Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Panika

Zuzana 28.11.2017

Dobry den, po zachvatoch z neurogennej tetanie citim kazdodennu uzkost a preto mi neurologicka predpisala frontin 0,25 mg (2-1-1) a eliceu polovicu tablety rano z 10 mg a po tyzdni zvysit na 10 mg. Z elicei mi uz na treti den bolo strasne zle (prve dva dni hnacky): zavraty, bolest hlavy, zvysena uzkost, totalne nechutenstvo, hnacky. Neurologicka vsak tieto priznaky nepripisuje lieku elicea a chce, aby som ju brala aj nadalej. K frontinu mi povedala, ze ho nemozem uzivat dlhodobo, lebo je navykovy a postupne, kym si zvyknem na eliceu ho mam vysadit. Prosim nepomohli by mi ine lieky na uzkost, na ktorych by som sa mohla dohodnut s mojim praktickym lekarom, napr. lexaurin alebo nieco ine. Vziat si znovu eliceu sa uz bojim. Ale mam pocit, ze ked ju uzijem naraz s frontinom, tak su neziaduce ucinky elicei miernejsie. Mam ju uzivat dalej? Nevedeli by ste mi poradit inu liecbu? Mam doma 8 mesacne dieta a nemozem sa onho starat v stave akoby som bola nadrogovana. Dakujem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Elicea patří mezi moderní, tzv. SSRI antidepresiva, které jsou k léčbě úzkosti top na trhu. Užívání musí být postupné a pomalé, neboť často u pacientů způsobuje nežádoucí účinky, což jsou zažívací potíže, přesně takové, jaké popisujete. V tomto případě je vhodné Eliceu nevysazovat, ale dávkování a zvyšování dávky ještě zpomalit. Tj. např. týden užívat pouze 1/4, pak 14 dní až 3 týdny 1/2 a teprve potom celou. Věřte, že si organismus zvykne a je to nejšetrnější antidepresivum na trhu, neboť nemá nežádoucí účinky typu návykovost a rovněž se bez problémů může kombinovat s většinou jiných léků, nevadí ani akutně používaná antibiotika nebo volně prodejné léky. Lexaurin pro dlouhodobé užívání není vhodný z důvodů návykovosti. Všichni pacienti, kteří dodrželi doporučení lékaře a vydrželi úvodní potíže s Eliceou byli nakonec (zhruba po 3 měsících léčby) spokojeni. Je pravdou, že zhruba polovina pacientů toto nezvládne, Eliceu vysadí a volí Lexaurin, Neurol atd., je to jejich volba, ale věřte, že není ideální. Doporučovala bych v úvodu s Eliceou ještě Frontin, který by se postupně vysazoval a dávka Elicey zvyšovala. Vaše zažívací potíže zkuste řešit zdravou životosprávou, jíst po malých dávkách a často. Poradit lepší léčbu nelze, tato je nejlepší, ale samozřejmě existují různé kombinace i jiných léků, praktický lékař nebo neurolog vám může o různých kombinacích podat informaci. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

Dobrý den myslím si že
jsme si již psali.
No jinak úzkostný člověk má řadu úzkostných příznaků , řada z těchto příznaků vypadají jako tělesné, nasazení medikac enebývá jednodůché protože úzkostný člověk má řadu "vedlejších účinků" a nelze často říci zda se jedá o vedlejší účinky nebo ao úzkostné říznaky, chce to hodlt více "práce.
zdravím dr sekot

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Panika
Mám hroznou hrůzu a paniku ze vší bojím se každé černé...
Úzkost a panika
Léta se léčím z pocitů úzkosti a paniky. Léky mi už...
Deprese a panika
Dobrý den přeji. Už rok trpím depresivními náladami...
Strach a panika
Dobrý den, již tři měsíce mne trápili strachy a panika....
Hyperventilace, panika
Dobrý den, píšu za svého kamaráda z Bosny, který u...
Léčba paniky, tetanie
Lekar odporucil na silny atak/paniku/tetaniu pichnut...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Panika

Dobrý den, nedá mi to a musím napsat ještě jednou... Neustále se trápím mým...

Panika

Dobrý den, je mi 16 let a už rok mě trápí srdce, sportoval jsem 3 roky na vrcholové...

Panika

Dobry den, trápí mě asi Panicke ataky, pravé teď jsem to celt na internetu a...

Panika

Mám hroznou hrůzu a paniku ze vší bojím se každé černé tečky na oblečení a navíc...

Panika

Dobrý den, je mi 16 let a někdy v únoru se u mě začal projevovat strach a...

Panika

Jsem 3 měsíce po operaci chlopně.Před tím jsem byla v požádku,ale po operaci...

Panika

Dobrý den,mám panickou poruchu.Pred rokem jsem porodila 1.dítě. Asi před třemi...

Panika

Dobry den trpim panickymi zachvatmi dost casto a vzdy keď na mňa pride uzkost...

Panika

Dobry den,chtela jsem se zeptat ..Mívám bolesti hlavy navaly , a točení hlavy...byla...

Panika

Dobrý den, dnes začnu brát eliceu na panickou ataku,brala sem jen frontin jeden...

Panika, nebo infakrt?

Dobrý den, potřeboval bych se zeptat na jednu věc. Včera jsem se hodně moc vystresoval...

Panika, stres a RS

Dobrý den, po dlouhodobém stresu jsem trpěla brněním, mravenčením v končetinách...

Panis

Nevím co to je Švédi to že si to škrabu.. Když si to škrabnu tak se mi objeví...

Pankolitida

Dobrý den, můžu dotaz: Co si můžu představit pod diagnozou pankolitida a je...

Pankreas

Dobrý den, při CT ledvin mi byla zjištěna v játrech v S8 ventrálně naznačená...

Pankreas-atrofie a dystrofie

Dobry den vážení, mám dotaz, z CT mam potvrzenou atrofii a komplexní tukovou...

Pankreatitida

Dobrý večer,už asi přes týden řeším problém s břichem.2.1mi začalo bolet břicho,jako...

Pankreatotoxicky vyvolaná pankreatitida

Pane doktore,paní doktorko,které léky ,nebo aspoň které skupiny léků mohou způsobit...

Panna

Dobrý den, chtěla.bych se zeptat kolik.cm.penisu by muselo vejít do pochvy aby...

Panna

Ahoj, pozná muž že žena je ještě panna pokud se s ní seznámí. Myslím jako z...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pupínek na jazyku

Dobry den, chtel bych se zeptat pred 3mi dny se mi udelal pupinek na spičce...

Nádor prsu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc, která mezi ženami koluje zda...

Bílý bolestivý vřídek na dásních

Dobrý den, zhruba před týdnem se mi v ústech objevil bolestivý vřídek. Ze začátku...

Ušní šelest

Dobrý den, v říjnu 2016 jsem byl měsíc nemocný (rýma, kašel) a neléčil jsem...

Hysterektomie

Dobrý den, je mi 47 let, tři roky chodím na pravidelné kontroly myomů. Jedná...

Červené tečky na penise


Puchýřky po vytržení zubu

Dobrý den pane doktore, v uterý mi byl vytržen zub - horní 4 dnes - po třech...

PSA

Dobrý den. Mému tatínkovi je 72 let a při vyšetření mu zjistili u obvodního...

Pálení a řezání očí

Dobrý den,od poloviny listopadu mě pálí a řežou oči. Užívala jsem Hylo-Comod,Vidisic,později...

Prolomeni Th7

Dobrý den, prosim co vubec znamena nalez: hrudni usek kyfoza a stav po prolomeni...

Endokrinologie

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně naměřených hodnot TSH .Původně jsem...

Zácpa

Dobrý den, mám velké potíže se střevní zácpou. Samozřejmě jsou mi známy a snažím...

Chronická hepatální léze

Je sledovaná na chron. hepatální lézi neinf. etiol,hemochromatoza H63d, kterou...

Bolest záprstních kůstek na noze

Dobrý večer, Pár dní po sobě jsem cvičila (skákání přes švihadlo, běh na místě...

Červené fleky kolem úst a praskání koutků

Dobrý den! Nevím, zda se obracím se svým problémem správně. Už delší dobu mám...

Bolest zubu

Dobry den, Chtela bych se zeptat, jak dlouho po vrtani muze zub bolet (byl...

Zvýšená hladina TSH

Dobrý den, mám dotaz ohledně štítné žlázy. Měla jsem dvakrát dělanou laboratoř,...

Zlatý stafylokok v pochvě v těhotenství

Dobrý den, pane doktore. Ráda bych Vás požádala o radu. Jsem v 11. týdnu těhotenství...

Nepravidelná menstruace


Ztráta čichu

Dobrý den, mamince (za pár dní 90 let) se po narkóze zhoršil čich, až nyní po...

Zavřít reklamu