědomuji si, že když se mě něco stane, nebude postaráno o mou rodinu. Přestávám se zamykat na záchodě a v koupelně, kdyby náhodou se mě něco stalo, aby se dostala ke mě pomoc.
Listopad 2017, po dlouhé době jsme s přítelkyní byly v sobotu večer samy bez dětí. Ze zábavy jsme došli v ranních hodinách. Po vyspání sem šel vařit polévku a přitom mě podle lékařů zasáhla panická ataka. Musel sem jít k otevřenému oknu a rozdýchat se. Odjezd ze strachem na pohotovost, naměřen tlak 190/110. Dostal sem jeden prášek na zklidnění a jeden na tlak. Doporučení paní doktorky tk holter na 24h.
Listopad 2017, holter nasazen, velké očekávání, že se zjistí co my je a snad mě někdo už z toho vysvobodí. Po hodině jedu s holtrem zpátky do nemocnice, nechce měřit, špatně těsní hadička. Sestřička opraví, ale jen na chvíli, v obavách, že se nic nenaměří a budu muset tady tu příjemnou proceduru podstoupit znovu, si holter zpravím sám, utěsním hadičku elektrikářskou sponkou. Už je ráno a já se těším, jak to konečně ze mě odpojí. V noci to změřilo pokaždé, tak snad se něco zjistí. A je to tak, budu brát prášky(prestario neo 5 mg 1-0-0) na tlak až do konce života, ale rakovinu a nemocné srdce nemám. Jen zvýšený cukr 5,9. Začal sem si pravidelně měřit tlak. Měřil sem si ho víckrát, třeba i deset minut. První hodnota byla vždy 140/90 a nakonci měření 130/85. Na kontrole sem uvedl hodnoty tlaku a pan doktor řekl, že je vše v pořádku. Mám si teď měřit tlak jen jednou dvakrát za týden. Vše dodržuji až se doba měření zkrátí na 2-3 minuty a hodnoty na začátku 125/80 a na konci měření i 110/70 a tep vetšinou mezi 65-75.
Leden 2018 už si ani neměřím pravidelně tlak, sem v pohodě, sem smířený s tím, že budu brát prášky na tlak, ale plánuji jak začnu zase cvičit a běhat, abych třeba ty zatracený prášky už nemusel brát. Jsem v práci a zase ten zatracený pohyb nahoru a dolů. V práci ho dělám denně a proč zrovna teď, to bušení které trvá už déle, cca 8minut. Jedu na pohotovost, EKG v naprostém pořádku akorát vyšší tep. Pociťuji, během dne jako by mě chtělo znovu naskočit to nepříjemné bušení srdce nebo jakoby mě silně zabušilo srdíčko. Ale proč, když mám tlak vždy maximálně 120/80 i ráno než si vezmu prášek. Objednán na EKG holter 24h. Ten už tak nepříjemný nebyl a moc sem si přál, aby se mě rozbušilo srdce a konečně se zjistilo co to je. Ale bohužel nic se nestalo a sestřička mě z telefonu oznamuje, že jsem v pořádku a mám dojit na kontrolu nalačno. Je neděle ráno dva dny před kontrolou . Ohnu se k dceři a jede bušení na plný obrátky. Už vím co mám dělat,jdu se vyčůrat sednu a změřil sem si dvakrát tlak. První mě ukázal tlakoměr 121/99 tep122 a po druhý 130/92 tep 198. Po asi 5-10 minutách nevím, neměřil sem, se tepová frekvence zklidní na 93 úderů a tlak se mě do večera taky ustálí lehce pod těch 120/80. Uvědomuji si, že se ráno brzo probouzím a počítám si, že málo spím. Víc jak 6h denně nespím a ještě přerušovaně. Na kontrole 20.3.2018 vše říkám doktorovi. Říká, že sem absolutně v pořádku, jestli nechci prášky na spaní, Nakonec mě předepisuje Lexaurin 3mg při pocitu rychlejšího bušení srdce a dostatek spánku. No jo, já chodím i dřív spát, usnu i ve 21:00, ale spím jen 3-4h a pak se procitnu někdy s takovým leknutím, že kopnu do skříně vedle postele. Ještě usnu do rána jednou nebo dvakrát, ale po hodině zase procitnu s tím pocitem, jako bych se lekl nebo jako by ve mě zamrazilo. Říkám si tedy, že to zkusím. Okamžitě usínám, ale spím jen 3 hodiny a už nedokážu usnout do rána vůbec. Tak z práce jedu už na oběd domů a po obědě sem si 2 hodiny zdříml s dcerkou. Tak, teď je večer a já musím spát, ale nejde to. Takže mám za sebou první noc, kdy sem nespal ani minutu, pokusu bylo moc, ale při zavírání oči, mě procitne to zamrazení nebo leknutí nebo jak to nazvat. Jsem zoufalý a začínám věřit, že sem blázen. Proto si v 10 hodin ráno dávám Lexaurin. Zkouším usnout, ale nedaří se a večer se blíží, tlak mam 150/95. Proč? Beru prášky na tlak a takový číslo sem viděl naposledy před nasazením prášků. Je večer a ja sem na dně, beru si další Lexaurin a konečně spím. Spím do půl sedmé ráno v kuse přes 6 h, to se mě už dlouho nepodařilo. Tlak mám zase perfektní, opět se dostávám pod hodnotu 120/80. celý den je v pohodě, mluvím o tom s tchýní, ta mě radí ať zkusím vysadit na jeden den prášky, jestli to nejsou náhodou vedlejší účinky ty poruchy spánku. Tak dobrá, jsem rozhodnutý, teď nespolknu jedinou pilulku. Podaří se mě večer usnout, ale zas po 3 hodinách jsem vzhůru. Říkám si nevadí, dneska ráno si prášek na tlak nevezmu a uvidím, co to večer udělá. Sem celý natěšený a v očekávání jak tohle to celé dopadne. Měřím si tlak a mám celý den pod hodnotou 120/80 a večer mám rovných 120/80. Paráda, naposledy sem si vzal lék na tlak před skoro 40ti hodinama. Sem zdraví říkám si a jsem šťastný, že se pořádně vyspím. Z práce jsem dojel v 16:00h a 18:00 sem si na 15 minut zdříml v křesle, než dojela přítelkyně. Byl sem strašně unavený, ale těšil se už do postele.Dal sem si ještě s chutí jedno pivo a zalehl sem už ve 20:00h. Jenže zrada, lehl sem si, ale já hned nespím. To není možný, tlak zas vyletěl na 140/95 a veškerá naděje se rozplynula. Musela mě zklidnit přítelkyně a volal sem ještě kolegovi a ten mě ubezpečil, že když nepůjdu do práce, tak prostě nepůjdu a mám si dát oraz. Tak se mě podařilo kolem půl noci usnout, ale v 3:15 sem se zase vzbudil a ze zoufalství a půlkou Lexaurinu sem začal psát tyto řádky.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, absolvoval jste poměrně rozsáhle vyšetření stavu, které organickou příčinu neprokázalo. Bušení srdce při změně polohy těla, v předklonu, při vstávání může být fyziologickou reakcí při stimulaci nervu a vzhledem k tomu, že na EKG Holtru nebyla arytmie zachycena, nemusíte si dělat starosti. Pro Váš úplný klid lze případně nasadit tuto monitoraci na delší dobu, 3-7 dní, kdy je větší pravděpodobnost, že bude bušení srdce zachyceno. Váš popis potíží, jejích průběh, emoční labilita, porucha spánku, nadměrné obavy o Váš život a zdraví, stejně tak jako o rodinu, negativita komplexních vyšetření, vše skutečně svědčí pro psychický původ potíží, dle mého jevíte známky smíšené úzkostně depresivní poruchy s panickými projevy. Lexaurin, stejně tak Stilnox, jsou léky, které neřeší příčinu, uleví od symptomů, ale jsou návykové, nedoporučuje se užíváte je déle než 1-2 týdny. Já Vám velice doporučuji co nejdříve vyhledat psychiatrickou péči, psychiatr posoudí závažnost stavu, nasadí Vám vhodné antidepresíva (obvykle ze skupiny SSRI, např. Escitalopram), případně v kombinaci s lékem vhodným k léčbě nespavosti (Trittico, Mirtazapin). Ideálně v kombinaci s psychoterapií, rodinnou, individuální, kognitivně behaviorální Vám do několika týdnů bude určitě lépe a budete schopen v životě fungovat bez obav, budete schopen poklidně spát, užívat si radosti s dětmi. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den pane JIří,
je vidět, že jste si s vypsáním všecho potíží dal opravdu záleže, jedná se o asi nejobsáhlejší "dotaz zde" já si osobně myslím že po stresové prácei a po narození dcery jste začal více vnímat své emoce, To co mi sdělujete byste měl sdělovat asi ani ne do poradny ani ne lékařy na pohotovosti Brněnské nemocnice ale psychiatrovi nebo terapeutovi ktešrý bude s vámi pracovat. určitě je zde na místě i léčba antidepresivy, která emoce sice trochu otupí, ale zase nebudou se tam vyskytovat nepříjemné panické ataky
s pozdravem
MUDr. MiroslaSekot
psychiatr

Související dotazy

Panické ataky
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co jsou to panické...
Panické ataky
Dobrý večer, můj manžel trpí panickými ataky. Momentálně...
Panické ataky
Dobry den, chcem sa opytat aka je doba ucinku sedativ...
Panické ataky
Dobrý den,již měsíc mě sužují problémy typu bolest...
Panické ataky
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je možné, že...
Panické ataky
Dobrý den,cca 10 let se lecim s panickymi ataky.Na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Panická úzkost,deprese

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Po výměně AD z Citalonu na Asentru ted už 11den...

PANICKÁ ÚZKOST?

DOBRÝ DEN PANE DOKTORE,JIŽ 15LET TRPÍM PANICKOU ÚZKOSTÍ,ALE POPRAVDĚ JSEM JÍ...

Panická úzkostná porucha

Dobrý den, od svých 21 let( nyní je mi 40 ) trpím následkem postraumatického...

Panická úzkostná porucha

Dobrý den, od roku 2010 jsem začala mít postupně, více či méně, psychické potíže....

Panická úzkostná porucha

Dobrý den, moc děkuji za Vaši odpověď. Máte pravdu, jsem vnímavá nejen ke svému...

Panická úzkostná porucha

Dobrý den, před dvěma měsíci mi byla diagnostikována panická úzkostná porucha....

Panická úzkostná porucha

dobrý den, manžel trpí panickou úzkostnou porochou 5 měsíců, navštěvuje lékaře...

Panická úzkostná porucha

Když má člověk např. angínu, má m.j. třeba zvýšenou sedimentaci. Je onemocnění,...

Panická úzkostná porucha - mám ji?

Dobrý den, před měsícem a půl jsem měla typický záchvat paniky v MHD(bušení...

Panické ataky

Dobry večer. Je mi 20 let. Trpím panickou poruchou. Jednu attaku mam prave...

Panicke ataky

Dobry den,mam dotaz,jiz od ledna se mi stavalo,ze se mi delalo spatne od zaludku,motani...

Panické ataky

Dobrý den, ráda bych se akutně poradila s nějakým odborníkem. Moje doktorka...

Panické ataky

Dobrý večer, už asi 4 měsíc mě trápí,dříve občasné ,tak jednou za 14dní ,ted...

Panické ataky

Dobrý den, mívám problém s celkem silným bušením srdce a přitom se mi špatně...

Panické ataky

Dobrý den před 14 dni jsem měla panickou úzkost, zvýšený tlak,zpocené ruce a...

Panické ataky

Dobrý den, beru AD Itakem 5mg a při potížích rivotril 0.25mg na panickou poruchu....

Panické ataky

Dobry den. Nedavno jsem dostala panicky atak bylo to pred dvoumi mesicemi, mela...

Panické ataky

Dobrý den je mi 26 let přesně před rokem mi začali potíže jako rychle a silné...

Panické ataky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je možné, že při panické atace mám příšerné...

Panické ataky

Dobrý den, 23.5.2017 mně v 11:30 náhle "vystřelilo horko" jako by z břicha...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Onemocnění štítné žlázy a vitamíny s jódem

Dobrý den, po prvním porodu mi byla zjištěna subklinická hypotyreóza a nasazen...

Vyšší hodnoty jaterních testů

Přeji hezký den, poslední týdny mi nebylo vůbec dobře - permanentní únava,...

Odumřelý nerv v zubu

Dobrý den, můj dotaz se týká odumřelého nervu v zubu. Začala mě bolet jednička...

Nemožnost se plně nadechnout až dušení


Kvasinková infekce pochvy, puchýře v pochvě

Dobry den, 4 dny me trapilo svedeni v pochve, zcervenani v techto mistech,paleni...

Syndrom polycystických ovárií?

Dobrý den, v srpnu 2016 mi byla diagnostikována snížená činnost štítné žlázy...

Mám dotaz ohledně zvýšených jaterních testů.


Obtíže s vysokým tlakem


Necitlivost při sexu

Dobrý den, prosím o radu. Nikdy jsem při sexu, masturbaci, s vibrátorem neměla...

Campylobacter

Dobrý den, měla bych několik dotazů k bakterii Campylobacter, která mi byla...

Sexuální touha, Nadrženost


Campylobacter

Dobrý den.Dcera prodělala před měsícem inf.campylobacterem.neustále jí bolí...

Hypotyreóza

dobrý den. Jmenuji se Mirka a chtěla jsem se zeptat na hypofunkci štítné žlázy....

Penis

Dobrý den, je mi 15 let a mám dva problémy, první je ten že mám malý penis,...

Kameny žlučníku


Pálení močové trubice po ejakulaci

Dobrý den, trápí mě palení močové trubice po ejakulaci. Palení se neobjevuje...

Partner trpí chronickým zánětem prostaty

Dobrý den, chtěla bych se zeptat a nechat si poradit... Můj partner trpí...

Necitlivost při sexu

Dobrý den, četla jsem zde u jednoho příspěvku, na který jste odpovídal, že pokud...

Algifen neo

Může algifen neo kapičky a aulin leky ovlivnit Ha??

Výsledky jaterních testů- zvýšené GGT

Dobry den mam výsledky s--Bil celk 16,3. S-alz0,75 S-asi 0.40 s-ggt 2,44 s--Alp...

Reklama
Zavřít